, , ,

Creativiteit geeft je een goed gevoel zegt onderzoek

Creativiteit geeft je een goed gevoel zegt onderzoek

Creativiteit geeft je een goed gevoel zegt onderzoek

Creativiteit is volgens de APA Dictionary of Psychology: ‘…het vermogen om origineel werk, theorieën, technieken of gedachten te produceren of te ontwikkelen. Een creatief individu vertoont typisch originaliteit, verbeeldingskracht en expressiviteit.’ Creativiteit zorgt voor inspiratie en is ook goed voor je gezondheid en welzijn. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over creativiteit op deze website.


Creativiteit geeft je een goed gevoel zegt onderzoek


Wetenschappelijke studies laten zien dat samenwerking tussen je drie hersennetwerken zorgen voor creativiteit. Dit zijn het standaardmodusnetwerk, het uitvoerende controle-netwerk en het opmerkelijkheids-netwerk.

Het netwerk in de standaardmodus is wat er in de hersenen gebeurt in een rusttoestand, maar niet in slaap. Het is de ‘inactieve toestand’ van de hersenen.

Het uitvoerende controle-netwerk houdt bijvoorbeeld in de gaten wat er gaande is. Het beheert de emotionele delen van de hersenen en stuurt bijvoorbeeld aandacht.


Antwoord op de vraag: innovatiever en creatiever zijn? Vermijd het Einstellung-effect


Het derde netwerk, het opmerkelijkheids-netwerk, bepaalt welke soorten dingen we opmerken. Ook stuurt het  welke zaken we (on-)bewust over het hoofd zien.

Door samen te werken, produceren en evalueren de hersennetwerken ideeën. Ook selecteren ze uit vele opties welke ideeën het waard zijn om verder mee te gaan.

De onderzoeken laten ook zien dat creativiteit in gezinnen voorkomt en dat kinderen geïnspireerd worden door te zien hoe anderen creatief zijn. Zo leidt bijvoorbeeld ongestructureerd spel tot creativiteit. Het mooie is dat iedereen het potentieel aanleg heeft voor creativiteit.


Opmerkelijk: zeer creatieve mensen hebben unieke hersenconnectiviteit.


Andere studies hebben aangetoond dat creatieve artistieke inspanningen kunnen fungeren als interventie voor depressie en angst. Het kan daarmee een algemeen gevoel van welzijn vergroten. Zo toont hersenonderzoek ook aan dat kunst je geestelijke gezondheid bevordert.

Je concentreren op creativiteit kan je helpen leren om te gaan met ziektes en chronische stress. Met kunst kunnen kankerpatiënten en anderen die lijden aan ziekten hun gevoelens overbrengen door schilderen of beeldhouwkunst. Bijvoorbeeld wanneer ze hun angst of hoop kunnen niet uitdrukken met woorden.


Bron en meer informatie: usanna McLeod; Studies agree: Creativity makes us feel good, 4 juni 2022, www.thewhig.com


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie