Beste BMI score is overgewicht

Beste BMI score is overgewicht
Beste BMI score is overgewicht

Beste BMI score is overgewicht

Ook wij vonden een Body Mass Index (BMI) tussen de 18,5 en 25 lichtelijk weinig voor een gezond menselijk lichaam. Dan zit er echt niet heel veel vet aan de botten en bij de eerste de beste hongersnood leg je dan al snel het loodje.


Dat vonden onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen ook na uitgebreid onderzoek. Wat dikker is dus echt niet zo erg. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze webiste.


Beste BMI score is overgewicht

Voor de BMI scores kennen we een aantal categorieën:

Interpretatie van de queteletindex* voor volwassenen:

Index (kg/m²) Interpretatie
minder dan 18.5 ondergewicht
18.5 tot 25 normaal gewicht
25 tot 27 licht overgewicht
27 tot 30 matig overgewicht
30 tot 40 ernstig overgewicht
meer dan 40 ziekelijk overgewicht

*De queteletindex, afgekort QI of BMI, is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft.


Wat we kunnen lezen in het onderzoek van onze Deense vrienden in de Journal of The American Medical Association is dat ze de doodsoorzaak van meer dan 100.000 mensen hebben bekeken die het loodje legden tussen 1970 en 2013.

Een beetje obesitas lijkt niet zo erg…

Allereerst vonden ze dat obesitas bij lange niet zo gevaarlijks is als we altijd dachten. Het blijkt niet zo veel uit te maken als je doodgaat of je nou normaal gewicht, licht overgewicht of matig overgewicht hebt. En dan bedoelen we natuurlijk de relatie tussen de doodsoorzaak en obesitas.


En wat is dan de beste BMI?

Wil je het verdwijnen tussen zes planken of in rook op gaan zo lang mogelijk vermijden, zorg dan dat je BMI ergens rond de 27 zweeft, terwijl dat in de jaren zeventig rond de 23,5 lag. Dat heeft te maken dat we allerlei ziektes veel beter kunnen genezen en overgewicht veel minder invloed heeft op leven en dood. We sluiten af met wat wijze woorden van Niket Sonpal van het Touro College of Medicine in New York:

Overall, we should shift away from crude numbers as the sole measure of health but take into account dynamic measures like exercise tolerance, total body fat percentage, and other bio markers collectively to assess health. BMI is just one component of the overall global health index.


Wist je dat: hoe dikker hoe dommer of hoe dommer hoe dikker…


Bron en meer informatie: Shoaib Afzal, Anne Tybjærg-Hansen, Gorm B. Jensen, Børge G. Nordestgaard: Change in Body Mass Index Associated With Lowest Mortality in Denmark, JAMA, 10 mei 2016