, ,

De voordelen van een diepe slaap en hoe deze te verbeteren?

De voordelen van een diepe slaap en hoe deze te verbeteren?

De voordelen van een diepe slaap en hoe deze te verbeteren?

Je diepe slaap is van groot belang voor je gezondheid. Met deze diepe slaap bedoelen we de fase van je slaap die verantwoordelijk is voor celherstel, het opruimen van de gifstoffen en het verwerken van informatie. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over slaap op deze website…


De voordelen van een diepe slaap en hoe deze te verbeteren?

Bron: onder andere www.rivm.nl


Het beste is om een nachtrust in acht te nemen van ongeveer acht uur. Dat is van groot belang voor je gezondheid. Iedere nacht doorloopt je je lichaam zgn. slaapcycli. Elke cyclus duurt ongeveer 90 minuten en je ondergaat er tussen de vier en zes per nacht. Zo’n slaapcyclus bestaat weer uit vier verschillende stadia:

Stadium 1 (1-5 minuten)

Dit is de periode waarin je in slaap valt en je hartslag en ademhaling vertragen.

Stadium 2 (10-60 minuten)
Dit is de periode van lichte slaap waarin je hartslag en ademhaling blijven vertragen.

Stadium 3 (20-40 minuten)
Deze fase noemen we de diepe slaap. Het is dan ook de diepste slaap is die je ’s nachts krijgt. Je hersengolffrequenties vertragen en het is bijna niet mogelijk om in dit stadium wakker te worden.

Stadium 4 (REM) (10-60 minuten)
Dit is de beroemde Rapid eye movement (REM) slaap. Dit is het stadium waarin je je meeste dromen hebt. Je hersenen zijn actief en je ogen bewegen snel onder je oogleden.

Natuurlijk zijn alle stadia van je slaap zijn belangrijk, maar je diepe slaap is van zeer groot belang voor het optimaal functioneren van zowel je lichaam als je hersenen. Deze diepe slaap is goed voor ongeveer 13 procent tot 23 procent van de nacht. Als je een normale nachtrust hebt, zou je tussen de 55 en 97 minuten in diepe slaap moeten doorbrengen.


De voordelen van diepe slaap

Je diepe slaap repareert schade aan je cellen die je overdag hebt opgelopen te herstellen. Ook helpt het je immuunsysteem te versterken.

Ook worden gifstoffen verwijderd. Je hersenen spoelen toxische afvalproducten uit zoals amyloïd-β en tau, twee belangrijke stoffen die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer.

Ook komen er meer menselijk groeihormoon vrij tijdens de diepe slaap wat vooral kinderen ten goede kan komen in de groeiperiode.


Zie hier de Top 10 zwaarste organen in het menselijk lichaam.


Hoe verbeter je je diepe slaap?

1. Zorg voor lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging kan de tijd verkorten die je nodig hebt om in slaap te vallen. Het kan je ook helpen om je biologische klok te reguleren en rusteloosheid te verminderen.

Als je last hebt van slapeloosheid, kun je het beste eerder op de dag sporten, omdat de hormonen die vrijkomen tijdens het sporten hersenen kunnen stimuleren waardoor je je juist alerter kunt voelen. Ongeveer drie keer per week bewegen kan de algemene slaapkwaliteit verbeteren.

2. Een warm bad
Een warm bad verhoogt je interne lichaamstemperatuur. Die daalt nadat je het bad uitstapt. Deze temperatuurverandering is vergelijkbaar met wat er gebeurt als je in slaap valt, dus het geeft een signaal aan je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen.

Het bad moet wel tussen 40 en 43 graden Celsius zijn. Het beste is een bad ongeveer anderhalf uur voor het slapengaan en je moet minimaal 10 minuten badderen om je lichaam de tijd te geven om op te warmen.

3. Drink geen cafeïne vlak voor het slapengaan
Cafeïne houdende drank zoals koffie of thee verhoogt de activiteit van je hersenen en zenuwstelsel. Dat maakt het moeilijker om een diepe slaap te krijgen.

4. Zorg voor meer zonlicht
Zonlicht zorgt er voor dat je biologische klok goed is afgesteld en zonlicht in de morgen geeft je lichaam een signaal dat het tijd is om wakker te zijn. Wanneer het dan bedtijd is ben je klaar om beter te slapen.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie