, , ,

De top vijf: vleesetende planten (mooie foto’s en filmpje)

De zonnendauw met vliegje

De top vijf: vleesetende planten (mooie foto’s en filmpje)

Ze spreken zeer tot de verbeelding: de vleesetende planten. Grote hompen vlees verdwijnen in de kwijlende muilen van lieve en verleidelijke plantjes.

Een alarmsysteem is niet meer nodig want je zet op wacht voor je deur en grijpen iedere crimineel bij zijn kladden.

Eten van mensen?
Nee, dat is nog nooit gemeld, dat gebeurd alleen science fiction films. Maar het idee is zeer te mooi om niet waar te kunnen zijn. Deze plantjes houden bij een enkel vliegje, visje of wormpje.


Lees hier ->>> meer over natuur op deze website.


Vleesetende planten als hobby?

Ja, dit vinden wij een stoere hobby en goed tegen de verveling. Er bestaan verschillende manieren om vleesetende planten te kweken.

Zaaien: Door de bloemen van twee vleesetende planten van dezelfde soort tegen elkaar te vegen, worden ze beiden bevrucht. Na een tijdje zal er zaad ontstaan. Dit kan je uitstrooien op een voedselarm grondmengsel.

Hierna moet men de grond voldoende vochtig houden met gedestilleerd water of gedemineraliseerd water. Regenwater volstaat ook maar absoluut geen kraanwater omdat er te veel kalk in zit.

Bladstekken: Je snijdt hierbij een blad af, zo dicht mogelijk bij zijn basis. Hierna leg je het blad op de grond en strooi er wat van de grond over. Na een tijdje zullen er knoppen worden gevormd.

Wortelstekken: Doordat de plant de helft van zijn wortels kan missen, kunnen we de plant ook kweken door een stuk van de wortel af te snijden en ergens anders te planten. Met een stuk van ongeveer 5 cm moet dit lukken.

In het begin kan men het best een plastic zak om de pot aanbrengen zodat de lucht vochtig genoeg is. Zet het niet in felle zon maar wel op een plaats met voldoende licht.

Vleesetende planten worden gekweekt om te kunnen verkopen als kamerplant of gewoon voor hobbyisten. De plant is zeer geschikt als kamerplant omdat ze vaak mooie vormen en kleuren heeft, ze groeit bovendien goed bij kamertemperatuur.


Hier de TOP VIJF vleesetende planten


Kleefval

Een kleefval bestaat uit een kleverige afscheiding die uit iets verdikte de kop van kleine haartjes komt. De afscheiding verspreidt een geur die insecten aanlokt.

Als een insect ermee in aanraking komt blijft het kleven en doordat het diertje zichzelf probeert te bevrijden komt het alleen maar meer onder het kleefsel te zitten.

Wanneer een prooi gevangen is plooit het blad zich langzaam (in enkele dagen) om het insect, om zo een maximale oppervlakte te beslaan. De afscheiding van enzymen zorgt voor de vertering. Planten met dit mechanisme zijn: Zonnedauw, Vetblad, Drosophyllum en Byblis.


Zie hier de Top 10 makkelijkste kamerplanten.


Dichtklappende val

Een klapval bestaat uit twee bladhelften die snel kunnen dichtklappen. Binnenin zitten per blad 3 tot 9 voelhaartjes. Als een haartje in korte tijd meerdere malen wordt aangeraakt, klapt het mechanisme dicht.

Regendruppels en windvlagen gaan te langzaam en “werken” dus niet. De planten kunnen dichtklappen in 0,5 tot 30 seconden, dat is verschillend per plant. Tussen de dichtgeklapte bladeren komt een afscheiding vrij die het insect verteert.

De enige planten met dit mechanisme zijn de Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula) en Aldrovanda vesiculosa.

De Venusvliegenvager

De Venusvliegenvager


Bekerval

Een bekerval is een bekervormig blad dat een valkuil vormt in de vorm van een beker. Als een insect erin valt, kan het er door de gladde wanden en de nauwe ruimte niet meer uit en wordt het verteerd. Soms zit er ook water in de val waardoor het insect verdrinkt.

De Trompetbekerplant (Sarracenia) groeit in Noord-Amerika en heeft langwerpige vallen. De tropische bekerplant Nepenthes groeit in Afrika en Azië en heeft bekers gevuld met water aan het uiteinde van zijn bladeren, waar de prooi in verdrinkt en verteerd wordt.

De Zonnebekerplant (Heliamphora) groeit in Zuid-Amerika en heeft soortgelijke vallen als de trompetbekerplant.

De Kleine Zonnebeker of Heliamphoraminor

De Kleine Zonnebeker of Heliamphoraminor


Zuigval

Zuigvallen functioneren onder water. Planten met dit mechanisme hebben binnen de door het blad gevormde holte onderdruk die bij aanraking door een prooidier plotseling wordt opgeheven.

Hierdoor worden water en eventuele prooidieren naar binnen gezogen. Blaasjeskruid (Utricularia) is het enige geslacht dat van dit principe gebruik maakt.

De onderwaterval van het Groot blaasjeskruid

De onderwaterval van het Groot blaasjeskruid


Fuikval

Hierbij is de binnenkant met naar binnen gerichte, stevige haren bezet, waardoor de dieren minder makkelijk weer naar buiten kunnen. Voorbeeld: het in tropisch Afrika en Zuid-Amerika voorkomende geslacht Genlisea met ca. 20 soorten.

Genlisea violacea val en bladeren

Genlisea violacea val en bladeren

Bron: Wikipedia


Filmje vleesetende plant


Zie hier de grootste plant ter wereld: 180 vierkante kilometer.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie