De tien mooiste natuurgebieden in Frankrijk

0
De tien mooiste natuurgebieden in Frankrijk
De tien mooiste natuurgebieden in Frankrijk

Mooiste natuurgebieden in Frankrijk

Frankrijk is deels nog zeer groen en ongerept. Zie hier het mooiste.


Lees hier ->>> meer over Frankrijk op deze website…


De tien mooiste natuurgebieden in Frankrijk

Bron: www.theguardian.com


Nationaal park Vanoise / Parc national de la Vanoise, Rhône-Alpes

Parc national de la Vanoise is één van de grootste nationale parken van Frankrijk en van Europa als je de aansluiting met het Italiaanse Nationaal park Gran Paradiso meerekent.

Het park is het eerste tot nationaal park uitgeroepen gebied in Frankrijk in 1963. In het park vindt je 1.200 verschillende soorten bloemen en planten, waarvan er 107 officieel worden beschermd.

Website: vanoise-parcnational.fr


Zie hier de Top 10 historische plaatsen om te bezoeken in Frankrijk.


Nationaal park Pyreneeën / Parc national des Pyrénée, Midi-Pyrénées

Het nationaal park, dat sinds 1967 bestaat, is gelegen aan de Frans-Spaanse grens. Het Franse park sluit aan op het Spaanse Nationaal park Ordesa y Monte Perdido; beide gebieden staan op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Het nationaal park Pyrénées is het natuurlijk leefgebied van veel wilde dieren, er zijn zeventig verschillende soorten zoogdieren geteld. Landschap en de biodiversiteit van flora en fauna in stand houden is een belangrijke doelstelling van het park.

Er zijn in het gebied veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten zoals wandelen, skiën, bergbeklimmen en natuurbeleving.


Parc naturel régional des Landes de Gascogne, Aquitaine

Parc naturel régional des Landes de Gascogne is een beschermd gebied van dennenbos, wetland en oceanische kust, gelegen in de natuurlijke regio Landes de Gascogne in Nouvelle-Aquitaine in het zuidwesten van Frankrijk.

De gronden waaruit het park bestaat, waren door de geschiedenis heen grotendeels onbevolkt. Het ruwweg driehoekige gebied van het moderne park was oorspronkelijk een binnenzee die zich had teruggetrokken, waardoor een grotendeels onvruchtbare depressie achterbleef.

Grootschalige openbare werken hielpen het gebied tijdens de negentiende eeuw droog te leggen, te ontruimen en te herbebossen.

Website: parc-landes-de-gascogne.fr


Zie hier de Top 50 langste rivieren van Frankrijk.


Parc national du Mercantour, Provence Alpes Côte-d’azur

Parc national du Mercantour is een nationaal park in zuidoost- Frankrijk, ten noorden van Nice en Monaco, tegen de Italiaanse grens.

Mercantour is een van de 11 nationale parken van Frankrijk. Het is in 1979 opgericht en sindsdien een toeristisch succes met bijna een miljoen bezoekers per jaar. Het is tevens de naam van dit gedeelte van de Alpen.

Het beschermde gebied heeft een omvang van een kleine 700 km². Het bestaat uit een onbewoond gebied, bestaande uit 7 dalen, die van de Roia, de Bévéra, de Vésubie, de Tinée en de Hoge Var in het departement Alpes-Maritimes, plus de valleien van de Verdon en de Ubaye in het departement Alpes-de-Haute-Provence.

Website: mercantour.eu


Nationaal park Écrins / Parc national des Écrins, Rhône-Alpes and Provence Alpes Côte-d’azur

Het nationale park omvat het Écrinsmassief en beslaat inmiddels meer dan 90.000 hectare en heeft rondom een beschermde zone van nog eens 180.000 hectare.

Het ligt in het departementen Isère, regio Auvergne-Rhône-Alpes, en het departement Hautes-Alpes, regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, tussen de steden Gap, Briançon en Grenoble.

Vooral bekend zijn de sinds 2003 sterk teruglopende gletsjers, zoals de ‘Glacier de la Girose’ (bereikbaar per kabelbaan vanuit La Grave), de ‘Glacier de la Meije’, en de bekendste, goed toegankelijke ‘Glacier Blanc’.

De hoogste toppen van het park zijn Barre des Écrins (4102 m), La Meije (3982 m), Ailefroide (3954 m), Mont Pelvoux (3946 m) en Pic Sans Nom (3913 m).

Website: ecrins-parcnational.fr


Zie hier de Top 25 hoogste gebouwen in Frankrijk.


Parc naturel du Perche, Normandië

Hier vind je uitgestrekte bossen, wetlands en weilanden. Het park heeft ook enkele van de mooiste eikenbossen van Frankrijk, windmolens, abdijen en landhuizen gebouwd na de honderdjarige oorlog.

Website: parc-naturel-perche.fr


Calanques national park, Provence Alpes Côte-d’azur

Nationaal park Calanques ligt in Zuidoost-Frankrijk, tussen Marseille en La Ciotat, gelegen aan de Middellandse Zee.

Het beschermde gebied heeft een omvang van een circa 520 km². Hiervan is 435 km² zeegebied, de overige 85 km² zijn land. Een calanque is een vallei uitgesleten door een rivier, die vervolgens gedeeltelijk onder water is komen te staan door zeespiegelstijging.

In het gebied zijn 140 beschermde soorten (planten en dieren) op het land en 80 beschermde soorten in de zee te vinden. Het land wordt gedomineerd door kleine planten en bloemen, qua bomen vindt men er vooral de Aleppoden.

In het gebied zijn vooral veel vogelsoorten te vinden, zoals de havikarend, de geelpootmeeuw, de kuifaalscholver en Kuhls pijlstormvogel. Daarnaast komen er maar liefst 13 vleermuissoorten voor, zoals de Europese bulvleermuis. Ook leven er beschermde reptielen in het gebied, zoals de grote parelhagedis en de Europese bladvingergekko.

Website: calanques-parcnational.fr


Parc Naturel Régional d’Armorique, Bretagne

Het regionaal park Armorique is gelegen onderweg op de route tussen Morlaix en Quimper in het departement Finistère in de (regio Bretagne).

Het parkgebied strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot het heuvelachtige binnenland. Er zijn zandstranden, moerassen, vreemde rotsen, snelle rivieren en de heuvels van Monts d’Arrée, allemaal versmolten tot één landschap. Het park omvat ook drie eilanden: Île de Sein, Molène en Ouessant.

De natuur van het park is divers en interessant voor natuurliefhebbers. Er zijn zeevogels op de eilanden, Europese otters en bevers in de rivieren en moerassen en interessante roofvogels. In de moerassen leeft een soort van zeldzame vleesetende plant, de zonnedauw, die onoplettende insecten vangt.

Website: pnr-armorique.fr


Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne, Auvergne

Met een oppervlakte van 389.733 ha is het het grootste regionale natuurpark in Europees Frankrijk. Het Cantal-massief is een enkel zeer oud vulkanisch gebergte (tussen drie miljoen jaar en tweehonderdvijftigduizend jaar) met een omtrek van 150 kilometer.

Uitgehold door twaalf of dertien gletsjervalleien die samenkomen op de drie belangrijkste toppen: Puy Griou , Puy Mary en Plomb van de Cantal is het ook een landschap van thermale bronnen en meren.

Website: parcdesvolcans.fr


Zie hier de beste en mooiste plaatsen Frankrijk om te wonen 2020 – top 15


Nationaal park Cevennen / Parc national des Cévennes, Languedoc-Roussillon

De oppervlakte van de Cevennen is circa 913 km² en is daarmee een van de grotere nationale parken in Frankrijk.

Het heeft een droog klimaat en de winters zijn doorgaans koud. Het landschap bestaat uit bremstruiken, jeneverbesstruiken en enkele bomen (beuken, dennen en eiken).

Er zijn diverse roofvogels aanwezig zoals de slechtvalk, wouw, wespendief, Oehoe, vale gier, aasgier en monniksgier.


De tien mooiste natuurgebieden in Frankrijk

  • Vanoise national park, Rhône-Alpes
  • Pyrénées national park, Midi-Pyrénées
  • Landes de Gascogne natural regional park, Aquitaine
  • Mercantour national park, Provence Alpes Côte-d’azur
  • Écrins national park, Rhône-Alpes and Provence Alpes Côte-d’azur
  • Le Perche natural regional park, Normandië
  • Calanques national park, Provence Alpes Côte-d’azur
  • Armorique natural regional park, Bretagne
  • Auvergne des volcans natural regional park, Auvergne
  • Cévennes national park, Languedoc-Roussillon

Geef een reactie