Beste metal plaat aller tijden is Paranoid Black Sabbath volgens Rolling Stone – top 100

Top 10: Beste metal plaat aller tijden


10. Pantera, ‘Vulgar Display of Power’ (1992)


9. Ozzy Osbourne, ‘Blizzard of Ozz’ (1980)


8. Megadeth, ‘Peace Sells … but Who’s Buying?’ (1986)


7. Motörhead, ‘No Remorse’ (1984)


6. Slayer, ‘Reign in Blood’ (1986)

Dit album werd door velen gezien als het absolute meesterwerk van Slayer, en is ook bestempeld als een ware klassieker.

De snelheid van de liedjes die het album bevatte was in die tijd ongekend, en inspireerde vele andere metal-muzikanten. De scheidingslijn tussen punkrock en thrashmetal werd flink groter.

Dit album werd door velen gezien als het absolute meesterwerk van Slayer, en is ook bestempeld als een ware klassieker. De snelheid van de liedjes die het album bevatte was in die tijd ongekend, en inspireerde vele andere metal-muzikanten.

De scheidingslijn tussen punkrock en thrashmetal werd flink groter. Toen het album werd uitgebracht bracht het veel opschudding en angst teweeg. Velen waren het er over eens dat het genre metal veel te ver was gegaan met de uiterst duistere teksten.

Critici betichtten Slayer ook van het hebben van neonazistische sympathieën, als rechtvaardiging voor die claim namen ze het liedje Angel of Death geschreven door Jeff Hanneman.

Dit liedje was gebaseerd op Josef Mengele’s mishandelingen en “wetenschappelijke” gruweldaden die hij uitvoerde op Joden en Zigeuners. Inspiratie van dit liedje kwam van het boek en de gelijknamige film “The Boys From Brazil” van Ira Levin.

Echter wat de critici over het hoofd zagen was dat de producer van het album, Rick Rubin, zelf joods was en dat Slayers drummer en vocalist bewezen niet van Arische afkomst waren.


5. Black Sabbath, ‘Black Sabbath’ (1970)

Het is een van de eerste albums waaraan de ontwikkeling van het heavy metalgenre wordt toegeschreven. Het album wordt verder gezien als een pionier in de genres stoner rock, doom metal en goth.
https://youtu.be/U3ObCYL4DwQ


4. Iron Maiden, ‘The Number of the Beast’ (1982)

The Number of the Beast is een album van Iron Maiden uit 1982. Het was het eerste album opgenomen met de zanger Bruce Dickinson en het laatste met drummer Clive Burr. Het album zou meteen ook de grote (internationale) doorbraak betekenen voor Iron Maiden.

Op latere cd-versies van dit album is de b-kant van de Run to the Hills single, Total Eclipse, als bonustrack toegevoegd.


3. Judas Priest, ‘British Steel’ (1980)

British Steel is het zesde studioalbum van de Britse heavymetalband Judas Priest, uitgebracht in 1980.

Het is een van de populairste en succesvolste albums van de band en wordt samen met Sad Wings of Destiny, Stained Class, Screaming for Vengeance en Painkiller als hun beste album gezien. Het album is qua sound hetzelfde als Killing Machine.

Met dit album wist Judas Priest goed door te breken; Breaking the Law en Living after Midnight werden zeer succesvolle singles en de videoclips van die nummers werden vaak op MTV afgespeeld. Ook live worden deze nummers vaak gespeeld door de band.


2. Metallica, ‘Master of Puppets’ (1986)

Master of Puppets is het derde studioalbum van de metalband Metallica. Het was het laatste album waarop bassist Cliff Burton meespeelde en wordt gezien als een mijlpaal in de geschiedenis van metal.

In 2006 werd elk nummer van het album gecoverd voor Kerrang!’s Master of Puppets: Remastered om het twintigjarig bestaan van het album te vieren.

Op de Metallicatournee Escape from the Studio ’06 speelde de band het volledige album, omdat het album toen 20 jaar geleden was uitgebracht.

Deze tournee was de eerste gelegenheid waarop het nummer Orion live werd gespeeld sinds Cliff Burtons overlijden. Voorheen wilde de band het nummer niet spelen uit eerbetoon aan de overleden bassist.


1. Black Sabbath, ‘Paranoid’ (1970)

Paranoid is het tweede studioalbum van de Britse heavymetalband Black Sabbath. Het werd uitgebracht in september 1970 en is het enige album van de band dat op nummer 1 heeft gestaan in de UK Albums Chart.

Vaak wordt het gezien als het magnum opus van de band. Op het album staan enkele van de bekendste nummers van Black Sabbath, waaronder “Paranoid”, “Iron Man” en “War Pigs”.