Beroemdste schilderijen van Sandro Botticelli – Een top 10

0
Beroemdste schilderijen van Sandro Botticelli
Beroemdste schilderijen van Sandro Botticelli

Beroemdste schilderijen van Sandro Botticelli
(Florence, rond 1445 – aldaar, 17 mei 1510)

Alessandro Filipepi is beter bekend als Sandro Botticelli. Hij was een kunstschilder uit de Italiaanse renaissance. Botticelli is niet eenvoudig in een categorie onder te brengen. Hij kan deels gerekend worden tot de late Middeleeuwen en deels tot de vroege renaissance.

Aan het begin van zijn carrière schilderde hij enkele kleine schilderijen. Deze hebben allemaal die elegante en lyrische kleurenpracht van de Boheemse werken van de internationale gotiek. Daarna produceerde hij triomfantelijke werken die gesitueerd zijn in fantasiewerelden. Denk aan het wereldberoemde La Primavera (ca. 1478) en De Geboorte van Venus (ca. 1485). Tot deze periode behoren ook de portretten waarin geportretteerden en profil worden weergegeven.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Rond 1480 maakt Botticelli voor het eerst tekeningen bij Dantes Hel. Dit is de basis voor negentien gravures voor een editie van De goddelijke komedie. Het gaat gepaard met commentaar van de humanist Cristoforo Landino, die in 1481 verscheen. De afdrukken zijn klein en de tekeningen niet overgeleverd. Kunsthistorici menen dat alle bewaarde Dante-tekeningen van Botticelli voor een ander, later Dante-project waren.


Beroemdste schilderijen van Sandro Botticelli


10. Annunciazione di Cestello / Aankondiging van Cestello (1499) – Sandro Botticelli

Annunciazione di Cestello / Aankondiging van Cestello (1499) - Sandro Botticelli
Annunciazione di Cestello / Aankondiging van Cestello (1499) – Sandro Botticelli

Museum: Uffizi, Florence
Afmetingen: 150 cm × 156 cm

De opdrachtgever voor dit stuk is de geldwisselaar Benedetto di Ser Francesco Guardi, die een familiekapel in de kerk had.

Het werk is kenmerkend voor de dramatische intensiteit die de kunstenaar bereikte in zijn werken van eind jaren tachtig. Ze zitten vol meditatieve uitingen uit de preken van Savonarola die Botticelli diep hebben geraakt.


9. Madonna col Bambino / Madonna en het kind (c. 1467) – Sandro Botticelli

Madonna col Bambino / Madonna en het kind (c. 1467) - Sandro Botticelli
Madonna col Bambino / Madonna en het kind (c. 1467) – Sandro Botticelli

Museum: Musée du Petit Palais, Avignon
Afmetingen: 71 cm × 51 cm

Het meest opmerkelijke van dit schilderij is Madonna’s unieke uiterlijk op. Haar zoete jeugdigheid is getint met een zachte melancholie en de zorgvuldige details van haar sjaal en jurk.


8. Natività mistica / Mystieke geboorte (c.1500) – Sandro Botticelli

 Natività mistica / Mystieke geboorte (c.1500) - Sandro Botticelli
Natività mistica / Mystieke geboorte (c.1500) – Sandro Botticelli

Museum: National Gallery, Londen
Afmetingen: 75 x 109 cm

Dit schilderij is teruggevonden en naar Engeland teruggestuurd door een Britse kunstverzamelaar, William Young Ottley. Toen het in 1857 in Manchester is tentoongesteld, is het bekeken door meer dan één miljoen mensen. Langzaamaan kregen zo zijn fresco’s in Italië meer en meer aandacht. Het mystieke zit in de geboorte van Jezus combineert met een visioen van zijn wederkomst in het Nieuwe Testament.


7. Madonna del Magnificat (1481) – Sandro Botticelli

Madonna del Magnificat

Museum: Uffizi, Florence
Afmetingen: 118 cm × 119 cm

Het werk laat de Maagd Maria zien, gekroond door twee engelen. Ze schrijft de opening van het Magnificat op de rechterpagina van een boek. Van Maria denkt men dat dit een is van Lucrezia Tornabuoni, de vrouw van Piero de ‘Medici. De twee engelen die het boek vasthouden zijn haar zonen Lorenzo en Giuliano.


6. Venere e Marte / Venus en mars (1483) – Sandro Botticelli

Venere e Marte / Venus en mars (1483) – Sandro Botticelli

Museum: Uffizi, Florence
Afmetingen: 69,2 x 173,4 cm

Op het schilderij ligt een elegant geklede vrouw op een weiland. Met haar rechterarm rust ze op een rood zijden kussen, haar linkerhand rust ontspannen op haar dij. Tegenover haar ligt een naakte jongeman, diep in slaap. Zijn lendenen zijn slechts losjes bedekt met een witte doek. Het echtpaar wordt omringd door boswezens, die spelen met de wapens van de man en een schelp.

Het zijn Venus en Mars, de beroemde mythologische minnaars na de daad van liefde. Mars, de god van de oorlog, is overwonnen door Venus, de godin van de liefde. Hij nis beroofd van alle wapens.


5. Fortezza / Standvastigheid (1470

Fortezza / Standvastigheid (1470) - Sandro Botticelli
Fortezza / Standvastigheid (1470) – Sandro Botticelli

Museum: Uffizi, Florence
Afmetingen: 167 cm × 87 cm

In dit eerste aan Botticelli toegeschreven werk verpersoonlijkt hij ‘standvastigheid’. Dit is één van de vier wereldse deugden naast matigheid, voorzichtigheid en rechtvaardigheid en past bij de christelijke waarden van geloof, hoop en naastenliefde. Dit werk belichaamt kracht door een jonge vrouw te tonen, die een scepter vasthoudt en peinzend naar haar linkerkant staart. Het maakt deel uit van de zeven panelen die bedoeld zijn om de tribunaalzaal van Piazza della Signoria in Florence te versieren.


4. Disegni per la Divina Commedia / De kaart van hel (c. 1485) – Sandro Botticelli

Disegni per la Divina Commedia / De kaart van hel (c. 1485) - Sandro Botticelli
Disegni per la Divina Commedia / De kaart van hel (c. 1485) – Sandro Botticelli

Museum: Royal Academy of Arts, Londen
Afmetingen: 32,5 x 47,5 cm

Met pen en penseel op perkament laat Botticelli Dante’s 14e-eeuwse epische gedicht ‘Inferno’ zien. Dante zag de hel als negen ringen die allemaal naar het middelpunt van de aarde leidden. Botticelli’s werk, dat de straffen in de hel treffend illustreert in de bloederige details van een omgekeerde kegel, slaagt erin Dante’s verhaal tot leven te brengen.


3. Adorazione dei Magi / Aanbidding der Koningen (1476) – Sandro Botticelli

Adorazione dei Magi / Aanbidding der Koningen (1476) – Sandro Botticelli

Museum: Uffizi, Florence
Afmetingen: 111 x 134 cm

Botticelli kreeg de opdracht om minstens zeven versies van The Adoration of the Magi te schilderen. Deze versie is in opdracht van Gaspare di Zanobi del Lama gemaakt voor zijn grafkapel in Santa Maria Novella.

In de scène zijn tal van personages aanwezig, waaronder verschillende leden van de Medici-familie. Dit zijn Cosimo de Medici. dit is de Magus geknield voor de Maagd. Ook zijn zoon Piero, de tweede Magus geknield in het midden met de rode mantel is te zien. Ook zijn ander zoon Giovanni, de derde Magus, en zijn kleinzonen Giuliano en Lorenzo. De drie Medici, afgebeeld als magiërs, waren allemaal dood op het moment dat het schilderij is geschilderd.

Ook Gaspare zelf zou in het schilderij voorkomen, als de oude man rechts met wit haar. Verder zou Botticelli ook een zelfportret hebben gemaakt als de blonde man met gele mantel uiterst rechts.


2. La Primavera / Het voorjaar(1478) – Sandro Botticelli

La Primavera / Het voorjaar(1478) - Sandro Botticelli
La Primavera / Het voorjaar(1478) – Sandro Botticelli

Museum: Uffizi, Florence
Afmetingen: 203 x 314 cm

Het is geschilderd in diens typische, heldere stijl met scherpe contouren en sierlijke vormen. Botticelli schilderde verfijnde, haast precieuze, bevallige en bijna gewichtloze gestalten die uit de klassieke mythologie komen. Het schilderij is een voorbeeld van profane/wereldlijke kunst.


1. Nascita di Venere / De geboorte van Venus (1485) – Sandro Botticelli

Nascita di Venere / De geboorte van Venus (1485) – Sandro Botticelli

Museum: Uffizi, Florence
Afmetingen: 180 x 280 cm

Het bekendste mythologische schilderij van Botticelli laat zien hoe de godin van de liefde wordt geboren als een volwassen vrouw. Het is een geboorte uit een zeeschelp, waarbij de laatste de vrouwelijke geslachtsorganen in de klassieke tijd symboliseert. Het model voor dit werk was een Aphrodite-beeld.

Dit schilderij is gemaakt in opdracht van Lorenzo de’ Medicivoor Lorenzo di Pierfrancesco de’ Medici’s Villa di Castello. Veel is er verder niet bekend over het schilderij dan dat het een aanroeping is van schoonheid in de wereld.