Dodelijkste spinnen – De top 10 met de Braziliaanse zwerfspin op één

0
Dodelijkste spinnen - De top 10 met de Braziliaanse zwerfspin op één
Dodelijkste spinnen - De top 10 met de Braziliaanse zwerfspin op één

Dodelijkste spinnen – De top 10 met de Braziliaanse zwerfspin op één

Hier een voorbeeld van de wrede natuur. Vaak is het beeld ernstiger als de werkelijkheid. Dit geldt zeker ook voor de dodelijkste spinnen. Lees meer…


Dodelijkste spinnen - De top 10 met de Braziliaanse zwerfspin op één
Dodelijkste spinnen – De top 10 met de Braziliaanse zwerfspin op één

Lees hier ->>> meer interessante artikelen over de natuur op deze website…


De top 10 dodelijkste spinnen


10. De fluitende tarantula – Selenocosmia Crassipes

De fluitende tarantula - Selenocosmia Crassipes
De fluitende tarantula – Selenocosmia Crassipes

De beet van deze tarantula is niet dodelijk ons mensen, maar kan tot zes uur overgeven veroorzaken. Het gif kan wel zorgen voor de dood van een hond of kat binnen dertig minuten. De poten van de Selenocosmia crassipes zijn tot 22 centimeter lang. Zijn lichaamslengte, van ogen tot de achterkant van zijn buik, is tussen 6 en 9 centimeter, waarmee het de grootste Australische tarantula is.


9. Gele zakspin – Cheiracanthium Inclusum

De gele zakspin - Cheiracanthium Inclusum
De gele zakspin – Cheiracanthium Inclusum

De gele zakspin is een vrij kleine, lichtgele soort die te vinden is in Noord- en Zuid-Amerika. Ze bevinden zich in het gebladerte van bossen en tuinen, maar kan ook komen ze voor in woningen.
Deze spinnen zijn giftig en bijten mensen. Een beet begint met matige pijn gevolgd door jeuk. De symptomen verdwijnen meestal binnen 7-10 dagen en anders…


8. Bruine kluizenaarspin – Loxosceles Reclusa

Bruine kluizenaarspin – Loxosceles Reclusa
Bruine kluizenaarspin – Loxosceles Reclusa

De spin is berucht in de Verenigde Staten, waar de spin voorkomt. Vaak wordt de beet in eerste instantie niet gevoeld en is deze mogelijk niet onmiddellijk pijnlijk. De bruine kluizenaarspin heeft een potentieel dodelijk gif. De meeste beten zijn klein zonder necrose. Necrose is het plaatselijk afsterven van weefsel. Een klein aantal kluizenaarspin-beten veroorzaakt echter ernstige necrose.


7. Roodrugspin – Latrodectus Hasseltii

Roodrugspin - Latrodectus Hasseltii
Roodrugspin – Latrodectus Hasseltii

De roodrugspin is een giftige spin die van nature in Australië voorkomt. Het gif van de roodrugspin kan dodelijk zijn voor de mens. Na een beet begint de plek van de spinnenbeet pijn te doen en komen er rode kringen omheen. Vervolgens zorgt het gif voor hoofdpijn en overgeven. In de laatste fase kan men verlamd raken en beginnen de organen uit te vallen, wat uiteindelijk tot de dood leidt. Maar sinds de ontwikkeling van een tegengif in 1953 is er slechts één geval bekend van een dodelijke afloop na een beet van deze spin.


6. Bruine weduwe – Latrodectus Geometricus

Bruine weduwe - Latrodectus Geometricus
Bruine weduwe – Latrodectus Geometricus

De bruine weduwe kan gevonden worden in delen van het noordoosten en zuiden van de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika, Centraal- en Zuid-Amerika, de Caraïben, diverse eilanden in de Stille Oceaan en Cyprus. Het gif van de Bruine weduwe werkt op zenuwuiteinden, maar de beten zijn meestal niet erg gevaarlijk.


De top 3 dodelijkste spinnen


5. Zesoog-zandspin – Sicarius Hahni

Zesoog-zandspin - Sicarius Hahni
Zesoog-zandspin – Sicarius Hahni

De zesogige zandspin is een middelgrote spin met een lichaam van 8 tot 15 mm en poten van maximaal 50 mm. Ze is te vinden in woestijnen en andere zandige plaatsen in Zuid-Afrika. Beten door Sicarius voor mensen zijn ongewoon. Experimenteel is aangetoond dat de beten dodelijk zijn voor konijnen binnen 5 tot 12 uur. De geslachtsnaam Sicarius is Latijn voor ‘moordenaar’, van sica, een gebogen dolk. De soort is vernoemd naar Carl Wilhelm Hahn.


4. Zwarte weduwe – Latrodectus Mactans

Zwarte weduwe - Latrodectus Mactans
Zwarte weduwe – Latrodectus Mactans

De zwarte weduwe is een spin die afkomstig is uit het zuidoosten van de Verenigde Staten en Mexico, maar zich inmiddels over alle werelddelen heeft verspreid. De spin, ongeveer 3,8 cm groot, is vooral bekend omdat het vrouwtje ervan lelijk kan bijten met soms ernstige gevolgen. Deze spin dankt haar naam aan het vrouwtje. Na het paren valt ze dikwijls het mannetje aan en doodt hem. De beet wordt aanvankelijk nauwelijks gevoeld maar gaat na enige minuten hevig pijn doen en kan dan gepaard gaan met andere ziekteverschijnselen. Een fatale afloop is wel beschreven, hoewel dit geenszins zo vaak voorkomt als in media wordt gesteld. In de hele VS zijn tussen 1950 en 1959 (voor de ontwikkeling van een antiserum) bijvoorbeeld 63 fatale gevallen gemeld.


De top 3 dodelijkste spinnen


3. Chileense kluizenaarspin spin – Loxosceles Laeta

Chileense kluizenaarspin spin - Loxosceles Laeta
Chileense kluizenaarspin spin – Loxosceles Laeta

Deze spin wordt door velen beschouwd als de gevaarlijkste van de kluizenaarspinnen. Het is bekend dat een beet zorgt voor ernstige reacties, waaronder de dood.


2. Australische tunnelwebspin – Atrax Robustus

Australische tunnelwebspin - Atrax Robustus
Australische tunnelwebspin – Atrax Robustus

De soort komt voor in Nieuw-Zuid-Wales rond Sydney en wordt ook wel de Australische trechterspin genoemd. De spin is omwille van zijn dodelijke beten en snelheid een van de gevaarlijkste, en volgens sommige kenners de gevaarlijkste spin ter wereld. Zijn lijf wordt tot 4 centimeter groot. Hij verbergt zich vaak in schoenen, al meerdere malen is deze spin voor mensen fataal geworden. In het water is men ook niet veilig, want de spin kan uitstekend zwemmen en meerdere uren onder water blijven.


1. Braziliaanse zwerfspin – Phoneutria Fera

Braziliaanse zwerfspin - Phoneutria Fera
Braziliaanse zwerfspin – Phoneutria Fera

De Braziliaanse zwerfspin komt voor in Zuid-Amerika, in Brazilië, Uruguay, Paraguay en Argentinië. Dit is een erg gevaarlijke soort die zeer giftig is en bovendien bekendstaat als zeer agressief en bijzonder snel. De spin kan ook sprongen maken. Het krachtige gif kan al bij een dosis van 0,3 microgram per kilo lichaamsgewicht dodelijk zijn. Het gif heeft een neurotoxische werking en verlamt uiteindelijk de ademhalingsspieren wat tot verstikking leidt.