Beste films over racisme volgens IMDb – Top 10 met trailer

0
Beste films over racisme volgens IMDB
Beste films over racisme volgens IMDB

Beste films over racisme volgens IMDB

Racisme is er en zal er ook altijd wel blijven. Ellende levert natuurlijk mooie verhalen en mooie films op. Misschien levert het kijken van deze films ook nog enig maatschappelijk begrip en inzicht op. Zeker voor de latente of verstokte racist. Lees en zie meer…


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over films op deze website.


Top 10 – Beste films over racisme volgens IMDb


10. Fruitvale Station (2013) – IMDb – 7,5

De film is gebaseerd op het overlijden van Oscar Grant. Dit is een jongeman die op nieuwjaarsdag 2009 in Oakland (Californië) is doodgeschoten door een politieagent van de Bay Area Rapid Transit (BART). Oscar neemt op oudejaarsnacht samen met vrienden de metro naar het centrum van San Francisco om het nieuwe jaar te vieren. In de metro ontstaat een vechtpartij en als de politie arriveert heeft Oscar alle schijn tegen zich.

Acteurs: Michael B. JordanMelonie DiazOctavia SpencerKevin Durand
Regisseur: Ryan Coogler


9. Mississippi Burning (1988) – IMDb – 7,8

Mississippi 1964. Drie mensenrechtenactivisten worden op gruwelijke wijze vermoord. Reden genoeg voor onderzoek. Twee FBI agenten, de jonge Ward (William Dafoe) en de wat oudere, doorgewinterde Anderson (Gene Hackman), merken al snel dat ze niet welkom zijn in het stadje. Hoe meer bewijzen er naar boven komen, hoe meer huizen als waarschuwing in brand worden gestoken.

De film won de Academy- én BAFTA Award voor beste cinematografie (Peter Biziou) en BAFTA’s voor beste montage en geluid. Ze was genomineerd voor nog zes Oscars, twee BAFTA’s en vier Golden Globes. Tot de vijftien filmprijzen die Mississippi Burning won, behoren onder meer de Zilveren Beer (voor Gene Hackman) en de Political Film Society Award.

Regisseur: Alan Parker
Acteurs: Gene Hackman, Willem Dafoe en Frances McDormand


8. Hidden Figures (2016) – IMDb – 7,8

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Afro-Amerikaanse wetenschapsters Katherine Johnson en haar twee collega’s Dorothy Vaughan en Mary Jackson.  Allen werkten in de West Area Computing Unit van het NASA Langley Research Center. De West Area Computing Unit was een groep die uitsluitend uit vrouwelijke Afro-Amerikaanse wetenschappers bestond en een belangrijk aandeel had in de ruimtewedloop. Dankzij hun berekeningen slaagde de Amerikaanse ruimtevaarder John Glenn er in 1962 als eerste Amerikaan in een baan om de aarde te vliegen.

Acteurs: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst en Jim Parsons
Regisseur: Theodore Melfi


7. In the Heat of the Night (1967) – IMDb – 7,9

Wanneer in een klein stadje aan de Mississippi het lijk van een industrieel wordt gevonden, wordt een zwarte man gearresteerd. Uit de ondervraging, op een brutale en bevooroordeelde manier gevoerd door politiechef Bill Gillespie, blijkt dat de man zelf een politieman is. Zijn naam is Virgil Tibbs, topspeurder van het departement moordzaken in Philadelphia. Hoewel Tibbs en Gillespie elkaar nauwelijks kunnen luchten, zijn ze toch verplicht samen de moordzaak op te lossen. Tibbs verdenkingen gaan uit naar de aristocratische Eric Endicott, een aanhanger van de oude zuidelijke waarden. Maar uiteindelijk moet hij vaststellen dat ook zijn vermoedens op vooroordelen rusten. In het verdere onderzoek krijgen Tibbs en Gillespie meer en meer respect voor elkaar.

