Creatieve activiteiten zorgen voor goede geestelijke gezondheid

Creatieve activiteiten zorgen voor goede geestelijke gezondheid
Creatieve activiteiten zorgen voor goede geestelijke gezondheid

Creatieve activiteiten zorgen voor geestelijke goede gezondheid

Heb je vandaag al lekker gemacrameed, zitten je handjes al in de klei, wordt er nog een beetje vingergeverfd? Nee? Wel doen hoor! Al die crea-bea activiteiten zijn enorm goed voor de geest en gezondheid.

Dat zegt in ieder geval Dr. Tamlin Conner van het ‘Department of Psychology’ van de universiteit van Otago van Nieuw-Zeeland. Lees meer over artisticiteit, inventiviteit, oorspronkelijkheid, originaliteit, scheppingsvermogen, verbeeldingskracht en vindingrijkheid. Oftewel de synoniemen voor creativiteit.

Creatieve activiteiten zorgen voor goede geestelijke gezondheid

Conner en haar collega’s vroegen aan 658 studenten om een dagboekje bij te houden over datgene wat ze zoal deden gedurende een dag en welke emotie ze daarbij voelden.


Opmerkelijk: zeer creatieve mensen hebben unieke hersenconnectiviteit.


Uit deze dagelijkse beschrijving kwam een aardig patroon naar voren. De studenten bleken enthousiasmer en ‘bloeiden op’ wanneer ze lekker creatief bezig waren.

Welke creatieve activiteiten maken de geest blij?

Hoewel er in deze studie niet specifiek werd gevraagd welke activiteiten het betrof, bleek uit eerdere studies wel het één en ander op te maken. Het gaat dan om creatief schrijven zoals gedichten en fictie, haken en breien.

Te denken valt ook aan het maken van nieuwe recepten voor een maaltijd, schilderen, tekenen, digitaal ontwerpen en muziek maken.


Opmerkelijk: dutje geeft je creativiteit een boost zegt onderzoek.


Dr. Conner: “There is growing recognition in psychology research that creativity is associated with emotional functioning. However, most of this work focuses on how emotions benefit or hamper creativity, not whether creativity benefits or hampers emotional wellbeing.”

Er is dus wel aandacht voor ons functioneren als mens in combinatie met creativiteit en in hoeverre dit ons kan bedadelen. Volgens Conner zitter er dus ook duidelijke voordelen aan al die creativiteit.

De conclusie van het onderzoek luidt:

…overall, these findings support the emerging emphasis on everyday creativity as a means of cultivating positive psychological functioning.


Wist je dat… mensen minder creatief zegt onderzoek.


Uit: Everyday creative activity as a path to flourishing

De opdracht van vandaag: ga iets creatiefs doen!


Bron en meer informatie: Tamlin S. Conner, Colin G. DeYoung en Paul J. Silvi: Everyday creative activity as a path to flourishing in de The Journal of Positive Psychology, 28 oktober 2016


Wist je dat… werknemers minder creatief zijn in Zoom-vergaderingen.