Blootstelling aan licht tijdens de slaap heeft verband met obesitas en ernstige gezondheidsproblemen

0
Blootstelling aan licht tijdens de slaap heeft verband met obesitas
Blootstelling aan licht tijdens de slaap heeft verband met obesitas

Blootstelling aan licht tijdens de slaap heeft verband met obesitas en ernstige gezondheidsproblemen

Zelfs een klein beetje licht kan de slaap verstoren. Hierdoor neemt het risico op ernstige gezondheidsproblemen bij oudere volwassenen toe, zo blijkt uit deze studie.

“Blootstelling aan elke hoeveelheid licht tijdens de slaapperiode was gecorreleerd met de hogere prevalentie van diabetes, obesitas en hypertensie bij zowel oudere mannen als vrouwen.” Dit vertelt senior auteur Phyllis Zee, hoofd slaapgeneeskunde aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago. Les meer…


Lees hier ->>> meer over slapen op deze website.


Blootstelling aan licht tijdens de slaap heeft verband met obesitas en ernstige gezondheidsproblemen


“Het beste is om de hoeveelheid licht tijdens je slaap te vermijden of te minimaliseren.” Dit voegde Phyllis Zee er nog aan toe.
Een studie door Zee en haar team onderzocht de rol van licht in de slaap voor gezonde volwassenen van in de twintig.


Zie hier: de voordelen van een diepe slaap en hoe deze te verbeteren?.


Slechts één nacht slapen met een gedimd licht, zoals een tv met het geluid uit, verhoogt de bloedsuikerspiegel. Ook zagen de onderzoekers een verhoging van de hartslag tijdens het slaaplab-experiment.


Zie hier het aantal mensen met diabetes wereldwijd 2022.


In eerdere onderzoeken is aangetoond dat een verhoogde hartslag ’s nachts een risicofactor is voor toekomstige hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden. Dit terwijl een hogere bloedsuikerspiegel een teken is van insulineresistentie. Die insulineresistentie kan uiteindelijk weer leiden tot diabetes type 2.


Antwoord op de vraag:hoe lang duurt perfecte slaap? Rond de zeven uur.


Het schemerige licht kwam de oogleden binnen en verstoorde de slaap bij de jonge volwassenen. Dit ondanks het feit dat de deelnemers met hun ogen dicht sliepen. Zelfs die kleine hoeveelheid licht zorgde voor een tekort aan langzame golven en snelle oogbewegingen, de slaapstadia waarin de meeste celvernieuwing plaatsvindt.


Real-world setting

De studie was gericht op senioren die al een hoger risico lopen op diabetes en hart- en vaatziekten. In plaats van mensen naar een slaaplaboratorium te trekken, gebruikte de nieuwe studie een real-world setting.


Antwoord op de vraag: hoe val ik sneller in slaap? Acht wetenschappelijke tips


Onderzoekers gaven 552 mannen en vrouwen in de leeftijd van 63 tot 84 jaar een actigraph. Dit is een klein apparaatje dat wordt gedragen als een polshorloge dat slaapcycli, gemiddelde beweging en blootstelling aan licht meet.


Zie hier: mensen die meer reizen zijn gezonder zegt onderzoek.


Zo’n 53 procent van de proefpersonen had ’s nachts wat licht in de kamer. In de ontdekten zagan de onderzoekers dat degenen die ’s nachts meer licht hadden, ook de meeste kans hadden op diabetes, obesitas of hypertensie.

Mensen die met hogere lichtniveaus sliepen hebben ook meer kans om later naar bed te gaan en later op te staan. Er is al bekend dat late slapers ook een hoger risico hebben op cardiovasculaire en metabole stoornissen.


Wat te doen?

  1. Plaats je bed uit de buurt van ramen.
  2. Gebruik lichtblokkerende zonwering.
  3. Laad geen laptops en mobiele telefoons op in je slaapkamer
  4. Gebruik een slaapmasker om je ogen te beschermen.
  5. Gebruik nachtlampjes heel laag bij de grond en kies voor lampen met een amberkleurige of rode kleur (dat lichtspectrum heeft een langere golflengte en is minder opdringerig en verstorend).

Zie hier de Top 10 beste zonnebrandcrème 2023 volgens de Consumentenbond.


Bron en meer informatie: Close the blinds during sleep to protect your health, Marla Paul, news.northwestern.edu,14 maart 2022


Niet best: slaaptekort maakt eenzaam en vervreemd je van anderen.


Geef een reactie