Charles Zwolsman: van bloemenstalletje naar drugshandelaar

0
Charles Zwolsman: van bloemenstalletje naar drugshandelaar
Charles Zwolsman: van bloemenstalletje naar drugshandelaar

Charles Zwolsman

(Amsterdam, 6 augustus 1955 – Nieuwegein, 21 januari 2011)

Bijnaam: Sjarrel

Zwolsman was één van de ‘grote mannen‘ in het Nederlandse drugscircuit. Zijn bende, die op het hoogtepunt een zestigtal leden zou hebben geteld, smokkelt hasj uit Marokko in koelvrachtwagens naar Nederland.

Een deel ervan smokkelt de bende vervolgens door naar het Verenigd Koninkrijk. In totaal zou ten minste 160 duizend kilo zijn gesmokkeld.


Charles Zwolsman


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Charles Zwolsman is geboren in Tuindorp-Oostzaan, als derde kind van vier van een werknemer bij de NDSM. Zijn vader is een neef van de beruchte projectontwikkelaar Reinder Zwolsman.

Charles is een gevoelige jongen met een zwakke gezondheid die maandenlang overstuur zal blijven als zijn pony doodgaat. Op school wil het niet erg vlotten. Liever knutselt hij aan zijn zelfgebouwde skelter, waarmee hij de voetgangers in Oostzaan de stuipen op het lijf jaagt.


Van bloemenstalletje naar drugshandelaar

Als hij op 18 jarige leeftijd een meisje van 16 zwanger maakt trouwt hij met haar. Zijn familie regelt een huis en koopt een bloemenstalletje voor hem.

Binnen enkele jaren weet Zwolsman dit stalletje uit te bouwen tot een groothandel in bloemen op de bloemenveiling van Aalsmeer. Hij stapt halverwege de jaren ’70 in de racerij en dit gaat hem steeds meer geld kosten.

Wanneer het bedrijf in 1984 failliet gaat, stapt hij over naar de drugshandel. Hij zou met de hasjhandel in aanraking zijn gekomen op het racecircuit van Zandvoort en besluit voor zichzelf te beginnen.

Zwolsman verdient goed geld en laat dat zien ook. Zo verhuist hij in 1989, samen met zijn nieuwe vriendin Sylvia, naar een prachtige villa in Blaricum, vlak naast de burgemeester.

In St. Tropez ligt zijn jacht de Maxime Z. aan de kade. Deze boot is 45 meter lang jacht lang met een waarde drie miljoen gulden. Dit jacht is vernoemd naar het dochtertje van Charles en Sylvia dat rond die tijd is geboren.

In april 1989 houdt justitie Zwolsman ook voor de eerste keer aan. Voor de Alkmaarse rechtbank ontkent hij een professioneel drugshandelaar te zijn.

Hoe kun je mr. Doedens betalen?

Hij kan echter geen goed antwoord geven op de vraag hoe hij, formeel zonder bron van inkomsten, zich een autotelefoon en een prijzige advocaat in de persoon van de Utrechtse strafpleiter mr. P. Doedens kan veroorloven.

De rechter veroordeelt hem tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De politie begint vanaf mei 1991 alle reeds beschikbare informatie over de groep te verzamelen en richt in augustus van dat jaar een multidisciplinair onderzoeksteam op. Begin 1992 is dit team met leden van de douanerecherche uitgebreid.

Het team blijkt later tal van opsporingsmethoden te hebben ingezet, op of net over de grens van hetgeen toelaatbaar werd geacht.

Deze methoden komen aan de orde in het onderzoek van de commissie Van Traa naar bijzondere opsporingsmethoden van de Nederlandse politie.


Witwassen…

Zwolsman zijn kompanen zouden de drugswinsten ook hebben witgewassen via autoverhuurbedrijven en door investeringen in raceteams waarmee coureur Charles junior deelnam in de Verenigde Staten.


Iets te hard rijden en…

Op 29 juni 1992 wordt hij aangehouden vanwege een snelheidsovertreding, Er staat nog een deel van een eerdere straf open en Zwolsman gaat de cel in. Vanuit de gevangenis blijft hij zijn organisatie leiden.