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van John Ball uit 1965. De film kreeg zeven Oscars-nominaties en won er uiteindelijk vijf, waaronder de Oscar voor Beste Film.

Regie: Norman Jewison
Acteurs: Sidney Poitier, Rod Steiger en Lee Grant


6. Do the Right Thing (1989) – IMDb – 7,9

Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, het is de warmste dag van het jaar. In deze voornamelijk zwarte wijk, runt Sal, een Italiaanse immigrant, met zijn zonen Pino en Vito al jaren een succesvolle pizzeria. Pino is echter een racist en een herrieschopper. Hij ergert er zich bijvoorbeeld voortdurend aan dat zijn vader de plaatselijke dronkaard Da Mayor zijn dagelijkse dollar gunt voor het schoonvegen van het trottoir. Als echter de heetgebakerde rebel Bugging Out Sal dwingt om portretten van zwarte sterren op te hangen, barst de bom.

Regie: Spike Lee
Acteurs: Danny Aiello, Ossie Davis en John Turturro


Top 5 – Beste films over racisme volgens IMDB met trailers


5. Gone with the Wind (1939) – IMDb – 8,1

Dat Gone with the Wind een van Amerika’s grootste filmklassiekers. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak ‘Frankly, my dear, I don’t give a damn’ werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

(Bron: www.vpro.nl)

De film kreeg dertien Oscars-nominaties, waarvan hij er uiteindelijk acht won. Opvallend was de Oscar voor actrice Hattie McDaniel (Mammy), die daarmee als eerste Afro-Amerikaan de prijs in ontvangst mocht nemen.

Regie: Victor Fleming
Acteurs: Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard, Olivia de Havilland en Hattie McDaniel


4. 12 Years a Slave (2013) – IMDb – 8,1

De vrije zwarte violist en timmerman Solomon Northup woont met zijn gezin in New York. In 1841 wordt hij gedrogeerd, ontvoerd en verkocht als slaaf. Hij vecht om te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. De film won in 2014 een Oscar voor Beste Film. De prijs werd in ontvangst genomen door producent en acteur Brad Pitt. In totaal won de film drie Oscars.

Acteurs: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt en Lupita Nyong’o
Regisseur: Steve McQueen


Top 3 – Beste films over racisme volgens IMDb met trailers


3. To Kill a Mockingbird (1962) – IMDb – 8,2

Atticus Finch is een advocaat in een dorp in Alabama in de jaren 30. Hij neemt de verdediging op zich van een zwarte man. Deze wordt ervan beschuldigd dat hij een blanke vrouw heeft verkracht. De racistische dorpelingen willen de advocaat op andere gedachten brengen, maar hij besluit toch door te zetten.

Acteurs: Gregory Peck, John Megna en Frank Overton
Regisseur: Robert Mulligan


2. 13th (2016) – IMDb – 8,2

13th is een Amerikaanse documentaire uit 2016 van regisseur Ava DuVernay. De film onderzoekt het ras, rechtvaardigheid en massale opsluiting in de Verenigde Staten. De film is vernoemd naar het dertiende amendement op de Amerikaanse grondwet. Deze is aangenomen in 1865, dat de slavernij in de Verenigde Staten afschafte.


1. American History X (1998) – IMDb – 8,5

Een voormalig neo-nazi skinhead probeert zijn jongere broertje te behoeden voor de verkeerde keuzes. Hij maakte deze namelijk ook in zijn leven. De film is matige succesvol aan de kassa, een opbrengst van slechts $ 24 miljoen wereldwijd. Onder critici is American History X wel populair.  Norton is met name geprezen om zijn meeslepende en realistische rol, wat hem een ​​Oscar nominatie voor beste acteur oplevert.

Acteurs: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D’Angelo en Stacy Keach
Regisseur: Tony Kaye


Beste films over racisme volgens IMDB
Beste films over racisme volgens IMDB