De filosofie van Johan Cruijff: “Je gaat ’t pas zien als…”

0
De filosofie van Johan Cruijff:
De filosofie van Johan Cruijff: "Je gaat 't pas zien als..."

De filosofie van Johan Cruijff: “Je gaat ’t pas zien als…”

Iedereen zit er wel eens doorheen en dan moeten we luisteren naar de filosofie van Johan Cruijff. En daar kun je dan dure boeken voor (vul in naar keuze: App, video, CD, werboek, etc.) voor kopen. Boekjes die zorgen dat je positief gaat denken.

Die boekjes kosten dan weer geld, veel geld. En wat doen wij: wij vatten ze voor je samen en geven ze graties weg. Vandaag hebben we het over de filosofie van Johan Cruijff!


Lees hier ->>> meer samenvattingen van managementboeken op deze website…


De filosofie van Johan Cruijff

Je gaat het pas zien als je het door hebt
Één van zijn schrijvende vrienden is oud-minister Pieter Winsemius. De man die tijdens een seminar het had over de voetballer Henk Troost van Feyenoord. Dat moest natuurlijk de waterdrager Sjaak Troost zijn! Tot zover de voetbalkennis van Winsemius.

Hij heeft wel een enorme bestseller geschreven over de filosofie van Cruijff namelijk: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.” Winsemius heeft aan Cruyff een vier vragen gesteld:
– Wat is het verschil tussen en goede en een slechte voetballer?
– Stel je hebt 16 spelers, heb je dan ook een goed team?
– Stel je hebt een goed team, heb je dan nog een coach nodig?
– Wat is het verschil tussen een goede en een slechte coach?

7S, McKinsey en Cruijff

Cruyff geeft antwoord en Pietertje maakt vervolgens vaak een vergelijkingen met het bedrijfsleven. En hij doet er een leuke anekdote en een quote bij.

Pieter heeft gewerkt bij McKinsey en daar hebben ze het 7S-model uitgevonden.  Een succesvolle organisatie zal de zgn. sleutelfactoren uit dit model moeten gebruiken als een soort van kompassen.


De zeven s-en en een voetbalvoorbeeld

De ‘shared values’ (Significante waarden) – plaatst McKinsey in het centrum. Het gaat over de bedrijfsopvatting, de bedrijfscultuur, de identiteit: ofwel de visie.

De reden voor de centrale plaatsing is dat deze factor zorgt voor samenhang en sturing van de overige factoren.

In het voetbal: Ajax staat voor achterklap, arrogantie (de Godenzonen) en Feyenoord voor saamhorigheid en trouw (de havenarbeiders)


‘Strategy’

Strategie wijst op de voorgenomen acties van de organisatie. Welke uitdrukkelijke doelen worden gesteld en met welke middelen wil men ze bereiken ?

De strategie dient de brug te vormen tussen het mission statement, dat wil zeggen de ‘raison d’etre’ van het bedrijf, en de harde realiteit die dicteert dat met beperkte middelen niet alle doelen tegelijkertijd gerealiseerd kunnen worden.

Een strategisch plan maakt keuzes en zorgt dat alle delen van de organisatie weten wat er van hun verwacht wordt om bij te dragen aan het succes van het geheel.

In het boek: Ajax valt aan en Feyenoord verdedigt!


‘Structure’

Structuur refereert aan de inrichting van de onderneming zelf: niveaus, taakverdeling, coördinatie, lijn-, staf- en functionele organisatie.

In het boek: Ajax speelt in de structuur van 4-3-3 en Feyenoord 4-4-2 of 4-5-1.


Zie hier de beste managementboeken 2021 (vier ranglijsten)


‘Systems’

Systemen omvat alle formele en informele werkwijzen, procedures en communicatiestromen, zowel intern als extern. Het gaat hierbij om alle formele en informele procedures, regelingen en afspraken.

In het boek: Bij Ajax is een aanvaller aanvoerder en bij Feyenoord een verdediger.


‘Style’

Stijl verwijst naar de managementstijl. We hebben het dan over de manier waarop de manager de medewerkers behandelt en de wijze waarop men met elkaar omgaat.

Een goede manier van leiding geven, levert meestal ook een goed resultaat op, wat in de praktijk vaak duidelijk terug te zien is. Als de sfeer goed is in het bedrijf komt ook iedereen met plezier naar het werk, en gaat zich beter inzetten.

Als de leiding niet goed is dan is dit het tegenovergestelde van goede stijl en zullen de werknemers zich niet thuis voelen op hun werk en worden de prestaties ook slechter.

In het boek: bij Ajax frivool en bij Feyenoord degelijk


Zie hier de Top 10 succesboeken aller tijden.


‘Staff’

Staf concentreert zich op de vraag wat de profielen zijn van de manager en de medewerkers, nu en in de toekomst. Hoe zullen we ze rekruteren, vormen, evalueren en belonen, motiveren, behouden? Zonder staff kunnen de andere S’en niet tot hun recht komen.

In het boek: Ajax leidt jonkies op en Feyenoord koopt oudere spelers


‘Skills’

Sleutelvaardigheden stelt scherp op wat de eigen organisatie doet schitteren. Waar is ze goed en/of competitief?

In het boek: Ajax is één keer raken en Feyenoord zorgt er voor dat de man of de bal er niet voorbij komt.


Sommige factoren, zoals ‘staff’, ‘strategy’, ‘structure’ en ‘systems’ kunnen op korte termijn worden veranderd of bijgesteld.

Mocht je maar geen genoeg krijgen van Johan Cruijff, dan vind je hier ruim 100 quotes van het in Amsterdam geboren orakel.

De opbrengst van het boek gaat naar de Johan Cruijff Foundation. Zij willen onder andere het aanbieden en stimuleren van sport en bewegingsactiviteiten; het financieel ondersteunen van projecten en organisaties met eenzelfde doelstelling;
sport in combinatie met onderwijs te stimuleren en sport in combinatie met gezondheidszorg te stimuleren.

Filmpje…

Kijk HIER voor de betere quotes van Johan Cruijff


 

Geef een reactie