, ,

Beste boeken over vrijheid – Top 10 volgens The Guardian

Beste boeken over vrijheid

Beste boeken over vrijheid

Het gaat de laatste tijd over niets anders dan vrijheid. Worden we te ver ingeperkt door een overheid? Geven we elkaar voldoende ruimte om te leven zoals we dat zelf willen. Nemen we elkaar niet te veel de maat en zorgt dit voor een niet wenselijke zelfcensuur? Lees deze prachtige boeken hieronder en wordt wijzer!


Lees hier ->>> meer over boeken op deze website.


Top 10 – Beste boeken over vrijheid

Bron: The Guardian


10. The Poor Had No Lawyers – Andy Wightman

Van wie is Schotland? Hoe kwamen ze eraan? Wat is er met al het gemeenschappelijke land in Schotland gebeurd? Heeft het Schotse parlement enig verschil gemaakt? Kunnen we ons gemeenschappelijk goed land terugkrijgen?

In dit boek actualiseert Wightman de statistieken van het grondeigendom in Schotland. Hij onderzoekt hoe en waarom grondeigenaren de miljoenen hectares land in handen krijgen die ooit gemeenschappelijk werden gehouden.

Hij vertelt het verhaal over hoe de legale vestiging van Schotland en de politici erin slaagden land te veroveren door juridische oplossingen. The Poor Had No Lawyers schetst een fascinerende analyse van een van de belangrijkste politieke kwesties in Schotland.


9. Suite Française – Irène Némirovsky

Suite Française is een aangrijpende, intieme en meedogenloze roman. Het legt de bloot ziel van de Fransen ten tijde van de Duitse bezetting. De roman brengt een bewogen episode uit de recente geschiedenis briljant tot leven.

Suite Française is in 2015 verfilmd met Michelle Williams, Kristin Scott Thomas en Matthias Schoenaerts in de hoofdrollen.


8. What I Talk About When I Talk About Running – Haruki Murakami

Bejubeld schrijver Murakami gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken. Van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, van grootste triomfen tot teleurstellingen. In 1982 verkocht Haruki Murakami zijn jazzclub om zich geheel aan het schrijven te wijden.

Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Al een jaar later rende hij van Athene naar Marathon. In dit boek, na tientallen wedlopen, triatlons en door de pers bejubelde boeken, onderzoekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven en op zijn werk.

Hij gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken. Van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, tot zijn grootste triomfen en teleurstellingen.


7. Germinal – Émile Zola

Germinal is één van de 20 delen uit de verhalencyclus Les Rougon-Macquart van Émile Zola. Dit is in 1884-1885 als feuilleton gepubliceert in het franse tijdschrift Gil Blas.

‘De mijn’ beschrijft de barre omstandigheden van het leven van de 19e-eeuwse mijnwerkers. De titel is afgeleid van de republikeinse kalender en staat voor de lentemaand. Hieruit blijkt de cultus van de vernieuwing. De hoop op een nieuw leven voor de mijnwerkers.

Zola documenteerde zich uiterst zorgvuldig voor het schrijven van dit verhaal. Hij observeert de werking van de mijnen, de levensstijl van de mijnwerkers en hun sociale status in de maatschappij.

Dankzij deze nauwkeurigheid zijn de passages bijzonder realistisch en gedetailleerd weergegeven. Dit zowel in de beschrijving van de huisjes waarin de mijnwerkers hun dagen doorbrengen als de werking van de mijnen.

Deze details waren zo realistisch dat ze  choquerend kunnen zijn. De mijnwerkers worden beschreven als menselijk vee, waarbij de lelijkheid wordt benadrukt.

Ze zijn namelijk bleek met blauwe plekken. Deze beschrijvingen zijn niet toevallig zo grijpend, Zola had een achterliggende aanklacht. Hij laat zijn dat armoede maakt lelijk maakt: de lelijkheid van de armoede. Het boek behoort tot de naturalistische stroming.

Dit blijkt uit aanwezigheid van het deterministische mensbeeld zoals ras, milieu en moment. Ook de incorporatie van de politiek en wetenschappelijk betogen in de roman wijzen hierop.

Het werk heeft een epische toon en kent een zekere grandeur met zijn vele metaforen. Zo wordt de fabriek bijvoorbeeld voorgesteld als iets dat mensen opslokt. Zola had een opmerkelijke betrokkenheid met de beschreven wereld opgebouwd. Hierdoor krijgt het werk een functie van emancipatie.


6. The Last Act of Love – Cathy Rentzenbrink

In de zomer van 1990 gaat Cathy’s broer Matty op weg naar huis na een avondje stappen. Hij wordt door een auto aangereden. Na twee weken blijkt zijn GCSE-resultaat het beste van zijn school te zijn.

Zittend bij zijn bewusteloze lichaam in het ziekenhuis, zijn hand vasthoudend en kijkend naar zijn hartslag op de monitoren, dwingt Cathy haar ouders hem te laten leven.

Dit is het verhaal van wat er met Cathy en haar broer is gebeurd en de beslissing die zij en haar ouders moeten nemen. Het is een hartverscheurend maar opbeurend bewijs van het voortbestaan ​​van een gezin en de prijs die we betalen voor liefde.


5. How to Be Both – Ali Smith

How to Be Both is een gepassioneerde, vitale en speelse roman. Het is ook een roman over de veelzijdigheid van kunst. Er is een Renaissance-kunstenaar uit de jaren 1460. Er is het kind van een kind uit de jaren zestig.

Twee verhalen over liefde en onrecht gaan samen in een uniek samenspel waarin tijd tijdloos wordt, structuur speels, kennis mysterieus en fictief echt. Allen krijgen een tweede kans.


4. A Room of One’s Own – Virginia Woolf

A Room of One’s Own (1929) is een lang essay, gebaseerd op een lezingenreeks, van de Engelse auteur Virginia Woolf. In het essay leidt de fictieve ik-persoon haar lezers door een onderzoek naar de redenen waarom vrouwen in de geschiedenis klaarblijkelijk zo weinig hebben bereikt.

Door te speculeren over het onvermijdelijk gedoemde leven van Shakespeares net zo geniale (fictieve) zus, laat Woolf zien dat de materiële omstandigheden van vrouwen het hun door de geschiedenis heen vaak onmogelijk maakten om hun potentieel te kunnen waarmaken.

Het essay wordt daarom doorgaans beschouwd als een feministische tekst. een tekst die pleit voor letterlijke en figuurlijke ruimte voor vrouwen.


Beste boeken over vrijheid

Beste boeken over vrijheid


Top 3 – Beste boeken over vrijheid


3. Joseph Knight – James Robertson

Joseph Knight is een historische roman van de Schotse auteur James Robertson. Het is in 2003 uitgegeven door Fourth Estate. Dit boek was ook het Saltire Society Scottish Book of the Year in 2003.

De roman is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Joseph Knight. Dit is een tot slaaf gemaakte Afrikaanse man die van Jamaica naar Schotland is gebracht. De roman draait voornamelijk om de steden Dundee, in de buurt van waar Robertson toen woonde, en Edinburgh.

Het verhaal begint in 1802 met de oudere John Wedderburn op zijn Ballindean-landgoed. Hij heeft tevergeefs geprobeerd de verblijfplaats van Joseph Knight te achterhalen. Knight is een slaaf die hij van zijn suikerplantages in Westmoreland, Jamaica, mee naar Schotland heeft meegenomen.

Joseph heeft met succes zijn vrijheid van Wedderburn verkregen in een beroemde rechtszaak uit 1778. Hierin werd besloten dat de slavenwetten van Jamaica niet van toepassing waren in Schotland.

Maar nadat hij zijn vrijheid heeft verkregen, verdwijnt Joseph. Wedderburn heeft Jamieson, een in Dundee gevestigde onderzoeker, in dienst genomen om Joseph te vinden.

Het verhaal beweegt zich tussen de zoektocht naar ongrijpbare Knight, de ervaringen van de familie Wedderburn in Jamaica en de gebeurtenissen rond de rechtszaak.


2. Nineteen Eighty-Four – George Orwell

1984 is een dystopische toekomstroman van de Britse schrijver George Orwell. Hij schreef het grotendeels in de periode 1946-1948 en publiceerde het in 1949. Orwell presenteert in dit boek zijn visie op de westerse wereld anno 1984.

Het is een waarschuwing tegen totalitaire regimes, zoals nazi-Duitsland dat net verslagen was en Stalins Sovjet-Unie.

Orwell beschrijft een staat waarin de overheid elk aspect van het menselijk leven bewaakt en controleert. Het hoofdpersonage, de timide Winston Smith, poogt hiertegen te rebelleren.

Hij ondervindt dat de macht van de regering verder reikt dan hij zich had kunnen voorstellen. In de strijd tegen de Partij en Big Brother gaat de enkeling kansloos ten onder.

De roman speelt zich af in een sombere toekomst. Achter de roman is een appendix opgenomen over het door Orwell geïntroduceerd begrip Newspeak. Dit speelt een belangrijke rol bij politieke hersenspoeling.

Orwell liep met deze fictie vooruit op de theorievorming in de politieke wetenschap over het fenomeen totalitarisme.

Lees hier ->>> Animal Farm online of download gratis Animal Farm.


1. Sunset Song – Lewis Grassic Gibbon

Sunset Song is een roman uit 1932 van de Schotse schrijver Lewis Grassic Gibbon. Het is waarschijnlijk één van de belangrijkste Schotse romans van de 20e eeuw. Het is het eerste deel van de trilogie A Scots Quair.

Deze roman behandelt verschillende kwesties. Als eerste het niet altijd positieve karakter van kleine plattelandsgemeenschappen. Als tweede en derde de rol van vrouwen en de ‘boerencrisis’. Dat wil zeggen de komst van modernisering in traditionele landbouwgemeenschappen.

Gibbon heeft ook enkele politieke opvattingen die tot uiting komen in de personages. Zo zijn er Chae Strachan, de socialist, en Long Rob de pacifist. Hij laat zien hoe ze reageren op de komst van de oorlog.

Het dilemma waarmee Chris wordt geconfronteerd is of hij zijn opleiding voortzet of zich inzet voor ‘God en land’.


Zie hier de top 10 beste boeken over het menselijke bewustzijn volgens The Guardian.