, , , , , ,

Cybercrime neemt toe: 5 tips om je hiertegen te beschermen

Cybercrime neemt toe: 5 tips om je hiertegen te beschermen

Cybercrime neemt toe: 5 tips om je hiertegen te beschermen

Onze smartphone of laptop is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Dat brengt helaas wel een andere trend met zich mee: cybercrime.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat cybercrime in Nederland de laatste jaren alleen maar aan het toenemen is. Steeds vaker worden we slachtoffer van deze vorm van online criminaliteit.

Wat veel mensen niet weten, is dat specifiek Nederland een heel interessant doel is voor cybercriminelen. Uit een onderzoek van ExpressVPN is namelijk gebleken dat ons land de koploper is in datalekken binnen Europa.

Veel burgers en bedrijven weten gewoonweg niet hoe ze zichzelf moeten beschermen in het geval van een datalek of andere cybercrime. In dit artikel lees je daarom 5 onmisbare tips om je hiertegen te beschermen.


Lees hier ->>> meer over internet op deze website.


1. Verhoog je ‘cyberhygiëne’ door regelmatig updates uit te voeren

Hoewel er verschillende stappen zijn die je kunt zetten om tegen te gaan dat je slachtoffer wordt van cybercrime is het het belangrijkst om bewust te zijn van wat er zoal kan gebeuren.

Ga actief aan de slag met lezen over cybercriminaliteit en cyberbeveiliging om meer te weten te komen over wat er zoal allemaal kan gebeuren en hoe je jezelf daartegen kunt beschermen.

Ook binnen organisaties moet het bewustzijn omtrent cybercrime actief worden verhoogd. Daarbij is het verhogen van je zogeheten cyberhygiëne van groot belang.

Dat betekent dat je regelmatig de software op je apparatuur moet updaten zodra er een update beschikbaar is. Investeer ook in een VPN en antivirussoftware om veilig te internetten.


2. Negeer spamberichten op je telefoon of in je mail

Het stukje bewustzijn is ook van belang bij het herkennen van spamberichten op je smartphone of in je mailbox. Het gebeurt door die datalekken steeds vaker dat cybercriminelen toegang krijgen tot persoonlijke gegevens van mensen, zoals telefoonnummers en e-mailadressen.

Daar maken ze misbruik van door berichten met kwaadaardige links te sturen. Het is van belang dat je dergelijke spamberichten herkent en verwijdert.

Blokkeer het telefoonnummer of e-mailadres direct en installeer een VPN om je online privacy mee te beschermen en te garanderen. Wat je in ieder geval niet moet doen, is op zo’n bericht reageren of erop klikken. Doe je dat wel, dan kan het zo zijn dat je een cybercrimineel toegang geeft tot je overige gegevens. Dat wil je voorkomen.


3. Gebruik sterke wachtwoorden op ieder device

Wat uiteraard ook helpt om jezelf te beschermen tegen cybercriminaliteit is om voor sterke wachtwoorden te gaan voor ieder apparaat en ieder account dat je hebt.

Tegenwoordig zijn we massaal actief op het internet en maken we gebruik van accounts voor onze mail, social media en meer. Daarvoor heb je inloggegevens met een wachtwoord nodig. Het is van belang dat dit soort wachtwoorden sterk zijn en niet hergebruikt worden.

Dat betekent dat je voor ieder account een ander wachtwoord moet hebben. Ga hierbij niet voor een wachtwoord met je eigen naam of de naam van iemand uit je familie, maar voor een willekeurige rij van kleine letters, hoofdletters, cijfers en bijzondere symbolen.

Dit soort wachtwoorden zijn lastig om te raden en te kraken, waardoor je veiliger bent voor cybercriminelen.


4. Tweestapsverificatie is van groot belang binnen digitale veiligheid

Maar: wordt een website gehackt waarbij de persoonlijke gegevens worden gestolen? Dan kan je nog zo’n moeilijk en sterk wachtwoord hebben ingesteld; de cybercrimineel kan in zo’n geval alsnog inloggen omdat hij of zij je gegevens weet.

Daar moet een extra stokje voor worden gestoken door tweestapsverificatie in te stellen. Dat betreft een extra laagje beveiliging waarmee cybercriminelen niets kunnen.

Hierbij heb je namelijk altijd een ander account of device nodig om de inlog te bevestigen. Je raadt het al: tot dat account of apparaat heb alleen jij toegang. Dit geldt ook voor organisaties en ondernemers. Zij moeten zich anno 2023/2024 voorbereiden op cyberaanvallen op basis van deepfakes.

Daarbij zou het ‘vier-ogen principe’ moeten gelden; een vorm van tweestapsverificatie: minimaal twee personen moeten als extra beveiligingslaag goedkeuring geven voor bijvoorbeeld het overboeken van bepaalde bedragen.


5. Maak gebruik van veilige communicatiemiddelen en internet

Tot slot moet er nog gekeken worden naar de veiligheid van de communicatiemiddelen en de internetverbinding an sich om je zo te beschermen tegen cybercrime. Nu we steeds vaker vanuit huis of op een andere plek dan de werkplek werken, is het des te belangrijker om je device en je internetverbinding goed te beveiligen. Maak bijvoorbeeld alleen gebruik van veilige communicatiemiddelen, zoals end-to-end-encryptie en antivirusprogramma’s.

Daarnaast moet je je apparatuur altijd alleen via een beveiligd WiFi-netwerk verbinden, zoals een verbinding met WPA 2- of WPA 3-versleuteling. Daarmee wordt het netwerk beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang.

Ben je op een plek waar alleen een open netwerk te vinden is? Maak dan zelf een beveiligde hotspot met je smartphone of maak (wederom) gebruik van een betrouwbare VPN om je verbinding te beveiligen en cybercriminelen geen kans te geven.


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie