Bier drinken maakt gelukkig zegt Duits onderzoek

Er moesten aardig wat halve liters Schultenbräu gedronken worden om tot deze opzienbarende conclusie te komen. Wij zien dan ook regelmatig in het park: al die gelukkige mensen die net even bij de Aldi zijn geweest en het enorm naar hun zin hebben met zo’n blikje!? Nee, even serieus, bij het drinken van bier komen schijnbaar stofjes vrij die je hersenen op vrolijk zetten. Lees meer over het onderzoek van de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg

Bier drinken maakt gelukkig zegt Duits onderzoek
Bier drinken maakt gelukkig zegt Duits onderzoek

Lees meer over de werking van onze hersenen op deze website…


Bier drinken maakt gelukkig zegt Duits onderzoek


Het is echt geen onzin, want het bier stimuleert het beloningscentrum van je hersenen en zorgt ervoor dat er lekkere stoot van de gelukshormoon dopamine vrijkomt. Ons bier bevat een stofje genaamd hordenine, die specifiek op de dopamine D2-receptor reageert, waardoor we ons super gelukkig gaan voelen.


It came as a bit of surprise that a substance in beer activates the dopamine D2 receptor, especially as we were not specifically looking at stimulant foodstuffs.

Dr. Monika Pischetsrieder, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg


Over dopamine de D2-receptor

Dopamine kan aan vijf soorten receptoren binden. Één daarvan is het stofje dopamine-D2-receptor. Van de dopamine-D2-receptor bestaan al met al maar twee vormen: A1 en A2. Hoewel de A1-vorm bij slechts één vijfde van de mensen voorkomt, is deze oververtegenwoordigd bij verslaafden. De A1-vorm komt bij zevenentachtig procent van de cocaïneverslaafden voor die crack  gebruiken, als kind gedragsproblemen hebben vertoond en bij wie in de familie alcohol- of drugsverslaving voorkomt. Crack is overigens de uiterst verslavende vorm van cocaïne.

Bron: Kennislink


Based on its presence in beer, we suggest that hordenine significantly contributes to mood-elevating effects of beer.


Bron en meer informatie: Thomas Sommer, Harald Hübner, Ahmed El Kerdawy, Peter Gmeiner, Monika Pischetsrieder enTimothy: ClarkIdentification of the Beer Component Hordenine as Food-Derived Dopamine D2 Receptor Agonist by Virtual Screening a 3D Compound Database in Scientific Reports 7, Article number: 44201 (2017)

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier

6 + 4 =