, , , ,

Beste en mooiste plaatsen Frankrijk om te wonen 2020 – top 15

Beste en mooiste plaatsen Frankrijk om te wonen 2020

Beste en mooiste plaatsen Frankrijk om te wonen 2020

Dit zijn de Franse kampioenen. Le Journal du dimanche (JDD) publiceerde de ranglijst van steden in Frankrijk waar het leven het beste is.

182 criteria onderverdeeld in acht categorieën

Nice en Bordeaux, met respectievelijk 350.000 en 250.000 inwoners, staan ​​op de zesde en achtste plaats op de ranglijst, maar steden als Parijs, Marseille en Lyon blijven veel verder achter, tussen de 56e en 85e plaats.


Lees hier ->>> meer over Frankrijk op deze website.


De 182 criteria die het mogelijk maakten om de prijzenlijst op te stellen, zijn ‘onderverdeeld’ in acht verschillende categorieën. Dit zijn levenskwaliteit, vervoer, veiligheid, gezondheid, winkels en diensten, solidariteit, onderwijs, sport en vrije tijd.

Deze criteria zijn ook weer voorzien van het belang wat ze in het leven van Fransen spelen. Dit is gedaan op basis van belang dat de Fransen eraan hechtten in een onderzoek dat in november 2019 werd uitgevoerd door OpinionWay.


Top 15 – Beste en mooiste plaatsen Frankrijk om te wonen 2020


15. Biarritz

Het mooie Biarritz is een Franse gemeente aan de Golf van Biskaje en is de hoofdplaats van een kanton in het departement Pyrénées-Atlantiques (64) en de streek Aquitanië. Het ligt in Frans-Baskenland.

De stad telt ongeveer 30.000 inwoners, die Biarrots worden genoemd. Biarritz is vooral bekend als badplaats en als luchtkuuroord.


14. Le Havre

Le Havre is een stad in Normandië, in het departement Seine-Maritime met ruim 300.000 inwoners. Door haar ligging aan de monding van de Seine en door de makkelijke toegankelijkheid van de haven geldt zij als de op een na belangrijkste haven van Frankrijk.

Vooral het containervervoer en de overslag van aardolie bezorgen haar die rang. Le Havre is de grootste stad van Normandië. Vanuit Le Havre vaart een ferry naar Southampton. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad heraangelegd met vele open ruimtes, efficiënt openbaar vervoer, een nieuw voetbalstadion en het museum André Malraux.

Het museum is ingewijd door en genoemd naar deze Franse schrijver van die naam. Na het Musée d’Orsay in Parijs het tweede belangrijkste museum in verband met het impressionisme.


13. Saint-Étienne

Saint-Étienne is de hoofdstad van het Franse departement Loire. De stad ligt nabij de Loire, 500 km ten zuiden van Parijs. Er wonen zo’n 180.000 inwoners.

Historisch heeft de stad, die naar de heilige Stefanus is genoemd, een grote groei gekend na de industriële revolutie. Dit kwam door de vondst van een groot steenkoolbekken in de regio. De stad heeft een sterk industrieel verleden. Ook waren er meerdere legerregimenten gelegerd waren.

Saint-Étienne onderging op het eind van de 20e eeuw een intensief traject van stadskernvernieuwing met de nadruk op de designindustrie. Deze herbronning is erkend werd toen de UNESCO de stad in 2010 toevoegde aan het UNESCO netwerk van creatieve steden.


12. Rodez

Rodez is een stad en gemeente in het Franse departement Aveyron (regio Occitanie) waarvan de stad de prefectuur is. De stad Rodez heeft zo’n 30.000 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Rodez. Ook was Rodez de historische hoofdstad van Rouergue.

De stadsgeschiedenis gaat minstens terug tot de 5e eeuw v.Chr.. De stad kent een grote bloei onder Romeinse overheersing als Segodunum. Rodez werd gekerstend in de 4e en 5e eeuw. Een baptisterium wordt vermeld in een brief uit 485 van Sidonius Apollinaris, bisschop van Clermont-Ferrand, aan Elaphius van Rodez.


11. Strasbourg

Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas en van de nieuwe, grotere regio Grand Est in het noordoosten van Frankrijk. De stad ligt aan de Rijn, aan de overkant van de Rijn ligt Duitsland. Toch is voor de stad de rivier de Ill net zo belangrijk.

Dit omdat het centrum tussen twee armen van de Ill ligt. Als gevolg van oorlogen en annexaties in 1681, 1870, 1918, 1940 en 1945 is Straatsburg meerdere malen van Duitse in Franse handen overgegaan en omgekeerd. Onder deze oorlogen heeft de stad geleden.

