Home Blog

Half uurtje strekken effectiever om de bloeddruk te verlagen dan stevige wandeling

0
Half uurtje strekken effectiever om de bloeddruk te verlagen dan stevige wandeling
Half uurtje strekken effectiever om de bloeddruk te verlagen dan stevige wandeling

Half uurtje strekken effectiever om de bloeddruk te verlagen dan stevige wandeling

Mensen met hoge bloeddruk kunnen beter thuis rekken en strekken in plaats van een wandeling te maken als ze hun bloeddruk willen verlagen. Dit blijkt uit een Canadees onderzoek. Lees meer…

Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Half uurtje strekken effectiever om de bloeddruk te verlagen dan stevige wandeling


Onderzoekers van de Universiteit van Saskatchewan lieten een groep van 40 patiënten met hoge bloeddruk opsplitsen in twee groepen. De ene groep rekte en strekte zich en de andere ging wandelen.

Een half uur per dag ‘whole body’ stretching verlaagden de bloeddruk meer dan een stevige wandeling in dezelfde hoeveelheid tijd, zo blijkt.

Een combinatie van beide of meer dan rek- en strekoefeningen verlaagt de bloeddruk niet extra. Dit levert natuurlijk wel algemene gezondheidsvoordelen op.

De gemiddelde leeftijd van de mensen die bij het onderzoek betrokken  was 61. Het doel van het onderzoek was om de impact van verschillende soorten lichaamsbeweging op oudere patiënten met stadium 1 hypertensie te bekijken.

Voor het onderzoek deden de groepen gedurende een periode van acht weken vijf dagen hun oefening of wandeling.

Voor en na het onderzoek heeft het team de bloeddruk van de deelnemers gemeten. Dit terwijl ze zaten, lagen en gedurende 24 uur met behulp van een draagbare monitor.


Bron en meer informatie: Jongbum Ko, Dalton Deprez, Keely Shaw, Jane Alcorn, Thomas Hadjistavropoulos, Corey Tomczak, Heather Foulds and Philip D. Chilibeck: Stretching is Superior to Brisk Walking for Reducing Blood Pressure in People With High–Normal Blood Pressure or Stage I Hypertension in: Journal of Physical Activity and Health, Volume 18: Issue 1, 2020.


 

10 mooiste kastelen van België – Een beschrijving, afbeelding en links

0
Mooiste kastelen van België - Burcht Reinhardstein
Mooiste kastelen van België - Burcht Reinhardstein

Mooiste kastelen van België

De Belgen hebben een rijke geschiedenis en zo’n geschiedenis laat gelukkig prachtige sporen na. Zie hier de tien mooiste kastelen van België. Mochten er kastelen ontbreken die toch echt op het lijstje zouden moeten horen, mail dan naar: informatie@dutchmulimedia.nl.


Lees hier ->>> meer over België en hier ->>> meer over architectuur op deze website.


Top 10 – Mooiste kastelen van België


10. Kasteel van Freÿr

Kasteel van Freÿr
Kasteel van Freÿr

Het kasteel van Freÿr ligt in het gelijknamige dorp Freÿr in de gemeente Hastière in de Belgische provincie Namen. Men noemt het wel een sterk verkleind Versailles. Het is een oorspronkelijk renaissancekasteel, uitgebreid in de 18e eeuw en was eens de residentie voor hertogen en hun koninklijke gasten. Het heeft tuinen met onder andere sinaasappelbomen. De meer dan driehonderd jaar oude oranjeries zijn de oudste van de Lage Landen.

Website: www.freyr.be


9. Kasteel van Chimay

Het kasteel rond 1600 afgebeeld in de albums van Croÿ
Het kasteel rond 1600 afgebeeld in de albums van Croÿ

Het kasteel van Chimay is een middeleeuws kasteel in Chimay in het zuiden van de Belgische provincie Henegouwen. Het is gelegen op een rots met uitzicht op de vallei van de rivier Eau Blanche. Het kasteel is de hoofdzetel van de familie van de prinsen van Chimay, sinds 1804 leden van de familie De Riquet de Caraman, van wie ook de Comtesse Greffulhe deel uitmaakt.

Website: www.chateaudechimay.be


8. Château de Beloeil

Kasteel van Belœil
Kasteel van Belœil

Het kasteel van Belœil is een kasteel in Belœil in de Belgische provincie Henegouwen. Het is sinds eeuwen de hoofdresidentie van de prinsen de Ligne. Het kasteel dateert uit de late middeleeuwen en is opgebouwd rondom een centrale erekoer.

In de 17de eeuw gaf de Prins de Ligne de opdracht het kasteel te verbouwen tot een barok symmetrisch kasteel . Kosten noch moeite werden gespaard om het naar Frans voorbeeld om te vormen. Het moest de macht en de status van de prins de Ligne versterken. De gracht en de waterpartijen werden gegraven in Franse stijl. Van 1773 tot 1775 werd er een Engelse tuin aangelegd, mogelijks de eerste in de Zuidelijke Nederlanden. Enkele jaren later wisten het kasteel en zijn eigenaars te ontsnappen aan de Franse Revolutie, waardoor het uitstekend bewaard bleef.

Website: www.chateaudebeloeil.com


7. Kasteel van Gaasbeek

Binnenhof van het kasteel van Gaasbeek
Binnenhof van het kasteel van Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek is een oorspronkelijk middeleeuwse burcht, thans nationaal museum, gelegen in Gaasbeek, een deelgemeente van Lennik. Vermoedelijk liet Godfried van Leuven hier omstreeks 1240 een burcht bouwen als verdediging van het hertogdom Brabant tegen het graafschap Henegouwen. Tijdens het ancien régime was dit het centrum van het Land van Gaasbeek.

In 1388 maakten de Brusselaars het kasteel met de grond gelijk. Daarmee namen ze wraak voor de moord op Everaard t’Serclaes door getrouwen van de kasteelheer, Sweder van Abcoude, die het kasteel nadien weer opbouwde.

Er verbleven een aantal belangrijke families uit de geschiedenis der Nederlanden, onder andere de Hornes en de Egmonts. De bekendste was graaf Lamoraal van Egmont, die het kasteel kocht in 1565, drie jaar voor zijn dramatische terechtstelling.

Website: www.kasteelvangaasbeek.be


6. Kasteel van Bouillon

Burcht van Bouillon
‘Burcht’ van Bouillon

Het Kasteel van Bouillon is een hoogteburcht van middeleeuwse oorsprong die het Belgische stadje Bouillon in de provincie Luxemburg domineert. De burcht is strategisch gelegen op een lange rotskam in een lus van de rivier de Semois, die er aan twee kanten langs stroomt. De vesting bestaat uit drie delen die door bruggen met elkaar verbonden zijn tot een aaneengesloten geheel. De bekendste bewoner was Godfried van Bouillon, die het kasteel in 1096 verpandde om zijn deelname aan de Eerste Kruistocht te financieren.

Website: www.bouillon-tourisme.be


5. Kasteel Alden Biesen

Westvleugel van kasteel Alden Biesen met tuin van de landcommandeur
Westvleugel van kasteel Alden Biesen met tuin van de landcommandeur

Alden Biesen is de vroegere landcommanderij van de Duitse Orde in Rijkhoven, Bilzen en tot 1795 de hoofdzetel van de balije Biesen. Alden Biesen is nu uitgebouwd tot een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. De architecturale uitwerking van het geheel geeft blijk van een verrassende dualiteit tussen enerzijds een middeleeuwse besloten waterburcht met krijgskundige betekenis en anderzijds geeft het geheel vorm aan een weids openliggend classicistisch opgevat kasteel.

