, , , ,

Top 5: de beste freerunners ter wereld

De beste freerunners ter wereld

Top 5: de beste freerunners ter wereld

Skaten vet? Wacht maar tot je de volgende freerunners gezien hebt. Freerunning is een sport waarbij je jezelf zo snel en sierlijk mogelijk over verschillende obstakels zoals muurtjes, daken en railings verplaatst. In het begin was de sport niet competitief (just you versus yourself), maar nu worden er steeds vaker professionele wedstrijden georganiseerd. De bekendste: Red Bull’s Art of Motion. In oktober is het weer zo ver; dan komen de beste freerunners ter wereld bijeen om het Griekse Santorini onveilig te maken. Wie gaat er met de winst vandoor? We blikken alvast vooruit.

De beste freerunners ter wereld

De beste freerunners ter wereld

Top 5: de beste freerunners ter wereld

 

  • Dimitris DK’ Kyrsanidis

Hij won de afgelopen twee edities (2014 en 2015) van Red Bull Art of Motion, en zal er nu alles aan doen om zijn titel te prolongeren. De professionele freerunner reist de hele wereld over om mee te doen aan freerunning-wedstrijden en draagt door middel van het geven van workshops bij aan de groei van de sport. In Santorini zal hij weer even terug zijn in zijn geboorteland, waar hij als 12-jarig jongetje voor het eerst de sensationele sport ontdekte.

  • Pavel Petkuns

De uit Letland afkomstige Pavel Petkuns (a.k.a. Pasha) staat vooral bekend om zijn creatieve moves en originele ideeën. Pasha werd voor het eerst ontdekt in 2009, toen hij zijn eerste showreel (portfolio in de vorm van een filmpje) met de buitenwereld deelde. Daarin liet hij onder andere een perfect uitgevoerde 360 bar gainer en cat leap zien. Sindsdien weet Pasha zijn fans steeds weer te verrassen met nieuwe tricks en originele bewegingen.

  • Jesse Peveril

Deze all-round freerunner staat vooral bekend om zijn krachtige upper-body moves. Hij is geboren in Canada, maar woont al enkele jaren in Geneva, Zwitersland. Het is de vijfde keer dat Jesse deel zal nemen aan de Art of Motion. In 2014 werd hij vierde, in 2015 derde. Zal hij dit jaar wederom een plekje hoger eindigen?

  • Yoann Leroux

Yoann Leroux gaat al enkele jaren mee in de freerunning-wereld; zijn eerste deelname aan Red Bull Art of Motion dateert uit 2011. Yoann ziet freerunning als een fysieke én mentale methode om zowel zijn lichaam als geest scherp te houden. Hij maakt graag sprongen van grote hoogte en is daarbij, naar eigen zeggen, niet bang voor de dood. Hij concentreert zich simpelweg op datgene wat hij wel kan controleren.

  • Pedro Salgado

Als kind zag hij zijn vader duiken van een Portugese klif en wist hij: ook ik wil het avontuur tegemoet. Zodoende begon hij in de straten van Lissabon met freerunning. Nu probeert hij zijn passie voor avontuur over te brengen op een nieuwe generatie freerunners. In 2011 won Pedro het World Parcouring Championship en in 2014 de KRAP Parkour Challenge. Zal hij de Red Bull Art of Motion toe kunnen voegen aan dat rijtje?

Geïnspireerd geraakt? Starten met freerunning hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Begin met het kijken van een aantal basis-tutorials en ga pas verder als je de genoemde technieken onder controle hebt. Schaf naast schoenen met een dunne zool en goede grip ook een sportieve outfit aan. De freerunning stijl wordt getypeerd door los zittende urban kleding (want: bewegingsvrijheid) en bijpassende accessoires. Je kunt hierbij denken aan een lekker zittende cap of kleurrijke headphones.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie