De grootste meteorietinslagen ooit (de top 5)

0
De grootste meteorietinslagen ooit
De grootste meteorietinslagen ooit

De grootste meteorietinslagen ooit

Hier een stukje over de grootste meteorietinslagen ooit. Want ook dit is een kwestie van geduld, even wachten op de dag… En dat we geraakt zullen gaan worden is wel zeker, want dat is namelijk al zeker 2000 keer gebeurt.

Veel ruimterommel verbrandt gelukkig is de dampkring, maar de meteorieten van de onderstaande Top 5 inslagen kwamen wel door de dampkring heen en hadden een verwoestende uitwerking.

Kijk en huiver ook bij een fijn filmpje van Discovery Channel waarbij ze een redelijke inslag nadoen.


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website…


 

De grootste meteorietinslagen ooit


5. Toengoeska-explosie, Siberië, Rusland

Op 30 juni 1908 vond in Toengoeska in Siberië een enorme explosie plaats bij de rivier de Stenige Toengoeska. Als gevolg van de explosie braken tot in een omtrek van 30 tot 40 kilometer alle bomen af aan de basis van de stam.

Over de oorzaak van de explosie wordt nog veel gespeculeerd, mede omdat deze in een zeer afgelegen gebied plaatsvond; de meest geaccepteerde verklaring is de ontploffing van een meteoriet op circa 8 kilometer boven het aardoppervlak.


4. Manicouagan Krater, Canada

Manicouagan Crater
Manicouagan Crater

De Manicouagan Krater is één van de oudst bekende inslagkraters ter wereld. De krater ligt in Manicouagan Regional County Municipality. Deze krater is ongeveer 213 / 215 miljoen jaar jaar. Deze inslag zou veroorzaakt zijn door de impact van een 5 km brede asteroïde.


De Top 3 grootste meteorietinslagen ooit


Zie hier de top 10 diepste mijnen ter wereld.


3. Het Sudbury Basin, Ontario, Canada

Vanuit de Space Shuttle
Vanuit de Space Shuttle

De Sudbury Basin, ook bekend als Sudbury Structure, Het Sudbury Basin is ruim 62 kilometer lang, 30 kilometer breed en 15 kilometer diep.

Dit basin ontstond door de inslag van een meteoriet met een diameter van zeker 10 kilometer, ongeveer 1,85 miljard jaar geleden.

Het huidige formaat van deze krater is volgens sommigen maar een klein deel van een 250 kilometer brede krater die oorspronkelijk zou zijn ontstaan door deze inslag.

In de loop der jaren hebben geologische processen zoals erosie de krater veranderd tot zijn huidige ovale vorm.

De grote inslagkrater is gevuld met gestold magma waarin heel veel nikkel, koper, platina, palladium en goud zit.

Daarom is de krater vandaag de dag één van de grootste mijnbouwgebieden ter wereld en is de regio ’s werelds grootste leverancier van nikkel- en kopererts.


2. Chicxulub Krater, Mexico

De Chicxulub krater vanuit de lucht gezien
De Chicxulub krater vanuit de lucht gezien

De Chicxulubkrater is het 180 kilometer brede restant van een meteorietinslag die ongeveer 65 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden. De inslag heeft misschien (mede) geleid tot het einde van het tijdperk der dinosauriërs.

De krater is tientallen jaren lang onopgemerkt gebleven, doordat hij door 1000 meter jongere gesteenten verborgen werd.

Aan het oppervlak is niet zo veel op te merken, op de ring van ondergrondse poelen, de zgn. cenotes na, die langs de heel oude kraterrand te vinden zijn.

De krater is uiteindelijk gevonden doordat door geologisch onderzoek onder andere afwijkingen in het zwaartekrachtsveld aan het licht kwamen.


Zie hier de Top 10 grootste sterren in de Melkweg.


1. Vredefortkrater, Zuid-Afrika

Vredefortkrater
Vredefortkrater

Dit is voor zover bekend de grootste inslagkrater ooit op aarde. De stad Vredefort ligt zelfs in deze krater en in 2005 is de krater van Vredefort opgenomen op de Werelderfgoed lijst van UNESCO.

Het object dat in Vredefort is neergestort moet zo’n 10 kilometer groot zijn geweest en is daarmee één van de grootste objecten die ooit onze aarde heeft geraakt.

De krater zelf heeft een doorsnee van ongeveer ruim 300 kilometer. Het is ook één van de weinige kraters op aarde die bestaat uit meerdere ringen.

De geologische processen zoals erosie en het verschuiven van de tektonische platen hebben bij de meeste kraters met meerdere ringen uitgewist.

De schatting omtrent de ouderdom van de krater bedraagt 2,023 miljard jaar met een foutmarge van zo’n vier miljoen jaar.


Een prettige inslag van een meteoriet op Discovery Channel

http://youtu.be/ZkoDWqmjCRY

De grootste meteorietinslagen ooit op film

Geef een reactie