Beste generaals aller tijden – De top 100

Beste generaals aller tijden - De top 100
Beste generaals aller tijden - De top 100

Beste generaals aller tijden – De top 100

In 3000 jaar geschiedenis vinden we vele ‘opvallende’ militaire commandanten. Hier de mannen die in hun tijdperk een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van oorlogvoering hebben gehad. Hun inzet maakt de wereld tot wat het nu is. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over oorlog op deze website…


Sommige generaals zijn beroemd geworden door een enkele slag. Denk bijvoorbeeld aan Leonidas bij Thermopylae. Anderen op de lijst, zoals Alexander de Grote en Napoleon, staan ​​bekend om vele gewonnen veldslagen en campagnes.

Ongeacht waar deze mannen het bevel voerden, op het land, op zee of in de lucht, ze hebben allen bewezen buitengewone leiders te zijn.Beste generaals aller tijden – De top 100


Beste generaals aller tijden – Klassieke oudheid

(chronologisch)

Joshua: Joshu was een sraëlische commandant en de opvolger van Mozes. Zijn beroemdste overwinning was de verovering van Jericho en hij veroverde Kanaän (circa 1200 v. Chr.).

Leonidas: Koning Leonidas van Sparta leidde ‘de 300’ tegen duizenden Perzen tijdens de heroïsche verdediging van de bergpas in Thermopylae (480 v. Chr.).

Themistocles: Themistocles, een architect van het Atheense rijk, beëindigt de Perzische dreiging met zijn triomf in de zeeslag van Salamis (480 v.Chr.)

Miltiades: Miltiades een Atheense generaal wiens innovatieve tactische inzet ervoor zorgde dat zijn aantal in de minderheid was om de Perzen te vernietigen bij Marathon (490 v.Chr.).

Philip II: de Macedonische koning Phillip veroverde de Griekse staten (rond 337 v.Chr.) Hij moderniseerde zijn leger dat hij weer op en top aan zijn zoon Alexander nalaat.

Alexander de Grote: zoon van Filips II van Macedonië. Alexander verovert met het leger dat zijn vader hem heeft achtergelaten grote delen van de wereld. Van de Ionische Zee tot India (336-323 v.Chr.).

Qin Shi Huang: is de eerste keizer van China (221-210 v.Chr.) Huang bouwt de Grote Muur, vestigt een gecentraliseert het gezag verenigt het land door vele veroveringen.

Hannibal: is ‘publieke vijand nummer één’ van Rome. Hannibal is een briljante Carthaagse generaal die de beroemdste strijd van de antieke wereld won – Cannae, de klassieke dubbele omhulling (216 v.Chr.).

Scipio Africanus: zegeviert over het leger van Hannibal in Zama (202 voor Christus). Scipio verovert Carthago voor Rome en voegt Noord-Afrika toe aan het Romeinse rijk.

Julius Caesar: door tactische vaardigheden en persoonlijk magnetisme versloeg Caesar (100-44 v.Chr.) de vijanden van Rome en zijn politieke rivalen. Hij zorgt voor een groot Romeins Rijk.

Marcus Agrippa: Agrippa, een van de beste commandanten van Rome, leidt de overwinning in de Slag om Actium (31 v.Chr.). Een triomf die zorgt dat Octavianus (Caesar Augustus) de controle krijgt over het machtigste rijk van de klassieke oudheid.

Arminius: De Romeins opgeleide Duitse rebellenleider Arminius brengt de meest rampzalige nederlaag aan het Romeinse Rijk toe. Hij verwoest de drie legioenen van Varus in de Slag bij Teutoburger Wald (9 A.D.).

Attila de Hun: bekend als de ‘gesel van God’. Attila regeert het uitgestrekte rijk van Midden-Europa. Zijn legers bereiken de poorten van zowel Constantinopel als Rome (circa 450 na Christus).


Beste generaals aller tijden – Middeleeuwen

(chronologisch)

Flavius ​​Belisarius: is één van de grootste generaals van Byzantium. Flavius verslaat de Vandalen. Hij verovert het Afrikaanse deel van het Romeinse rijk. Hierna zijn vervolgens Rome, Napels en Milaan aan de beurt (536).

Khalid ibn al-Walid: Khalid is ongeslagen in meer dan 100 gevechten tegen verschillende stammen, de Byzantijnen en het Perzische rijk (625-638).

