Beste Politieke films – Een top 22

0
Beste Politieke films
Beste Politieke films

Beste Politieke films

Politiek is en blijft ‘hot’. Hieronder 22 aardige films die gaan over het politieke bedrijf.


Lees en zie hier ->>> meer over politiek op deze website.


Top 22 – Beste Politieke films


22. The Distinguished Gentleman (1992)

Eddie Murphy speelt een oplichter uit Florida. Hij beseft dat hij ook een ander type oplichter kan worden: politicus.

Hij wint een zetel in het Congres omdat hij dezelfde naam heeft als een oud congreslid in zijn district. Deze sterft plotseling stierf voor de verkiezingen.


21. Nixon (1995)

Anthony Hopkins speelt Richard Nixon speelt in Oliver Stone’s epische film op de 37e president van de Verenigde Staten.

Stone onderzoekt ook de sluwheid van Nixon. Het ene moment zit hij in het afgeluisterde Oval Office en verspeelt hij zijn nalatenschap. Op het andere moment spreekt hij anti-Vietnam-demonstranten bij het Lincoln Memorial en probeert hij te begrijpen waar ze tegen zijn.


20. Milk (2008)

Sean Penn kreeg een Oscar voor zijn optreden als Harvey Milk. Milk was de eerste openlijk homoseksuele politicus in Californië die werd verkozen tot openbaar ambt.

De film beschrijft de strijd van Milk als homo-activist in San Francisco eind jaren zeventig. De film eindigt met zijn schokkende moord.


19. Election (1999)

Tracy Flick (Reese Witherspoon) is een ambitieuze high school studente die alleen tienen haalt. Zij is vastbesloten is om voorzitster te worden van Carver High’s leerlingenraad. De populaire leraar Jim McAllister (Broderick) besluit om Tracy’s bezeten prestatiedrang te stuiten door met een tegenkandidaat te komen.


18. Seven Days in May (1964)

Goede politieke films gaan niet altijd over volwassenen. Het is Alexander Payne’s blik op een verkiezing op de middelbare school. Een leraar (Matthew Broderick) heeft genoeg heeft van een overpresteerder (Reese Witherspoon) die voorzitter van de studentenraad wil worden. De film is net zo vermakelijk als griezelig vergelijkbaar met hoe volwassen politici handelen.


17. The American President (1995)

Deze film is geregisseerd door Rob Reiner met een script van Aaron Sorkin. Michael Douglas is president die valt voor een lobbyist (Annette Bening).


16. The Contender (2000)

Laine Hanson is een senator die genomineerd is om de eerste vrouwelijke vice-president van Amerika te worden. Laine wordt echter het slachtoffer van een afpersingspoging. Ze zou vroeger in haar studententijd aan een orgie hebben meegedaan, waar foto’s van circuleren. Ze besluit niet te reageren op de beschuldigingen.


15. All the King’s Men (1949)

Willie Stark (Sean Penn), een idealistische advocaat in het Louisiana van de jaren 30. Stark wordt door de lokale politicus Tiny Duffy (James Gandolfini) gevraagd zich kandidaat te stellen voor het gouverneurschap. Verslaggever Jack Burden (Jude Law) volgt de ontwikkelingen rond Stark op de voet.

Later blijkt het een opzetje te zijn van Duffy. Hij wil helemaal dat Stark wint.  Dit krijgt Stark later te horen van Jack en politiek strateeg Sadie Burke. Stark gaat de populistische toer op. Hij slaagt erin de volgende gouverneursverkiezingen te winnen. Hierna wordt hij steeds meedogenlozer en corrupter wordt.


Zie hier de Top 25 landen met vertrouwen in de politie 2022.


14. Lincoln (2012)

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog doet Abraham Lincoln dienst als zestiende president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij tracht steun te krijgen voor zijn voorstel tot afschaffing van de slavernij.


Zie hier de Top 200 meest vrije landen ter wereld 2023 en de minst….


13. Frost / Nixon (2008)

Na het Watergate-schandaal in 1972, zoekt de Brit David Frost (Michael Sheen) contact met de Amerikaanse president Nixon (Langella). Hij weet hem te strikken voor een aantal zeer spraakmakende interviews.


12. Primary Colors (1998)

Henry Burton (Adrian Lester) is een dertigjarige politieke idealist. Hij komt te werken als 2e man van het campagneteam van de Democratische gouverneur Stanton. Jack Stanton (John Travolta) is een charismatische gouverneur uit de Zuidelijke Verenigde Staten. Hij doet een gooi naar de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen. Hierbij wordt hij meer dan geholpen wordt door zijn echtgenote Susan.

Net als de Democratische voorverkiezingen beginnen komen er echter enkele (seks)schandalen bovendrijven. Een oud gouverneur van Florida springt midden in de campagne in de race. Hij lijkt te gaan winnen en besluit dan opeens zich terug te trekken. Henry is van alles getuige. Hij weet waarom de Stantons samen uiteindelijk het Witte Huis zullen gaan veroveren.


11. Citizen Kane (1941)

Citizen Kane gaat over het leven en werk van krantenmagnaat Charles Foster Kane. Dit is een personage gebaseerd op William Randolph Hearst. Een journalist gaat op zoek naar de betekenis van Kanes laatste woord, Rosebud. Orson Welles regisseerde en produceerde de film, speelde de hoofdrol en schreef mee aan het scenario.


Top 10 – Beste Politieke films


10. The Candidate (1972)

Marvin Lucas (Peter Boyle) zoekt een Democratische kandidaat om de populaire Republikeinse senator Crocker Jarmon (Don Porter) te verslaan. Van de grote namen wil niemand deze vermoedelijk verliezende opdracht aangaan. Lucas komt daarom uit bij Bill McKay (Robert Redford), de idealistische en charismatische zoon van oud-gouverneur John J. McKay (Melvyn Douglas).


9. Bulworth (1998)

Beatty speelt de uitgebluste senator Jay Bulworth is moe van zijn eigen holle speeches. Hij besluit nog voor zijn snel naderende dood de waarheid te zeggen.


8. In the Loop (2009)

Bijzonder cynische politieke satire over hoe de beslissing wordt genomen om al dan niet een land binnen te vallen.


Zie hier de top 10 meest corrupte politici aller tijden.


7. Wag the Dog (1997)

Een Amerikaanse president zet een oorlog met Albanië in scène. Dit om de aandacht af te leiden van een seksschandaal in zijn Witte Huis.


6. JFK (1991)

Jim Garrison neemt de taak op zich om de moord op president John F. Kennedy in Texas te onderzoeken. Garrison staat erg argwanend ten opzichte van het officiële verhaal dat door de FBI verteld wordt. Wat hij vervolgens allemaal ontdekt, zorgt ervoor dat hij begint te vermoeden dat er meer aan de hand is.


Zie hier de top 10 belangrijkste moorden in de geschiedenis aller tijden.


Top 5 – Beste Politieke films


5. A Face in the Crowd (1957)

De film is gebaseerd op het korte verhaal Your Arkansas Traveler van Budd Schulberg. Het gaat over een zwerver die van de straat wordt opgepikt door een producer. Via radio en televisie bereikt een grote status.


4. The Manchurian Candidate (1962)

Raymond Shaw (Laurence Harvey) keert als held van de Koreaanse Oorlog. Andere leden van zijn peloton kunnen zichniet herinneren wat hij gedaan heeft voor zijn onderscheiding. Twee van de soldaten krijgen terugkerende nachtmerries en één van hen besluit Raymond’s huidige bezigheden te gaan onderzoeken.


Top 3 – Beste Politieke films


3. All the President’s Men (1976)

Journalist Bob Woodward brengt verslag uit van een inbraak in het hoofdkwartier van de Democraten. De vondst van Republikeinse namen onder de verdachten wekken zijn verdenkingen verder aan.


2. Dr. Strangelove or: How I Learned To Stop Worrying and Love the Bomb(1964)

Een geschifte generaal, Jack D. Ripper, is geobsedeerd omdat hij denkt dat de communisten toegang hebben tot de drinkwatervoorziening in de VS. Hij raakt hier zo van in paniek dat hij zijn atoombommen op Rusland afstuurt.


1. Mr. Smith Goes to Washington (1939)

Beste Politieke films
Beste Politieke films

James Stewart speelt in deze politieke tragikomedie de hoofdrol van Jefferson Smith. Hij is een jeugdige padvindersleider die de werkelijke wereld van de Amerikaanse politiek aan den lijve ondervindt. Dit als hij zijn aanstelling als senator krijgt.