De 9 beste smokkelmethoden voor drugs

0
De 9 beste smokkelmethoden voor drugs, fotografie Paul Tollenaar
De 9 beste smokkelmethoden voor drugs, fotografie Paul Tollenaar

De 9 beste smokkelmethoden voor drugs

De 9 beste smokkel methoden: we willen je nergens toe aanzetten. Toch. Wel spannend om je te verplaatsen in het brein van een crimineel. Dat moet een douanier ook. Zich in de geest van een crimineel kunnen verplaatsen.

En over geavanceerde techniek beschikken. Sinds in de haven van Rotterdam een super scanner in gebruik is genomen klagen de smokkelaars steen en been. De scanner kijkt dwars door stalen containers. Toch, creatieve smokkelaars laten zich niet kennen…

De 9 beste smokkelmethoden (top 9)

1. Met cocaïne geïmpregneerde briketten
“De briketten waren doordrongen van een vloeistof waarin de cocaïne was opgelost. Op de scanfoto zagen we allemaal spikkeltjes gelijkmatig verdeeld over de hele lading. Ik vind dat knap hoe ze dat doen. Omdat we al vermoedden dat het fout zat hebben we de zakken uit de container gehaald en met een mobiele scan stuk voor stuk gecheckt. Die zak naar rechts die zak naar links. Een hels karwei,” vertelt een douanier.

Container met briketten
Container met briketten, FOTOGRAFIE PAUL TOLENAAR

2. In de balken van de container zelf
Bij het bestuderen van een scanfoto kijkt een beeldschermanalist als eerste naar de contouren van de container. Een wijze les uit het verleden. Op een scanfoto is smokkelgoed waar te nemen door het verschil in dichtheid.

Een slimme truc was de holle metalen balken die het geraamte van de container vormen helemaal vol te stoppen met cocaïne. Als dat gelijkmatig gebeurt kun je dat alleen zien door de container met een andere te vergelijken.


Zie hier de top 10 Europese steden en drugsgebruik 2021.


3. Uitgeholde bundels hout
Een sigarettensmokkelaar had zijn handel in een lading van bundels hout verstopt. Op de scanfoto is het vrijwel meteen zichtbaar, maar in het pre-scantijdperk was het onmogelijk te ontdekken: een pakket van houten balken waarbij de middelste waren uitgehold.

Omdat de kopse kanten in tact waren en de boven en onderkant ook, was het met het blote oog niet waarneembaar. Met de scanner zie je dat verschil in dichtheid wel.

FOTOGRAFIE PAUL TOLENAAR
FOTOGRAFIE PAUL TOLENAAR

4. Een oude Pick-up truck uit Suriname
Onderin de half met benzine gevulde tank van een auto was cocaïne verstopt. Een vondst die zonder scanner nauwelijks kon worden ontdekt.

De truck rolde uit de risicoanalyse omdat hij niet van Nederland naar Suriname maar in de andere richting werd vervoerd. Omdat Suriname in Zuid-Amerika ligt en als doorvoerland bekend staat krijgen die zendingen altijd een bonuspunt cadeau.

Douanier: “Op de scan zagen we een vierkant object in de benzinetank en hebben hem gestript. In de oude tijd, voor de scanner, hadden we de truck waarschijnlijk het voordeel van de twijfel gegeven. Want je zou hem moeten slopen en openzagen met de kans dat er niets in zat. Die schade moet je als Douane vergoeden. Terwijl de Douane is bedoeld om geld te verdienen.”

FOTOGRAFIE: PAUL TOLENAAR
FOTOGRAFIE: PAUL TOLENAAR

5. In verwarmingsradiatoren
Omdat de verbindingsbuizen van de radiatoren waren losgekoppeld roken de douaniers onraad. De losse buizen trokken de aandacht, anders was nooit ontdekt dat in elke radiator plaats was ingeruimd voor twee sloffen sigaretten. “”Die radiatoren waren zelfs speciaal ontworpen voor de smokkel.

6. In vis
“Buitengewoon moeilijk om te zien: In ingevroren vis. We hadden harde informatie dat er cocaïne werd gesmokkeld in de koelcontainer. Maar toch: we hebben de vissen stuk voor stuk door de scanner gehaald, het was niet te zien. Uiteindelijk hebben we ze open moeten wrikken met boormachines. Handmatig.”, herinnert de beeldschermanalist.

7. In bolletjes hout
“Ook een mooie: In bolletjes hout. Er bestond een ernstig vermoeden dat er cocaïne werd gesmokkeld in die container, maar we konden niets vinden met de grote scanner. Bleek dat een deel van de duizenden houten bolletjes waren uitgehold. Toen hebben we de hele lading door de kleine pakketscanner gehaald. Bolletje voor bolletje.”

8. Het zwarte schaap: de rip-off zending
Een tegenvaller voor de scan-analisten is de rip-off, de koekoek onder de smokkelmethoden. “Bij een rip-off stoppen ze iets bij de lading wat er makkelijk uit te halen valt. Een methode die niet erg sofisticated is. Met deze methode gebruiken de criminelen handlangers in de haven die de smokkelwaar uit de container halen.”
Stoere-Jongens-dubbele-wand

Met een extra wand voor het kopschot, de achterwand van de container, maak je een schitterende geheime plek. Moeilijk te ontdekken door de douaniers zonder scanner. Want kijk je in de container dan zie je in eerste instantie geen verschil. Dan moet je met een rolmaat naar binnen. Zeker niet bij een veertig voet container. Met de scanner valt de truc volkomen door de mand.

Hier wat smokkelmiddeltjes voor de kleinere kruideniers onder ons…


Geef een reactie