Beste album aller tijden is Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles (Top 500)

3. The Beatles – Revolver

https://youtu.be/SikEwOtSW2s
Na een periode waarin de Beatles dezelfde soort muziek maakten, begon bij Revolver de echte vernieuwing [1], die later bij Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band werd doorgezet. Op Revolver wordt onder meer geëxperimenteerd met muziek in Oosterse stijl.

Het laatste nummer van het album Tomorrow Never Knows is een van de eerste dronecomposities in de popmuziek. Het nummer is gecomponeerd in slechts één aanhoudende grondtoon, de C (in het couplet komt naast het C akkoord ook het Bb/C akkoord voor). Bovendien is het de eerste popsong die voor het grootste deel uit (analoge) samples bestaat, een techniek die pas jaren later aan begon te slaan en kenmerkend is geworden voor hiphop. De Beatles waren in die tijd allemaal aan het experimenteren met zogenaamde tapeloops, een techniek waarbij een stuk tape in een lus wordt geplakt, die daardoor eindeloos door een bandrecorder kan worden gespeeld. Een aantal van deze loops werd door de mixconsole gevoerd, en door het open en dicht zetten van de faders werd de compositie gemaakt.

2. The Beach Boys – Pet Sounds


Pet Sounds uit 1966, werd geproduceerd door Brian Wilson, die ook twaalf van de dertien nummers componeerde, met voor de meeste liedteksten Tony Asher als co-schrijver. De muziek kenmerkt zich door de rijke, op het symfonische af verzorgde arrangementen, de voor popmuziek originele instrumentatie (hobo, klavecimbel, hoorn) en het gebruik van geluidseffecten (fietsbel, flessen, colablikjes). Het album geldt als het hoogtepunt van de groep en van Wilson in het bijzonder, en als een van de meest invloedrijke albums uit de popmuziek.

1. The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band


De platenhoes, die een Grammy Award won, was ontworpen door Peter Blake en Jann Haworth. De artdirector was Robert Fraser, in samenwerking met Paul McCartney, terwijl Michael Cooper fotografeerde. De voorkant van de hoes is zeer bekend en vaak geparodieerd. Op de collage staan zo’n 70 foto’s van verscheidene beroemdheden afgebeeld. Op verzoek van George Harrison stonden er ook enkele Indiase goeroes tussen. Ook stonden er vier wassen beelden van de vroege Beatles tussen. Deze waren geleend van Madame Tussauds. De echte Beatles staan vooraan in het midden, gekleed in satijnen militaire uniformen in vier verschillende opvallende kleuren (Lennon in het geel, Starr in het paars, McCartney in het blauw en Harrison in het rood). De binnenkant van de hoes zou aanvankelijk worden ontworpen door The Fool, een Nederlandse ontwerpgroep. Hoewel hun ontwerp door de Beatles zelf positief werd ontvangen werd het aanvankelijke ontwerp door anderen aangepast en bewerkt. Alle (levende) op de hoes afgebeelde personen moesten een verklaring tekenen waarin zij aangaven geen bezwaar te hebben tegen deze afbeelding en geen financiële vergoeding te zullen eisen. De meeste personen gaven deze verklaring ook, diegenen die niet instemden werden van de hoes verwijderd.