Straatsburg is met name bekend omdat de zetel van de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens er zijn gevestigd. Samen met Brussel is het ook de zetel van het Europees Parlement.

Het is een universiteitsstad en een centrum van de motor-, voedsel-, textiel- en machinebouwnijverheid. Het oudste deel van de stad, la Petite France, bevindt zich op de plaats waar de Ill zich om het centrum in tweeën splitst. Het is het meest toeristische deel van de stad.


Top 10 – Beste en mooiste plaatsen Frankrijk om te wonen 2020


10. Lorient

Lorient is een havenstad in Frankrijk aan de Atlantische Oceaan, in het zuiden van Bretagne. De stad heeft een lange geschiedenis als haven en marinesteunpunt. De havenmond van Lorient is de uitloop van de rivier de Scorff en het gebied waar de Franse marine was gelegerd stond bekend als het Arsenaal.

Direct na de val van Frankrijk in 1940 zag het Duitse leger de voordelen van de haven in. Op 28 juni 1940 besloot admiraal Karl Dönitz een U-bootbasis te bouwen. Tussen februari 1941 en januari 1943 zijn drie gigantische structuren van gewapend beton gebouwd op het Keroman schiereiland bij de stad.

De werken van de onderzeebootbasis Lorient kregen de aanduiding K1, K2 en K3. Lorient is tijdens de oorlog zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen, maar de bunkers werden nooit buiten bedrijf gesteld. Lorient is pas in mei 1945 op de Duitsers bevrijd.


9. Caen

Caen is de hoofdstad van de voormalige regio Basse-Normandie en van de prefectuur van het Franse Calvados. Het ligt 15 kilometer landinwaarts vanaf Het Kanaal. De rivier de Orne doorsnijdt de stad. Caen telt zo’n 110.000 inwoners in en de agglomeratie van Caen telt 390.000 inwoners.

Caen draagt ook de bijnaam van stad met honderd klokken. De inwoners worden naast de Caennais ook de Caennaises genoemd. Het is de tweede stad na Le Havre en het derde stedelijk gebied na Rouen en Le Havre. Caen ligt op enkele uren rijden van Parijs, op luttele afstand van de Normandische Parelmoerkust (Côte de Nacre).

Het ligt ook vlak bij de stranden van Operatie Overlord en mondaine badplaatsen zoals Deauville en Cabourg van de Bloemenkust (Côte Fleurie). Via de ferrylijn Caen-Portsmouth sluit de stad aan bij het zuiden van Engeland.


8. Bordeaux

Bordeaux is een stad in het zuidwesten van Frankrijk. Het is de hoofdstad van het departement Gironde, van de voormalige regio Aquitanië en van de nieuwe, grotere regio Nouvelle-Aquitaine.

Het is de historische hoofdstad van de regio Gascogne. Er wonen ruim 250.000. mensen in de stad en bijna 900.000 in de agglomeratie. De stad is over de hele wereld bekend om de wijnen uit de omgeving. Sinds juni 2007 staat een deel van de stad, de Port de la Lune, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.


7. Avignon

Avignon is een stad in het zuiden van Frankrijk, in het departement Vaucluse. De stad is bereikbaar via de A7 en ligt niet ver van Orange. Avignon telt bijna 95.000 inwoners, die Avignonnais worden genoemd.

De bijnaam van Avignon is ‘Babylon aan de Rhône’ omwille van de Babylonische ballingschap der pausen, alsook ‘Provençaalse pausenstad’. Avignon is al eeuwen de zetel van een aartsbisschop.

Het historische centrum (aangeduid met ‘intra-muros’) is omgeven door 14e-eeuwse vestingmuren van 4,2 kilometer lang met zeven poorten en 39 torens. Het centrum staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


6. Nice

Nice is een stad in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Het ligt tussen Marseille en Genua, met bijna 350.000 inwoners. De stad is een grote toeristische trekpleister en marktleider aan de Franse Rivièra (Côte d’Azur).


5. Le Mans

De stad Le Mans is te vinden in Noordwest-Frankrijk. Het is de hoofdstad van het departement Sarthe. Le Mans heeft ongeveer 143.000 inwoners. De kathedraal van Le Mans behoort tot de voornaamste gotische bouwwerken in Frankrijk. Le Mans is de zetel van het Bisdom Le Mans.

De stad is bekend van de 24 uur van Le Mans, de race die sinds 1923 op het 13,65 km lange Circuit de la Sarthe wordt gehouden. De naam van het circuit komt van het departement waar het ligt. Tijdens de race is het de bedoeling om in 24 uur tijd zo veel mogelijk ronden te rijden. De race vindt elk jaar in het tweede weekend van juni plaats.


4. Angers

Angers is een stad in het westen van Frankrijk in het departement Maine-et-Loire, ongeveer 300 km ten zuidwesten van Parijs. Het is de hoofdstad van het departement. Het gebied rond Angers staat bekend onder de provinciale naam Anjou.

Angers is een industriestad met ruim 150.000 inwoners. De gehele agglomeratie telt bijna 250.000 inwoners. De inwoners worden Angevijnen (Angevins) genoemd. De stad stamt uit de Romeinse tijd en is gebouwd op de oevers van de Maine. De wijk naast de rivier is bekend vanwege de bloemenmarkten.

De stad noemt zichzelf ook wel de meest bloemrijke stad van Europa. De stad heeft veel brede, rechte straten en parken. Het accent van de Angevijnen wordt door de Fransen gezien als het zuiverste Frans.


Zie hier de top 50 langste rivieren van Frankrijk.


Top 3 – Beste en mooiste plaatsen Frankrijk om te wonen 2020


3. La Rochelle

La Rochelle is een Franse havenstad aan de Atlantische Oceaan. Het is de hoofdstad van het departement Charente-Maritime.

De stad is met het eiland Île de Ré verbonden door een 2,9 kilometer lange tolbrug, die in 1988 is voltooid. De haven ligt aan een zeestraat, de Pertuis d’Antioche.

De stad heeft de gebouwen van weleer goed weten te bewaren en is een van de meest schilderachtige steden aan de Atlantische kust, rijk aan stedenschoon. De oude haven van La Rochelle is via een 24 km lang kanaal verbonden met de rivier de Sèvre Niortaise ( bij het stadje Marans).


2. Bayonne

Bayonne is een stad en gemeente in het Franse departement Pyrénées-Atlantiques (regio Nouvelle-Aquitaine). De stad heeft ruim 45.000 inwoners, die Bayonnais worden genoemd. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Bayonne en ligt in de Baskische provincie Labourd. Tevens is Bayonne de officieuze hoofdstad van Frans Baskenland. De stad ligt dicht bij de Spaanse grens en niet ver van de stad San Sebastián.

Bayonne bestond al als Gallo-Romeinse nederzetting onder de naam Lapurdum. Het was de hoofdstad van de provincie Novempopulania. In de Middeleeuwen zetelde de burggraaf van Labourd in Bayonne. Die was een vazal van de hertog van Gascogne en later van de hertog van Guyenne.

Vanaf 1154 viel de stad gedurende drie eeuwen onder Engelse heerschappij, tot ze in 1451 door Dunois is ingenomen voor de Franse koning. In de zeventiende eeuw was Bayonne een belangrijk centrum voor de fabricage van wapens. Het woord bajonet is afgeleid van de naam van de stad.


1. Annecy

Beste en mooiste plaatsen Frankrijk om te wonen 2020

Dit is Annecy: beste en mooiste plaatsen Frankrijk om te wonen 2020

Annecy is een stad en gemeente, gelegen in het departement Haute-Savoie in het oosten van Frankrijk. De stad is tevens de hoofdstad van het departement, en heeft meer dan 125.000 inwoners. Deze inwoners worden Annéciens genoemd.

De geschiedenis van de stad is in de periode tussen de 10e en 19e eeuw sterk beïnvloed door de ligging tussen Genève en Chambéry. Oorspronkelijk was Annecy de hoofdstad van het graafschap Genève.

Toen de graven van Genève uitstierven (1401), is Annecy deel van het Huis Savoye geworden. In 1444 is Annecy door de prins van Savoye tot hoofdstad gemaakt van de regio die bestond uit de gebieden Genevois, Faucigny en Beaufortain.

Met de opkomst van het calvinisme in 1535 is Annecy een centrum voor de contrareformatie. De bisschopszetel van Genève werd naar Annecy verplaatst. Deze bisschopszetel is in 1801 opgeheven, maar in 1822 weer hersteld.

Tijdens de Franse Revolutie is Savoye door Frankrijk veroverd. Annecy is dan deel van het département Mont Blanc dat als hoofdstad Chambéry had. Na de nederlaag van Napoleon komt Annecy weer in handen van het Huis Savoye, maar in 1860 is Savoye door Frankrijk geannexeerd. Annecy is nu dus ook de hoofdstad van het nieuwe departement Haute-Savoie.

Website: www.lac-annecy.com


Zie hier de top 25 best bezochte musea van Frankrijk.