Hij zou daartoe 14.300 telefoontjes hebben gepleegd, die allemaal zijn afgeluisterd. Ook geeft hij opdrachten op papier die zijn vriendin de gevangenis uit smokkelt.

In september 1993 is Zwolsman opnieuw gearresteerd. Bij zijn aanhouding trekt hij een revolver. Uit het politieverslag: ‘Net voor het moment dat de verdachte Zwolsman gericht had met het vuurwapen, riepen wij met luide stem: politie! Wij zagen dat Zwolsman het vuurwapen liet vallen.’ Zwolsman zelf over dit voorval: ‘Ik dacht aan een aanslag of ontvoering. Ik hoorde wel politie roepen, maar dat kan iedereen wel roepen.’

De beschuldiging bestaat uit het leiding geven aan een criminele organisatie die duizenden kilo’s hasj uit Marokko naar Nederland smokkelt.

Verder is er de beschuldiging van het witwassen van drugsgelden via zijn autohandel Investment Cars B.V. Deze B.V. heeft vestigingen in Nederland, Denemarken en Verenigde Staten.

Daarbij zouden in de VS luxe auto’s zijn gekocht – onder meer van de merken Ferrari, Maserati, Porsche en Rolls Royce – die contant zouden zijn betaald. In Nederland zouden ze al dan niet met verlies zijn verkocht.

 


Als mijn kinderen aan de harddrugs zouden raken, dan zou ik daar doodziek van zijn.

Charles Zwolsman


Inbraak bij de officier van justitie

In augustus 1994 vindt er een inbraak plaats bij de officier van justitie Jo Valente. Er worden vijftig floppydisks met informatie over Zwolsman gestolen. Een deel van de informatie is gelekt.

De floppy’s zijn in 1995 door Justitie in beslag genomen bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Elsevier bericht dat Sam Klepper achter de inbraak zou zitten. Het tijdschrift concludeert dit na een achtergrondgesprek met Klepper, enige tijd voor diens liquidatie.

Zwolsman heeft Valente ooit toegevoegd na een arrestatie: ‘Al kost het me 100 miljoen gulden, ik zal je hoe dan ook kapotmaken.’ Valente is ook nog van de weg gereden terwijl hij aan het trimmen in de Ronde Venen is en er wordt gedreigd dat er naaktfoto’s van hem zouden worden gepubliceerd.

Ook zijn telefoongesprekken tussen Valente en een politiechef opgenomen en gepubliceerd, en uit het hoofdbureau van politie te Amsterdam blijken dagrapporten te zijn gestolen.

Doedens, raadsman van van Zwolsman gebruikt bij het gerechtshof in Amsterdam deze gestolen dagjournaals van de Amsterdamse recherche.

Hij wilde hiermee aantonen dat de Amsterdamse politie zich in de zaak tegen zijn cliënt van onrechtmatige opsporingsmethoden heeft bediend.


Hasj is een sport waar je tonnen mee verdient


Charles Zwolsman


Op 10 januari 1995 wordt Zwolsman veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het leiden van een criminele organisatie en medeplichtigheid aan het smokkelen van hasj. Door de Hoge Raad wordt het vonnis later bevestigd.

 

Zwolsman komt in januari 1997 vrij en begint het garagebedrijf Cool Cars in Naarden waar hij Porsches verkoopt en hij begint weer in drugs te handelen.


Het plukken van Charles Zwolsman

In februari 2000 wordt Zwolsman in het kader van de ‘Plukze’-wetgeving veroordeeld tot het betalen van 62 miljoen gulden. Dit geld beschouwt Justitie als winst uit een criminele activiteit. Er was een betaling van 77 miljoen geëist.

Het bedrag is gebaseerd op datgene wat Zwolsman zou hebben verdiend met de smokkel van 44 duizend kilo hasj .

Zwolsman gaat in beroep en wordt in november van dat jaar opnieuw gearresteerd op verdenking van drugshandel. Begin 2001 wordt hij in hoger beroep veroordeeld. Het bedrag dat hij moet betalen, is teruggebracht tot 28 miljoen gulden.

Wegens drugshandel wordt hij op 15 november 2001 tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld, er was acht jaar geëist. Zwolsman tekent hoger beroep aan, maar trekt dat vervolgens weer in.

