, ,

De megalodon: een haai van 20 meter (plaatjes en video)

De megalodon: een haai van 20 meter (plaatjes en video)

Dit is grootste haai die ooit bestaan heeft: de megalodon. 20 metertjes lang en zo’n vijf meter breed. Dat zijn negen Fiats 500 achter elkaar. Zijn bek kon meer dan 2 meter op! Deze Grote (mega) Tand (odon) is helaas uitgestorven en we hebben alleen nog de botten en de tanden. Maar alleen die zijn al enorm indrukwekkend. En wat eet ie? Cetotherium, potvissen, Odobenocetops, vinpotigen, zeekoeien en dolfijnen. Smakelijk!!!

De megalodon

De megalodon

Van Wikipedia:

De megalodon: een haai van 20 meter

De megalodon (Megaselachus megalodon, Grieks: mega(lo-) = groot, odon = tand, of grote tand) is een uitgestorven haaiensoort, die enorme afmetingen kon bereiken. Megalodon verscheen rond 18 miljoen jaar geleden (in het Mioceen) en stierf rond 1,5 miljoen jaar geleden uit. Hij domineerde de gematigde zeeën van de wereld vrijwel zonder vijanden; hij kon een lengte bereiken van 20 meter. Hij is nauw verwant aan de huidige witte haai. Megalodon kon zijn bek tot 2 meter opensperren. Sinds 2006 spreekt men niet meer van Carcharodon megalodon maar van Megaselachus megalodon. Tot vandaag de dag worden er regelmatig fossiele tanden gevonden van megalodon; de rest van het kraakbeenskelet is meestal vergaan. Zijn vrij grote tanden zijn zeer kenmerkend (piramidaal).

De kaken van van een megalodon

De kaken van van een megalodon

Wanneer leefden ze?

Omdat er een aantal uitzonderlijk grote Carcharodon-tanden zijn gevonden op 4000 meter diepte in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan, denken onderzoekers dat sommige megalodons hebben kunnen overleven tot kort geleden (24.000-11.000 jaar geleden), toen er al mensen waren. Desondanks zullen onze voorouders het uitsterven van deze reuzenhaaien niet hebben opgemerkt, omdat ze er nooit mee te maken hadden.

 Een tand van megalodon

Een tand van megalodon

Wat stond er op ’t menu?

Megalodon joeg voornamelijk op walvisachtigen. Hij voedde zich onder meer met: Cetotherium, potvissen, Odobenocetops, vinpotigen, zeekoeien en dolfijnen. Zijn prooi was vele malen groter dan die van tegenwoordig levende haaien, dus hij moest wel zo groot worden. Zijn jachttechniek was vermoedelijk, zoals nu bij de huidige witte haai, met grote kracht van onder aan te vallen.

De megaladon, vergeleken met de verwante witte haai

De megaladon, vergeleken met de verwante witte haai

Megalodon vs Mosasaurus

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie