De beste films met Tom Cruise, een Top 10
Omdat we net Mission Impossible deel 574 hebben gezien, vroegen wij ons af: wat zijn de beste films met Tom Cruise. De lezers van het Rolling Stone hebben op deze vraag antwoord gegeven en komen met een aardige top 10 op de proppen.
Lees hier ->>> meer over beroemdheden op deze website.
Diverse over Tom Cruise:
- Van Cruise is bekend dat hij dyslexie heeft; om zijn rollen te leren gebruikte hij cassettebandjes in plaats van geschreven tekst.
- Cruise is een regelrechte aanhanger van de Scientology-kerk.
- Hij begon te acteren na een knieblessure waardoor hij zijn plaats verloor in het worstelteam in zijn plaatselijke school.
- Hij is rechtshandig maar doet de meeste dingen linkshandig.
- Werd getipt voor de hoofdrol in The Matrix.
- Heeft een vergunning als piloot, behaald in Toronto in 1994.
De beste films met Tom Cruise, een Top 10
10. ‘Vanilla Sky’
In Vanilla sky, de dubieuze remake van het geniale Spaanse Abre los ojos, probeert een verminkte man (Tom Cruise) scheiding aan te brengen tussen zijn misleidende dromen, lugubere hersenspinsels en de realiteit.
9. ‘Minority Report’
In Minority report schetst Steven Spielberg een angstaanjagend beeld van een toekomst, waarin alleen al de gedachte aan een misdaad voldoende reden is om iemand levenslang weg te bergen.
Behalve een staaltje uiterst relevante sociale sciencefiction is de film ook een commentaar op het maken van films.
8. ‘Risky Business’
De film staat bekend om de scène waarin Tom Cruise glijdend het beeld in komt in zijn ondergoed en een liedje playbackt. De scène is in vele andere films en televisieseries nagedaan. De film zorgde voor de doorbraak van Cruise.
7. ‘The Last Samurai’
The Last Samurai is een Amerkaanse film uit 2003, geregisseerd door Edward Zwick met Tom Cruise in de hoofdrol.
In Nederland en België ging de film in januari 2004 in première. Cruise speelt een Amerikaanse legerkapitein die in Japan door samoerai wordt gevangengenomen. Hij wordt opgenomen in de samoeraisamenleving en besluit om aan hun zijde mee te vechten.
Muziek is van Hans Zimmer. De film tekent zich door mooie plaatjes van het natuurrijke Japan hoewel het grotendeels in Nieuw-Zeeland gedraaid is. De Satsuma-opstand diende als basis voor de film, hoewel het verhaal voor de film sterk is aangepast.
6 ‘A Few Good Men’
Rare feitjes over deze film?
- Er waren plannen voor een liefdesscène tussen Tom Cruise en Demi Moore, maar daar werd van af gezien omdat het niet in de film paste.
- Het woord sir wordt 164 keer gebruikt in de film (ongeveer eens per 50 seconden).
- Er is een cameo van de scriptschrijver Aaron Sorkin. Hij speelt een advocaat die in een café met een vrouw praat.
- Een beroemd citaat uit deze film is: “I want the truth! You can’t handle the truth!”
- Acteur Ed O’Neill (Al Bundy uit de komische serie Married with Children) speelde in eerste instantie een marinier in de film. Hij werd er later uitgeknipt omdat het testpubliek telkens in de lach schoot als hij in beeld kwam, terwijl het geen grappige scènes waren.
5. ‘Rain Man’
De film gaat over Charlie Babbitt (Tom Cruise), een egoïstische yuppie, die ontdekt dat het grootste gedeelte van de erfenis van zijn vader gaat naar Raymond (Dustin Hoffman), zijn autistische broer, van wiens bestaan Charlie niets af wist.
4. ‘Born on the Fourth of July’
Born on the Fourth of July is een biografisch oorlogsdrama uit 1989 onder regie van Oliver Stone.
Hij baseerde het verhaal op dat uit de gelijknamige autobiografie van Vietnamveteraan Ron Kovic, met wie hij dit samen bewerkte tot filmscenario.
De film werd genomineerd voor acht Academy Awards, waarvan het die voor beste regie en beste montage daadwerkelijk won.
Zie hier de Top 10 mensen die Gen Z inspireren 2022.
3. ‘Magnolia’
Magnolia verweeft de levens van negen verschillende personages die in San Fernando Valley, Californië leven. De personages worden apart behandeld, maar zijn toch langs verschillende wegen met elkaar verbonden.
De karakters ervaren negatieve momenten in hun leven en uiteindelijk draait het in de film om vergeving. Dit vanuit het gegeven in de film dat “wanneer je wel klaar bent met het verleden, het verleden nog niet klaar hoeft te zijn met jou”, wat evenals het centrale thema ’toeval’ als een rode draad door de film loopt.
2. ‘Tropic Thunder’
Een groep acteurs gaat op locatie in Zuidoost-Azië een oorlogsfilm maken. Het is een stel primadonna’s en de regisseur is ze helemaal zat.
Als laatste redmiddel om nog iets van de film te maken, trekt hij met zijn ploeg het oerwoud in, om ze in barre omstandigheden te laten acteren. Dit lukt iets te goed, want ze komen er echte booswichten tegen.
1. ‘Top Gun’
De film had ondersteuning nodig van de Amerikaanse marine. De marine was bereid om te helpen met het maken van de film op drie voorwaarden;
- de film moest de marine in een positief daglicht plaatsen;
- het scenario diende zo echt mogelijk te zijn;
- het moest een ‘goede smaak en zeden’ hebben.