Website: www.alden-biesen.be


4. Kasteel van Seneffe

Kasteel van Seneffe
Kasteel van Seneffe

Het Kasteel van Seneffe of in het Frans Château de Seneffe is een 18e-eeuws gebouw in Seneffe in de Belgische provincie Henegouwen. In het château is het Museum voor Zilversmeedkunst ondergebracht, een museum van de Franse Gemeenschap gewijd aan edelsmeedkunst.

Het interieur bestaat uit parketvloeren, lambriseringen, stucwerk en versierde schouwen. Buiten is er een uitgestrekte tuin en een park met een openluchttheater en een oranjerie.

Website: www.chateaudeseneffe.be


Top 3 – Mooiste kastelen van België


3. Burcht Gravensteen

Gravensteen - luchtfoto uit 1970
Gravensteen – luchtfoto uit 1970

Het Gravensteen in Gent is als enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem een bijzondere bezienswaardigheid, die dan ook een belangrijke toeristische troef vormt voor de stad.

Het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen zijn toegankelijk voor bezoekers.

Website: Burcht Gravensteen


2. Kasteel van Ooidonk

Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk

Het kasteel van Ooidonk is een monumentale oude waterburcht ten zuiden van het Belgische dorp Sint-Maria-Leerne, niet ver van Deinze. Oorspronkelijk ontstaan in de 12e eeuw als boerderij, spreekt men in de 14e eeuw van een versterkte waterburcht. Het kasteel diende vroeger als voorpost en verdedigingsbolwerk van de stad Gent aan de Leie. Het werd de zetel van de heerlijkheid Nevele na 1381 en kwam in bezit van een tak van de Franse familie Montmorency.

Het slot is door de Gentenaars verwoest in 1491, tijdens de Vlaamse Opstand tegen Maximiliaan. In de 16e eeuw woonde Filips van Montmorency er, de graaf van Horne die in 1568 op last van de Spaanse heerser onthoofd werd. In 1579, in de periode dat Gentse opstandelingen Filips II van Spanje als graaf van Vlaanderen hadden afgezet, werd het nogmaals verwoest. In 1592 werd de ruïne opgekocht door Maarten della Faille die het liet herbouwen tot kasteel in renaissancestijl. Door huwelijk kwam het kasteel in het bezit van de familie Du Bois.

Website: www.ooidonk.be


1. Burcht Reinhardstein

De Burcht Reinhardstein, ook wel Burg Metternich genoemd, ligt in de Ardennen, bij het Luikse plaatsje Ovifat, aan het riviertje de Warche Dit is vlak bij het punt waar dit het stuwmeer van Robertville (Lac de Robertville) verlaat. De burcht is de hoogst gelegen van heel België. Vlak bij de burcht stort de waterval van Reinhardstein zich in de Warche. Met zijn 60 meter verval is het meteen ook de hoogste van het land.

Reinout van Weismes heeft de hoogteburcht in 1354 gebouwd. Hij ligt op een rotsachtige uitsprong in het rivierdal en is nu helemaal omgeven door bos. Vanaf 1969 is de burcht grondig opgeknapt onder impuls van de nieuwe eigenaar professor Jean Overloop. Na de reconstructie bleef hij er wonen tot bij zijn dood in 1994. Zijn vrouw en dochter, die het kasteel na zijn dood erfden, hebben het aan een vzw geschonken.

De burcht is bewoond maar toegankelijk voor toeristen. Er loopt ook een pittoreske wandelroute langs.

Voor de populaire jeugdserie Het Huis Anubis zijn hier diverse opnamen gemaakt.

Website: www.reinhardstein.net


Top 10 – Mooiste kastelen van België

  1. Burcht Reinhardstein
  2. Kasteel Ooidonk
  3. Burcht Gravensteen
  4. Kasteel van Seneffe
  5. Kasteel Alden Biesen
  6. Kasteel van Bouillon
  7. Kasteel van Gaasbeek
  8. Château de Beloeil
  9. Kasteel van Chimay
  10. Kasteel van Freyr

Beste Nederlandse bondscoach aller tijden – De top 21

0
Beste Nederlandse bondscoach aller tijden
Beste Nederlandse bondscoach aller tijden

Beste Nederlandse bondscoach aller tijden

Hebben we wel eens gehoord van Max Merkel? Als we kijken naar het winstpercentage onder bondscoaches met tien interlands of meer op hun naam is hij toch echt de beste. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over voetbal op deze website.


Beste Nederlandse bondscoach aller tijden


Over Max Merkel

(Wenen, 7 december 1918 – Putzbrunn (Duitsland), 28 november 2006)

Merkel speelde tot 1937 in de jeugd bij Rapid Wien. Verder speelde hij bij Wiener Sportclub (1937-1942) en Markersdorf (1942-1945) om in 1945 terug te keren bij Wiener Sportclub en in 1946 bij Rapid Wien. Merkel speelde twee interlands. In 1939 speelde hij eenmaal voor Duitsland en in 1952 eenmaal voor Oostenrijk.

In 1954 begon Merkel zijn trainersloopbaan bij H.B.S., met een aanvangssalaris van fl. 170 netto per week. Een jaar later werd hij bondscoach van het Nederlands team. Hij had tienmaal de leiding over Oranje, waarin hij zevenmaal won. De meest bekende overwinning was die in 1956 op regerend wereldkampioen West-Duitsland. Internationaal telde het Nederlands voetbal in die jaren nog nauwelijks mee en het was de eerste wedstrijd tussen beide landen sinds de bevrijding, dus maakte de zege in Düsseldorf door twee goals van Abe Lenstra grote indruk.

Na Oranje ging Merkel terug naar Rapid Wien waar hij in het eerste jaar (1957) gelijk kampioen werd.


Rinus Michels: De man met de enige prijs

(Amsterdam, 9 februari 1928 – Aalst, 3 maart 2005)

Michels werd in 1999 door de FIFA uitgeroepen tot de beste coach van de twintigste eeuw. Na zijn dood verkoos de Britse kwaliteitskrant The Times hem in 2007 tot beste coach van na de Tweede Wereldoorlog.

In zijn jeugd was Michels een succesvol zwemmer en basketballer, maar hij werd het meest bekend als voetballer. De spelerscarrière van Rinus Michels beperkt zich tot één club: Ajax. Als midvoor speelde hij tussen 1945 en 1958 269 wedstrijden voor de Amsterdamse club. Hij scoorde hierin 122 doelpunten en werd tweemaal landskampioen (seizoen 1946/47 en 1956/57).

Veel roem oogstte Michels in binnen- en buitenland als coach van het Nederlands elftal. Hij zou de functie van bondscoach in totaal vier keer vervullen. Belangrijke momenten hierbij zijn de verloren WK-finale in 1974 tegen gastland West-Duitsland (2-1) en de EK-finale in 1988 tegen de Sovjet-Unie, die Oranje met 2-0 won. In 1992 legde Rinus Michels na 53 interlands zijn functie als bondscoach neer, en beëindigde daarmee zijn loopbaan als trainer.


Tabel: top 21: Beste Nederlandse bondscoach aller tijden

Duels Winst Winst % Gelijk Verlies Nu
1. Max Merkel 1955-1956 10 7 70% 1 2
2. Marco van Basten 2004-2008 52 35 67% 11 6
3. Ernst Happel 1977-1978 12 8 67% 2 2
4. Bert van Marwijk 2008-2012 52 34 65% 10 8
5. Frantisek Fadrhonc 1970-1973 20 13 65% 4 3
6. Dick Advocaat 1992-1994 / 2002-2004 / 2017 62 37 60% 13 12 Feyenoord
7. Louis van Gaal 2000-2001 / 2012-2014 43 26 60% 13 4
8. George Knobel 1974-1976 15 9 60% 1 5
9. Jesse Carver 1947-1948 10 6 60% 2 2
10. Rinus Michels 1974 / 1984 / 1986-1988 / 1990-1992 53 30 55% 14 9
11. Ronald Koeman 2018-2020 20 11 55% 5 4 Barcelona
12. Thijs Libregts 1988-1989 11 6 55% 3 2
13. Guus Hiddink 1995-1998 / 2014-2015 48 26 54% 9 13
14. Kees Rijvers 1981-1984 21 10 48% 3 8
15. Jan Zwartkruis 1976-1977 / 1977-1981 28 12 43% 8 8
16. Leo Beenhakker 1985-1986 / 1990 13 6 46% 4 3
17. Danny Blind 2015-2017 17 7 41% 3 7
18. Elek Schwartz 1957-1964 49 19 39% 12 18
19. George Kessler 1966-1970 28 10 36% 6 12
20. Frank Rijkaard 1998-2000 22 8 36% 12 2
21. Jaap van der Leck 1949-1954 29 5 24% 3 21


10 grootse goudmijnen ter wereld

0
10 grootse goudmijnen ter wereld
10 grootse goudmijnen ter wereld

Grootse goudmijnen ter wereld

Er is en blijft goud nodig op deze wereld. Zo gebruiken we het onder andere voor onze tanden, in de ruimtevaart en om in te beleggen. Zie hier waar we het meeste goud vandaan halen op deze wereld.


Lees hier ->>> meer over economie op deze website.


Top 10 -Grootse goudmijnen ter wereld


10. Cortez-goudmijn – 8,7 miljoen ounces

De goudmijn van Cortez, 100 km ten zuidwesten van Elko, in Lander County, Nevada, VS, is eigendom van en wordt beheerd door Barrick Gold.

De productie vanuit Cortez startte in 1969. De mijn maakt gebruik van zowel dagbouw als ondergrondse mijnbouwmethoden.


9. Pueblo Viejo-goudmijn – 10,92 miljoen ounces

De Pueblo Viejo-mijn, ligt 100 km ten noordwesten van Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. De mijn is eigendom van Pueblo Viejo Dominicana Corporation (PVDC), een joint venture tussen Barrick Gold (60%) en Newmont Goldcorp (40%) .

De dagbouwmijn exploiteert goudbronnen uit twee grote oxideafzettingen, namelijk Monte Negro en Moore, evenals uit drie andere kleine afzettingen.


8. Mponeng-goudmijn – 11,65 miljoen ounces

De goudmijn van Mponeng, ligt nabij de stad Carletonville, Zuid-Afrika, is eigendom van AngloGold Ashanti. De ondergrondse goudmijn is momenteel ook de diepste mijn ter wereld met een diepte van meer dan 4 km onder de oppervlakte.


7. Boddington-goudmijn – 12,35 miljoen ounces

De door Newmont geëxploiteerde goudmijn in Boddington, gelegen nabij Boddington, West-Australië, startte voor het eerst met open-pit-activiteiten in 1987 door de ondiepe oxide-ertsen tot 70 meter diep onder het oppervlak te extraheren. Het werd in 2001 onder toezicht gesteld.

De commerciële productie van de goudmijn in Boddington is in 2009 opnieuw opgestart, met een verwachte levensduur van maximaal 20 jaar.

Newmont investeerde in 2015 ongeveer $ 500 miljoen in een aanzienlijke uitbreiding van de zuidelijke put van de mijn, die naar verwachting de levensduur van de mijn zal verlengen tot 2025.


6. Carlin Trend goudmijn – 12,46 miljoen ounces

De Carlin Trend-goudmijn, geëxploiteerd door Newmont in Nevada, VS, heeft waarschijnlijke een goudreserve van miljoen ounces.

Newmont begon in 1965 met dagbouw in Carlin, terwijl ondergrondse mijnbouw in 1994 is gestart.


Top 5 -Grootse goudmijnen ter wereld


5. Norte Abierto-goudmijn – 23,2 miljoen ounces

De Norte Abierto-goudmijn, waarvan de productie nog moet beginnen, bevindt zich in de regio Atacama in Chili. Norte Abierto, een 50:50 joint venture tussen Barrick Gold en Newmont Goldcorp, ontwikkelt de mijn.

Twee afzettingen genaamd Cerro Casale en Caspiche die zich op een afstand van 12 km van elkaar bevinden, in de Maricunga Gold Belt in het noorden van Chili, zullen als onderdeel van het project worden gedolven.


4. Lihir-goudmijn – 24 miljoen ounces

De goudmijn van Lihir, 900 km ten noordoosten van Port Moresby in de provincie Nieuw-Ierland van Papoea-Nieuw-Guinea, is in productie sinds 1997. Het is eigendom van en in beheer door Lihir Gold Limited. Newcrest Mining bezit en exploiteert momenteel de goudmijn van Lihir.


Top 3 -Grootse goudmijnen ter wereld


3. Olimpiada-goudmijn – 26 miljoen ounces

De goudmijn van Olimpiada, ligt in de regio Krasnoyarsk in Oost-Siberië, Rusland. Deze mijn is eigendom van Polyus Gold.

De eerste productie in de goudmijn van Olimpiada vond plaats in 1996. De mijn produceerde 1,3 Moz goud in 2018. In januari 2019 werd de mijn overgeschakeld naar autonome machinebediening.


2. Goudmijn van Grasberg – 30,2 miljoen ounces

De goudmijn van Grasberg in de provincie Papoea in Indonesië werd ontdekt in 1988. De mijnbouwoperatie van Grasberg bestaat uit de dagbouw van Grasberg en vier ondergrondse mijnen, namelijk DOZ, DMLZ, Big Gossan en Grasberg Block Cave (GBC). Het bevat ook een onontwikkeld ertslichaam genaamd Kucing Liar.

Freeport Indonesia (PTFI) is beheerder van deze mijn. Het is een dochteronderneming van Freeport-McMoRan Copper & Gold (FCX). PTFI bezit 90,64% van de mijnbouwactiviteiten van Grasberg, terwijl de rest (9,36%) in handen is van de regering van Indonesië.


1. South Deep goudmijn – 32,8 miljoen ounces

South Deep goudmijn is de grootste goudmijn ter wereld, gemeten naar reserves. Gelegen 45 km ten zuidwesten van Johannesburg in het Witwatersrand Basin, Zuid-Afrika, is South Deep ook de zevende diepste mijn ter wereld, met een mijndiepte tot 2.998 m onder het oppervlak.

South Deep stond tot 2000 bekend onder de naam Western Areas Gold Mine. Mijnbouwactiviteiten op de site werden gestart in 1961. Goldfields is de eigenaar en exploitant van de South Deep-goudmijn in 2006. De ondergrondse goudmijnheeft twee schachtsystemen, bekend als het South Shaft-complex en het Twin Shaft-complex.

De levensduur van South Deep zal naar verwachting is verlengd tot 2092.


Alle kabinetten die zijn afgetreden in Nederland – Een overzicht

0
Alle kabinetten die zijn afgetreden in Nederland
Alle kabinetten die zijn afgetreden in Nederland

Alle kabinetten die zijn afgetreden in Nederland

Sinds we in Nederland min of meer vrije verkiezingen kennen met een parlement, 1848, zijn er 23 kabinetten afgetreden. Soms wisten ze de zaak weer te lijmen en gingen ze vrolijk verder. Reiskosten, Srebrenica, Ayaan, de LPF en Afghanistan, weten we ze nog? Lees hier meer over alle kabinetten die zijn afgetreden in Nederland.


Lees hier ->>> meer over Nederlandse politiek en hier ->>> meer over de politiek in het algemeen op deze website.


