Doorzettingsvermogen belangrijker dan intelligentie

0
Doorzettingsvermogen belangrijker dan intelligentie
Doorzettingsvermogen belangrijker dan intelligentie

Doorzettingsvermogen belangrijker dan intelligentie

Goed nieuws voor de mannen en vrouwen die bij hun geboorte wat minder bruikbare hersencellen hebben mee gekregen. Gewoon goed je best doen en het iedere keer weer opnieuw proberen zegt psychologe Carol Dweck van Stanford University. Lees meer…


Doorzettingsvermogen belangrijker dan intelligentie

Het is echt niet zo dat Johan Cruijff het alleen van zijn talent moest hebben. Mevrouw Dweck: ‘They understand that no one has ever accomplished great things – not Mozart, Darwin or Michael Jordan – without years of passionate practise and learning.’

Natuurlijk is een beetje intelligentie bij geboorte altijd handig als je hogerop wilt in het leven. Echter, één factor is vele malen bepalender is: je instelling.

Psychologe Dweck beschrijft in haar boek dat je instelling en doorzettingsvermogen een betere voorspeller is van succes dan je IQ. Haar theorie is dat je mensen hebt met een zgn. fixed mindset en mensen met een growth mindset.


Wist je dat sarcastische mensen intelligenter zijn!


Fixed mindset: onhandig…

Zit je opgescheept met zo’n fixed mindset, dan ben je er van overtuigd dat je bent zoals je bent en dat veranderen niet mogelijk is. Heel erg handig is dat niet, want gedurende je leven kom regelmatig tegenslagen tegen.

Met zo’n fixed mindset valt het niet mee om zo’n situatie tot een goed einde te brengen.


Zie hier de top 25 slimste landen ter wereld 2021 (Nederland 5e!)


Growth mindset: vele malen handiger

Ben je in het bezit van een growth mindset dan heb je de rotsvaste overtuiging dat je jezelf kan verbeteren door de nodige inspanning.

Het onderzoek van Dweck maakte overduidelijk dat mensen met growth mindset beter presteren beter dan degenen met een fixed mindset. Zelfs al hebben de fixed mindsetters een hoger IQ hebben.

De reden is dat de growth mindsetters een uitdaging omarmen en zoiets zien als een kans om weer iets nieuws te leren.

 

 

Carol Dweck gelooft dat succes in het leven afhangt van hoe je omgaat met tegenslagen en falen. De mensen met een growth mindset als volgt om met dit soort zaken: falen is voor hen informatie.

Anderen mogen dit falen noemen maar het is meer als ‘dit werkte niet’ en ik wil dit probleem oplossen dus ik probeer iets anders.


Hier->>> vind je meer over intelligentie


Geef een reactie