Beste boeken over ruimtereizen – De top 10 van The Guardian

0
Beste boeken over ruimtereizen
Beste boeken over ruimtereizen

Beste boeken over ruimtereizen

Zie hier de tien beste boeken over ruimtereizen. Ze zijn afkomstig uit een lijstje van de zeer respectabele Britse krant The Guardian. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over boeken op deze website.


Top 10 – Beste boeken over ruimtereizen volgens The Guardian


10. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams

Als de aarde wordt opgeblazen omwille van de aanleg van een intergalactische snelweg, ontspringt alleen Hugo Veld de dans, omdat de buitenaardse lifter Amro Bank toevallig zijn vriend is. Dit is het begin van een bizarre reis door de ruimte. Hugo’s reisverslag wordt afgewisseld met -fragmenten uit het liftershandboek.

Deze omnibus bevat de eerste drie Hitchhiker-verhalen die Douglas Adams schreef: Het transgalactische liftershandboek, Het restaurant aan het einde van het heelal en Het leven, het heelal en de rest.


9. The Complete Cosmicomics – Italo Calvino

Deze korte verhalen zijn een duizelingwekkende reis van de verbeelding, geestig, luchtig, vertederend en toch duidelijk geïnspireerd door wetenschappelijke theorieën en coherent met hun uitgangspunten.


8. Star Maker – Olaf Stapledon

Het bewustzijn van de verteller wordt tot zijn eigen verbazing weg van de aarde geprojecteerd op een verbluffende reis door tijd en ruimte. Het is een sociaal-filosofische speculatie op kosmische schaal, vergezeld van grenzeloze, onbevreesde verbeeldingskracht en ambitie.


Zie hier de Top 10 ruimteschepen in films.


7. The Invincible – Stanisław Lem

Deze roman begint met een levendige weergave van de landing van een interstellair ruimteschip op een buitenaardse planeet. Dit om het mysterie van de ondergang van een andere bemanning te onderzoeken. De roman weeft futuristische veldslagen samen met een intrigerende zoektocht naar begrip dat schudt aan de boom van conventionele, antropocentrische veronderstellingen over intelligentie en evolutie.


6. The Martian – Andy Weir

Mark Watney is een van de eerste astronauten om voet op Mars te zetten. Hij zal waarschijnlijk ook een van de eersten zijn om daar te sterven…

Nadat een zandstorm hem bijna fataal wordt en de overige bemanning, die ervan overtuigd is dat hij is omgekomen, zich gedwongen ziet de planeet te verlaten, bevindt Watney zich miljoenen kilometers van de rest van de mensheid verwijderd.

Hij heeft geen enkele mogelijkheid om een signaal naar de aarde te versturen en zelfs als dat wel mogelijk zou zijn, zouden zijn voorraden opraken lang voordat een reddingsmissie hem zou kunnen bereiken. Bovendien krijgt hij waarschijnlijk niet eens de kans om te verhongeren.

De dreiging van het defecte materieel, de vijandige omgeving op Mars of een simpele menselijke fout, kunnen hem eerder fataal worden.
Maar Watney vertikt het op te geven. Gedreven door zijn inventiviteit, zijn technische kennis en een hardnekkig weigeren om op te geven probeert hij vastberaden het ene obstakel na het andere te overwinnen. Zal zijn vindingrijkheid genoeg zijn om tegen beter weten in te overleven…?


Zie hier de top 10 beste boeken over het menselijke bewustzijn volgens The Guardian.


Top 5 – Beste boeken over ruimtereizen


5. Packing for Mars – Mary Roach

In de ruimte missen we bijna alles wat het leven prettig maakt: een warme douche, privacy, frisse lucht, verse maaltijden en zwaartekracht. Ruimtereizen is in veel opzichten een verkenning van wat het betekent om mens te zijn. Met een mix van fascinatie, scepsis en humor doet Mary Roach verslag van onze grootste prestatie tot nu toe: leven in de ruimte.


Zie hier de Top 10 grootste sterren in de Melkweg.


4. Sputnik and the Soviet Space Challenge – Asif A Siddiqi

Dit is een wetenschappelijk werk, gebaseerd op jarenlang onderzoek van Russisch-talige archiefbronnen. Het is een fascinerend verslag van de epische prestaties en worstelingen van het ruimteprogramma van de USSR.


Top 3 – Beste boeken over ruimtereizen


3. How Apollo Flew to the Moon – W. David Woods

Dit is het complete verhaal van hoe de Apollo-missies zijn volbracht en van de technische hoogstandjes die ze mogelijk maakten. Het is geschreven in een toegankelijke en boeiende stijl, dus ook geschikt voor de niet-technische lezer.


2. If the Sun Dies – Oriana Fallaci

Honderd jaar nadat Jules Verne From the Earth to the Moon publiceerde, publiceerde Fallaci dit verslag van de Amerikaanse ruimte-inspanning. Zij kon dit doen na maanden van onderzoek en met uitgebreide toegang tot alle beroemde locaties van de Apollo-missies. Ook sprak ze met tientallen astronauten, wetenschappers en doctoren.

Fallaci voelt zich verscheurd tussen het omarmen van technologische vooruitgang en trouw aan de humanistische traditie. Hij creëert een uniek en levendig beeld van de ruimtegemeenschap en de astronauten in het bijzonder.


1. Carrying the Fire – Mike Collins

Er zijn vele jaren verstreken sinds Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins de Apollo 11 naar de maan hebben vlogen. In Carrying the Fire beschrijft Collins op een heel persoonlijke manier het drama, de schoonheid en de humor van dit avontuur.


Zie hier de top 50 beste boeken 2021 volgens de Volkskrant.