Alle kabinetten die zijn afgetreden in Nederland


1. Kabinet treed af vanwege verwerpen Spoorwegwet – 1860

Op 8 februari 1860 verwierp de Eerste Kamer na een debat dat 4 dagen duurde met 20 tegen 17 stemmen een wetsvoorstel inzake de aanleg en exploitatie van de Noorder- en Zuiderspoorweg. Daardoor viel het kabinet-Rochussen.

Het kabinet stelde voor particuliere maatschappijen concessies te verlenen voor de aanleg van deze spoorlijnen, waarbij de staat subsidie zou verlenen voor de bruggen over de grote rivieren.

Tegen het wetsvoorstel werden als enkele bezwaren aangevoerd: er kon beter worden gekozen voor aanleg van staatswege, de zuiderspoorlijn zou Rotterdam te veel bevoordelen ten opzichte van Amsterdam en bepaalde regio’s (Noord-Holland, Friesland) voelden zich benadeeld.

Het kabinet-Rochussen was een liberaal-conservatief Nederlands kabinet dat regeerde van 18 maart 1858 tot en met 23 februari 1860.


2. Kabinet treed af vanwege verwerpen oorlogsbegroting – 1907

Op 9 februari 1907 verwierp de Eerste Kamer met 27 tegen 17 stemmen de begroting van Oorlog voor 1907. Het kabinet-De Meester diende na deze nederlaag zijn ontslag in. Na mislukte pogingen om een nieuw kabinet te vormen, waarbij onder meer Senaatsvoorzitter Schimmelpenninck van der Oye als informateur optrad, kwam het kabinet op 7 april 1907 terug op die ontslagaanvrage. Alleen minister Staal werd na de crisis vervangen.

De begroting van Oorlog voor 1907 bevatte een groot aantal bezuinigingen. Onder andere het zogenaamde ‘blijvend gedeelte’ (het deel van het leger dat in de winter onder de wapenen bleef) zou worden afgeschaft.

In de Tweede Kamer was de begroting op 21 december 1906 in de zogenaamde ‘Nacht van Staal’ met 60 tegen 38 stemmen aangenomen, doordat minister Staal via twee toezeggingen alsnog voldoende steun van de rechterzijde had weten te krijgen om zijn begroting te ‘redden’.

In de Eerste Kamer wees ‘rechts’ (katholieken, christelijk-historischen en antirevolutionairen) de begroting evenwel unaniem af, waarbij ook de liberaal Samuel van Houten hun zijde koos. Wel verklaarden de diverse sprekers van ‘rechts’ dat zij niet het gehele kabinetsbeleid wensten af te keuren.

Na de crisis regeerde het kabinet nog tot december 1907. Toen verwierp de Tweede Kamer de begroting van Oorlog voor 1908 en kwam het kabinet definitief ten val.

Het kabinet-De Meester was een Nederlands kabinet tussen 1905 en 1908. Het kabinet, een coalitie tussen liberale en vrijzinnig-democratische ministers, beschikte noch in de Eerste Kamer noch in de Tweede Kamer over een meerderheid. Maar aangezien het kabinet werd gedoogd door de Sociaaldemocraten, kon het kabinet enkele jaren regeren.


3. Kabinet-Ruijs de Beerenbrouck I treed af vanwege verwerpen Dienstplichtwet – 1921

Op 16 juni 1921 diende het kabinet Kabinet-Ruijs de Beerenbrouck I zijn ontslag in vanwege verwerping van artikel 27 van de ontwerp-Dienstplichtwet. Het kabinet stelde voor het leger samen te stellen uit ‘kerntroepen’ en ‘reservetroepen’. Ook de minister van Financiën raakte in politieke problemen door verwerping van zijn wetsontwerp over de grondbelasting.

Na de crisis, die 24 dagen duurde, keerde het kabinet in gewijzigde samenstelling terug.

Het kabinet-Ruijs de Beerenbrouck I bestond uit een coalitie van de RKSP, ARP en CHU.


4. Kabinet-Ruijs de Beerenbrouck II treed af vanwege verwerpen Vlootwet – 1924

De Vlootwet 1924 was een door minister van Financiën Hendrikus Colijn in 1923 ingediend wetsontwerp dat beoogde de samenstelling en sterkte der zeemacht en aanleg van steunpunten en versterkingen in Nederlands-Indië vast te stellen door middel van een aanzienlijke versterking van de vloot.

De Vlootwet werd op 26 oktober 1923 in de Tweede Kamer verworpen met 50 tegen 49 stemmen. Behalve alle oppositiepartijen stemden ook 10 dissidenten van de Roomsch-Katholieke Staatspartij (RKSP) tegen. Daarop werd het kabinet Kabinet-Ruijs de Beerenbrouck II demissionair. Omdat de formatie van een nieuw kabinet begin 1924 niet lukte, werd het ontslag van het kabinet niet door koningin Wilhelmina ingewilligd.

Het kabinet-Ruijs de Beerenbrouck II bestond uit een coalitie van de RKSP, ARP en CHU.


5. Kabinet-Colijn treed af vanwege de ‘Nacht van Kersten’ – 1925

In november 1925 viel het eerste kabinet-Colijn nadat de vier katholieke ministers hun ontslag hadden genomen. Reden was de aanvaarding van het amendement-Kersten waardoor op de begroting voor Buitenlandse Zaken het geld voor het gezantschap bij de paus werd geschrapt.

Het amendement kreeg steun van regeringsfractie CHU. Het was op woensdagmiddag 11 november 1925 dat dit amendement werd aangenomen, nadat het rond half één in de daaraan voorafgaande nacht door ds. Kersten namens de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) ingediend en naar hem genoemd werd.

Het eerste kabinet-Colijn bestond uit een coalitie van de RKSP, ARP en CHU.


6. Kabinet-Drees-Van Schaik treed af vanwege de Nieuw-Guineacrisis – 1951

Op 23 januari 1951 viel het kabinet-Drees-Van Schaik, nadat de VVD-fractie met een motie van wantrouwen was gekomen, die was gericht tegen het regeringsbeleid inzake Nederlands-Nieuw-Guinea. Het feit dat de VVD die motie steunde, was voor VVD-minister Stikker reden om zijn ontslag aan te bieden, en dat leidde tot een kabinetscrisis.

De VVD verweet haar eigen minister Stikker dat hij zich in het kabinet niet had verzet tegen het voorstel van minister Van Maarseveen om de soevereiniteit over Nieuw-Guinea over te dragen aan de Nederlands-Indonesische Unie.

Nadat pogingen om een vijfpartijenkabinet te vormen waren mislukt, keerde het kabinet-Drees I in enigszins gewijzigde samenstelling terug. De kwestie-Nieuw-Guinea werd voorlopig ‘in de ijskast’ gezet.

Het kabinet-Drees-Van Schaik bestond uit de KVP, PvdA, CHU en VVD.


7. Kabinet-Drees II treed af vanwege de Huurwetcrisis – 1955

Op 17 mei 1955 kwam het kabinet-Drees II ten val, nadat de ontwerp-Huurwet door de Tweede Kamer was verworpen. Het conflict was het gevolg van een zakelijk geschil tussen vrijwel de gehele Kamer en het kabinet over een huurverhoging en belastingverlaging. Daarnaast ging het om een conflict tussen de PvdA en de andere coalitiepartijen.

Het kabinet had de huurverhoging en belastingverlaging aan elkaar gekoppeld, waardoor de Kamer beide zaken moest accepteren of verwerpen. Veel Tweede Kamerleden voelden zich hierdoor voor het blok gezet. Twee dissidenten bij ARP en CHU en de tegenstem van de gehele PvdA, alsmede van de oppositiepartijen VVD, SGP, KNP en CPN deden het voorstel sneuvelen.

Na een succesvolle lijmpoging door PvdA-fractievoorzitter Burger keerde het kabinet na 17 dagen terug. Het zou tot oktober 1956 doorregeren.

Het kabinet-Drees II bestond uit de PvdA, KVP, ARP en CHU.


8. Einde kabinet-Drees IV en Rooms-Rood – 1958

Een kabinetscrisis over verlenging van een regeling voor belastingverhoging leidde op 11 december 1958 tot de val van het kabinet-Drees IV.

Daarmee kwam een einde aan de rooms-rode coalitie van minister-president Drees. De Tweede Kamer nam een door de KVP’er Lucas ingediend amendement aan waardoor enkele tijdelijke belastingverhogingen niet met twee, maar slechts met één jaar werden verlengd. Minister Hofstra (PvdA) van Financiën had het aannemen daarvan onaanvaardbaar verklaard.

Dit was overigens slechts de directe aanleiding voor de kabinetscrisis. De oorzaken ervan lagen veel dieper en hadden hun wortels al in de verkiezingsstrijd en kabinetsformatie van 1956. Bovendien had de PvdA eerder in 1958 bij de Staten- en gemeenteraadsverkiezingen nederlagen geleden.

De crisis leidde in 1959 tot vervroegde verkiezingen. Na die verkiezingen traden enige jaren kabinetten op waarin wel de VVD en niet de PvdA vertegenwoordigd zou zijn. Pas in 1965 (en maar voor anderhalf jaar) zouden de sociaaldemocraten weer gaan regeren.

Het kabinet-Drees IV bestond uit de PvdA, KVP, ARP en CHU.


9. Kabinet-De Quay treed af vanwege de bouwcrisis – 1960

Op 23 december 1960 kwam het kabinet-De Quay ten val, nadat de Tweede Kamer een motie-Van Eibergen had aangenomen, waarin om de bouw van 5.000 extra woningwetwoningen werd gevraagd. Minister Van Aartsen had aanneming van deze door zijn partijgenoot ingediende motie ontraden.

Aangezien het bij deze crisis vooral leek te gaan om een uit de hand gelopen ruzie tussen ARP-fractie en ARP-bewindslieden (Van Aartsen en Zijlstra) werd aangestuurd op ‘lijmen’. Daartoe kreeg ARP-senator W.F. de Gaay Fortman op 27 december de opdracht.

Hij wist op 2 januari 1961 een compromis te bereiken, waarna het kabinet kon doorregeren. Voornaamste slachtoffer zou uiteindelijk ARP-fractievoorzitter Sieuwert Bruins Slot worden, die zich in 1963 terugtrok als Kamerkandidaat. Zijn optreden in 1960 had er mede toe geleid dat er in zijn achterban onvrede was ontstaan.

Het kabinet-De Quay bestond uit de KVP, VVD, ARP en CHU.


10. Kabinet-Marijnen treed af vanwege de omroepcrisis – 1965

De Nederlandse kabinetscrisis over het omroepstelsel leidde op 27 februari 1965 tot een voortijdig einde van het in 1963 gevormde kabinet-Marijnen. De exacte redenen voor de val bleven duister, maar duidelijk was wel dat het kabinet geen overeenstemming had kunnen bereiken over het omroepbeleid.

De vragen die daarbij speelden, waren: op grond van welke criteria moeten nieuwe omroeporganisaties worden toegelaten, en hoe moet het met reclame op de televisie. Minister Bot had de Tweede Kamer beloofd dat het kabinet vóór 1 maart 1965 met een voorstel zou komen. En dat lukte niet.

Na een merkwaardig Tweede Kamerdebat, waarin oppositieleider Vondeling (PvdA) om inlichtingen vroeg en (demissionair) premier Marijnen zweeg, werd aan de formatie van een nieuw kabinet begonnen. In recordtempo (46 dagen) timmerde de KVP’er Cals een kabinet van KVP, PvdA en ARP in elkaar. En nog voor de verkiezingen van 1967 was er een Omroepwet.

Het kabinet-Marijnen bestond uit de KVP, VVD, ARP en CHU.


11. Kabinet-Cals treed af vanwege de 1 Nacht van Schmelzer – 1966

De nacht van 13 op 14 oktober 1966 gaat de boeken in als ‘De nacht van Schmelzer’. Het debat in de Tweede Kamer over de begroting van 1967 eindigt met een motie van KVP-fractievoorzitter Schmelzer tegen het financiële beleid van het rooms-rode kabinet-Cals. Ondanks de afname van de economische groei besloot de regering de uitgaven fors te verhogen. Er kwamen extra investeringen in de infrastructuur en de Wet op de Arbeidsongeschiktheid moest ingevoerd worden. Om de begroting toch sluitend te krijgen wilde het kabinet onder andere de accijns op benzine verhogen.

Tijdens de Algemene Beschouwingen bleek er echter in de Tweede Kamer veel weerstand tegen de plannen. Niet alleen oppositiepartij VVD, maar ook de regeringspartijen KVP en ARP waren kritisch op de begroting. KVP fractievoorzitter Norbert Schmelzer vroeg het kabinet of het uitgavenpeil niet te hoog lag en of de begroting wel degelijk was. Alleen de derde regeringspartij, de PvdA, steunde de kabinetsplannen van de minister van Economische Zaken Vondeling, die eveneens uit de Pvda afkomstig was.

De motie wordt met 75 stemmen voor en 62 tegen aangenomen, waardoor het kabinet-Cals valt.

Het Kabinet-Cals bestond uit de KVP, PvdA en ARP.


12. Uittreden DS70 kabinet-Biesheuvel I – 1972

Op 20 juli 1972 viel nogal onverwacht – althans voor de buitenwereld – het een jaar eerder gevormde kabinet-Biesheuvel I. De ministers van DS’70 (Drees jr. en De Brauw) konden zich niet verenigen met het voorgestelde financieel-economische beleid.

Het kabinet-Biesheuvel I was na de verkiezingen van 1971 gevormd. Die verkiezingen betekenden een nederlaag voor de regeringscombinatie van KVP, ARP, CHU en VVD. Alleen dankzij DS’70, een afsplitsing van de PvdA, die direct acht zetels haalde, kon worden doorgeregeerd.

Het kabinet-Biesheuvel I bestond uit de KVP, VVD, ARP, CHU en DS’70.


13. Het kabinet-Den Uyl valt over de Grondpolitiek – 1977

Op 22 maart 1977 viel het kabinet-Den Uyl. Het conflict ontstond in het kabinet, maar vond zijn oorsprong in de Tweede Kamer. Door de fracties van KVP en ARP waren namelijk amendementen ingediend op wetsvoorstellen inzake de grondpolitiek.

CDA-minister van Justitie en lijsttrekker Van Agt wilde daaraan tegemoetkomen. Hij deelde in februari mee dat zonder wijziging de voorstellen, waarvan hij de eerste ondertekenaar was, verworpen zouden worden. Het kabinet kon het echter in diverse vergaderingen niet eens worden over die wijzigingen.

De breuk betekende het einde van vier jaar moeizame samenwerking tussen de ‘progressieve drie’ (PvdA, PPR en D’66), en ARP en KVP. In de aanloop van het conflict was de spanning voortdurend opgelopen. Het conflict zou nog lange tijd doorwerken in de politieke verhoudingen.

Het kabinet bestond uit de PvdA, KVP, ARP, PPR en D’66.


14. Kabinet-Van Agt II valt over het financieel-economisch beleid – 1982

Op 12 mei 1982 kwam er een einde aan het acht maanden eerder gevormde kabinet-Van Agt II. De PvdA-ministers konden zich niet vinden in het financieel-economisch beleid, meer in het bijzonder in de financiering van het werkgelegenheidsbeleid.

