De tien meest beroemde standbeelden ter wereld

0
De tien meest beroemde standbeelden ter wereld
De tien meest beroemde standbeelden ter wereld

De tien meest beroemde standbeelden ter wereld

Hier de tien meest beroemde standbeelden ter wereld. Je moet er wel een stukje voor reizen, maar dan heb je ook echt wat. Op één natuurlijk het Vrijheidsbeeld in New York, en verder nog een paar die wij waarvan wij in ieder niet direct een mentaal plaatje konden maken zoals het Leeuwenterras in Griekenland, Moai in Mexico en stenen hoofden van de Olmeken op het Paaseiland. Natuurlijk met wat Wiki-info omlijst…

Christus de Verlosser, de meest beroemde standbeelden ter wereld
Christus de Verlosser


De tien meest beroemde standbeelden ter wereld


10. Het Leeuwenterrras

Eiland Delos, Griekenland

De tien meest beroemde standbeelden ter wereld, Het-leewenterras
Het-leewenterras

Op de lijst van werelderfgoed staat het ‘Leeuwenterras’ in Delos. Deze beelden zijn er ooit zo’n 2.500 jaar geleden neergezet om het gebied symbolisch te beschermen. Er stonden eerst negen leeuwen, eigenlijk leeuwinnen, waarvan er nog vijf over zijn. Ze zijn uitgehouwen in Parisch marmer en zijn ondergebracht in het eilandmuseum. Een zesde leeuwin kun je vinden in Venetië.


9. De kleine zeemeermin

Kopenhagen, Denemarken

De tien meest beroemde standbeelden ter wereld, De zeemeermin
De zeemeermin

De kleine zeemeermin stelt de hoofdpersoon voor in het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Het beeld van de zeemeermin is gemaakt door Edward Eriksen (1876-1959). Dit in opdracht van Carl Jacobsen, van de bierbrouwerij Carlsberg. Het is maar 1,25 meter groot.  De kleine zeemeermin is op 23 augustus 1913 op een rots in de haven gezet. Het is uitgegroeid tot één van de allerbelangrijkste toeristische attracties in Kopenhagen.


8. De Denker

Rodin Museum, Parijs

De tien meest beroemde standbeelden ter wereld, De denker
De denker

De beroemde creatie Le Penseur, De Denker, is gemaakt door Auguste Rodin in 1881. Het is in dat jaar dat Rodin zijn eerste officiële Parijse bestelling kreeg. Het is een monumentale bronzen poort voor een toekomstig museum voor Decoratieve Kunsten.  Deze ‘Poort van de Hel’ is een interpretatie van de ‘Divina Commedia’ (de Goddelijke Komedie) van Dante.


7. Het Moederland roept

Wolgograd, Rusland

De tien meest beroemde standbeelden ter wereld,, Het Moederland roept
Het Moederland roept

Dit is een 85 meter hoog standbeeld op de Mamajev Koergan in de Russische stad Wolgograd, het vroegere Stalingrad. Het Moederland is een monument ter nagedachtenis aan de Slag om Stalingrad.


6. Stenen hoofden van de Olmeken

Villahermosa, Mexico

De tien meest beroemde standbeelden ter wereld,, De stenen van Olmkerken
De stenen van Olmkerken

De Olmeken vormden de stuwkracht voor andere precolumbiaanse culturen in Meso-Amerika. Ze staan daarom bekend als het ‘Moedervolk’. De naam Olmeken stamt af van Olmecatl, rubbervolk of volk van het rubberland. Dit is de Azteekse naam voor het volk dat rond 1500 in het gebied woonde waar eerder de Olmeekse beschaving gebloeid had.


De vijf meest beroemde standbeelden ter wereld


 

5. David, Michelangelo

Florence, Italië

De tien meest beroemde standbeelden ter wereld,, David van Michelangelo
David van Michelangelo

Dit standbeeld van David van Michelangelo (1475 – 1564) is gemaakt ergens tussen 1501 en 1504 ten tijde van de Hoog-renaissance in Florence. Je kunt het nu zien in de Galleria dell’Accademia in Florence.


4. Moai

Paaseiland, Chili

De tien meest beroemde standbeelden ter wereld,, Moai
Moai

Het meest waarschijnlijke is dat de Polynesische eilandbewoners, die het eiland koloniseerden, begonnen met bouwen in de 11e eeuw en rond 1700 stopten met het maken van de Moai. De beelden zouden overleden familieleden kunnen voorstellen, of nog in leven zijnde stamhoofden. Het grootste beeld, Paro, was bijna 10 meter hoog en had een gewicht van 75 ton.


De drie meest beroemde standbeelden ter wereld


 

3. De sfinx van Gizeh

Gizeh, Egypte

De tien meest beroemde standbeelden ter wereld, De sfinx van Gizeh
De sfinx van Gizeh

Deze sfinx is de bekendste ter wereld en staat bij de drie grote piramiden in Gizeh. De piramide van Cheops is hiervan weer de bekendste is. Er is nog veel onduidelijk over de sfinx en er zijn vele theorieën over het ontstaan en de vorm. Misschien zijn er nog ruimten onder de sfinx zijn, die nog niet zijn verkend.


2. Christus de Verlosser

Rio de Janeiro, Brazilië

De tien meest beroemde standbeelden ter wereld, Christus de Verlosser
Christus de Verlosser

Dit enorm beeld van Jezus Christus staat op de 710 meter hoge berg Corcovado.  Het is 38 meter hoog. Het staat symbool voor de wereldwijde verspreiding van de christelijke boodschap.

Christus de Verlosser werd officieel onthuld op 12 oktober 1931, nadat er ongeveer 10 jaar aan gebouwd was. In 2007 is dit standbeeld verkozen tot één van de zeven moderne wereldwonderen. Dit via een grootschalige internet-verkiezing.


1. Het Vrijheidsbeeld

New York Bay, New York

Het Vrijheidsbeeld, De tien meest beroemde standbeelden ter wereld
Het Vrijheidsbeeld

Het 46 meter hoge beeld, 93 meter als de sokkel wordt meegerekend, heeft een gewicht van 225 ton. Het beeld was een geschenk van Frankrijk ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en een teken van vriendschap.

Op de plaquette in haar linkerhand staat ‘JULY IV MDCCLXXVI’.  Dat is de datum, 4 juli 1776, van de Onafhankelijkheidsverklaring in Romeinse cijfers. Het beeld is ontworpen door de Franse beeldhouwer Bartholdi. Het beeldis  voorzien van een staalconstructie ontworpen door Gustave Eiffel, van de Eiffeltoren.

De moeder van Bartholdi, Madame Marie, zou model hebben gestaan. Het Vrijheidsbeeld symbool voor de verwelkoming van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.


 

Geef een reactie