Zwolsman zou tussen 1989 en 1993 naar schatting zo’n 62 miljoen gulden hebben verdiend.  Op 7 september 2005 wordt Zwolsman veroordeeld tot het betalen van een bedrag van 22,5 miljoen euro aan de staat voor zijn drugshandel.

De veroordeling is het resultaat na vele jaren justitieel getouwtrek. Het is dan ook het hoogste bedrag dat de Staat der Nederlanden ooit van een crimineel vorderde.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde hem aanvankelijk tot het betalen van circa 28 miljoen euro. Het hoger beroep dat Zwolsman tegen die beslissing aantekende, lijkt hem miljoenen voordeel op te leveren.

Het Amsterdamse gerechtshof bepaalt dat Zwolsman ‘slechts’ 13 miljoen euro hoeft te betalen. De Hoge Raad zet daar echter een streep door en verwijst de zaak naar het hof in Den Haag.

Dit rechtscollege komt uit op een iets lager bedrag op dan geëist, wegens ‘een enigszins andere waardering van de door het OM naar voren gebrachte posten’, aldus een woordvoerder van het OM.


Charles Zwolsman heeft 2.000 kilo hasj in huis

De politie doet op 31 oktober 2006 een inval in de boerderij van bij de dan 51 jarige Zwolsman in het Gelderse Zwartebroek. Hierbij wordt hijzelf en zijn 39-jarige vriendin aangehouden.

Justitie verdenkt het tweetal van drugshandel, wapenbezit, witwassen van 600.000 euro en deelname aan een criminele organisatie. Bij hun aanhouding vindt de recherche in de woning een kapitaal aan geld en goederen, ruim 2.000 kilo hasj en wapens met munitie.

De spullen zijn in beslag genomen, evenals tien dure personenauto’s die op het erf geparkeerd stonden.

In januari 2008 moet de rechtbank Zwolsman weer vrijlaten. Dit omdat de straf die hij eventueel krijgt wel eens minder zou kunnen zijn de zijn voorarrest.


Ik heb het geld niet. Toen ik in de gevangenis zat, kon ik niks doen. Als je te lang binnen zit, verslapt de betalingsmoraal bij mensen die je nog geld moeten betalen. De een gaat dood, de ander failliet, weer een ander betaalt gewoon niet meer.

Charles Zwolsman over het terugbetalen van zijn ‘winst’ aan de staat.


Opnieuw veroordeeld

Op 11 juni 2009 wordt Zwolsman opnieuw gearresteerd door de Nationale Recherche. Dit op verdenking van grootschalige handel in softdrugs. Het draait om hennepteelt in een reeks kwekerijen in Nederland. Maar ook om hasjsmokkel naar Engeland, Ierland, Spanje, Luxemburg, Frankrijk en België.

Een arrestatieteam van het Korps Landelijke Politiediensten overmeestert hem. Dit doen ze op de parkeerplaats van wegrestaurant De Goudreinet aan de A1 bij Barneveld. Zwolsman en zijn vriendin Scarlett D. zijn verdachte van witwassen.

Ook zijn zij verdachte in het betalen van ruim één miljoen euro zwart geld aan het raceteam van zijn zoon in de VS. Dit zou blijken uit de bijna honderd mobiele telefoons die in 2006 bij Zwolsman in beslag zijn genomen.

Tijdens deze actie van justitie zijn ook een aantal andere verdachten aangehouden. Verder rolde de politie drie wietkwekerijen op en nam drugs, contanten, computers en mobieltjes in beslag.

Bij zijn aanhouding moet hij in ieder geval nog €22,5 betalen aan de Belastingdienst. Zijn sportwagens zijn al eerder voor dit doel geveild.

Op 11 mei 2010 krijgt Zwolsman drie jaar gevangenisstraf voor het bezit van 2.000 kilo hasj en vier vuurwapens.

Op 21 januari 2011 overlijdt Zwolsman op 55-jarige leeftijd in de Gevangenis Nieuwegein aan een hartaanval. Zwolsman is op 28 januari 2011 begraven in een familiegraf te Durgerdam.

Scarlett D. is in 2016 op verzoek van de Nederlandse justitie in Spanje opgepakt. Zij moet in Nederland nog 514 dagen de gevangenis in voor witwassen van crimineel geld.


Geef een reactie