Beste films over de Tweede Wereldoorlog aller tijden
, , ,

Beste films over de Tweede Wereldoorlog aller tijden – De Top 10

Beste films over de Tweede Wereldoorlog aller tijden – De Top 10

Mooie films, opvoedende films en films die je wat bijbrengen over de geschiedenis. Lees en zie hier meer over de beste films over de Tweede Wereldoorlog aller tijden.


Lees hier → meer interessante artikelen over films op deze website…


Beste films over de Tweede Wereldoorlog aller tijden – De Top 10


1. Schindler’s List (1993, IMDB ★ 8,9)

Schindler’s List is een Amerikaanse speelfilm van Steven Spielberg uit 1993, gebaseerd op Schindler’s Ark, een historische fictie-roman uit 1982 van Thomas Keneally. De film won meerdere Oscars in 1994, waaronder die voor ‘beste film’.

De fil, staat in de top 10 allertijden van IMDb. De film is bijna volledig zwart-wit opgenomen, met alleen een scène in kleur aan het begin en aan het eind en een aantal rode kleurdetails in het midden van de film.

Zowel het boek als de film zijn gebaseerd op de rol die de Duitse zakenman Oskar Schindler speelde in de Tweede Wereldoorlog. Deze industrieel redde het leven van 1100 Joden uit Polen en Tsjechoslowakije van de Holocaust, door ze op een lijst te zetten van werknemers in zijn emailfabriek die om die reden beschermd dienden te worden.

De film besteedt met name veel aandacht aan het moment dat Schindler begon met het aanstellen van Joden in zijn fabriek. Schindler deed dit aanvankelijk omdat het goedkope werkkrachten waren. Hij werd vervolgens geconfronteerd met de onmenselijke behandeling die Joden in de bezette gebieden ondergingen.


Zie hier de top 10 dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.


2. Saving Private Ryan (1998, IMDB ★ 8,6)

Saving Private Ryan is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1998 geregisseerd door Steven Spielberg, met in de hoofdrollen Tom Hanks en Matt Damon.

De film is bekroond met vijf Oscars voor onder andere beste geluid en beste regisseur. De film werd zeer goed ontvangen en hij staat hoog in meerdere filmtoplijsten. In de IMDb-top 250 heeft de film in november 2015 een score van 8,5 uit 10 en het is daarmee op dat moment de op 29 na hoogstgewaardeerde film ooit gemaakt.

Na afloop van ‘Saving Private Ryan’ begon Steven Spielberg samen met Tom Hanks aan de productie van de miniserie Band of Brothers over de lotgevallen van een groep paratroopers gedurende de Tweede Wereldoorlog.
https://youtu.be/RYID71hYHzg


Zie hier alle oorlogsmusea in Nederland.


Zie hier de top 15 beste films aller tijden gebaseerd op wraak.


3. Das Boot (1981, IMDB ★ 8,4)

Das Boot is een West-Duitse oorlogsfilm uit 1981 onder regie van Wolfgang Petersen. Het scenario is gebaseerd op de roman Das Boot uit 1973 van de Duitse auteur Lothar-Günther Buchheim.

Het camerawerk is van Jost Vacano, die vrijwel alle scènes draaide met een kleine Arriflexcamera, voorzien van gyroscopen voor de stabiliteit. Hierdoor was het mogelijk scènes in het interieur van de volledig nagebouwde onderzeeboot te filmen zonder gebruik te hoeven maken van een dolly.

In West-Duitsland werd een zesdelige mini-televisieserie uitgebracht, en een 145 minuten durende film. De film werd in 1982 in de Verenigde Staten uitgebracht. In 1997 kwam een ruim 200 minuten durende directors cut versie uit. Er bestaat ook een uncut versie van bijna 300 minuten.

Door de verfilming werd de roman in heel West-Duitsland bekend. Dit komt ook door de hoogwaardige rolbezetting, die leest als een who-is-who van de moderne Duitse filmgeschiedenis.

Kapitein Heinrich Lehmann-Willenbrock wordt door Jürgen Prochnow gespeeld, oorlogsverslaggever luitenant Werner door Herbert Grönemeyer, hoofdmachinist Fritz Grade door Klaus Wennemann, en de tweede luitenant door Martin Semmelrogge, om slechts enkelen te noemen.


Zie hier de Top 10 beste moderne oorlogsfilms aller tijden.


4. Der Untergang (2004, IMDB ★ 8,4)

Der Untergang is een Duitse oorlogsfilm onder regie van Oliver Hirschbiegel. De film toont de laatste tien dagen van Adolf Hitler, gezien door de ogen van Traudl Junge, zijn persoonlijke secretaresse.

De buitenopnamen werden gedraaid in Sint-Petersburg (Rusland), omdat de binnenstad op die van het Berlijn van 1945 lijkt. De film werd genomineerd voor de Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige film.


5. The Bridge on the River Kwai (1957, IMDB ★ 8,2)

The Bridge on the River Kwai is een Engelse speelfilm van David Lean uit 1957. Het onderwerp is de bouw van een brug over de rivier de Kwai in de plaats Kanchanaburi in Thailand door Engelse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film is gebaseerd op het boek Le pont de la rivière Kwaï van Pierre Boulle.

De film kreeg zeven Oscars waaronder een voor beste film en een voor beste regie. De film was een groot succes in de bioscopen met een omzet van 39,2 miljoen dollar in 1957 in de VS op een budget van 3 miljoen dollar. In 1997 werd de film opgenomen in het National Film Registry van Library of Congress vanwege het culturele, historische en esthetische belang.


Zie hier de Top 10 belangrijkste veldslagen in de Tweede Wereldoorlog.


8. The Great Escape (1963, IMDB ★ 8,2)

The Great Escape is een Amerikaanse film uit 1963 over de Tweede Wereldoorlog. Het is een verfilming van een waargebeurd verhaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over een gevangenkamp waar geallieerde ontsnappingsspecialisten bij elkaar gezet zijn in de verwachting dat ze daar niet uit kunnen ontsnappen. De film werd geregisseerd door John Sturges.


7. The Longest Day (1962, IMDB ★ 7,8)

The Longest Day is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1962 over de landing in Normandië. Het is de verfilming van het gelijknamige boek uit 1959. Schrijver Cornelius Ryan kreeg 175.000 dollar voor de filmrechten op zijn boek.[1]

De film is een van de weinige films uit de jaren 60 die in zwart-wit is opgenomen. Er spelen gevestigde namen mee als Richard Todd (die deelnam aan de echte invasie), Robert Mitchum en John Wayne.

De film was een groot succes in de bioscopen en de opbrengst redde de in financiële problemen gekomen studio 20th Century Fox van het faillissement.


8. Dunkirk (2017, IMDB ★ 7,9)

Dunkirk is een Amerikaans-Brits-Frans-Nederlandse oorlogsfilm uit 2017, geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Christopher Nolan en gefilmd door Hoyte van Hoytema.

De film ging in première op 13 juli 2017 bij de Odeon Leicester Square in Londen. De film werd genomineerd voor acht Oscars, waarvan het er drie won voor Beste geluidseffecten (Sound Editing), Beste geluid (Sound Mixing) en Beste montage.


9. The Dirty Dozen (1967, IMDB ★ 7,8)

The Dirty Dozen (1967) is een oorlogsfilm die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. De film was destijds een groot succes en vormde het hoogtepunt van een reeks oorlogsfilms die tijdens de jaren 60 werden gemaakt.

Oorlogsfilms uit deze periode namen de geschiedenis met een korreltje zout en romantiseerden de actie en heldhaftigheid van de oorlog. Als ode aan dit genre heeft regisseur Quentin Tarantino de oorlogsfilm Inglourious Basterds gemaakt.

The Dirty Dozen wordt vooral geroemd om het acteerwerk en de karakterontwikkeling, maar krijgt ook veel lof vanwege technische aspecten als geluid en montage (waarvoor de film Oscars kreeg).

The Dirty Dozen werd een klassieker in het genre en kreeg in de jaren 80 drie vervolgen die voor de tv gemaakt werden. Geen enkele opvolger oversteeg het succes van het origineel. De vervolgfilms moesten het doen met een kleinere bezetting. Alleen Ernest Borgnine keerde in alle vervolgfilms terug.


Zie hier de top 10 grootste nucleaire explosies in de geschiedenis.


10. Soldaat van Oranje (1977, IMDB ★ 7,8)

Soldaat van Oranje is een Nederlandse speelfilm uit 1977, met als Engelse titel Soldier of Orange. Deze titel is genoemd naar de na de oorlog verkregen bijnaam van Erik Hazelhoff Roelfzema, wiens belevenissen in de film uitgebeeld worden.

De film betekende de internationale doorbraak voor filmregisseur Paul Verhoeven, scenarioschrijver Gerard Soeteman, en de acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé.

De film is gebaseerd op het autobiografische boek Het hol van de ratelslang van Erik Hazelhoff Roelfzema, dat in 1970 verscheen, en in 1971 opnieuw werd uitgebracht, nu onder de titel Soldaat van Oranje 1940-1945.

Het scenario is van Gerard Soeteman, met wie Verhoeven in 1968 de televisieserie Floris had gemaakt, en Kees Holierhoek. Het camerawerk is van Jost Vacano, en de muziek is van Rogier van Otterloo. De première vond plaats op 22 september 1977 in het Tuschinski Theater te Amsterdam.

Soldaat van Oranje was de officiële Nederlandse inzending voor de Oscars van 1977.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie