De beste Vietnam films (een top 10)

0
Apocalypse now, De beste Vietnam films
Apocalypse now, De beste Vietnam films

De beste Vietnam films (een top 10)

De beste Vietnam films met trailers van ‘Apocalyse now’, ‘The Deer Hunter’ en ‘Platoon’. Een mooi overzicht van hoe de de Vietnam-oorlog zelf in beeld is gebracht, “The horror, the horror..”, door de ogen van schrijvers en regisseurs. Alle tien de films kun je zien als een aanklacht, een aanklacht tegen de waanzin die oorlog is. Ook films waarbij in een aantal gevallen de impact op mensen die na afloop het normale burgerbestaan weer moeten oppakken. Kijken dus…

Apocalypse now, De beste Vietnam films
Apocalypse now, De beste Vietnam films

Lees hier ->>> meer over films op deze website…


De beste Vietnam films, een top 10


10. Casualties of War (1989)

Regisseur: Brian De Palma
Michael J. Fox, Sean Penn en John C. Reilly

Soldaat Eriksson wordt gered uit een tunnel. Wanneer een ander lid van het peloton sneuvelt beginnen de soldaten zich steeds meer als beesten te gedragen.

http://youtu.be/-1xY5cft1KA


9. Rambo: First Blood (1982)

Regisseur: Ted Kotcheff
Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy

Rambo, een getraumatiseerde veteraan uit de Vietnamoorlog wil problemen met de plaatselijke bevolking voorkomen. De lokale sheriff  neemt zich voor om Rambo uit het dorp te verjagen. Het komt tot een gewelddadige confrontatie met de sheriff en zijn mannen.


8. Rescue Dawn (2006)

Regisseur: Werner Herzog
Christian Bale, Steve Zahn en Jeremy Davies

De film is gebaseerd op de documentaire Little Dieter Needs to Fly uit 1997.  Rescue Dawn vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse straaljagerpiloot Dieter Dengler.  Hij is tijdens de Vietnamoorlog boven Laos neergehaald en in een gevangenenkamp terecht gekomen. Hij onderneemt vervolgens met een groep medegevangenen een gewaagde ontsnappingspoging.


7. Good Morning Vietnam (1987)

Regisseur: Barry Levinson
Robin Williams, Forest Whitaker en Tung Thanh Tran

De film is gebaseerd op het leven van Adrian Cronauer. Hij is een populaire diskjockey van de ‘Armed Forces Radio Saigon’,  (AFRS), in Zuid-Vietnam. Cronauer maakt zijn bevelhebbers woedend met zijn ongehoorzaamheid en onbeschoft gedrag.


6. Jacob’s Ladder (1990)

Regisseur: Adrian Lyne
Tim Robbins, Elizabeth Peña, Danny Aiello en Jason Alexander

Gaat over Jacobs herinneringen aan Vietnam, zijn zoon Gabe en zijn ex-vrouw Sarah.  De demonen duiken overal op en plegen aanslagen op zijn leven.


De beste Vietnam films, een top 5


5. Born on the Fourth of July (1989)

Regisseur: Oliver Stone
Tom Cruise, Raymond J. Barry en Kyra Sedgwick

Dit biografisch oorlogsdrama is gebaseerd op het verhaal van Vietnamveteraan Ron Kovic. Hij is in Vietnam zwaar gewond geraakt en hierna voert hij een strijd tegen de oorlog.


4. Full Metal Jacket (1987)

Regisseur: Stanley Kubrick
Matthew Modine, Adam Baldwin en Vincent D’Onofrio

De hele film wordt verteld vanuit het standpunt van de jonge soldaat Joker. Hij moet als oorlogscorrespondent propaganda schrijven over zijn ervaringen in de training en oorlog.

http://youtu.be/x9f6JaaX7Wg


De beste Vietnam films, een top 3


3. Platoon (1986)

Regisseur: Oliver Stone
Charlie Sheen, Willem Dafoe en Tom Berenger

De film gaat over het leven Amerikaanse soldaten tijdens de gevechten in de jungle van Vietnam. Dit alles gezien door de ogen van een jonge militair.


2. The Deer Hunter (1978)

Regisseur: Michael Cimino
Robert De Niro, Christopher Walken en Meryl Streep

Deze film gaat over drie jonge fabrieksarbeiders uit Pennsylvania die opgeroepen worden om in Vietnam te vechten. Tijdens de oorlog vallen de vrienden in de handen van de Vietcong. Ze bevinden zich in een kamp waar ze gedwongen Russisch roulette tegen elkaar moeten spelen.


1. Apocalypse Now (1979)

Regisseur: Francis Ford Coppola
Martin Sheen, Marlon Brando en Robert Duvall

Tijdens de Vietnamoorlog wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden.  Kurtz heeft namelijk zijn eigen leger opgebouwd en weigert naar de legerleiding te luisteren. Gedurende de tocht door de jungle wordt iedereen langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.


Overige Vietnamfilms / Tips / Niet op de lijst:


The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara (2003)

Robert McNamara was Secretary of Defense van de Verenigde Staten onder de presidenten John F. Kennedy en Lyndon B. Johnson. In The Fog of War vertelt hij aan de hand van ‘elf geleerde lessen’ over de ervaringen en inzichten die hij in functie opdeed. McNamara wordt geïnterviewd en bespreekt hoogte- en dieptepunten, waarbij archiefbeelden ter illustratie dienen. Onder meer zijn rol in de Tweede Wereldoorlog, de Cubacrisis en de Vietnamoorlog komen aan bod.


Coming Home (1978)

Coming Home is een Amerikaanse dramatische langspeelfilm uit 1978 onder regie van Hal Ashby met Jane Fonda, Jon Voight en Bruce Dern in de hoofdrollen naar een verhaal van Nancy Dowd, bewerkt door Waldo Salt en Robert C. Jones. In de film komt een driehoeksverhouding aan bod tussen een jonge vrouw, haar echtgenoot, een marinier, en een gehandicapte oorlogsveteraan van de Vietnamoorlog, verlamd na een dwarslaesie die ze ontmoet terwijl haar echtgenoot in het buitenland in actieve dienst bij het United States Marine Corps is.


Hearts and Minds (1974)

Documentaire over de Vietnam-oorlog, bestaande uit een combinatie van archiefbeelden en nieuwe interviews. De film concentreert zich vooral op het bekritiseren van de Amerikaanse houding die het conflict alleen maar zou verlengen. Dit is een standpunt dat ondersteund wordt door beelden van en interviews met Vietnamese slachtoffers.


We Were Soldiers (2002)

We Were Soldiers is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 2002 gebaseerd op het boek van Hal Moore en Joseph Galloway getiteld We Were Soldiers Once … and Young. De film beschrijft de gebeurtenissen op landingszone X-ray in de Slag om Ia Drang in de Vietnamoorlog.


Hamburger Hill (1987)

Hamburger Hill is een historische oorlogsfilm uit 1987 onder regie van John Irvin. Het verhaal gaat over de waargebeurde veldslag om Hamburger Hill in de Vietnamoorlog. Heuvel 937 werd door de soldaten die er vochten omgedoopt tot Hamburger Hill.

Op 11 mei 1969 krijgen de soldaten van het 187th regiment van de 101st Airborne Division opdracht om heuvel 937 in de Ashauvallei, in te nemen. Hun taak wordt bemoeilijkt door zware regenval en kost veel mensenlevens. Op 15 mei krijgen ze de hulp van luchttroepen en wordt een bunker ingenomen. De gewonden worden afgevoerd en de post doorgenomen. De volgende dag gaat de strijd door. Er vindt een veldslag plaats en na een bloedige strijd van tien dagen slagen ze in hun opdracht. Kort nadien komt het bevel om onmiddellijk de heuvel te ontruimen.


Geef een reactie