Karel de Grote: beschouwd als ‘de vader van het moderne Europa. Hij vecht met de Frankische koning Karel de Grote (742 – 814) talloze campagnes om het oude Romeinse Rijk te herstellen als een nieuwe Europese macht.

Willem de Veroveraar: Willem is de hertog van Normandië Hij wint de beroemdste en meest beslissende Europese krachtmeting van de middeleeuwse oorlogvoering, de Slag om Hastings (1066). Dit leidt tot de Normandische verovering van Engeland.

Rodrigo Diaz de Vivar: beter bekend als ‘El Cid’. Diaz (1044-1099) ontwikkelt creatieve gevechtsstrategieën die leiden tot overwinningen tegen zowel Moorse koningen als christelijke legers.

Saladin: is één van de beroemdste moslim-generaals in de geschiedenis. Hij vecht drie campagnes tegen de kruisvaarders. De vrede van Ramala (1187) laat Jeruzalem in moslimhanden achter.

Genghis Khan: Nadat Genghis Mongoolse stammen heeft verovert, stop het daar niet bij. Zijn militaire veroveringen zorgen voor het grootste aaneengesloten imperium uit de geschiedenis, dat zich uitstrekt van de Kaspische Zee tot de Zee van Japan (tegen 1227).

Subutai (Subudai): Subutai (1176-1248) is de meest getalenteerde ondercommandant van Genghis Khan. Hij blinkt uit in het belegeren van steden en in het aanpassen van tactiek tijdens een veldslag.

Alexander Nevsky: Nevsky, een Russische prins van Novgorod, verslaat binnenvallende Duitse ridders aan het Peipus-meer in zijn meest gevierde overwinning, de Slag op het IJs (1242).

Edward I: Zoon vanEngeland’s Henry II. Edward brengt Wales onder Engels bestuur en marcheert tegen Schotland en verslaat William Wallace in de Battle of Falkirk (1298).

Tamerlane: is geboren in wat we nu Oezbekistan noemen. Hij verzamelt een enorm leger van nomaden, moslims en christenen die grote gebieden in West- en Centraal-Azië veroveren (1370-1405).

Mehmed II: is de sultan van het Ottomaanse rijk. Hij verovert Constantinopel (1453), dringt Europa binnen tot aan de Donau en vecht ongeveer 25 militaire campagnes.

Suleiman I: Suleiman ‘De geweldige’ breidt het Ottomaanse rijk uit van Klein-Azië tot Noord-Afrika, maar hij wordt gestopt voor de poorten van Wenen (1529).

Ieyasu Tokugawa: Na het winnen van de slag om Sekigahara (1600) wordt Tokugawa uitgeroepen tot shogun. Hij verenigt Japan onder zijn heerschappij. Zijn kasteel in Edo groeide uit tot Tokio.


Beste generaals aller tijden – Periode van de professionele legers

(chronologisch)

Francis Drake: De Engelse ontdekkingsreiziger Drake leidt een preventieve aanval op Cadiz (1587) die de aanval van de Spaanse Armada, zeer cruciaal, één cruciaal jaar vertraagt. Hij speelt een belangrijke rol tijdens de nederlaag van de armada door de Engelse vloot (1588).

Maurits van Nassau: De Prins van Oranje (1618-25) past een systematische studie van militaire geschiedenis, strategie en tactiek toe op zijn reorganisatie van de Nederlandse legers. Dit resulteert in vele gewonnen veldslagen.

Gustavus Adolphus: Deze Zweedse koning (1611-32) wordt vaak ‘de vader van de moderne oorlogvoering’ genoemd. Dit vanwege zijn inzet voor de ontwikkeling van een professioneel leger met mobiele artillerie en verbeterde infanterie- en cavalerieformaties.

Oliver Cromwell: Cromwell creëert en leidt de “Ironsides” cavalerie, de stootkracht van het Engelse modelleger van Engeland (1645). Hij vernietigt de Royalistische strijdkrachten en bezegelt zo de overwinning van het Parlement.

Turenne: Turenne, een maarschalk van Frankrijk (1643), wordt door Napoleon beschouwd als een van de ‘grootste’op het gebied van oorlogvoering’. Hij spoort die zijn soldaten aan om de campagnes van Turenne te ‘lezen en herlezen’.

Hertog van Marlborough: John Churchill, overwinnaar in de Slag om Blenheim (1704), is de meest indrukwekkende Engelse commandant van zijn tijd. Hij domineert Europese slagvelden tijdens de Spaanse Successieoorlog.

