ChatGPT presteert net zo goed als artsen bij diagnoses op de afdeling spoedeisende hulp

0
ChatGPT presteert net zo goed als artsen bij diagnoses op de afdeling spoedeisende hulp
ChatGPT presteert net zo goed als artsen bij diagnoses op de afdeling spoedeisende hulp

ChatGPT presteert net zo goed als artsen bij diagnoses op de afdeling spoedeisende hulp

De kunstmatige intelligentie chatbot ChatGPT presteerde net zo goed als een getrainde arts bij het stellen van een diagnoses voor patiënten.

Het ging hier om patiënten die werden beoordeeld op de afdeling spoedeisende geneeskunde, in een pilotstudie gepresenteerd op het European Emergency Medicine Congress.


ChatGPT presteert net zo goed als artsen bij diagnoses op de afdeling spoedeisende hulp

Bron: www.medicalxpress.com


Onderzoekers zeggen dat er nog veel werk nodig is, maar hun bevindingen suggereren dat de technologie op een dag artsen in de spoedeisende geneeskunde zou kunnen ondersteunen. Dit kan ook mogelijk kortere wachttijden voor patiënten zou opleveren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Hidde ten Berg, van de afdeling spoedeisende geneeskunde, en Dr. Steef Kurstjens, van de afdeling klinische chemie en hematologie. Ze zijn beide verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch, Nederland.


Zie hier de Top 10 vrouwelijke wetenschappers die ons verder brachten.


Dr. ten Berg vertelde het congres: “Net als veel mensen hebben we ChatGPT uitgeprobeerd en waren we benieuwd naar hoe goed het werkte voor het onderzoeken van enkele complexe diagnostische gevallen. Dus hebben we een studie opgezet om te beoordelen hoe goed de chatbot werkte in vergelijking met artsen aan de hand van een verzameling spoedeisende geneeskunde gevallen uit de dagelijkse praktijk.”

Het onderzoek, dat ook is gepubliceerd in de Annals of Emergency Medicine, omvatte geanonimiseerde gegevens van 30 patiënten. Deze mensen werden in 2022 behandeld op de afdeling spoedeisende geneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.


Grote overlap tussen de diagnoses arts en ChatGPT

De onderzoekers voerden de notities van artsen over de tekenen, symptomen en lichamelijke onderzoeken van patiënten in in twee versies van ChatGPT. Dit in zowel de gratis versie 3.5 en de abonnementsversie 4.0.


Zie hier zeven gezonde gewoonten die kans dementie verkleinen.


Ze voorzagen de chatbot ook van resultaten van laboratoriumtests, zoals bloed- en urineonderzoek. Voor elk geval vergeleken ze de lijst met waarschijnlijke diagnoses die door de chatbot was gegenereerd met de lijst die was opgesteld door spoedeisende geneeskundedokters en met de juiste diagnose van de patiënt.

Ze vonden een grote overlap (ongeveer 60%) tussen de lijsten met waarschijnlijke diagnoses die waren gegenereerd door ChatGPT en de artsen. Artsen hadden de juiste diagnose binnen hun top vijf waarschijnlijke diagnoses in 87% van de gevallen, vergeleken met 97% voor ChatGPT-versie 3.5 en 87% voor versie 4.0.

Dr. ten Berg zei: “We ontdekten dat ChatGPT goed presteerde bij het genereren van een lijst met waarschijnlijke diagnoses en het suggereren van de meest waarschijnlijke optie. We vonden ook veel overlap met de lijsten van waarschijnlijke diagnoses van de artsen. Simpel gezegd, dit geeft aan dat ChatGPT in staat was om medische diagnoses voor te stellen, net zoals een menselijke arts dat zou doen.”


Zie hier de Top 10 landen waar verpleegkundigen het best worden betaald 2023.


“Bijvoorbeeld, we hebben een geval opgenomen van een patiënt die zich presenteerde met gewrichtspijn die werd verlicht door pijnstillers, maar roodheid, gewrichtspijn en zwelling kwamen altijd terug. In de dagen ervoor had de patiënt koorts en keelpijn gehad. Een paar keer was er verkleuring van de vingertoppen. Op basis van het lichamelijk onderzoek en aanvullende tests dachten de artsen dat de meest waarschijnlijke diagnose waarschijnlijk reumatische koorts was, maar ChatGPT had gelijk met zijn meest waarschijnlijke diagnose van vasculitis.”

“Het is belangrijk om te onthouden dat ChatGPT geen medisch apparaat is en er zorgen zijn over privacy bij het gebruik van ChatGPT met medische gegevens. Toch is er hier potentieel om tijd te besparen en wachttijden op de spoedeisende hulp te verkorten. Het voordeel van het gebruik van kunstmatige intelligentie kan zijn om artsen met minder ervaring te ondersteunen, of het kan helpen bij het opsporen van zeldzame ziekten.”

Professor Youri Yordanov van de afdeling spoedeisende hulp van het St Antoine Hospital (APHP Paris), Frankrijk, is voorzitter van het abstractcomité van EUSEM 2023 en was niet betrokken bij het onderzoek. Hij zei: “We zijn nog ver verwijderd van het gebruik van ChatGPT in de kliniek, maar het is van vitaal belang dat we nieuwe technologie verkennen en overwegen hoe het kan worden gebruikt om artsen en hun patiënten te helpen.”

“Mensen die naar de spoedeisende hulp moeten, willen zo snel mogelijk worden gezien en hun probleem correct gediagnosticeerd en behandeld krijgen. Ik kijk uit naar meer onderzoek op dit gebied en hoop dat het uiteindelijk het werk van drukke gezondheidsprofessionals kan ondersteunen.”


Bron en meer informatie: Hidde ten Berg et al, ChatGPT and Generating a Differential Diagnosis Early in an Emergency Department Presentation, Annals of Emergency Medicine (2023). DOI: 10.1016/j.annemergmed.2023.08.003


Geef een reactie