De meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw (een top 10)

Oh, en weer zo’n discutabel lijstje, maar ook weer zo’n enorme mooie lijst. Ze staan er allemaal in: Mondriaan, Picasso, Dali, Hockney, zo veel grootsheid in een klein artikeltje. Er zit ook wat info bij van Wikipedia, een voorbeeld van een werk en een verwijzing naar een goede website over de betreffende kunstenaar met al zijn werken en betere info. Genieten maar van de meest invloedrijke kunstenaars…

De meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw
De meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw

De meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw (een top 10)

 

10. Piet Mondriaan

Piet Mondriaan
Piet Mondriaan

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872- New York, 1 februari 1944) wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral in zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

9. Mark Rothko

Mark Rothko 1947
Mark Rothko 1947

Mark Rothko (Daugavpils (Letland), 25 september 1903 – New York, 25 februari 1970) was een Amerikaanse schilderen was een vertegenwoordiger van het abstract expressionisme, de zogenaamde colorfield-stroming.

8. David Hockney

David Hockney
David Hockney

David Hockney (Bradford, 9 juli 1937) is een Engels kunstenaar en een van de bekendste vertegenwoordigers van de popart.

7. Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein Whaam
Roy Lichtenstein Whaam

Roy Lichtenstein (New York, 27 oktober 1923 – aldaar, 29 september 1997) was een Amerikaans popartkunstenaar en zijn werken zijn vooral bekend vanwege de aan cartoons herinnerende afbeeldingen met felle, veelal primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren. Hij maakte schilderijen, litho’s en beelden.

6. Damien Hirst

Damien Hirst
Damien Hirst

Damien Hirst (Bristol, 7 juni 1965) is een Brits kunstenaar. Hij is een van de belangrijkste leden van een groep die later onder de naam Young British Artists (YBA) bekend is geworden. Zijn doorbraak kwam in 1988 tijdens een tentoonstelling genaamd Freeze in een leegstaand Londens havenpand. Deze groep werd bekend door de aankopen van de Britse kunstverzamelaar Charles Saatchi.

5. Jackson Pollock

 Jackson Pollock
Jackson Pollock

Jackson Pollock (Cody (Wyoming), 28 januari 1912 – Springs-East Hampton (New York), 11 augustus 1956) was een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders. Pollocks werk wordt tot het abstract expressionisme gerekend, samen dat van met zijn tijdgenoot Willem de Kooning. De nadruk op de handeling van het schilderen noemt men action painting. De schilder liet de verf van zijn kwast in grillige slierten op grote op de grond liggende doeken druppelen. Vandaar de naam van dit soort werk: drippings. Deze dripping-techniek werd zijn handelsmerk.

4. Salvador Dali

Salvador Dali
Salvador Dali

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dali­ de Pubol (Figueres (Catalonië), 11 mei 1904 – aldaar, 23 januari 1989) was een Spaans kunstschilder.

Quotes van Dali:
“Wie wil niet liever door geluk dommer worden dan wijzer door schade?””
“Ik ben de clown niet, dat is deze op monsterlijke manier cynische en onbewust naï eve maatschappij die het spel van de ernst speelt om haar idiotie beter te verhullen.”
“Ik geloof dat ik in wat ik schep een echt middelmatig schilder ben, wat ik als echt geniaal beschouw, is mijn visioen, niet datgene wat ik precies realiseer.””
“Het enige verschil tussen mijzelf en een gek is dat ik niet gek ben.”
“Toen ik zes jaar oud was, wilde ik kokkin worden. Toen ik zeven jaar oud was, wilde ik een Napoleon worden. Sindsdien is mijn ambitie in hetzelfde tempo blijven groeien.”
“Iedere morgen wanneer ik wakker word, is mijn grootste vreugde: dat ik Salvador Dali­ ben.”
“Wanneer je voor genie speelt dan wordt je er een.”

3. Monet

 Claude Monet
Claude Monet

Claude Oscar Monet (Parijs, 14 november 1840 – Giverny, 5 december 1926) was een Frans impressionistisch kunstschilder.Monet kan als grondlegger en trouwste vertegenwoordiger van het Impressionisme beschouwd worden.

2. Andy Warhol

Andy Warhol
Andy Warhol

Andy Warhol (Pittsburgh, 6 augustus 1928 – New York City, 22 februari 1987) was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Warhol wordt ook wel the silver prince of the pop genoemd.

1. Pablo Picasso

Guernica, Picasso
Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Mari­a de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso (Malaga, 25 oktober 1881 – Mougins, 8 april 1973) was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist.

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier

78 + = 81