Beroemdste schilderijen van Peter Paul Rubens
Rubens (Siegen, 28 juni 1577 – Antwerpen, 30 mei 1640) is een Zuid-Nederlands schilder van Vlaamse barok, tekenaar, tapijtontwerper en diplomaat, werkzaam in Antwerpen. Hij begint als page bij Lalaing in Oudenaerde. Rubens studeert bij drie Vlaamse schilders en stelt daarna achtereenvolgens zijn diensten ter beschikking aan het hof van Mantua, de aartshertogen Albrecht en Isabella van Brussel en Ferdinand, die Isabella opvolgde als landvoogd van de Zuidelijke of Spaanse Nederlanden.
Hij treed voor hen ook op als diplomaat. Rubens schildert veel altaarstukken en heft daarbij hulp van een groot atelier in Antwerpen. Ook verbeeldt hij het levensverhaal van Maria de Medici in het Palais du Luxembourg in Parijs en dat van de Engelse koning Jacobus I in Whitehall in Londen. Rubens maakt ook werk voor de Spaanse koningen Filips III en Filips IV. Hij heeft een prachtig huis aan de Wapper, het ‘Rubenshuis’ en koopt later kasteel ’t Steen.
Rubens bestudeert zijn hele leven lang de kunst van de Oudheid en de renaissance. Hij gebruikt veel mythologische motieven in zijn kunst. Met name is Titiaan van de Venetiaanse School een groot voorbeeld voor hem. Hij heeft nauwe contacten met de jezuïeten en zet zich met hart en ziel in voor de Contrareformatie en de verheerlijking van verschillende personen.
Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…
De tien beroemdste schilderijen van Peter Paul Rubens
Samson en Delila (1609-1910) – Peter Paul Rubens
Dit meesterwerk heeft een afmeting van 185 x 205 cm. Het is geschilderd voor Nicolaas Rockox, een invloedrijke Antwerpse advocaat, verzamelaar en beschermheer van kunst. Het schilderij is duidelijk geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Samson en Delila.
Het toont het moment waarop de knecht van Delila het haar van Samson afknipt. Dit terwijl hij in slaap op de schoot van zijn geliefde ligt. Het schilderij bevat ook een mysterieuze oude vrouw. Het schilderij is te zien in de National Gallery (Londen) die het in 1980 kocht voor meer dan $ 5 miljoen.
Portret van de kunstenaar en zijn vrouw in een prieel van kamperfoelie (1609-1910) – Peter Paul Rubens
Dit is een zelfportret van de schilder en zijn eerste vrouw. Het is 178 x 136,5 cm groot en een olieverfschilderij. Rubens schildert het kort na zijn huwelijk in 1609 en toont het de pasgetrouwden. Het zit vol met symboliek, maar er zijn bijna uitsluitend symbolen van liefde.
Kamperfoelie is bijvoorbeeld eensymbool van liefde, net als de omliggende tuin. Evenzo buigen de pasgetrouwden naar elkaar toe, wat hun affectie en toewijding weerspiegelt. Het schilderij is eigendom van en wordt getoond door de Alte Pinakothek-galerij in München.
Kruisafneming (1611-1614) – Peter Paul Rubens
De kruisafneming is het moment waarop het lichaam van Jezus Christus van het kruis genomen wordt, nadat hij gestorven is. Centraal in het beeldwerk staat het dode bleke lichaam van Jezus. Al in vroege afbeeldingen van de kruisafname, zijn de details – zoals de positie van het lichaam van Jezus – vrij divers.
Het beeldwerk van de kruisafname laat, afgezien de kruisafneming van Jezus, vaak een flauwvallende Maria zien, die opgevangen wordt door Johannes. Het drieluik staat opgesteld boven een altaar in de O.L.-Vrouwekathedraal van de stad Antwerpen en is een van de zeven wonderen van België.
Tenhemelopneming van Maria (1626) – Peter Paul Rubens
Dit is een ander meesterwerk van Rubens dat te bewonderen is in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Zoals de titel suggereert, is het centrale thema de opgang van de Maagd Maria naar de hemel.
Het onderste deel laat het lege graf van Maria zien, omringd door de 12 discipelen en drie vrouwen die Maria Magdalena en de twee zussen van de Maagd moeten vertegenwoordigen. Het paneel van 490 cm x 325 cm is rond 1626 gemaakt als een altaarstuk voor de kathedraal van Antwerpen.
