Beste rockdocumentaires – Een geweldige top 40

10. ‘What’s Happening! The Beatles in the U.S.A.’ (1964)

9. ‘Woodstock’ (1970)

8. ‘Metallica: Some Kind of Monster’ (2004)

Some Kind of Monster is een Amerikaanse muziekdocumentairefilm, uit 2005, rond de Amerikaanse metalgroep Metallica. De titel is afgeleid van het gelijknamige Metallica-nummer (en ep-single) “Some Kind of Monster” van het album St. Anger uit 2003.

7. ‘Monterey Pop’ (1968)

oor Woodstock was er Monterey Pop, een muziekfestival waar de grootste muzikanten van die tijd optraden. Het werd van 16 tot en met 18 juni 1967 gehouden in Monterey in de Amerikaanse staat Californië. Van Jimi Hendrix tot Janis Joplin en Otis Redding tot Simon & Garfunkel, allemaal kwamen ze voorbij. Naast diverse optredens komt ook het publiek aan bod, in al hun diversiteit.

6. ‘The T.A.M.I. Show’ (1964)

The T.A.M.I. Show (ook wel bekend als Teen Awards Music International of Teen Age Music International) is een Amerikaanse concertfilm uit 1964 die een compilatie laat zien van de T.A.M.I.-concertreeks die zich op 28 en 29 oktober datzelfde jaar afspeelde in Santa Monica, Californië. Het geheel wordt gepresenteerd door het duo Jan and Dean, terwijl een huisorkest voor de begeleiding zorgt. In 2006 werd de film opgenomen in het National Film Registry.

5. ‘The Decline of Western Civilization’ (1981)

4. ‘Stop Making Sense’ (1984)

Stop Making Sense is een Amerikaanse film uit 1984 onder regie van Jonathan Demme. De film toont live opnames van Talking Heads. De opnames gebeurden gedurende drie dagen in het Pantages Theatre in Hollywood.

3. ‘Gimme Shelter’ (1970)

Gimme Shelter is een documentaire uit 1970 over The Rolling Stones 1969 US Tour geregisseerd door Albert en David Maysles en Charlotte Zwerin. Hij kwam op 6 december in 1970 uit en duurt 91 minuten. De documentaire laat zien hoe het rampzalige Altamont Free Concert verliep. De titel Gimme Shelter is afgeleid van het nummer op het album Let it bleed.

2. ‘The Last Waltz’ (1978)

The Last Waltz is een Amerikaanse documentairefilm uit 1978 onder regie van Martin Scorsese, die het afscheidsconcert vastlegde van de Canadees-Amerikaanse rockband The Band op 25 november 1976 (Thanksgiving Day) in de Winterland Ballroom in San Francisco.

1. ‘Don’t Look Back’ (1967)

Bekende scènes zijn:

  • Dylans bespotting van het tijdschrift Time, en met name correspondent Horace Freeland Judson.
  • Dylan die Alan Price’ optreden tijdens “Little Things” verstoort om hem te vragen waarom hij The Animals heeft verlaten.
  • Dylan en Baez die samen nummers van Hank Williams zingen in een hotelkamer.
  • Dylans filosofisch gesprek met een student.
  • Grossman in onderhandeling met Tito Burns.
  • Dylan die het lied Only a Pawn in Their Game zingt op 6 juli 1963 (gefilmd door Ed Emshwiller).
  • Een selectie van nummers uit Dylans Royal Albert Hall-optreden.