Chocolade is het meest verslavende voedsel
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan zijn op zoek gegaan naar het meest verslavende voedsel. Welk voedsel zorgt nou toch voor die hunkering, het moeten en willen blijven eten? Het mag geen verbazing zijn chocolade, ijs en friet staan op één, twee en drie. Natuurlijk zijn dat ‘bewerkte producten’ en die blijken het meest verslavend. Verder nog 32 andere producten, informatie over de glycemische index en het onderzoek zelf.
Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen op bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!
Chocolade is het meest verslavende voedsel
In Michigan ging men op zoek naar het meest verslavende voedsel om te kijken wat er naast suiker en vetten nog meer oorzaken zou kunnen zijn achter de verslaving. We zien dat de verslaving aan het voedsel mooi samenhangt met met bewerkt voedsel.
En wat is dan bewerkt voedsel?
Bewerkt voedsel is zeer verslavend want het maakt dopamine aan en hier krijg je dat gelukzalige gevoel van en draagt bij aan de verslaving. Ook zitter er fosfaten in voor de smaak en houdbaarheid. Die fosfaten zorgen wel weer voor snelle veroudering, verslechterende nierfuncties en zwakke botten. De geraffineerde suikers, bewerkt meel, vetten en andere ingrediënten lijken mede verantwoordelijk te zijn voor chronische ontstekingen die te koppelen zijn aan hart- en vaatziekten, dementie, kanker. Daarnaast verpest bewerk voedsel je spijsvertering.
Nog meer informatie over eten drinken zoals:
Vis eten voorkomt depressies
Bewezen: liefde van de vrouw gaat door de maag
Waar hebben ze de lekkerste frites van Nederland? Een top 25
Hoeveel calorieën zitten er in snacks uit de frituur?
Bron: Vega Helana
“This is a first step towards identifying specific foods, and properties of foods, which can trigger this addictive response. This could help change the way we approach obesity treatment. It may not be a simple matter of ‘cutting back’ on certain foods, but rather, adopting methods used to curtail smoking, drinking and drug use.”
Erica Schulte, onderzoekster Universiteit van Michigan
Over de glycemische index
De glycemische index (GI) is een mooie term om de maat om aan te geven hoe snel de koolhydraten in je darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. De producten met een hoge GI waarde zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn en pasta, peulvruchten en fruit hebben juis een lage GI. De GI van een product kan variëren want de GI door de manier waarop het wordt klaargemaakt. Het eten van voedsel met een lage GI zorgt wel voor minder sterke schommelingen in de suikerspiegel en dat komt je gevoel van honger en je mentale balans ten goede. Er is overigens geen of onvoldoende bewijs gevonden dat een voeding met een lage GI het risico op chronische ziekten vermindert.
Bron: Voedingscentrum
Vet en zout zijn in grammen
Bewerkt | GI | Vet | Natrium | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1. | Chocolade | 27.60 | Ja | 14 | 13 | 35 |
2. | IJs | 27.02 | Ja | 14 | 15 | 98 |
3. | Friet | 26.94 | Ja | 21 | 19 | 266 |
4. | Pizza | 26.73 | Ja | 22 | 10 | 551 |
5. | Koekjes | 26.72 | Ja | 7 | 4 | 63 |
6. | Chips | 25.38 | Ja | 12 | 10 | 160 |
7. | Cake | 24.84 | Ja | 24 | 10 | 260 |
8. | Popcorn | 23.39 | Ja | 26 | 30 | 771 |
9. | Cheeseburger | 21.26 | Ja | 17 | 28 | 885 |
10. | Muffin | 20.81 | Ja | 29 | 19 | 380 |
11. | Graan ontbijt | 20.61 | Ja | 22 | 6 | 270 |
12. | Snoep | 20.58 | Ja | 22 | 0 | 15 |
13. | Gefrituurde kip | 20.18 | Ja | 7 | 26 | 441 |
14. | Frisdrank | 20.07 | Ja | 16 | 0 | 15 |
15. | Broodjes | 20.01 | Ja | 15 | 1 | 450 |
16. | Kaas | 19.36 | Nee | 0 | 9 | 174 |
17. | Pretezels | 19.20 | Ja | 15 | 1 | 380 |
18. | Spek | 18.05 | Nee | 0 | 12 | 647 |
19. | Crackers | 16.88 | Ja | 11 | 6 | 223 |
20. | Nootjes | 16.43 | Nee | 3 | 13 | 179 |
21. | Biefstuk | 16.16 | Nee | 0 | 24 | 38 |
22. | Muesli repen | 14.39 | Ja | 10 | 6 | 160 |
23. | Eieren | 13.93 | Nee | 0 | 7 | 94 |
24. | Kippenborst | 12.61 | N | 0 | 5 | 104 |
25. | Aardbeien | 12.42 | Nee | 1 | 0 | 2 |
26. | Appels | 10.21 | Nee | 4 | 0 | 2 |
27. | Granen | 9.92 | Nee | 8 | 1 | 6 |
28. | Zalm | 9.44 | Nee | 0 | 22 | 109 |
29. | Bananen | 9.34 | Nee | 12 | 0 | 1 |
30. | Wortels | 9.08 | Nee | 2 | 0 | 66 |
31. | Bruine rijst | 8.79 | Nee | 20 | 2 | 2 |
32. | Water | 6.91 | Nee | 0 | 0 | 0 |
33. | Komkommer | 6.83 | Nee | 0 | 0 | 1 |
34. | Broccoli | 6.48 | Nee | 0 | 0 | 30 |
35. | Bonen | 6.47 | Nee | 7 | 1 | 380 |
Bron: Schulte E, Avena N, Gearhardt A., Which Foods May Be Addictive? The Roles of Processing, Fat Content, and Glycemic Load. PLOS ONE. 2015.