Door gebrek aan slaap worden je hersenen opgegeten

Door gebrek aan slaap worden je hersenen opgegeten
Door gebrek aan slaap worden je hersenen opgegeten

Door gebrek aan slaap worden je hersenen opgegeten

Slaapgebrek is een slechte zaak, dat hebben we op deze website al eerder laten zien. Zie bijvoorbeeld: Slecht slapen maakt depressief.

Het draait er om dat als je chronisch slaapgebrek hebt, de hersencellen die de opgebruikte cellen en de rommel die wordt achtergelaten in je hersenen wegwerken, extra hard gaan werken. Zo hard, dat ze de gezonde ook maar meenemen en opruimen. Lees meer…


Lees hier->>> meer over slapen op deze website


Door gebrek aan slaap worden je hersenen opgegeten

Onderzoekers aan de Università Politecnica delle Marche in Italië vergeleken twee groepen muizen. De ene groep mocht zo lang slapen als ze wilden en de andere groep werd vijf dagen wakker gehouden.


Zie hier: gebrek aan slaap maakt je minder sociaal.


Ze gingen hierna op zoek naar de astrocyten. Een astrocyt is een stervormige, vertakte gliacel in het centraal zenuwstelsel (CZS) met lange of korte uitlopers. Het zijn steuncellen in de zenuwbaan die liggen tussen een bloedvat en een zenuwcel (neuron).

Ze doen van alles deze astrocyten en ze ‘snoeien’ bijvoorbeeld alle onnodige bedrading in de hersenen weg. ook kenen zij naar de microglia. Dart zijn cellen in de hersenen die schade constateren en als stofzuiger dienen.

De onderzoekers zagen dat in de hersenen van de slapeloze muizen de astrocyten overuren maakten.


We show for the first time that portions of synapses are literally eaten by astrocytes because of sleep loss. In the short term, this might be beneficial – clearing potentially harmful debris and rebuilding worn circuitry might protect healthy brain connections.
But it may cause harm in the long term, and could explain why a chronic lack of sleep puts people at risk of Alzheimer’s disease and other neurological disorders.

Michele Bellesi, Università Politecnica delle Marche


Chronisch slaapgebrek zou mede de oorzaak kunnen zijn van Alzheimer. De overactieve ‘stofzuigercellen’ in de hersenen gaan ook de gezonde cellen opruimen.

Wederom laat dit artikel maar weer eens zien hoe belangrijk slaap en slapen zijn. Dit laat maar weer eens zien hoe belangrijk slaap en slapen zijn.


Bron en meer informatie: Michele Bellesi, Luisa de Vivo, Mattia Chini, Francesca Gilli, Giulio Tononi and Chiara Cirelli: Sleep Loss Promotes Astrocytic Phagocytosis and Microglial Activation in Mouse Cerebral Cortex in de Journal of Neuroscience, 24 mei 2017