Maurice de Saxe: De Saxe, een maarschalk-generaal van Frankrijk, behaalt zijn belangrijkste overwinning in de Slag om Fontenoy (1745). Zijn opmerkelijke bijdragen aan de oorlogvoering omvatten organisatie, training en tactische innovatie.

Frederick de Grote: Pruisen’s onbetwistbare koning (1740-86) vertrouwt op ijzeren discipline, solide leiderschap en innovatieve tactische formaties om talloze vijanden te verslaan.

George Washington: Als opperbevelhebber van het Amerikaanse leger (vanaf 1775) houdt Washington de troepen bij elkaar totdat een beslissende strijd kan worden gewonnen. Een strategie die zijn vruchten afwerpt in Yorktown (1781).


Beste generaals aller tijden – Napoleontische oorlogen

(chronologisch)

John Jervis: Jervis is een Britse admiraal wiens grootste overwinning, de zeeslag van Kaap St. Vincent (1797) is. Deze overwinning maakt een einde aan de invasiedreiging door Frankrijk.

Mikhail Kutuzov: is de redder van Rusland. Zijn verschroeide tactiek en de zware Franse verliezen die hij in Borodino (1812) toebrengt, veranderen Napoleons invasie van Rusland van een groot succes in een ramp die de Franse hegemonie beéindigt.

Horatio Nelson: is de meest vooraanstaande marinecommandant van Engeland in het zeiltijdperk. Hij verwoest de Frans-Spaanse vloot in de Slag om Trafalgar (1805). Dit is één van de belangrijkste zeslagen in de geschiedenis.

Andre Massena: is misschien wel de beste generaal van Napoleon (vond Napoleon zelf). Massena (1758-1817) heeft vele veldlagen gewonnen. Alleen Napoleon zelf staat qua aantal boven hem.

Michel Ney: Ney was één van de 18 oorspronkelijke Franse generaals van Napoleon. Zijn gedurfde leiderschapsstijl maakt hem ‘de dapperste van de dapperen’ tijdens campagnes zoals Jena (1806), de terugtocht uit Moskou (1812) en Waterloo (1815).

Napoleon: is de meest briljante commandant uit de geschiedenis. Hij beheerst strategie, tactiek en logistiek. Frankrijk wordt onder zijn leiding een enorm groot rijk. Dit leidt tot het gebruik van de term ‘Napoleontisch’ om een ​​heel tijdperk van oorlogvoering te beschrijven (1799-1815).


Zie hier de top 10 belangrijkste veldslagen van Napoleon.


Hertog van Wellington: de ‘Iron Duke’ Arthur Wellesley frustreert Napoleons legers in Spanje en verslaat ze vervolgens in Waterloo (1815). Hij is daarom de meest beroemde commandant van de Napoleontische tijd in Engeland.


Beste generaals aller tijden – Veroveraars en vrijheidsstrijders

(chronologisch)

Francisco Pizarro: Spaanse veroveraar Pizarro leidt een kleine troepenmacht die 30.000 Inca-krijgers verslaat (1531-33). Hij verovert Peru en helpt Spanje de controle te krijgen over het grootste deel van Zuid-Amerika.

Hernando Cortés: met 600 Spaanse veroveraars verslaat Cortés het Azteekse rijk dat zes miljoen mensen telt (1521). Hij verovert Mexico en Midden-Amerika voor Spanje.

Simon Bolivar: leidt de strijd tegen de Spaanse overheersing in Zuid-Amerika. Hij bevrijdt Ecuador, Colombia, Panama, Peru, Bolivia en Venezuela (rond 1821).

Shaka Zulu: De veroveringen van Shaka Zulu, oprichter van het Zulu-rijk, komen door zijn militaire innovaties in organisatie, training, wapens en tactieken. Dit leidt tot een bijna onoverwinnelijk leger (rond 1828).

Geronimo: is de beroemde oorlogsleider van Chiricahua Apache. Hij gebruikte guerrillatactieken om het Amerikaanse leger bijna 25 jaar te verslaan in Arizona, New Mexico en Noord-Mexico, tot zijn laatste verovering (1886).

Louis Botha: Botha was een Boeren-generaal die verbluffende overwinningen behaalt op veel grotere Britse troepen bij Colenso (1899) en Spion Kop (1900). Zijn verwoestende guerrillacampagne duurt tot het einde van de Tweede Boerenoorlog.


Beste generaals aller tijden – Industriële tijdperk en vroeg-moderne tijd

(alfabetisch)

David Farragut: is de eerste admiraal van de Amerikaanse marine. Hij verovert New Orleans (1862) en Mobile (1864) die het strategische belang van de marine in de Amerikaanse burgeroorlog benadrukken.

Nathan Bedford Forrest: misschien wel het grootste militaire genie van alle bevelhebbers uit de Amerikaanse burgeroorlog. Forrest (1821-77) combineert gedurfd leiderschap met een geweldig vermogen om verschillende winnende tactieken op verschillende militaire situatie toe te passen.

Ulysses S. Grant: vele overwinningen, vooral Vicksburg (1863), zorgen dat Lincoln Grant Lincoln als opperbevelhebber aanwijst. Zijn hardnekkige Virginia campagne in 1864 leidt tot de definitieve nederlaag van het leger van Robert E. Lee.

Thomas J. “Stonewall” Jackson: Stonewall Jackson was Lee’s meest briljante ondergeschikte. Zijn voortijdige dood door vriendelijk vuur na zijn overwinning in Chancellorsville (1863) is het grootste verlies van de Confederatie.

Robert E. Lee: Lee is een Amerikaans militair icoon. Tot zijn nederlaag in Gettysburg (1863), geeft zijn operationele leiding de Confederatie een grote kans op het winnen van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Helmuth von Moltke: als chef van de generale staf (1857-88) is Moltke de architect van de overwinningen van Pruisen over Denemarken (1864), Oostenrijk (1866) en Frankrijk (1870). Deze triomfen die zorgen dat Pruisen het leiderschap van het nieuwe Duitse Rijk op zich kan nemen.

William T. Sherman: vaak aangehaald als een van de eerste ‘moderne’ generaals uit de geschiedenis. Sherman heeft in zijn campagne in Atlanta (1864) en de daaropvolgende mars naar de zee de ’totale oorlog’ naar het zuiden toegebracht.

Heihachiro Togo: Japanse held admiraal Togo vernietigt de Russische Baltische vloot in de Slag om Tsushima (1905).


Beste generaals aller tijden – Eerste Wereldoorlog

(alfabetisch)

Edmund Allenby: Allenby’s strategie voor infanterie en mobiele troepen leidt tot de nederlaag van het Turkse leger en de verovering van Palestina (1918). Het is een voorloper en voorbeeld van de blitzkrieg-oorlogvoering van de Duitsers een generatie later.

Ferdinand Foch: zorgt voor de overwinning van de geallieerden als opperbevelhebber van Franse, Britse en Amerikaanse troepen (1918).

Paul von Hindenburg: Hindenburg is een Duitse veldmaarschalk die samen met generaal Erich Ludendorff een soort militair-industriële dictatuur vormt die de Duitse oorlogsmachine leidt (1916-18).

John Jellicoe: wint een strategische Britse overwinning in Jutland (1915), de grootste zeeslag van de Eerste Wereldoorlog.

Mustafa Kemal: bekend als ‘de grondlegger van het moderne Turkije’. Ataturk leidt de succesvolle afstraffing van de Britse troepen in Gallipoli (1915) en voert het commando in de Kaukasus en Palestina.

Thomas Edward Lawrence: ‘Lawrence of Arabia’ leidt de Arabische Opstand die Groot-Brittannië helpt Turkse legers te verslaan (rond 1918). Zijn invloedrijke boeken over oorlogsvoering worden vandaag nog steeds gelezen.

Paul von Lettow-Vorbeck: als hij het bevel voert over Duitse troepen in Oost-Afrika tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-18), blijkt Lettow-Vorbeck een meester in guerrillaoorlogvoering. Hij houdt 100.000 Britse en geallieerde troepen bezig met slechts 15.000 troepen.

Erich Ludendorff: De andere van het Duitse duo Hindenburg-Ludendorff. Generaal Ludendorff is briljant maar temperamentvol. Hij is het ‘brein’ achter de Duitse oorlogsinspanningen in de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog (1916-18).

William ‘Billy’ Mitchell: is de ‘vader van de Amerikaanse luchtmacht’. Deze luchtmachtman stuurt 1500 Amerikaanse, Franse, Britse en Italiaanse vliegtuigen de lucht in bij St. Mihiel (1918). Dit is één van de eerste gecombineerde lucht- en grondoffensieven in de geschiedenis.

John Monash: door sommigen aangeprezen als de beste generaal aan het Westfront (1916-18). Hij ontwikkelt de Australische Monash tactiek die zeer succesvol is bij het winnen van de loopgravenoorlogvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Henri Petain: Petain is een meester in defensieve tactieken. Zijn koppige verdediging van Verdun (1916) maakt het Duitse plan om ‘het Franse leger wit te bloeden’ even dodelijk voor Duitse troepen als voor Fransen.

John J. Pershing: Als commandant van de American Expeditionary Force (1917-19) staat Pershing erop dat zijn leger van drie miljoen man onder Amerikaans bevel vecht. Hij stijgt naar de hoogste militaire rang van Amerika, generaal van de gehele leger.

Henry Rawlinson: De beroemde militaire theoreticus Basil Liddell Hart, een harde criticus van het het Britse leger tijdens de eerste wereldoorlog, prijst Rawlinson voor zij innovatieve tactieken in de Slag om de Somme (1916).

William Robertson: Na dienst te hebben genomen als vrijwilliger in het leger (1877) en in elke rang te hebben gewerkt, stijgt deze veteraan uit de Boerenoorlog tot de positie van de Britse chef van de imperiale generale staf (1916-18). Een bijna ongehoorde prestatie in het Britse leger.


Beste generaals aller tijden – Tweede Wereldoorlog

(alfabetisch)

Vasily Chuikov: Chuikov’s organiseerde de verdediging van Stalingrad (1942). Dit bleek cruciaal voor het winnen van één van de meest beslissende veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. Later speelt deze Sovjet-commandant een belangrijke rol in het gevecht om Berlijn (1945).

Karl Dönitz: Dönitz was de architect van Hitler’s dodelijke U-boot-campagne die Groot-Brittannië bijna wurgde (1939-43). Later volgde deze Duitse admiraal Hitler op als het laatste staatshoofd van nazi-Duitsland.

Hugh Dowding: Dowding was hoofd van het RAF Fighter Command tijdens de Battle of Britain (1940). Zijn ‘Dowding System’ versloeg de Luftwaffe.

Dwight D. Eisenhower: ‘Ike’ voerde het bevel over de meest succesvolle geallieerde coalitie in de geschiedenis (1943-45). Hij leidde de invasie in Normandië, versloeg het Duitse Ardennenoffensief en versloeg Hitlers westelijke legers.

Heinz Guderian: Guderian, die door velen wordt beschouwd als ‘de vader van blitzkrieg’, schreef een boek over tanktactieken (Achtung Panzer! 1937). Hij versloeg Frankrijk (1940) met twee vingers in de neus, maar werd gestopt in Moskou (1941).

William Halsey: Soms gekenmerkt als een maritieme versie van George Patton, was ‘Bull’ Halsey is de meest agressieve ondergeschikte van Nimitz – en de meest gevaarlijke vijand van Japan (1941-45).

Arthur Harris: ‘Bomber’ Harris bedacht de nachtelijke bombardementen op nazi-Duitsland (1939-45). Dit, in combinatie met het strategische bombardementen overdag, verwoeste vele Duitse steden.

Ivan Konev: Konev bevrijdde het leger in Odessa, Charkov en Kiev. Hij verdreef Duitse troepen uit Oost-Europa en speelde bij de verovering van Berlijn (1945).

Curtis LeMay: LeMay ontwikkelde een tactiek met bombardementen door B-29’s die de Japanse steden verwoestte. Zijn vliegtuigen laten ook de atoombommen vallen (6 en 9 augustus 1945) die de oorlog beëindigden.

Douglas MacArthur: Briljant maar controversieel generaal. MacArthur had het bevel in drie oorlogen – Wereldoorlog I, Wereldoorlog II en Korea. Hij behaalde opmerkelijk succes in Azië (1941-45) ondanks een tekort aan voorraden en een beperkt aantal troepen en schepen.

Carl Gustav Emil Mannerheim: Mannerheim voerde het bevel over de enorm veel kleinere Finse troepen die de Sovjet-invasie tijdens de Winteroorlog (1939-40) versloegen. Hij vocht ook tegen de U.S.S.R. als een Duitse bondgenoot.

Erich von Manstein: Manstein is het brein achter de verbluffende overwinning van Duitsland op Frankrijk (1940). hij is ook één van Hitlers meest succesvolle Oostfront-commandanten.

Bernard Montgomery: Monty is de beroemdste commandant van de Tweede Wereldoorlog uit Groot-Brittannië. Hij verslaat Rommel in de Battle of El Alamein (1942). Hij voert het commando over geallieerde grondtroepen in Normandië (1944).

