De belangrijkste machinegeweren uit de 2e Wereldoorlog – De top 10

De belangrijkste machinegeweren uit de 2e wereldoorlog
De belangrijkste machinegeweren uit de 2e wereldoorlog

De belangrijkste machinegeweren uit de 2e wereldoorlog

Een machinegeweer of mitrailleur is een automatisch vuurwapen dat geweermunitie verschiet en in staat is om aanhoudend vuur te geven. In de Tweede Wereldoorlog zal het machinegeweer vele slachtoffers maken.


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over wapens op deze website…


Top 10 – De belangrijkste machinegeweren uit de 2e wereldoorlog


10. MP43

MP43
MP43

De Duitse MP43, in 1944 omgedoopt door Hitler als de StG44, is ontwikkeld om de nauwkeurigheid van een geweer te combineren met de kracht van een machinegeweer. Dit was dan ook ’s werelds eerste aanvalsgeweer. Dit betekende dat het zowel op afstand als dichtbij kon worden gebruikt.


9. PPSh-41

 PPSh-41
PPSh-41

De PPSj-41 (Pistolet-Poelemjot Sjpagina), officieel de Avtomat obr. 1941 g., was een van de meest geproduceerde vuurwapens tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was door Georgi Sjpagin ontworpen als een goedkoop alternatief voor de PPD-40, die duur was en veel tijd kostte om te bouwen. Een van de kostenbesparende kenmerken van de PPSj was dat er geen schroeven of bouten in zaten.


8. MP40

MP40
MP40

De MP 38/40 is een machinepistool met een 9×19 mm Luger/Para kaliber. Het weegt 4,7 kg geladen en 4,03 kg ongeladen. Het wapen is met opgevouwen schoudersteun 630 mm lang en met uitgevouwen schoudersteun 833 mm lang. Het was het meest gebruikte machinepistool van de Wehrmacht.

De theoretische vuursnelheid van het wapen is 500 schoten per minuut. Het magazijn kan 32 of 64 patronen bevatten en de effectieve vuurafstand is ongeveer 200 meter.

De MP 38/40 werd in de jaren 1938 en 1940 ontworpen naar het ontwerp van de ingenieur Vollmer van de Ermafabriek. Het wapen wordt weleens SCHMEISSER genoemd omdat deze naam op het munitiemagazijn vermeld staat. Die benaming is ten onrechte omdat de wapenontwikkelaar Hugo Schmeisser niets met het ontwerp van dit wapen te maken heeft gehad en slechts het magazijn leverde.

Er werden meer dan 1,2 miljoen MP 40’s geproduceerd tijdens WOII. Het wapen werd aanvankelijk vooral gebruikt door parachutisten en tankbemanningen, later werd het een wijdverspreid wapen onder de infanterie.


Zie hier de top 10 dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.


7. Beretta 1938

Beretta 1938
Beretta 1938

De MAB 38 is een Italiaanse pistoolmitrailleur, die in 1938 in dienst en productie is genomen. De volledig naam is Moschetto Automatico Beretta Modello 38, wat zich vertaalt naar Automatische Karabijn Beretta Model 38.


Zie hier alle oorlogsmusea in Nederland.


6. Stengun

Stengun
Stengun

Een stengun is een Britse 9mm-pistoolmitrailleur die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog veel werd gebruikt door de strijdkrachten van het Verenigd Koninkrijk en het Britse Gemenebest. Deze mitrailleur stond bekend om zijn eenvoudige ontwerp en betrekkelijk lage productiekosten.

STEN is een acroniem ontleend aan de naam van de belangrijkste twee ontwerpers, majoor Reginald Shepherd en Harold Turpin, gecombineerd met de letters EN van “ENfield”, de vestigingsplaats van de Royal Small Arms Factory (RSAF) in Enfield Lock in Londen. Gedurende de jaren veertig werden er zo’n vier miljoen stenguns gemaakt.


Top 5 – De belangrijkste machinegeweren uit de 2e wereldoorlog


5. Thompson

Thompson
Thompson

De Thompsonpistoolmitrailleur, ook wel Tommygun genoemd, is een Amerikaans machinepistool dat tussen 1917 en 1920 ontwikkeld werd door generaal John T. Thompson. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was de Thompson een van de weinige ontwerpen van een machinepistool voor de Geallieerden dat direct klaar was voor productie. Groot-Brittannië bestelde een groot aantal exemplaren van de M1928- en M1928A1-modellen totdat men overschakelde op de goedkopere stengun.

Om kosten te drukken en productie te versnellen werd het ontwerp van de Thompson meerdere malen vereenvoudigd. Dit resulteerde in de M1- en M1A1-versies. Uiteindelijk werd de Thompson in 1943 in productie vervangen door de nog goedkopere en simpelere M3 Grease Gun. Het wapen zelf bleef echter tot het einde van de oorlog in gebruik bij de Geallieerden.


4. Vickers

Vickers
Vickers

De Vickers M.18 is de Nederlandse naam van een oorspronkelijk Britse mitrailleur. Het was een watergekoelde mitrailleur met koelmantel voor 3 liter water. Het wapen was in vergelijking tot andere mitrailleurs uit die tijd veel lichter; het woog minder dan 20 kg waar de andere wapens rond de 30 kg wogen. Het wapen werd door het Nederlandse leger gebruikt vanaf 1918 tot in de meidagen van 1940.


Top 3 – De belangrijkste machinegeweren uit de 2e wereldoorlog


3. Bren light machine gun

Bren LMG
Bren LMG

De Bren LMG, ook wel genoemd Brengun, was een Britse volautomatische lichte mitrailleur. Het vuurwapen werd van 1938 tot 1958 gebruikt door het Britse leger en anderen. De Bren LMG onderscheidde zich van andere wapens doordat de patroonhouder boven op het wapen zat. Een standaard patroonhouder (magazijn) voor een Bren LMG kon maximaal 30 patronen kaliber.303 British (7,7 x 56 R) bevatten.

In de praktijk werd de patroonhouder met niet meer dan 28 patronen gevuld. Er was, voor gebruik op voertuigen, ook een trommelmagazijn met een capaciteit van 100 patronen. De Bren LMG was 633 mm lang en woog 10,35 kg.


2. MG42

MG42
MG42

De MG42 of Maschinengewehr 1942 (officieel “Universal-Maschinengewehr Modell 42”) is een Duitse mitrailleur (machinegeweer) met het kaliber 7,92 x 57 mm Mauser. Het is voor het eerst werd geproduceerd in 1942 als de opvolger van de MG34. Het Britse leger gaf het wapen de bijnaam Hitler’s Buzzsaw. De Nederlandse vertaling daarvan is Hitlers cirkelzaag, zo genoemd vanwege de hoge vuursnelheid.

De MG42 had met z’n 1200 schoten per minuut de hoogste vuursnelheid van alle vuurwapens tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het nadeel daarvan was dat door de hoge vuursnelheid snel veel patronen konden worden verschoten, waardoor men snel door de aanwezige munitievoorraad heen was.


1. MG34

MG34
MG34

De MG 34 of Maschinengewehr 34 is een Duits machinegeweer dat is geïntroduceerd vanaf 1934 en gebruikt in alle Duitse eenheden tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. De MG 34 is één van de eerste moderne machinegeweren dat samen met de MG30 qua functionaliteit ver vooruit was op z’n tijdgenoten.

Dit wapen kon 800 à 900 schoten per minuut afgeven over een maximale schootsafstand van 1200 meter als infanteriemachinegeweer of 3500 meter als luchtafweerwapen. De MG 34 gebruikte 7,92 mm (7,92 x 57 mm Mauser munitie die in een patroontrommel of in een patroonband zat.

De schutter of diens helper had altijd reservelopen en een asbest handschoen bij zich om de loop elke 250 à 300 schoten te verwisselen. De MG 34 was duur in materiaalkosten daar het 49 kg staal vereiste en de productie ervan veel tijdrovend maatwerk vergde. Het machinegeweer bleek gevoelig te zijn voor vuil en stof maar toch werd het machinegeweer algemeen zeer goed aanvaard en het werd beschouwd als een van de beste machinegeweren van die tijd.


zie hier de de top 10 meest populaire oude wapens.