Drie kosten die je als ZZP’er fiscaal mag opbrengen
, , , ,

Drie kosten die je als ZZP’er fiscaal mag opbrengen

Drie kosten die je als ZZP’er fiscaal mag opbrengen

Ieder jaar neemt het aantal ZZP’ers toe, iets wat ook goed te begrijpen is in de arbeidsmarkt van vandaag de dag. De banen liggen voor het oprapen, en werk is echt overal. De tarieven die je als ZZP’er kunt rekenen zijn dan in veel gevallen ook hoger dan wat je verdient in loondienst.

Dit klinkt ideaal, maar hieraan zijn natuurlijk ook keerzijdes. Als ZZP’er zul je ook moeten investeren en de eigen boekhouding moeten doen. Iets wat niet altijd het favoriete onderdeel is van veel ZZP’ers. Toch is het wel goed om dit goed te doen, hier kun je namelijk behoorlijk wat geld mee verdienen.

Mits je het goed doet! Je bonnetjes goed bewaren en zakelijke kosten opbrengen bij de belastingaangifte is dan ook een goed voorbeeld hiervan. Welke kosten je hierbij zeker niet moet vergeten? Lees snel verder.


Lees hier → meer over ondernemen op deze website.


1.    Altijd online

Als ondernemers kun je er niet meer omheen om níet actief te zijn op internet. Van een eigen website tot social media, voor veel beroepsgroepen is het internet dé bron om nieuwe klanten te werven. Daarom is goed internet ook een vereiste om je werk als ZZP’er goed te kunnen doen.

Wanneer je dan kiest voor zakelijk internet kun je gebruikmaken van enerzijds het beste internet wat er is, en anderzijds kun je de kosten zonder discussie opbrengen bij de Belastingdienst. Hetzelfde geldt voor zakelijke mobiele abonnementen, ook deze mag je opbrengen als zakelijke kostenpost. Vergeet deze dus niet wanneer je je jaarlijkse aangifte doet.


2.    Lekker onderweg

Reiskosten die (deels) zakelijk zijn mag je ook opbrengen bij de belastingaangifte. Dit geldt niet alleen voor zakelijk gereden kilometers, maar ook voor vliegtickets en zelfs hotelkosten. Het hoeft niet zo te zijn dat je 100% van je tijd aan werk hebt besteed.

Het bezoeken van een zakelijk congres gecombineerd met wat vakantie is in veel gevallen al genoeg om de kosten te mogen opbrengen. Vergeet deze kosten niet, want ze kunnen in totaal tot een behoorlijk bedrag leiden.


Drie kosten die je als ZZP’er fiscaal mag opbrengen

Drie kosten die je als ZZP’er fiscaal mag opbrengen


3.    Lekker gegeten

Eén kostenpost die aanhaakt op bovenstaande zijn zakelijke etentjes. Ook deze mogen in veel gevallen gewoon meegenomen worden. Hetzelfde geldt voor lunches en koffie afspraken. Wellicht zijn het geen bedragen die individueel het verschil maken, maar wanneer je het op jaarbasis optelt kan het een behoorlijk bedrag worden.

Dus verzamel deze bonnetjes, dit hoeft tegenwoordig niet meer fysiek maar kan ook in handige apps. Verzamel hier alles in door middel van een foto en je weet zeker dat je alles verzamelt op één plek.

Kortom, starten als ZZP’er is een enorme aanrader in de huidige arbeidsmarkt. Maar wees ook niet te voorzichtig om te investeren. Dat je een deel van deze kosten vervolgens weer mag opbrengen bij de Belastingdienst is een mooie bijkomstigheid die je een mooi financieel voordeel kan opleveren.

Vind je het zelf lastig om de boekhouding te doen en besteed je je tijd liever aan andere zaken zoals je eigen beroep? Dan is het ook helemaal niet erg om een boekhouder in te huren. Uiteindelijk zal een goede boekhouder zichzelf door slimme fiscale constructies zichzelf weer terugverdienen.