Chester Nimitz: als commandant van de gebieden in de Stille Oceaan (1941-45) voert Nimitz het bevel over de grootste verovering van gebied in de Tweede Wereldoorlog.

George S. Patton Jr .: ‘Old Blood and Guts’ was Amerika’s beste veldcommandant van de Tweede Wereldoorlog. Hij leidt het leger in een verbazingwekkende ‘race over Frankrijk’ (1944) en overweldigt Duitsland vervolgens in een ‘omgekeerde blitzkrieg’.

Konstantin Rokossovsky: Rokossovsky speelt een belangrijke rol bij de beslissende overwinningen aan het Oostfront in Moskou (1941), Stalingrad (1942) en Koersk (1943). Sommigen zeggen dat deze Sovjetmaarschalk zelfs beter is dan Zhukov.

Erwin Rommel: De ‘Desert Fox’, is de beroemdste commandant van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en wordt door beide partijen gerespecteerd. Zijn opmerkelijke campagnes zien we in Frankrijk (1940), Noord-Afrika (1941-43) en Normandië (1944).

William Slim: Slim is de beste Britse generaal van de Tweede Wereldoorlog. Door zijn leiderschap worden het vreselijk terrein, het ellendig weer, de tekorten en een onverzettelijke vijand verslagen in Birma (1945).

Holland M. Smith: ‘Howling Mad’ Smith leidt talrijke invasies in de Stille Oceaan (1943-45). Velen beschouwen hem als ‘de vader van amfibische oorlogvoering’.

Raymond Spruance: Spruance’s ‘ongelooflijke’ overwinning in Midway (1942) is het keerpunt in de oorlog in Azië. De nederlaag van de Japanse vloot in de Golf van Leyte (1944) bezegelde het lot van Japan.

Isoroku Yamamoto: is het genie achter de verwoestende aanval van Japan op Pearl Harbor (1941). Yamamoto realiseerde zich dat vliegdekschepen de toekomst zouden hebben.

Tomoyuki Yamashita: bekend als de ‘Tijger van Malaya’. Hij leidde een briljante 70-daagse campagne die een Britse strijdmacht, twee keer zo groot als zijn leger, versloeg. Hij veroverde het ‘onneembare’ fort van Singapore (1942). één vad grootste nederlagen van Groot-Brittannië.

Georgi Zhukov: Zhukov is de meest succesvolle maarschalk van de U.S.S.R. Deze redder van Moskou (1941) en veroveraar van Berlijn (1945) iss misschien ‘de man die de Tweede Wereldoorlog won’ tegen nazi-Duitsland.


Beste generaals aller tijden – Moderne tijd

(alfabetisch)

Moshe Dayan: Israëlische commandant Dayan dient als defensiechef en als minister van defensie. Zijn meest verbluffende overwinning in vier Arabisch-Israëlische conflicten is de Zesdaagse Oorlog (1967).

Vo Nguyen Giap: Giap, de overwinnaar van de Fransen in Dien Bien Phu (1954), bedenkt een oorlogsstrategie die de Amerikanen niet weten te pareren en dit leidt tot de nederlaag van Zuid-Vietnam (1975).

Harold G. ‘Hal’ Moore: Moore’s legendarische commando over de 7e cavalerietroepers in de Slag bij Ia Drang Valley (1965) wordt het voorbeeld voor Amerikaanse gevechtsoperaties in de rest van de oorlog in Vietnam.

Lewis B. ‘Chesty’ Puller: Puller is een veel gedecoreerde Amerikaanse marineman. Zo bevrijdt hij zijn mannen van de Chinese omsingeling in Korea’s bevroren Chosin Reservoir (1950).

Matthew B. Ridgway: een beroemde luchtmachtcommandant tijdens de Tweede Wereldoorlog (Sicilië, D-Day, Battle of the Bulge). Ridgway volgde MacArthur op in Korea (1951). Daar kreeg hij de troepen weer op de been en wist de krachtige Chinese offensieven te pareren.

Mao Zedong: succesvolle leider tegen nationalistische Chinezen (1926-49) en Japanse tegenstanders (1937-45). Mao Zedong had onconventionele oorlogvoering in zijn vingers. Zijn invloedrijke boek On Guerrilla Warfare (1937) heeft talloze revolutionairen na de Tweede Wereldoorlog geïnspireerd.