Beroemdste schilderijen van Grant Wood
(Anamosa, Iowa, 13 februari 1891 – Iowa City, 12 februari 1942)
Wood maakte vooral naam met zijn werken uit de jaren dertig, geschilderd in een strikt veristische* stijl. Hij is sterk beïnvloed door de Duitse renaissance en de nieuwe zakelijkheid.
Met zijn landschappen en portretten van boeren en gewone mensen behoort hij tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het Amerikaans realisme en regionalisme. Dit samen met Edward Hopper en Thomas Hart Benton.
*Het verisme is een realistische en levensechte weergave. Het begrip slaat vooral op een stroming binnen de Nieuwe Zakelijkheid in de jaren ’20, waarbij een sociaal-kritische geëngageerde houding aan het licht kwam. (Bron: www.kunstbus.nl)
Zijn bekendste werk is zonder twijfel American Gothic. Er is lang getwijfeld of dit een satirische weergave was van het boerenleven, of dat hij juist het boerenleven bewonderde. Wood zet zich af tegen het complexe, door Europa beïnvloede modernisme van de Oostkust. Hij verdedigt de degelijke plattelandswaarden van het midden van Amerika. Zijn werk kenmerkt zich door een zekere sentimentaliteit en een soort decoratief maniërisme, waarop hij aan het eind van zijn leven vaak veel kritiek kreeg.
Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…
10. Death on the Ridge Road (1935) – Grant Wood
Meer info: What exactly did Grant Wood want to say with “Death on the Ridge Road?”
9. The Birthplace of Herbert Hoover (1931) – Grant Wood
Afmeting: 75,2 cm x 100,9 cm
Te zien in: Minneapolis Institute of Art
Dit schilderij is gemaakt in opdracht van een groep zakenman uit Iowa die het wilde presenteren aan president Herbert Hoover. Het toont de huis waar Hoover is geboren, net links van het grote huis met twee verdiepingen in het midden van het schilderij.
Hoover weigert uiteindelijk het schilderij. Niet alleen was het huis niet zijn geboortehuis, maar het was ook in strijd met zijn politieke campagne om zijn bescheiden afkomst te benadrukken. Dit in een tijd waarin de VS nog steeds de gevolgen van de Grote Depressie van 1929 ondervond.
Critici vonden het ook niet leuk, zoals de zus van Wood vertelt in een boek over haar broer: ‘Critici konden niet beslissen of Grant president Hoover verheerlijkte of bealchelijk maakte. Gezien de kunstenaar besloten de meesten dat het satire was.’
8. Young Corn (1931) – Grant Wood
Te zien in: Cedar Rapids Museum of Art, Cedar Rapids, Iowa
7. Stone City, Iowa (1930) – Grant Wood
Afmeting: 76,84 cm × 101,6 cm
Te zien in: Joslyn Art Museum, Omaha, Nebraska
Dit is een schilderij van Stone City in Iowa. Het is Woods eerste grote landschapsschilderij. De stad is ooit gebouwd vanwege haar kalksteen. Toen het schilderij werd gemaakt, ging de stad snel achteruit door de opkomst van het Portland-cement.
Het schilderij geeft zo de overgang weer van industrialisatie en terug naar een landelijke gemeenschap. Tijdens de zomers van 1932 en 1933 is de stad de gastheer van de Stone City Art Colony, waar Wood deel van uitmaakte.
6. Woman with Plants (1929) – Grant Wood
Afmeting: 52.1 cm × 45.4 cm
Te zien in: Cedar Rapids Museum of Art, Cedar Rapids, Iowa
5. Spring In Town (1941) – Grant Wood
Afmeting: 66,04 cm x 62,23 cm
Te zien in: Whitney Museum of American Art, New York
4. Daughters of Revolution (1932) – Grant Wood
Afmeting: 50,8 cm × 101,4 cm
Te zien in: Cincinnati Art Museum, Cincinnati
In 1927 kreeg Wood de opdracht om een glas-in-loodraam te maken voor het Veterans Memorial Coliseum in Cedar Rapids, Iowa. Niet tevreden met de kwaliteit van lokale glas, gebruikte hij glas gemaakt in Duitsland.
De plaatselijke afdeling van de Daughters of the American Revolution (DAR) klaagde over het gebruik van een Duitse glas voor een monument uit de Eerste Wereldoorlog. Dit omdat Duitsland in die oorlog de vijand van de VS was. Ze uitten een aanhoudend anti-Duits sentiment en andere mensen in Cedar Rapids protesteerden ook tegen het Duitse glas. Wood noemde het zelf ‘Een behoorlijk verrot schilderij’.
3. Parson Weems’ Fable (1939) – Grant Wood
Afmeting: 104,1 cm × 129,5 cm
Te zien in: Amon Carter Museum, Fort Worth, Texas
Grant Wood heeft dit werk gemaakt ter ere van de historicus Parson Weems en de eerste president George Washington. Weems ‘1800-Work Life of Washington vertelt voor het eerst de anekdote van de zesjarige toekomstige president die de favoriete kersenboom van zijn vader omhakte. Weems vindt dat het verhaal te waardevol is om verloren te gaan en te waar om aan te twijfelen.
2. The Midnight Ride of Paul Revere (1931) – Grant Wood
Afmeting: 76 cm × 100 cm
Te zien in: Metropolitan Museum of Art, New York City
Dit schilderij laat de Amerikaanse patriot Paul Revere zien tijdens zijn rit op 18 april 1775. Het perspectief is van grote hoogte terwijl Revere door het helder verlichte Lexington, Massachusetts rijdt.
In de avond van 18 april 1775 hangt de koster van de Old North Church in Boston twee lantaarns aan de torenspits. Dit als teken dat Britse troepen op weg zijn naar de plaatsen Lexington en Concord om wapens van de revolutionairen in beslag te nemen. Als Revere deze signalen ziet, rijdt hij met een geleend paard met een aantal kameraden naar Lexington en Concord. Hij wil de revolutionairen gaan waarschuwen.
Revere bereikt Lexington en waarschuwt de plaatselijke revolutionairen, maar hij wordt op weg naar Concord door de Britten aangehouden. Andere rijders van de groep weten de revolutionairen in Concord wel te waarschuwen. Daardoor kunnen de revolutionairen zich voorbereiden op de eerste schermutselingen van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd. Dit zijn de slagen van Lexington en Concord. Alle Amerikanen leren op school over de ‘Rit van Paul Revere’. Het is één van de belangrijke patriottische daden van de Amerikaanse revolutie.
1. American Gothic (1930) – Grant Wood
Afmeting: 78 × 65,3 cm
Te zien in: The Art Institute of Chicago
American Gothic is een ambivalent portret van een zwijgzaam stel, staande voor een neogotisch huis. Het zijn Woods zus Nan en zijn tandarts B.H. McKeeby die model staan. Onduidelijk blijft of het gaat om een echtpaar of om een vader met dochter.
De houding van de boer is defensief. Hij houdt de hooivork in de aanslag om indringers te verjagen. De zijwaartse blik van de in oud-koloniale jurk geklede vrouw kan van alles betekenen. Volgens sommigen duidt het, net als de haarlok bij haar merkwaardig lange nek, mogelijk op een onderdrukte sensualiteit. De bloemen boven de rechterschouder van de vrouw symboliseren huiselijkheid. Haar broche wijst op een puriteinse degelijkheid.
Onduidelijk blijft of het werk (en de titel) bedoeld is als een lofzang op de standvastigheid van de Amerikaanse pioniersgeest. Het kan ook bedoeld zijn als parodie op de conservatieve waarden van het middenwesten. Wood heeft zelf dat laatste altijd nadrukkelijk ontkend, hoewel zijn nagelaten correspondentie soms anders doet vermoeden.
American Gothic is uitgevoerd in de stijl van het ‘Amerikaans realisme’ uit de jaren dertig en is sterk beïnvloed door de Duitse renaissance. Wood werkt dit uit in een sterk veristische stijl, waarbij hij sterk aansloot bij de detaillering van de Vlaamse Primitieven, meer in het bijzonder bij Jan van Eyck, die hij tijdens zijn verblijf in Europa had bestudeerd. Qua compositie is de invloed van de fotografie herkenbaar.