De geboorte van de Melkweg (1637) – Peter Paul Rubens
Dit schilderij is rond 1637 voltooid en is een opdracht van Philip IV van Spanje, samen met enkele anderen. Het moest komen te hangen in het Torre de la Parada, het voormalige koninklijke jachthuis niet ver van Madrid.
Het schilderij, 181 cm x 244 cm, is geïnspireerd door de Grieks-Romeinse mythe over de vorming van de Melkweg. Het portretteert Hera (Juno in de Romeinse mythologie) die haar moedermelk morst bij het wegtrekken van de baby Heracles (Hercules). Op het schilderij is ook Zeus (Jupiter) te zien die het tafereel op de achtergrond waarneemt. Het hangt nu getoond in het Prado in Madrid.
Herfstlandschap met uitzicht op het Steen (1636) – Peter Paul Rubens
Dit landschapsschilderij, ook bekend als Het Steen, is één van de belangrijkste voorbeelden van Rubens ‘late periode’. Het is volgens veel kunstcritici een van de beste landschapsschilderijen uit de barok. Het Steen is 131 cm x 229 cm en toont het landschap rondom het landgoed van de kunstenaar Het Steen in de buurt van Antwerpen.
We zien zijn landhuis, een kar en een jager. Dit meesterwerk, dat rond 1636 werd voltooid, is vandaag eigendom van en wordt tentoongesteld door de National Gallery (Londen). Zij kregen het in 1820 in handen als donatie van Sir George Beaumont.
De jacht op een krokodil en nijlpaard (1615–1616) – Peter Paul Rubens
Deze nijlpaard- en krokodillenjacht is in opdracht van Maximiliaan I, keurvorst van Beieren, geschilderd. Dit tafereel moet zijn oude paleis in Schleissheim verfraaien. Het schilderij is 248 cm x 321 cm (98 in x 126 in).
Het toont een groep jagers en jachthonden die een nijlpaard en krokodil aanvallen. Alom wordt het beschouwd als één van de beste werken van Rubens. Het stuk ook één van de belangrijkste voorbeelden van de beheersing van de kunstenaar van drama, die wordt benadrukt door kleur, compositie en textuur. Het beroemde jachtschilderij is tegenwoordig te zien in de oude Pinakothek in München.
De kindermoord te Bethlehem (1611-12) – Peter Paul Rubens
Dit schilderij is herontdekt in 2001 en verkocht voor $ 117 miljoen op een veiling een jaar later. Het bloedbad van de onschuldige kinderen is het eerste van twee schilderijen van Rubens die zijn geïnspireerd door dezelfde Bijbelse titel. De nieuwe eigenaar is de Canadese zakenman en verzamelaar Kenneth Thomson, 2nd Baron Thomson of Fleet (1923 – 2006). Hij stelde het schilderij beschikbaar voor bezichtiging. Nu is het te zien in de Art Gallery of Ontario (Toronto) waar het tot op de dag van vandaag te zien is.
De ontscheping van Maria de Medici te Marseille (1625) – Peter Paul Rubens
Dit schilderij is een perfect voorbeeld van het vermogen van Rubens om van een onopvallende gebeurtenis iets buitengewoons te maken. Eén van de 21 schilderijen die de zogenaamde Maria de Medici-cyclus vormen, toont de komst van Marie als de nieuwe koningin van Frankrijk.
Maria de Medici is afgebeeld als ze aan boord gaat van een schip dat wordt begeleid door haar zus en tante. Ook zien we verschillende mythologische figuren die haar bewaken op weg naar Marseille. In opdracht van Marie de Medici zelf is het schilderij te zien in het Louvre, net als de andere 20 stukken in de cyclus.
De gevolgen van de oorlog (1637) – Peter Paul Rubens
Geschilderd in 1639 voor Ferdinando II de Medici, de groothertog van Toscane, wordt gedacht dat dit schilderij de verschrikkingen symboliseert van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) die op dat moment in volle gang was.
Alles in het schilderij is op de een of andere manier gerelateerd aan oorlog en de vernietiging ervan. Dit met de Romeinse God van Oorlog, Mars in het midden van het schilderij geplaatst. Ook afgebeeld is de Romeinse godin van de liefde, Venus die ernaar streeft Mars te stoppen en oorlog te voorkomen. De lichamen en gezichtsuitdrukkingen onthullen dat haar pleidooien tevergeefs zijn. Het schilderij is 206 x 345 cm en te zien in het Palazzo Pitti in Florence.