De mooiste treinstations van de wereld

Gare de Liege-Guillemins
Gare de Liege-Guillemins

De mooiste treinstations van de wereld

CNN heeft gezocht naar de 11 mooiste treinstations van de wereld en ze hebben ze gevonden ook. Wij ‘Ollanders staan er één keer met Rotterdam en de Belgen zelfs twee keer. Leuke plaatjes en leuke feitjes over de de mooiste treinstations ter wereld. En voor de verslaafden hebben we ook nog een kort filmpje…


Lees hier ->>> meer over treinen op deze website.


De mooiste treinstations van de wereld


11. Southern Cross in Melbourne, Australië

Southern Cross
Southern Cross

10. Hundertwasser Bahnhof in Uelzen, Duitsland

Hundertwasser Bahnhof
Hundertwasser Bahnhof

Station Uelzen, of het Hundertwasserstation, is een spoorwegstation in de Duitse plaatsje Uelzen in de deelstaat Nedersaksen. Het staion is beroemd vanwege de renovatie in 2000 naar een ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Hundertwasser.


9. Centraal Station Rotterdam

Rotterdam CS
Rotterdam CS

In juni 2004 gaven Prorail en de Gemeente Rotterdam de opdracht aan Team CS, een coöperatie tussen Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer &Van Schooten Architecten, en West 8 om het plan uit te werken tot een ontwerp voor het nieuwe centraal station.


8. WTC Transportation Hub in New York

WTC Transportation Hub
WTC Transportation Hub

In 2004 heeft de Port Authority er voor gekozen om een vervoersknooppunt van wereldklasse te realiseren. Hiervoor werd een ontwerp van Santiago Calatrava gekozen, die zich baseerde op de constructie die hij eerder reeds voor het Belgische spoorwegstation Luik-Guillemins ontwierp.


7. Grand Central Terminal in New York

Grand Central Terminal
Grand Central Terminal

Grand Central Terminal is het hoofdtreinstation van New York City in de Verenigde Staten. Het ligt op Vanderbilt Avenue in Manhattan maar is eigenlijk ingesloten tussen Madison Avenue en Lexington Avenue en heeft de meeste perrons ter wereld: 44 perrons, en 67 sporen.


Zie hier de 10 beste treinreizen in Europa 2022 volgens Lonely Planet.


6. Gare do Oriente in Lissabon, Portugal

Gare do Oriente
Gare do Oriente

Gare do Oriente, het Ooststation, is één van de belangrijkste stations van Lissabon en staat in het hypermoderne gebied Parque das Nações in het noordoosten van Lissabon. Dit station is ontworpen door de architect Santiago Calatrava en werd geopend in 1998, ter gelegenheid van Expo ’98.


Zie hier de Top 10 schilderachtige treinreizen voor 2022 volgens Lonely Planet.


5. Gare de Strasbourg in Straatsburg, Frankrijk

Gare de Strasbourg
Gare de Strasbourg

4. Gare de Liege-Guillemins in Luik, België

Gare de Liege-Guillemins
Gare de Liege-Guillemins

Station Luik-Guillemins, in het Frans: Liege-Guillemins, is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Luik. Het station ligt op het einde van verschillende spoorlijnen en in reizigersaantallen is dit het op tien na drukste station in België en het op twee na drukste station van Wallonië, na Ottignies en Namen.


3. Chhatrapati Shivaji in Bombay, India

Chhatrapati Shivaji
Chhatrapati Shivaji

De Chhatrapati Shivaji Terminus was tot 1996 bekend als Victoria Terminus. Het is een spoorwegstation in Bombay en het is één van de drukste treinstations ter wereld. Het station dient tevens als hoofdkwartier voor de Indiase Central Railway (CR).


2. Antwerpen Centraal, België

Antwerpen Centraal
Antwerpen Centraal

Station Antwerpen-Centraal wordt door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal genoemd. Het station is het centraal station aan het Koningin Astridplein in Antwerpen en van 1873 tot begin 2007 was het een kopstation, een station waar alle treinen moesten keren. Op 23 maart 2007 werd de tunnel met doorgaande sporen onder het station en een deel van de stad Antwerpen geopend.


1. King’s Cross in Londen, Engeland

King's Cross in 1852
King’s Cross in 1852

Het ontwerp van King’s Cross, zowel van het stationsgebouw als van de perronoverkappingen, is van de hand van Lewis Cubitt. In de voorgevel van het station is de vorm van de overkappingen duidelijk zichtbaar: een voor die tijd opmerkelijke mate van functionalisme.

King’s Cross speelt een rol in de boeken van Harry Potter van de Engelse schrijfster J. K. Rowling. Vanaf King’s Cross vertrekt de Zweinsteinexpres, die de leerlingen naar hun school vervoert.

De trein vertrekt vanaf het geheime perron 9 3/4, gelegen tussen de sporen 9 en 10 maar Rowling vergiste zich echter, want de sporen 9 en 10 liggen niet aan hetzelfde perron. Voor de film werd daarom het perron tussen de sporen 4 en 5 gebruikt.