De tien grootste wereldrijken ooit
Aan wie kan Vladimer Putin nou een voorbeeld nemen en wat moet de IS doen om in deze lijst te komen? De laatsten hebben de geschiedenis aan hun zijde, de Omajjaden en het Perzische Rijk kunnen als mooi voorbeeld dienen.
De huidige Italianen doen het het beste, zij staan drie keer in de tien grootste wereldrijken ooit.
De tien grootste wereldrijken ooit, een top 10
10. Ottomaanse Rijk
Het Ottomaanse of Osmaanse Rijk was het gigantische islamitisch rijk dat werd gesticht werd de Oguz Turken onder Osman I, de stamvader van deze Ottomaanse dynastie en naamgever van dit rijk.
Het Ottomaanse rijk is de opvolger van het Seltsjoekse sultanaat Rûm. Het was een wereldrijk tussen de veertiende en de twintigste eeuw na Christus, en bij de grootste uitbreiding ervan besloeg het een enorm gebied in Noord-Afrika, Azië en Europa.
9. De Omajjaden
De Omajjaden vormden een dynastie die duurde van 661 tot 750 en het gehele Arabische Rijk bestuurde. In totaal regeerden veertien leden van de Omajjaden clan als kalief over de toenmalige islamitische wereld.
Nadat de Omajjaden in 750 werden verslagen door de Abbasiden, zette de gevluchte prins Abd al-Rahman I de dynastie voort in Spanje tot 1027.
8. Het Perzische Rijk
Het Perzische Rijk is een verzamelnaam voor het uitgestrekte rijk dat in het Midden-Oosten lag. De kern lag in het huidige Iran, het vroegere Perzië, waarover een aantal Iraanse dynastieën hebben geregeerd.
De belangrijkste residenties van de heersers waren Babylon, Susa, Persepolis en Ctesiphon. Het vroegst bekende koninkrijk in het huidige Iran was het Elamitische Rijk, dat door het Medenrijk werd opgevolgd.
Het rijk van de Achaemeniden onder Cyrus de Grote wordt gewoonlijk als het eerste rijk genoemd dat als ‘Perzisch’ kan worden bestempeld. Het nieuw-Perzische rijk van de Sassaniden was het tweede en laatste Perzische Rijk. Hierna veroverden de Arabieren Perzië.
7. Het Byzantijnse Rijk
Het Byzantijnse Rijk of Byzantium of Oost-Romeinse Rijk was een rijk dat in de late oudheid en de daaropvolgende middeleeuwen een groot deel van het oostelijke Middellandse Zeegebied besloeg, met als hoofdstad Constantinopel.
6. De Han-dynastie
Tijdens de Han-dynastie werd China officieel een confuciaanse staat en bloeide het land op: de landbouw, de ambachten en de handel floreerden en de bevolking bereikte het aantal van 50 miljoen.
Ondertussen breidde het imperium zijn politieke en culturele invloed uit in Vietnam, Centraal-Azië, Mongolië en Korea alvorens het definitief onder een combinatie van binnenlandse en buitenlandse druk ineenstortte.
De periode is te verdelen in twee subperiodes, namelijk de Vroege Han of Westelijke Han, 206 voor Christus – 9 voor Christus, en de Late Han of Oostelijke Han, 25 – 220 na Christus De dynastie werd opgericht door het geslacht Liu.
Tussen de Vroege en Late Han was er een turbulente onderbreking, de Xin-dynastie, waarin keizer Wang Mang over China regeerde.
De vijf grootste wereldrijken ooit, een top 10
5. Het Britse Rijk
Het Britse Rijk was het grootste imperium aller tijden. Het Rijk omvatte op zijn hoogtepunt, kort na de Eerste Wereldoorlog, een bevolking van 458 miljoen mensen, een kwart van de toenmalige wereldbevolking.
Met zijn bijna 31 miljoen km2 strekte het zich uit over ongeveer een kwart van het landoppervlak. Aan het hoofd van het Britse Rijk stond de koning van Groot-Brittannië. Het Britse Rijk werd samengevoegd tijdens 300 jaar uitbreiding door middel van handel, kolonisatie en annexatie.
Het Rijk omvatte gebieden op elk continent en in elke oceaan. Tussen 1890 en 1910 bereikte het zijn hoogtepunt qua macht, en rond 1921 qua oppervlakte.
4. Het Heilige Roomse Rijk
Het Heilige Roomse Rijk was een rijk in Centraal-Europa en omringende gebieden dat ontstond in de middeleeuwen en bestond tot 1806.
Het was geen staat in de moderne betekenis van het woord, maar een politiek verband van wereldlijke en kerkelijke gebieden die direct of indirect onderworpen waren aan de soevereiniteit van de keizer of Rooms-koning.
De drie grootste wereldrijken ooit, een top 10
3. Het Keizerrijk Rusland
Het Keizerrijk Rusland , ook wel het Russische Rijk, was een staat die bestond vanaf 1721 tot het uitroepen van de republiek onder leiding van de Voorlopige Regering in februari 1917.
Aan het eind van de 19e eeuw besloeg het rijk 22.400.000 vierkante kilometer, wat ongeveer 1/6 van het totale landoppervlak op aarde is. Alleen het Britse Rijk kon zich er in omvang mee meten.
Toch woonden de meeste mensen toen in het Europese gedeelte van Rusland. Meer dan honderd verschillende etnische groepen behoorden tot het Rijk, de talrijkste groep (45%) waren de Russen.
2. Het Mongoolse Rijk
Het Mongoolse Rijk werd in 1206 gesticht door Dzjengis Khan. Het omvatte op zijn hoogtepunt een gebied dat zich uitstrekte van Zuidoost-Azië tot Oost-Europa.
Het is het op één na grootste imperium uit de wereldgeschiedenis, alleen het Britse Rijk was qua omvang groter. Na de dood van Koeblai Khan in 1294 viel het in meerdere, kleinere delen uiteen.
1. Het Romeinse Keizerrijk
Het Romeinse Keizerrijk of Imperium Romanum was een staat die ontstond rond het begin van de jaartelling als opvolger van de Romeinse Republiek, en in 395 in twee delen uiteenviel.
Het keizerrijk was de laatste fase in de geschiedenis van het Romeinse Rijk. In principe was het een absolute monarchie met een keizer (Caesar Augustus) aan het hoofd. Volgens sommige historici kan men ook spreken van een militaire dictatuur omdat de keizers hun machtsbasis in het door hen gecontroleerde leger hadden.
Deze laatste fase wordt ook wel door historici verder onderverdeeld in de periode van het principaat (waarbij de keizers zich nog met een republikeinse ‘façade’ tooiden) en de periode van het dominaat (waarbij de keizers zich openlijk betitelden als absolute heerser en zelfs ‘god’ over hun onderdanen: Dominus et deus).
Zie hier de top 10 beste boeken over het Romeinse Rijk volgens The Guardian.