Beste films over de Holocaust – De top 10 met beschrijving en trailer

Beste films over de holocaust
Beste films over de holocaust

Beste films over de Holocaust – De top 10

Mooie films over een verschrikkelijke periode in de geschiedenis. Zie hier de 10 beste films over de Holocaust met beschrijving en trailer.


Lees hier ->>> meer over films op deze website…


Beste films over de holocaust – De top 10


10. The Diary of Anne Frank (1959)

Dit is de eerste film over het dagboek van Anne Frank. The Diary of Anne Frank werd genomineerd voor acht Oscars, waarvan drie Oscars verzilverd werden. De film is deels opgenomen in Amsterdam.


9. The Pawnbroker (1964)

The Pawnbroker is een Amerikaanse film door Sidney Lumet. De film is gebaseerd op een boek van Edward Lewis Wallant. The Pawnbroker wordt gezien als een van de eerste Hollywoodfilms die een realistisch beeld probeert te geven van de Holocaust.

De film zou later als inspiratie dienen voor films als Schindlers List. The Pawnbroker was ook de eerste grote Hollywoodproductie waarin naakt vertoond werd, wat meehielp met het afschaffen van de Amerikaanse filmcensuur in 1968. De film werd in 2008 opgenomen in het National Film Registry.


8. Ida (2013)

Ida is een Pools-Deense film onder regie van Paweł Pawlikowski. De film ging in première op het Internationaal filmfestival van Toronto en is opgenomen in zwart-wit.

De jaren 1960 in Polen, 1962, om precies te zijn. Anna, een jonge novice, wordt door haar moeder-overste verteld dat ze haar geloften pas mag afleggen nadat ze haar familie bezocht heeft.

Anna reist naar haar tante Wanda, een zwaar drinkende rechter en voormalig officier van justitie tijdens het stalinistisch regime. Wanneer deze nuchter is, onthult ze de werkelijke naam van Anna, die Ida Lebenstein blijkt te zijn.

Haar ouders waren joden die tijdens de oorlog werden vermoord. Ida besluit dat ze hun laatste rustplaats wil vinden en maakt samen met Wanda een reis die zowel licht zal werpen op hun verleden als gaat beslissen over hun toekomst.


7. Die Fälscher / The Counterfeiters (2007)

Die Fälscher is een Oostenrijkse film die in 2008 de Oscar won voor beste buitenlandse film. Het is de eerste bekroning met een Oscar voor een film uit Oostenrijk.

Regisseur Stefan Ruzowitzky baseerde zijn film op het waargebeurde verhaal van Adolf Burger uit de Tweede Wereldoorlog. Burger schreef zijn boek, Des Teufels Werkstatt, naar aanleiding van zijn ervaringen met de nazi’s.

De Nazi’s gebruikten tijdens de oorlog concentratiekampgevangenen, met name uit concentratiekamp Sachsenhausen, om valse bankbiljetten te maken van landen waarmee zij in oorlog waren.

Deze actie is de geschiedenis ingegaan als operatie Bernhard (Duits: Aktion Bernhard). Omwille van een waarheidsgetrouwe film werkte Burger ook mee aan het scenario van de film.


6. Europa Europa (1990)

De speelfilm Europa Europa is een Duits-Pools-Franse coproductie uit 1990 van Agnieszka Holland. De film is gebaseerd op het autobiografische boek ‘Ik was Hitlerjongen Salomon’ van Sally Perel.

Hij beschrijft hoe hij Joodse jongen als lid van de Hitlerjugend het nationaalsocialisme in Duitsland weet te overleven. De film werd in Duitsland onder de titel Hitlerjunge Salomon uitgebracht.


5. Sophie’s Choice (1982)

Sophie is een overlevende van de concentratiekampen van de Nazi’s. Ze heeft haar zin in het leven terug weten te krijgen met dank aan Nathan, een sprankelende maar labiele Amerikaanse Jood die geobsedeerd is door de Holocaust.

Ze raken bevriend met Stingo, een jonge Amerikaanse schrijver die nieuw is in New York. Maar het geluk van Sophie en Nathan wordt bedreigd door hun verleden. (Bron: Moviemeter)


4. La vita è bella / Life Is Beautiful (1997)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp.

Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen.

De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken. (Bron: Moviemeter)


Zie hier de Top 10 best bezochte films in Nederland 2022.


De top 3 Beste films over de Holocaust


3. The Pianist (2002)

The Pianist is gebaseerd op de memoires The Pianist: The Extraordinary True Story of One Man’s Survival in Warsaw, 1939-1945 van pianist Władysław Szpilman.

De Joodse pianist Szpilman heeft ten tijde van de Tweede Wereldoorlog het getto van Warschau overleefd.

De Poolse regisseur Polański is als kleine jongen zelf getuige geweest van de bezetting van Polen door de nazi’s, de Holocaust en de bombardementen op Warschau.


2. Schindler’s List (1993)

Schindler’s List is een Amerikaanse speelfilm van Steven Spielberg uit 1993, gebaseerd op Schindler’s Ark, een historische fictie-roman uit 1982 van Thomas Keneally.

De film won meerdere Oscars in 1994, waaronder die voor ‘beste film’, en staat in de top 10 allertijden van IMDb.

De film is bijna volledig zwart-wit opgenomen, met alleen een scène in kleur aan het begin en aan het eind en een aantal rode kleurdetails in het midden van de film.


1. The Boy in the Striped Pajamas (2008)

Berlijn 1943. De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen.

Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan.

Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft. (Bron: Moviemeter)


Wij stellen een bijdrage voor ons werk zeer op prijs als blijk van waardering van uw kant en voor ons om er nog harder aan te werken!

Bedrag