Beste biografische films over sporters (top 10)

0
Beste biografische films over sporters
Beste biografische films over sporters

De beste biografische films over sporters

Wij worden weer heel erg blij van de beste biografische films over sporters. Waarom? Nou bijvoorbeeld omdat er wel vijf films over boksers in staan.

Over Mohammed Ali, Rubin ‘Hurricane’ Carter (van het nummer van Bob Dylan), een geweldige film over ‘Fighting Micky’ Ward en één over Jim, the Cinderella Man, Braddock.

Maar de mooiste is natuurlijk Raging Bull met Robert de Niro in de hoofdrol. Verder bijvoorbeeld nog een mooie over hardlopen, Profontaine, en over het aan de kaak stellen van racisme met honkbal en American football. Kijk de trailers!


Lees hier ->>> meer over boksen op deze website.


De top 10 beste biografische films over sporters


10. Cobb (1994)

Verenigde Staten
Drama, 123 minuten

Geregisseerd door: Ron Shelton
Met Tommy Lee Jones, Robert Wuhl en Lolita Davidovich

Ty Cobb is een legendarische Amerikaanse honkballer die door zijn ruwe spel en onverbiddelijke karakter één van de meest gehate beroemdheden werd.

Tientallen jaren na zijn carrière huurt Cobb een ghostwriter in om een autobiografie te schrijven en als deze arriveert bij Cobbs landhuis, treft hij een zeer paranoïde, deels invalide man aan.

Dit bemoeilijkt zijn taak aanzienlijk, want naarmate zijn biografie vordert gaat de gesteldheid van Cobb steeds verder achteruit. Schitterend film, gebaseerd op het leven van Ty Cobb.


9. Prefontaine (1997)

Verenigde Staten
Drama, 106 minuten

Geregisseerd door: Steve James
Met: Jared Leto, R. Lee Ermey en Ed O’Neill

Steve Roland Prefontaine was een Amerikaanse atleet, die bij de wereldtop behoorde op de middellange en lange afstanden in de jaren 1970. Op de Olympische Spelen van 1972 in München greep hij net naast een medaille op de 5000 meter.

Zijn carrière werd vroegtijdig afgebroken toen hij op 24-jarige leeftijd omkwam in een auto-ongeluk. Deze film brengt het leven van deze bijzondere sportatleet op een prachtige wijze in beeld.


8. The Express (2008)

Verenigde Staten
Drama, 130 minuten

Geregisseerd door: Gary Fleder
Met: Dennis Quaid, Rob Brown en Charles S. Dutton

De film volgt het levensverhaal van football speler Ernie Davis (Rob Brown), die als eerste Afro-Amerikaanse speler de Heisman Trophy won.

Als kleine jongen in Elmira, New York ondervind hij eind jaren ’40 van de vorige eeuw al de racistische bejegeningen van leeftijdsgenootjes. Wanneer hij jaren later door coach Schwartzwalder naar de universiteit van Syracuse wordt gelokt, is het daar niet anders.

Ernie heeft echter wel een uitzonderlijk talent waarmee hij zijn hele team mee op sleeptouw neemt.

Hij is een voorbeeld vaar de ander Afro-Amerikanen in de Zuidelijke Staten en weet dat hij niet alleen voor zichzelf en zijn team moet spelen, maar voor alle anderen die hetzelfde lot hebben getroffen.


Zie hier de Top 10 beste boksers in Rocky & Creed met beeld.


7. Ali (2001)

Verenigde Staten
Actie / Drama, 156 minuten

Geregisseerd door: Michael Mann
Met: Will Smith, Jon Voight en Jamie Foxx

Het verhaal gaat over het leven van bokser Cassius Marcellus Clay, alias Mohammad Ali, en dan met name over diens hoogtijdagen van 1964 tot en met 1974.

De film werd genomineerd voor de Academy Awards voor beste hoofdrolspeler, Will Smith, en die voor beste bijrolspeler, Jon Voight, en drie Golden Globes, in dezelfde twee categorieën plus een derde voor de filmmuziek van Pieter Bourke en Lisa Gerrard.

Niks mis met deze film. Zie ook onze meer dan 100 prachtige quotes van Mohammad Ali.


6. The Hurricane (1999)

Verenigde Staten
Drama, 146 minuten

Geregisseerd door: Norman Jewison
Met: Denzel Washington, John Hannah en Deborah Kara Unger

In een bar schieten twee mannen drie bezoekers schijnbaar zonder enige aanleiding dood. Een agent arresteert de bokser Rubin ‘Hurricane’ Carter gespeeld door Denzel Washington, die hij niet kon uitstaan van toen hij klein was, op verdenking van de moorden.

Hurricane wordt veroordeeld voor de moorden maar blijft volhouden dat hij onschuldig is en uiteindelijk zal hij ook na een jarenlange celstraf worden vrijgesproken.


De top 5 beste biografische films over sporters


5. The Fighter (2010)

Verenigde Staten
Drama, 116 minuten

Geregisseerd door: David O. Russell
Met Mark Wahlberg, Christian Bale en Amy Adams

Een film die gezien moet worden waarin het leven van ‘Irish Micky Ward’ centraal staat. Ward woont gedurende de jaren ’80 in de Ierse wijk Lowell in Massachusetts en verdient zijn geld met boksen.

Hij maakt deel uit van de arbeidersklasse, net als zijn halfbroer Dicky Eklund. Ooit was Dicky zelf een talentvolle bokser die ooit won van bokslegende Sugar Ray Leonard, maar nu is hij de drugsverslaafde manager van zijn succesvolle halfbroer en heeft hij problemen met de politie.

Het lied Code The Warrior’s van de Boston punkrock band Dropkick Murphys is over Micky Ward.

http://youtu.be/71l-kIhJ5j8


4. Cinderella Man (2005)

Verenigde Staten
Drama, 144 minuten

Geregisseerd door: Ron Howard
Met: Russell Crowe, Renée Zellweger en Paul Giamatti

Deze film vertelt het verhaal van bokser Jim Braddock, die na een reeks verliespartijen gedwongen werd te stoppen.

Als de Grote Depressie aanbreekt accepteert Jim diverse beroerde baantjes om zijn vrouw Mae en hun kinderen te onderhouden en hij blijft dromen van de boksring.

Hij krijgt een nieuwe kans om zich te bewijzen als bokser. De film ontving in 2006 drie Oscar nominaties, waaronder die van “Beste mannelijke bijrol” voor Paul Giamatti.


Zie hier de Top 10 beste boksers in Rocky & Creed met beeld.


De top 10 beste biografische films over sporters


3. 42 (2013)

Verenigde Staten
Drama, 128 minuten

Geregisseerd door: Brian Helgeland
Met: Harrison Ford, Chadwick Boseman en Christopher Meloni

Dit verhaal volgt de innovatieve manager van een honkbalteam Branch Rickey.

Als lid van de Major League Baseball organisatie veroorzaakte hij een grote controverse bij die organisatie, door de Afro-Amerikaanse Jackie Robinson op te stellen bij de Brooklyn Dodgers.

Niet alleen was dit de eerste stap naar een legendarische carriëre, maar ook werd Robinsons aanwezigheid in de prestigieuze MLB competitie als een doorbraak gezien voor de Afro-Amerikanen in de honkbalwereld zelf.


2. The Pride of the Yankees (1942)

Verenigde Staten
Drama, 127 minuten

Geregisseerd door: Sam Wood
Met: Gary Cooper, Teresa Wright en Babe Ruth

Deze film gaat over de legendarische honkballer Lou Gehrig. Het verhaal begint met de jongen die er als kind al van droomt om een professioneel honkballer te worden.

Zijn ouders, immigranten, dwingen hem naar de universiteit te gaan om ingenieur te worden, maar daar wordt hij een sterspeler en met de hulp van een journalist komt hij bij de befaamde New York Yankees terecht. Vele beroemde honkballers uit die tijd spelen zichzelf in deze film.

http://youtu.be/HbNrCxqxzgo


1. Raging Bull (1980)

Verenigde Staten
Drama, 129 minuten

Geregisseerd door: Martin Scorsese
Met: Robert De Niro, Joe Pesci en Cathy Moriarty

Jake LaMotta was van Italiaanse afkomst en werd geboren in de Italiaanse wijk Bronx van New York.

Zijn vrolijke vader liet hem vechten tegen andere kinderen tot vermaak van buurtbewoners, die zakgeld in de ring wierpen waarmee hij de huishuur betaalde. In 1941 toen hij 19 was, werd LaMotta beroepsbokser.

Hij stond bekend als bokser die ongelofelijk gewelddadig was en was niet te stoppen in de ring. Buiten de ring wist hij ook weinig maat te houden: hij sloeg onder andere zijn vrouw en zijn broer.

De film Raging Bull van Martin Scorsese met Robert De Niro in de hoofdrol verfilmt zijn autobiografie Raging Bull: My Story (Razende Stier, mijn verhaal) uit 1980.

Robert De Niro trainde met La Motta voor de film en won zeer terecht een Academy Award voor Beste Acteur.


 

Geef een reactie