Best bezochte musea van Frankrijk – Top 25

0
Best bezochte musea van Frankrijk - Top 25
Best bezochte musea van Frankrijk - Top 25

Best bezochte musea van Frankrijk – Top 25

Voor kunst en cultuur moet je in Frankrijk zijn. Zie hier de mooiste en best bezochte musea van la douce France…


Lees hier ->>> meer over Frankrijk en hier ->>> de belangrijkste Franse beeldhouwers op deze website…


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over musea op deze website.


Best bezochte musea van Frankrijk – Top 25


1. Musée du Louvre

Bezoekers: 7.038.404

Het Louvre is een van ’s werelds grootste musea en ligt in het 1e arrondissement van de Franse hoofdstad Parijs net ten noorden van de Seine. Het bestaat uit drie vleugels: de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel.

Website: www.louvre.fr


2. Etablissement Public du Musée et du Domaine National de Versailles

Bezoekers: 6.701.193

  • Bijzonderheden:De kleine Mozart gaf in Versailles een concert voor Koningin Maria Leszczyńska.
  • In 1783 vertoonden de Gebroeders Montgolfier hier een experiment voor de koning: de eerste ballonvlucht met passagiers. In de luchtballon zaten een eend, een haan en een schaap.
  • In oktober 1789 bereikt de Franse Revolutie het kasteel; Marie Antoinette vluchtte via een geheime gang naar de kamer van de koning.
  • In 1871 werd hier Wilhelm I van Pruisen uitgeroepen tot Duits keizer.
  • Op 28 juni 1919 werd het Verdrag van Versailles in de Spiegelzaal ondertekend.

Website: www.chateauversailles.fr


3. Musée National d’Art Moderne (Centre National d’Art et de Culture Georges Pompidou)

Musée National d’Art Moderne (Centre National d’Art et de Culture Georges Pompidou)
Bezoekers: 3.428.688

Website: www.mam.paris.fr


4. Etablissement Public du Musée d’Orsay – Parijs

Bezoekers: 2.997.625

Het Musée d’Orsay in Parijs is een kunstmuseum dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 bestrijkt, met een sterk accent op de 19e-eeuwse Franse kunst. Het museum bezit een vermaarde verzameling impressionistische werken. Ook herbergt het museum beeldhouwkunst en toegepaste kunst.

Website: www.musee-orsay.fr


Zie hier de top 10 beste steden voor kunstliefhebbers.


5. Musée de l’Armée

Bezoekers: 1.206.065

Het Musée de l’Armée opende haar deuren in 1905. Het combineerde twee bestaande musea, het Artillerie Museum en het Geschiedkundig Militair Museum. Het uitgestrekte museum is gehuisvest in het Invalides complex.

Dit museum laat de oorlogsgeschiedenis zien vanaf de vroege middeleeuwen tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het museum bezit een haast ongeëvenaarde selectie kunstvoorwerpen, uniformen en andere voorwerpen uit de oorlogs- geschiedenis. Er wordt speciale aandacht besteed aan de 17e en 18e eeuwse oorlogen vanaf de heerschappij van Lodewijk XIV, de Napoleontische oorlogen, de Frans-Pruisische oorlog en Wereldoorlog I en II.

Website: www.musee-armee.fr


6. Musée du Quai Branly – Parijs

Bezoekers: 910.845

Musée du quai Branly is een groot etnografisch museum dat gevestigd is in het 7e arrondissement van Parijs, dicht bij de Eiffeltoren. Op 23 juni 2006 werd het officieel geopend door de toenmalige Franse president Jacques Chirac

Website: www.quaibranly.fr


7. Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la ville de Paris

Bezoekers: 885.798 visiteurs

Petit Palais is een museum in Parijs, Frankrijk. Het museum werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900 door de architect Charles Girault en ligt aan de Avenue Winston-Churchill. Het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris is sinds 1902 gevestigd in Petit Palais.

In het museum is een grote verzameling oude en moderne kunst, er zijn onder andere schilderijen van Franse kunstenaars uit de 19e en de 20e eeuw. Ook hangen er schilderijen van Vlaamse kunstenaars uit de 15e eeuw en Italiaans renaissancewerk van Botticelli, Mantegna en Cima da Conegliano.

Website: www.petitpalais.paris.fr


8. Musée National de L’Orangerie des Tuileries

Bezoekers: 782.030

Musee de l’Orangerie is een museum, gelegen in de Tuilerieën aan de Place de la Concorde in het 1e arrondissement van Parijs. Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées. In het museum hangen schilderijen uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Website:www.musee-orangerie.fr


9. Muséum – Musée des Confluences – Lyon

Bezoekers: 767.509

Het Musée des Confluences is een wetenschappelijk centrum en antropologisch museum dat op 20 december 2014 werd geopend in het 2e arrondissement van Lyon.

Website: www.museedesconfluences.fr


10. Musée National Picasso

Bezoekers: 670.000

Het Picassomuseum, gehuisvest in het Hotel Salé in Parijs, geeft een overzicht van het totale werk van Pablo Picasso. Op de derde verdieping vindt sinds 2014 de persoonlijke kunstverzameling van de kunstenaar een onderkomen.

Picasso liet bij zijn overlijden in 1973 een forse boedel na. De Franse staat heeft in 1979, bij wijze van successie, hieruit een keuze gemaakt van: 203 schilderijen, 158 sculpturen, 29 reliëfschilderingen, 88 aardewerkobjecten, 15 collages, bijna 1500 tekeningen, 30 tekenmappen en 1600 gravuren. In deze keuze zijn alle perioden in zijn werken vertegenwoordigd.

Na het overlijden van zijn vrouw Jacqueline kreeg het museum ook nog 24 tekenmappen, 2 sculpturen en 40 andere objecten (tekeningen, gravures en schilderijen), waaronder Portret de Jacqueline aux mains croissées (Jacqueline met gekruiste armen) uit 1954.

Website: www.museepicassoparis.fr


11. Musée d’Art Moderne de la ville de Paris

Bezoekers: 613.402

Website: www.mam.paris.fr


12. Grande Galerie de l’Evolution (Muséum National d’Histoire Naturelle) – Parijs

Grande Galerie de l’Evolution (Muséum National d’Histoire Naturelle)
Bezoekers: 606.852

Het museum beschikt over collecties met betrekking tot paleontologie, geologie, mineralogie, meteorieten, botanie, zoölogie, prehistorie, antropologie, etnobiologie en chemie. Volgens schattingen bestaat de collectie uit meer dan 60 miljoen items.

Website: www.mnhn.fr


13. Musée d’Art et d’Histoire – Langres

Bezoekers: 589.167

Dit museum van Langres is gevestigd in een modern gebouw in het hartje van de binnenstad. Kom er de mozaïek van Bacchus uit de 2de eeuw na Chr. ontdekken, de archeologische verzamelingen (prehistorie, Gallo-Romeinse periode, Egypte), de zalen met schilderijen en beeldhouwwerk (17de, 18de, 19de eeuw) en de kunstnijverheid (aardewerk uit Aprey, tinnen voorwerpen, messen uit Langres…).

Website: www.musees-langres.fr/musee-guy-baillet


14.  Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée – Marseille

Bezoekers: 588.059

Het Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée is een Frans nationaal museum gelegen in het historisch hart van de Zuid-Franse havenstad Marseille, gelegen naast het Fort Saint-Jean, waarmee het door een passerelle wordt verbonden.

Website: www.mucem.org


15. Musée National Auguste Rodin

Bezoekers: 584.007

Musée Rodin ligt in het 7e arrondissement van Parijs, Frankrijk. Het museum, met bijbehorend beeldenpark, werd in 1919 geopend in het voormalige Hôtel Biron. Het museum toont het werk van de Franse beeldhouwer en schilder Auguste Rodin

Website: www.musee-rodin.fr


16. Musées Arts Décoratifs Mode et du Textile – Parijs

Bezoekers: 552.805

Website: www.madparis.fr


17. Les Catacombes – Parijs

Bezoekers: 512.284

De catacomben van Parijs vormen een beroemde verzameling ondergrondse begraafplaatsen onder de Franse hoofdstad. Op verschillende locaties zijn de beenderen van ongeveer zes miljoen Parijzenaars ondergebracht. De beenderen liggen verspreid in ondergrondse kamers en galerijen.

Website: www.catacombes.paris.fr


18. Louvre-Lens

Bezoekers: 444.602

Het Louvre-Lens is een dependance van het Louvre in de Franse gemeente Lens, Pas-de-Calais.

Website: www.louvrelens.fr/


19. Musée du Château de Fontainebleau

Bezoekers: 422.865

Het Kasteel van Fontainebleau in Fontainebleau is een voormalige koninklijke residentie, gelegen in de Île-de-France, het oorspronkelijke persoonlijke domein van de Franse koning.

Website: www.chateaudefontainebleau.fr


20. Mémorial de Caen

Bezoekers: 349.455

Mémorial de Caen is een museum en een oorlogsmonument in Caen, Normandië ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de slag om Caen.

Website: www.memorial-caen.fr


21. Musée des Beaux-Arts de Lyon

Bezoekers: 334.459

Website: www.mba-lyon.fr


22. Centre Pompidou de Metz

Bezoekers: 300.589

Het Centre Pompidou-Metz is een museum voor moderne kunst in de Franse stad Metz. De officiële opening vond plaats op 12 mei 2010.

Website: www.centrepompidou-metz.fr


23. Musée Fabre – Montepellier

Bezoekers: 299.221

Met werken van: Jacques-Louis David, Willem Kalf, Paulus Potter, Rubens en Jacob van Ruisdael.

Website: www. museefabre.montpellier3m.fr


24. Musée d’Unterlinden – Colmar (Elzas)

Bezoekers: 294.000

Met werken van: Albrecht Dürer, Hans Holbein de oudere, Pablo Picasso, Jean Dubuffet, hier ->>> de beroemdste schilderijen van Fernand Léger.” rel=”noopener” target=”_blank”>Fernand Léger, Serge Poliakoff, Georges Rouault, Pierre Bonnard, Robert Delaunay en Otto Dix.

Website: www.musee-unterlinden.com


25. Musée d’Histoire et d’Archéologie des Baux-de-Provence – Les Baux-de-Provence

Bezoekers: 286.086

www.chateau-baux-provence.com


Geef een reactie