Advertentie

Beste Italiaanse wielrenner aller tijden – Top 15

Mooie namen, goede wielrenners. Mario, Claudio, Franco en Francesco, ze staan er allemaal in. Zie hier de 15 beste Italiaanse wielrenner aller tijden.

Advertentie

Beste Italiaanse wielrenner aller tijden - Top 15
Beste Italiaanse wielrenner aller tijden – Top 15


Lees hier ->>> meer over wielrennen op deze website…


Beste Italiaanse wielrenner aller tijden – Top 15


15. Claudio Chiappucci – Actief: 1985 – 1999

(Uboldo, 28 februari 1963)

Chiappucci is vooral vanwege zijn Toursuccessen. Hij won ook onder meer Milaan-San Remo, de Clásica San Sebastián en een etappe in de Giro d’Italia. In 1994 behaalde hij de zilveren medaille op het Wereldkampioenschap Wielrennen te Agrigento.


14. Mario Cipollini – Actief: 1989 – 2003

(Lucca, 22 maart 1967)
Bijnamen: Il Magnifico, Il Re Leone, Mooie Mario en Super Mario.

Gedurende zijn carrière heeft Mario Cipollini 191 overwinningen behaald bij de profs. Dit waren onder andere klassiekers als Gent-Wevelgem (drie maal) en Milaan-San Remo en 42 etappes in de Giro d’Italia, wat een absoluut record is. Tevens werd Cipollini in 2002 wereldkampioen op de weg door de massasprint te winnen op het vlakke parcours in Zolder in België. Hij was een van de beste sprinters van de jaren 90. Zijn


13. Gianni Bugno – Actief: 1985 – 1998

(Brügg, 14 februari 1964)

Gianni Bugno werd tweemaal wereldkampioen, in 1991 en 1992. Verder won hij vier wedstrijden die meetelden voor de wereldbeker: Milaan-San Remo en de Wincanton Classic in 1990, de Clásica San Sebastián in 1991 en de Ronde van Vlaanderen in 1994. In 1990 won Bugno het eindklassement van de wereldbeker en ook de Ronde van Italië.


12. Learco Guerra – Actief: 1928 – 1941

(San Nicolo Po, 14 oktober 1902 – Milaan, 7 februari 1963)

Guerra was vooral erg sterk in de grote rondes, vooral in de Ronde van Italië was hij vaak ijzersterk. Zo won Learco Guerra in 1934 niet alleen het eindklassement maar ook nog eens tien etappes. In totaal won Guerra 39 etappes in grote rondes, waarvan acht in de Ronde van Frankrijk en 31 in de Ronde van Italië.


11. Marco Pantani – Actief:

(Cesena, 13 januari 1970 – Rimini, 14 februari 2004)

Pantani’s grootste succes was het jaar in 1998, toen hij zowel de Ronde van Frankrijk als de Ronde van Italië won. Zowel in de Tour als in de Giro won hij acht etappes.


10. Franco Bitossi – Actief: 1961 – 1978

(Camaioni di Carmignano, 1 september 1940)

Franco Bitossi won tijdens zijn carrière vele etappes in de Tour de France en de Giro d’Italia. Daarnaast wist hij enkele overwinningen te boeken in klassiekers. Hij won namelijk twee keer de Ronde van Lombardije en twee keer het Kampioenschap van Zürich.


9. Costante Girardengo – Actief: 1912 – 1936

(Novi Ligure, 18 maart 1893 – aldaar, 9 februari 1978)

Costante Girardengo was een van de grootste renners van het Interbellum. Op zijn palmares staat twee maal de Ronde van Italië, zes maal Milaan-San Remo en drie maal de Ronde van Lombardije. Ook werd hij negen keer Italiaans kampioen op de weg, een ongeëvenaard record. Op het eerste wereldkampioenschap wielrennen in 1927 werd hij tweede in de wegwedstrijd.


8. Fiorenzo Magni – Actief: 1941 – 1956

(Vaiano, 7 december 1920 – Monticello Brianza, 19 oktober 2012)

Zijn grootste overwinningen behaalde hij in de Ronde van Vlaanderen, die hij drie keer achter elkaar won en de Ronde van Italië, die hij eveneens driemaal op zijn naam schreef. Hij won bijvoorbeeld ook drie etappes in de ronde van Spanje, zeven in de ronde van Frankrijk en zes in de ronde van Italië.


7. Giuseppe Saronni – Actief: 1977 – 1990

(Novara, 22 september 1957)

In de Ronde van Italië is Giuseppe Saronni 13 keer van start gegaan won deze twee keer in 1979 en 1983. In in totaal won hij in de Giro 26 etappes (24 individueel en 2 in ploegverband) en droeg 39 dagen de roze trui. Uitschieter was het jaar 1980 waarin Saronni zeven etappes won.

Op zijn erelijst zijn verder overwinningen te vinden in onder meer Milaan-San Remo, de Ronde van Lombardije, de Waalse Pijl, het Kampioenschap van Zürich, het Italiaans kampioenschap op de weg en twee ritten in de Vuelta. Etappekoersen zoals de Ronde van Romandië, de Midi Libre, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Zwitserland.


6. Vincenzo Nibali – Actief: 2005 –

(Messina, 14 november 1984)

Een deel van de palmares van Nibali:

Ronde van Lombardije 1e in 2015 en 2017)
Ronde van Italië 1e in 2013 en 2016) en 7 etappezeges
Ronde van Frankrijk 1e in 2014 en 5 etappezeges
Ronde van Spanje 1e in 2010

Milaan-San Remo: 2018
Tirreno-Adriatico: 2012 en 2013
Italiaans kampioenschap: 2014 en 2015


5. Alfredo Binda – Actief: 1923 – 1936

(Cittiglio, 11 augustus 1902 – aldaar, 19 juli 1986)

Alfredo Binda won vijf maal de Ronde van Italië en drie maal het Wereldkampioenschap op de weg.


4. Fausto Coppi – Actief: 1939 – 1959

(Castellania Coppi, 15 september 1919 – Tortona, 2 januari 1960)

Coppi was een zeer veelzijdig renner en boekte in zijn wielercarrière tal van successen, waaronder vijf eindzeges in de Ronde van Italië en twee eindzeges in de Ronde van Frankrijk. Op het gebied van eendagskoersen won hij onder meer vijfmaal de Ronde van Lombardije, driemaal Milaan-San Remo en eenmaal Parijs-Roubaix. Voorts behaalde Coppi in 1953 de wereldtitel en vestigde hij in 1942 een nieuw werelduurrecord.


3. Felice Gimondi – Actief: 1965 – 1978

(Sedrina, 29 september 1942)

In 1965 schreef Felice Gimondi als debutant de Ronde van Frankrijk op zijn naam. Twee jaar later won Gimondi de Ronde van Italië; iets wat hij in 1969 en 1976 kon herhalen. In 1968 won hij ook de Ronde van Spanje, waarmee hij een van de zeven renners is die alle drie de Grote Rondes heeft gewonnen.

Gimondi reed niet alleen sterk in de grote rondes, maar hij was ook een specialist in eendaagse wedstrijden. Zo won hij tweemaal de Ronde van Lombardije (1966 en 1973). Parijs-Roubaix (1966) en Milaan-San Remo (1974) zette hij eenmaal op zijn palmares. In 1973 werd Gimondi wereldkampioen.


2. Gino Bartali – Actief: 1934 – 1954

(Ponte a Ema, 18 juli 1914 – aldaar, 5 mei 2000)

In zijn 19-jarige profcarrière heeft Bartali 168 overwinningen behaald. Hij heeft 23 dagen de gele trui gedragen in de Tour de France, met 12 etappezeges. In de Giro d’Italia droeg hij 50 dagen de roze trui en won 17 keer een etappe. Ook was Bartali vier keer winnaar van de klassieker Milaan – SanRemo


1. Francesco Moser – Actief: 1973 – 1988

(Palù di Giovo, Trente, 19 juni 1951)

Francesco Moser behaalde 273 wegzeges, wat hem, na Eddy Merckx (445) en Rik Van Looy (379), de derde meest winnende wielrenner ooit maakt. Tevens won hij in 35 starts 15 zesdaagsen, waarvan negen met de Nederlander René Pijnen. Francesco Moser won in zijn loopbaan één grote ronde: de Giro in 1984 en tevens drie van de vijf grote wielerklassiekers, waaronder drie maal Parijs-Roubaix.


advertentie