De filosofie achter Wing Tsun (met een video Yip Man)

0
De filosofie achter Wing Tsun
IP Man en Bruce Lee

De filosofie achter Wing Tsun (Video Yip Man)

De filosofie achter Wing Tsun en wat staat het er weer heerlijk simpel. Vier principes volgen en je leven is op orde. De principes zijn afkomstig uit Wing Tsun, een zusje van de vechtsport kungfu.

Het kungfu zelf inmiddels al zo’n 250 jaar oud en is ontstaan in één van de Shaolin-kloosters in China.

En wat uit een klooster komt en China is per definitie goed. Er is heel lang over nagedacht, het is vel malen uitgeprobeerd en het werkt. Ook in management, crisissituaties en bij een overdaad aan stress.


Lees hier ->>> meer over geluk op deze website.


De filosofie achter Wing Tsun

Bevrijd jezelf van je eigen kracht
Bij alles wat je doet, moet je zo ontspannen mogelijk blijven. Je moet ontspannen om te kunnen anticiperen en om te reageren. Wanneer je te gespannen bent, functioneert die spanning als een rem op ons reactievermogen, denken en handelen.

Bevrijd jezelf van de kracht van de ander
Als je weerstand voelt, gebruik dan geen tegenkracht. Leidt de weerstand om en gebruik die weerstand in je eigen voordeel. Leer af om de weerstand en kracht van een ander te voelen.


Goed om te weten: Facebook direct gelinkt aan achteruitgang in geestelijke gezondheid.


Gebruik de kracht van een ander tegen zichzelf
Maak gebruik van de kracht of weerstand die de anderen tegen jou gebruiken. Als zij ‘duwen’ gebruik je deze kracht om die in je eigen voordeel te gebruiken.

Voeg er je eigen kracht aan toe
Wanneer je de kracht en weerstand van een ander weet te gebruiken, voeg hier je eigen kracht aan toe. Dit zorgt dit voor maximum effect.

Laat het op je inwerken, denk er maar eens goed over na en daarna direct toepassen.


Yip Man, trailer

Yip Man

Bron: Wikipedia

Yip Man (6 november 1893 – 2 december 1972), ook wel geschreven als Ip Man en ook wel bekend als Yip Kai-Man, was een beroemde Chinees vechtsporter.

Hij had verscheidene leerlingen, onder wie de bekende acteur Bruce Lee. Hij en Bruce Lee zijn dan ook de bekendste meesters van de Wing-Chun-stijl. Ook Bruce Lee die persoonlijk les kreeg van Yip Man, wist zichzelf te ontplooien naar een volleerd Wing Chun / Wing Tsun meester.

Yip man was een Wing Chun meester die tijdens de inval van de Japanners in China ervoor zorgde dat vrienden, familie en bekenden zichzelf leerden verdedigen tegen plunderaars en het Japanse leger.

Na het einde van de Japanse bezetting, startte Yip Man een eigen kungfuschool op in Hongkong. Door meer dan 20 jaar inzet heeft Yip Man de Wing Chun tak van kungfu wereldwijd bekendgemaakt en beoefenen wereld wijd ruim 15 miljoen mensen Wing Chun.

Tegenwoordig is bij de nieuwere generatie Wing Chun vooral bekend geworden door de films van Bruce Lee, waarin hij criminelen verslaat door enkel van Wing Chun gebruik te maken.

Yip Man zou volgens geruchten zijn vermoord, maar Yip Man overleed een natuurlijke dood In Hong Kong. Er zijn drie films over zijn leven gemaakt, getiteld Ip Man (2008), Ip Man 2 (2010) en Ip Man Chinchyun (2011) (prequel).


 

Geef een reactie