Chocolade is het meest verslavende voedsel

0
783
Chocolade is het meest verslavende voedsel
Chocolade is het meest verslavende voedsel

Chocolade is het meest verslavende voedsel

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan zijn op zoek gegaan naar het meest verslavende voedsel. Welk voedsel zorgt nou toch voor die hunkering, het moeten en willen blijven eten? Het mag geen verbazing zijn chocolade, ijs en friet staan op één, twee en drie. Natuurlijk zijn dat ‘bewerkte producten’ en die blijken het meest verslavend. Verder nog 32 andere producten, informatie over de glycemische index en het onderzoek zelf.

Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen op bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!

Chocolade is het meest verslavende voedsel
Chocolade is het meest verslavende voedsel

Chocolade is het meest verslavende voedsel

In Michigan ging men op zoek naar het meest verslavende voedsel om te kijken wat er naast suiker en vetten nog meer oorzaken zou kunnen zijn achter de verslaving. We zien dat de verslaving aan het voedsel mooi samenhangt met met bewerkt voedsel.

En wat is dan bewerkt voedsel?
Bewerkt voedsel is zeer verslavend want het maakt dopamine aan en hier krijg je dat gelukzalige gevoel van en draagt bij aan de verslaving. Ook zitter er fosfaten in voor de smaak en houdbaarheid. Die fosfaten zorgen wel weer voor snelle veroudering, verslechterende nierfuncties en zwakke botten. De geraffineerde suikers, bewerkt meel, vetten en andere ingrediënten lijken mede verantwoordelijk te zijn voor chronische ontstekingen die te koppelen zijn aan hart- en vaatziekten, dementie, kanker. Daarnaast verpest bewerk voedsel je spijsvertering.

Nog meer informatie over eten drinken zoals:
Vis eten voorkomt depressies
Bewezen: liefde van de vrouw gaat door de maag
Waar hebben ze de lekkerste frites van Nederland? Een top 25
Hoeveel calorieën zitten er in snacks uit de frituur?

Bron: Vega Helana

“This is a first step towards identifying specific foods, and properties of foods, which can trigger this addictive response. This could help change the way we approach obesity treatment. It may not be a simple matter of ‘cutting back’ on certain foods, but rather, adopting methods used to curtail smoking, drinking and drug use.”

Erica Schulte, onderzoekster Universiteit van Michigan

Over de glycemische index

De glycemische index (GI) is een mooie term om de maat om aan te geven hoe snel de koolhydraten in je darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. De producten met een hoge GI waarde zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn en pasta, peulvruchten en fruit hebben juis een lage GI. De GI van een product kan variëren want de GI door de manier waarop het wordt klaargemaakt. Het eten van voedsel met een lage GI zorgt wel voor minder sterke schommelingen in de suikerspiegel en dat komt je gevoel van honger en je mentale balans ten goede. Er is overigens geen of onvoldoende bewijs gevonden dat een voeding met een lage GI het risico op chronische ziekten vermindert.

Bron: Voedingscentrum

Vet en zout zijn in grammen

Bewerkt GI Vet Natrium
1. Chocolade 27.60 Ja 14 13 35
2. IJs 27.02 Ja 14 15 98
3. Friet 26.94 Ja 21 19 266
4. Pizza 26.73 Ja 22 10 551
5. Koekjes 26.72 Ja 7 4 63
6. Chips 25.38 Ja 12 10 160
7. Cake 24.84 Ja 24 10 260
8. Popcorn 23.39 Ja 26 30 771
9. Cheeseburger 21.26 Ja 17 28 885
10. Muffin 20.81 Ja 29 19 380
11. Graan ontbijt 20.61 Ja 22 6 270
12. Snoep 20.58 Ja 22 0 15
13. Gefrituurde kip 20.18 Ja 7 26 441
14. Frisdrank 20.07 Ja 16 0 15
15. Broodjes 20.01 Ja 15 1 450
16. Kaas 19.36 Nee 0 9 174
17. Pretezels 19.20 Ja 15 1 380
18. Spek 18.05 Nee 0 12 647
19. Crackers 16.88 Ja 11 6 223
20. Nootjes 16.43 Nee 3 13 179
21. Biefstuk 16.16 Nee 0 24 38
22. Muesli repen 14.39 Ja 10 6 160
23. Eieren 13.93 Nee 0 7 94
24. Kippenborst 12.61 N 0 5 104
25. Aardbeien 12.42 Nee 1 0 2
26. Appels 10.21 Nee 4 0 2
27. Granen 9.92 Nee 8 1 6
28. Zalm 9.44 Nee 0 22 109
29. Bananen 9.34 Nee 12 0 1
30. Wortels 9.08 Nee 2 0 66
31. Bruine rijst 8.79 Nee 20 2 2
32. Water 6.91 Nee 0 0 0
33. Komkommer 6.83 Nee 0 0 1
34. Broccoli 6.48 Nee 0 0 30
35. Bonen 6.47 Nee 7 1 380

Bron: Schulte E, Avena N, Gearhardt A., Which Foods May Be Addictive? The Roles of Processing, Fat Content, and Glycemic Load. PLOS ONE. 2015.

Geef een reactie