Omdat D66 en CDA wel akkoord waren gegaan met het beleid, besloten zij samen door te regeren in een interim-kabinet (Kabinet-Van Agt III) dat als voornaamste taak kreeg verkiezingen uit te schrijven.

Met de crisis kwam een einde aan een kabinet dat geen moment was toegekomen aan echt regeren. Nieuwe verkiezingen zouden de weg openen voor herstel van de regeringscombinatie CDA-VVD.

Het kabinet-Van Agt II bestond uit het CDA, PvdA en D’66.


15. Reiskostenforfait – 1989

Op 3 mei 1989 kwam er een einde aan bijna zeven jaar samenwerking tussen CDA en VVD onder minister-president Lubbers. De VVD-fractie kon zich niet vinden in het door het Kabinet-Lubbers II genomen besluit over aftopping van het reiskostenforfait.

Tijdens een Kamerdebat over dit besluit op 2 mei kwam VVD-fractievoorzitter Voorhoeve met een motie die het kabinet vroeg af te zien van aftopping van het reiskostenforfait. Tevens werd gevraagd een voorgestelde verhoging van de dieselaccijns te beperken.

Nog voor de motie in stemming kwam, trok premier Lubbers de conclusie dat er een onoverbrugbaar conflict was. Zijn kabinet was gevallen.

Het kabinet-Lubbers II bestond uit het CDA en VVD.


16. Kabinet-Kok II valt na de ‘Nacht van Wiegel’ – 1999

De Nacht van Wiegel was een politieke nacht die plaatsvond van dinsdag 18 op woensdag 19 mei 1999. Aanleiding was een grondwetswijziging ter invoering van een correctief referendum.

Het is bijna half twee in de nacht als VVD-coryfee Hans Wiegel zijn beroemde ‘tegen’ in de Eerste Kamer uitspreekt. Wiegel blokkeert daarmee de invoering van het correctief referendum – het kroonjuweel van coalitiegenoot D66 – en laat zo het tweede Paarse kabinet struikelen.

Het broeit dan al enige tijd in de Senaat omdat vijf leden van de VVD fractie – onder wie Wiegel- in aanloop naar de stemming grote principiële bezwaren hebben geuit tegen de invoering van de volksraadpleging. D66-leider Thom de Graaf dreigt met een kabinetscrisis als niet alle VVD senatoren – in lijn met het regeerakkoord – vóór zullen stemmen. Tijdens het 16 uur durende debat wordt de druk op deze ‘bende van 5’ verder opgevoerd. Door premier Kok maar ook door de VVD-partijtop, die een kabinetscrisis en nieuwe verkiezingen wil voorkomen.

Met het verwerpen van het correctief referendum was voor D66 duidelijk, dat het een enorm gezichtsverlies had geleden. De opgevoerde druk was voor niets geweest. Dit resulteerde in een kabinetscrisis van het Kabinet-Kok II. Het mislukken van de grondwetsherziening was een mislukking van de Tweede Kamerfracties om ook hun eigen partij in de Eerste Kamer te overtuigen van deze wet. Premier Kok bood het ontslag van zijn kabinet aan. De crisis werd echter al snel weer bezworen en de ontslagaanvraag werd op 8 juni weer ingetrokken. Na enkele weken kon Paars II de draad weer oppakken, om te werken aan een nieuw referendumvoorstel.

Het kabinet-Kok II bestond uit de PvdA, VVD en D66.


17. Kabinet-Kok II valt na Srebrenica-crisis – april 2002

Op 16 april 2002 boden de ministers en staatssecretarissen van het tweede kabinet-Kok hun ontslag aan naar aanleiding van het rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) over de val van Srebrenica.

In dit rapport werden de gebeurtenissen uiteengezet die in juli 1995 tot de moord door Serviërs op 7000 Bosnische mannen hadden geleid. Daarbij werd vooral ingegaan op de rol van het Nederlandse VN-bataljon (Dutchbat), dat de bevolking had moeten beschermen.

Minister-president Kok en de overige bewindslieden aanvaardden met hun ontslag de politieke medeverantwoordelijkheid voor het feit dat de Nederlandse militairen het bloedbad niet hadden kunnen voorkomen. Het ontslag werd nog voor een debat met de Kamer ingediend. Er lag dus geen conflict met de Kamer aan ten grondslag.

Het kabinet-Kok II bestond uit de PvdA, VVD en D66.


18. Kabinet-Balkenende I valt na LPF-crisis – oktober 2002

Op woensdag 16 oktober 2002 kwam het kabinet-Balkenende I ten val. Na wekenlang geruzie tussen de LPF-ministers Bomhoff en Heinsbroek hadden de overige ministers, inclusief de LPF-collega’s, aangedrongen op hun vertrek. Hoewel Bomhoff en Heinsbroek woensdagochtend nog de premier hun ontslag hadden aangezegd, zegden de fractievoorzitters van VVD en CDA, Zalm en Verhagen, toch het vertrouwen in het kabinet op.

De Tweede Kamer werd ontbonden en voor 22 januari 2003 werden nieuwe Tweede Kamerverkiezingen uitgeschreven.

Het kabinet-Balkenende I bestond uit het CDA, LPF en VVD.


19. Kabinet-Balkenende II valt na Paascrisis – 2005

De Paascrisis was een Nederlandse kabinetscrisis. Op 22 maart 2005 kreeg het voorstel in tweede lezing tot het uit de Grondwet halen van de burgemeestersbenoeming geen tweederdemeerderheid. Een dag later trad minister Thom de Graaf van bestuurlijke vernieuwing af; zowel vanwege de geleden nederlaag, als vanwege gebrek zijn vertrouwen in verwezenlijking van zijn kiesrechthervorming.

De drie coalitiepartijen onderhandelden daarna over herziening van het regeerakkoord. Hierover bereikten zij op paaszaterdag 26 maart overeenstemming. In de wandeling werd gesproken van het ‘Paasakkoord’.

Vier dagen later werd D66-voorzitter en burgemeester van Wageningen Alexander Pechtold als opvolger van De Graaf benoemd. D66 had tevens besloten een extra congres te houden over het bereikte akkoord. Op 2 april gaven de D66-leden steun aan het akkoord en was de crisis definitief opgelost.

Het kabinet-Balkenende II bestond uit het CDA, VVD en D66.


20. Kabinet-Balkenende II struikelt over de Ayaan-Crisis – 2006

Op 30 juni 2006 bood minister-president Jan Peter Balkenende het ontslag aan van de bewindslieden van D66 en stelden hij en de overige bewindslieden hun portefeuilles ter beschikking. De D66-bewindslieden stapten op, nadat de D66-fractie een dag eerder het vertrouwen in minister Verdonk had opgezegd. De aanleiding van het conflict tussen D66 en minister Rita Verdonk was de gang van zaken rond het Nederlanderschap van VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali.

Het kabinet-Balkenende II bestond uit het CDA, VVD en D66.


21. Kabinet-Balkenende IV valt na Afghanistancrisis – 2010

In de vroege ochtend van 20 februari 2010 wist het vierde kabinet-Balkenende geen overeenstemming te bereiken over eventuele voortzetting van de Nederlandse militaire activiteiten in de Afghaanse provincie Uruzgan. De ministers van PvdA wilden negatief antwoorden op een verzoek van de NAVO voor verdere activiteiten na 2010. Toen de meerderheid van het kabinet anders besloot, konden de PvdA-ministers dat niet voor hun rekening nemen en kondigden zij aan ontslag te nemen.

Het kabinet-Balkenende IV bestond uit het CDA, PvdA, ChristenUnie


22. Kabinet-Rutte I valt na onenigheid over de begroting voor 2013 – 2012

De kabinetscrisis over de begroting voor 2013 was een Nederlandse kabinetscrisis die leidde tot de val van het kabinet-Rutte I. Oorzaak was het mislukken van het Catshuisoverleg over de begroting voor 2013.

Het overleg begon op 5 maart 2012 en eindigde op 21 april 2012 nadat de PVV kenbaar had gemaakt aan de overige partners (VVD en CDA) niet akkoord te kunnen gaan met de plannen. Het moeizame overleg had uiteindelijk geresulteerd in een totaalpakket van 14 miljard aan bezuinigingen.

Het kabinet-Rutte I bestond uit de VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.


23. Kabinet-Rutte III vanwege de Toeslagenaffaire – 2021

Het kabinet besloot op 15 januari 2021 af te treden naar aanleiding van de fouten met de kinderopvangtoeslag.

De toeslagenaffaire is een affaire waarbij ongeveer 26.000 ouders onterecht slachtoffer werden van fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag en/of slachtoffer werden van een harde fraudeaanpak door de Belastingdienst, van 2013 tot en met zeker 2019. Dit kwam aan het licht in september 2018. Onderzoekers van de toeslagenaffaire spraken van ‘institutionele vooringenomenheid’, schending van ‘de grondbeginselen van de rechtstaat’, ‘bestuurlijk onvermogen’ en noemden de werkwijze ‘discriminerend’.

In 2019 trad hiervoor staatssecretaris van Financiën Menno Snel af. In 2021 viel twee maanden voor de verkiezingen kabinet-Rutte III hierover na een rapport van een parlementaire ondervragingscommissie. Diezelfde dag stapte Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes ook direct op, omdat hij als staatssecretaris van Financiën was in het voorgaande kabinet.

Kabinet-Rutte III bestond uit de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.


20 Meest voorkomende vlinders in België 2020

0
Klein koolwitje- Nr. 1 meest voorkomende vlinders in België 2020
Klein koolwitje- Nr. 1 meest voorkomende vlinders in België 2020

Meest voorkomende vlinders in België 2020

Ze hebben er vele en vele verschillende vlinders geteld in de tuinen in België.


Lees hier ->>> meer over België en hier ->>> meer over de natuur op deze website.


Top 20 – Meest voorkomende vlinders in België 2020

 1. Klein koolwitje – 12.515 geteld
 2. Atalanta – 12.134 geteld
 3. Dagpauwoog – 8.049 geteld
 4. Groot koolwitje – 7.864 geteld
 5. Bruin zandoogje – 5.698 geteld
 6. Gehakkelde aurelia – 5.002 geteld
 7. Boomblauwtje – 4.856 geteld
 8. Citroenvlinder – 4.329 geteld
 9. Oranje zandoogje – 3.745 geteld
 10. Bont zandoogje – 2.754 geteld
 11. Kolibrievlinder – 2.634 geteld
 12. Koninginnenpage – 1.620 geteld
 13. Icarusblauwtje – 1.556 geteld
 14. Kleine vos – 1.463 geteld
 15. Klein geaderd witje – 1.179 geteld
 16. Gamma-uil – 788 geteld
 17. Koevinkje – 687 geteld
 18. Muntvlindertje – 676 geteld
 19. Distelvlinder – 601 geteld
 20. Landkaartje – 496 geteld

Top 20 – Meest voorkomende vlinders in België 2020

20. Landkaartje – 496 geteld
19. Distelvlinder – 601 geteld
18. Muntvlindertje – 676 geteld
17. Koevinkje – 687 geteld
16. Gamma-uil – 788 geteld
15. Klein geaderd witje – 1.179 geteld
14. Kleine vos – 1.463 geteld
13. Icarusblauwtje – 1.556 geteld
12. Koninginnenpage – 1.620 geteld
11. Kolibrievlinder – 2.634 geteld
10. Bont zandoogje – 2.754 geteld
9. Oranje zandoogje – 3.745 geteld
8. Citroenvlinder – 4.329 geteld
7. Boomblauwtje – 4.856 geteld
6. Gehakkelde aurelia – 5.002 geteld
5. Bruin zandoogje – 5.698 geteld
4. Groot koolwitje – 7.864 geteld


3. Dagpauwoog – 8.049 geteld

De dagpauwoog is een van de bontst gekleurde en bekendste soorten vlinders in Europa. De soort komt binnen Europa algemeen voor in de gematigde zones en ontbreekt in het uiterste noorden en zuiden. Ook in de gematigde gebieden van Azië vinden we de soort tot in Japan. Het grote verspreidingsgebied is onder meer te verklaren doordat de belangrijkste waardplant, de brandnetel, zoveel voorkomt. In België en Nederland is de dagpauwoog algemeen aanwezig.


2. Atalanta – 12.134 geteld

Atalanta
Atalanta

De atalanta of admiraalvlinder of nummervlinder is een van de meest voorkomende vlinders in België en Nederland. In Noord-Europa is het een van de laatste vlinders die gezien kan worden vooraleer de winter begint. In het zuiden vliegt de vlinder ook op zonnige winterdagen.


1. Klein koolwitje – 12.515 geteld

Klein koolwitje- Nr. 1 meest voorkomende vlinders in België 2020
Klein koolwitje- Nr. 1 meest voorkomende vlinders in België 2020

Het klein koolwitje komt in grote delen van Europa voor, maar ook in Noord-Afrika, Azië en Japan en is een exoot in Noord-Amerika en Australië. De vlinder vliegt van zeeniveau tot 3000 meter in berggebied. Het stelt geen specifieke eisen aan zijn omgeving en kan daarom overal worden aangetroffen waar de waardplanten groeien.


Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021 – De top 50

0
Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021
Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021

Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021

De mensen achter de website Numbeo.com vragen jaarlijks 30.000 wereldbewoners het hemd van het lijf. Zo weten we nu inmiddels de vierkante meterprijs van een woning in meer dan 500 steden wereldwijd. Ook staan er acht Nederlandse steden in deze lijst. Lees meer…


Lees hier meer ->>> wonen over op deze website.


1. (41) Amsterdam – € 7.571 per m2
2. (70) Haarlem – € 5.884
3. (98) Utrecht – € 4.905
4. (131) Rotterdam – € 4.078
5. (137) Delft – € 3.974
6. (141) Eindhoven – € 3.919
7. (159) Den Haag – € 3.597
8. (197) Groningen – € 3.057


Top 50 – Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021


50. Salt Lake City, UT, Verenigde Staten – € 6.682 per m2
49. Los Angeles, CA, Verenigde Staten – € 6.762 per m2
48. Hamburg, Duitsland – € 6.763 per m2
47. Rome, Italië – € 6.924 per m2
46. Fort Collins, CO, Verenigde Staten – € 7.005 per m2
45. Frankfurt, Duitsland – € 7.098 per m2
44. West Palm Beach, FL, Verenigde Staten – € 7.150 per m2
43. Bern, Zwitserland – € 7.244 per m2
42. Toronto Canada – € 7.389 per m2
41. Amsterdam, Nederland – € 7.571 per m2
40. Vancouver, Canada – € 7.585 per m2
39. Wenen, Oostenrijk – € 7.657 per m2
38. San Jose, CA, Verenigde Staten – € 7.975 per m2
37. Jeruzalem, Israel – € 8.043 per m2
36. Dubrovnik, Kroatië – € 8.139 per m2
35. Helsinki, Finland – € 8.152 per m2
34. Oslo, Noorwegen – € 8.265 per m2
33. Berkeley, CA, Verenigde Staten – € 8.277 per m2
32. Milaan, Italië – € 8.317 per m2
31. Guangzhou, China – € 8.387 per m2
30. Sydney, Australië – € 8.459 per m2
29. Oakland, CA, Verenigde Staten – € 8.559 per m2
28. Bellingham, WA, Verenigde Staten – € 8.773 per m2
27. Boston, MA, Verenigde Staten – € 9.150 per m2
26. Stockholm, Zweden – € 9.381 per m2


Top 25 – Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021


25. Jersey City, NJ, Verenigde Staten – € 9.526 per m2
24. Tokio, Japan – € 9.862 per m2
23. Lugano, Zwitserland – € 10.351 per m2
22. Taipei, Taiwan – € 10.408 per m2
21. Boulder, CO, Verenigde Staten – € 10.457 per m2
20. Luxemburg, Luxemburg – € 10.546 per m2
19. Brooklyn, NY, Verenigde Staten – € 10.823 per m2
18. Macao, Macao – € 11.060 per m2
17. Bazel, Zwitserland – € 11.360 per m2
16. Munchen, Duitsland – € 11.535 per m2
15. Fremont, CA, Verenigde Staten – € 11.753 per m2
14. Zurich, Zwitserland – € 11.954 per m2
13. San Francisco, CA, Verenigde Staten – € 12.025 per m2
12. Tel Aviv-Yafo, Israël – € 12.202 per m2
11. Parijs, Frankrijk – € 12.212 per m2


Top 10 – Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021


10. Geneve, Zwitserland – € 12.258 per m2
9. Shanghai, China – € 12.428 per m2
8. Shenzhen, China – € 12.615 per m2
7. Londen, Verenigd Koninkrijk – € 13.081 per m2
6. Beijing, China – € 13.243 per m2


Top 5 – Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021


5. New York, NY, Verenigde Staten – € 13.373 per m2
4. Singapore, Singapore – € 16.218 per m2


Top 3 – Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021


3. Seoul, Zuid-Korea – € 16.434 per m2
2. Queens, NY, Verenigde Staten – € 19.711 per m2
1. Hong Kong, Hong Kong – € 26.404 per m2

Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021
Duurste steden ter wereld om een huis te kopen 2021

10 best betaalde banen in Nederland 2021

0
Best betaalde banen in Nederland 2021
Best betaalde banen in Nederland 2021

Best betaalde banen in Nederland 2021

Zo’n baan waar je aan het einde van de maand ook nog eens iets overhoudt, dat zou toch mooi zijn? Wil je in aanmerking komen voor de onderstaande banen, dan dien je vaak wel meer dan een paar jaar in de schoolbankjes te moeten gaan zitten. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over werk op deze website.


Top 10 – Best betaalde banen in Nederland 2021

Bron: www.blog.andwork.com

 1. Medisch Specialist – 170.000,- euro
 2. Gezagvoerder Vliegtuig – 150.000,- euro
 3. Voorzitter Raad van Bestuur – 145.000,- euro
 4. Finance Manager – 132.000,- euro
 5. Notaris – 120.000,- euro
 6. HR-directeur – 100.000,- euro
 7. Manager Software Development – 86.000,- euro
 8. Advocaat – 85.000,- euro
 9. Apotheker – 80.000,- euro
 10. Data Scientist – 60.000,- euro


Top 10 – Best betaalde banen in Nederland 2021


10. Data Scientist – 60.000,- euro
Data scientists genereren waardevolle inzichten uit een grote hoeveelheid gestructureerde of ongestructureerde data, ook wel ‘big data’ genoemd. Dit doet de data scientist door speciale tools en software te gebruiken en zogenaamde algoritmes te schrijven om data te ontsluiten, structuren en te analyseren. Binnen sommige functies kan een data scientist ook betrokken zijn bij het grondig analyseren van de bedrijfsvoering om de behoeftes van het bedrijf in kaart te brengen. (Bron: \www.vacatures.nl)

9. Apotheker – 80.000,- euro

8. Advocaat – 85.000,- euro

7. Manager Software Development – 86.000,- euro

6. HR-directeur – 100.000,- euro


Top 5 – Best betaalde banen in Nederland 2021


5. Notaris – 120.000,- euro

4. Finance Manager – 132.000,- euro


Top 3 – Best betaalde banen in Nederland 2021


3. Voorzitter Raad van Bestuur – 145.000,- euro

2. Gezagvoerder Vliegtuig – 150.000,- euro
Een gezagvoerder is de hoogst verantwoordelijke aan boord van een zeeschip, verkeersvliegtuig, luchtschip, ruimtevaartuig of binnenschip. Alle andere bemanningsleden staan onder zijn of haar gezag. Om als gezagvoerder te mogen functioneren bezit deze persoon de nodige kennis, kunde en ervaring, alsmede diploma’s, brevetten en andere bewijzen van bekwaamheid. (Bron: Wikipedia)

1. Medisch Specialist – 170.000,- euro
Een specialist is een arts met de kennis en ervaring om een bepaald specialisme te kunnen uitoefenen. In veel landen zijn er eisen vastgesteld voor erkenning van een arts als specialist. Veelal moet deze na de algemene artsenopleiding een aanvullende opleiding volgen volgens een leer-werktraject. Bepaalde medische handelingen en het recht om de bijbehorende beroepstitel te voeren, kunnen voorbehouden zijn aan artsen die voldoen aan deze eisen. (Bron: Wikipedia)


De grootste bedragen ooit gewonnen in een casino

0
De grootste bedragen ooit gewonnen in een casino
De grootste bedragen ooit gewonnen in een casino

De grootste bedragen ooit gewonnen in een casino

Iedereen droomt er wel eens van: miljonair worden. Sommigen wagen hun kans door elke week mee te spelen met EuroMillions, terwijl anderen een casino binnenstappen in de hoop naar huis te gaan met een mooi bedrag. Voor tien geluksvogels legde een bezoekje aan het casino hen geen windeieren.


10. Elmer Sherwin – $21,14 miljoen (+/- €17,2 miljoen)

Elmer Sherwin, een WO II-veteraan, won maar liefst twee keer een gigantische jackpot. De eerste keer was in 1989 in Las Vegas. Zo’n 10 uur nadat The Mirage officieel zijn deuren opende, stapte Sherwin al met $4,6 miljoen buiten. Zestien jaar later won hij een tweede jackpot t.w.v. $21,14 miljoen.


9. Anonieme Amerikaan – $21,3 miljoen (+/- €17,3 miljoen)

In juni 1999 won een Amerikaanse man uit de staat Illinois zo’n $21 miljoen met Megabucks. Hij speelde bij Caesars Palace met een inzet van €10 en ging naar huis met de jackpot.


8. Jon Heywood – €17,8 miljoen

In oktober 2015 won een Britse soldaat slechts 25 minuten na het aanmaken van een online casino account maar liefst €17,8 miljoen. Heywood won dit bedrag bij betrouwbaar online casino Betway.

Dit was op dat moment het grootste bedrag ooit gewonnen met de Mega Moolah jackpot. Jon Heywood besloot, in tegenstelling tot vele andere winnaars, niet anoniem te blijven.


7. Anonieme Finse speler – €17,8 miljoen

Toen een anonieme Finse speler besloot Mega Fortune te spelen bij Paf Casino, had hij nooit kunnen denken dat hij miljonair zou worden. Met een inzet van slechts 25 cent harkte hij de jackpot van 17,8 miljoen binnen.


6. Johanna Heundl – $22,6 miljoen (+/- €18,4 miljoen)

Johanna Heundl speelde in 2002 voor de allereerste keer de Megabucks slotmachine in Las Vegas. Ze zette meteen $100 per spin in en al na haar tweede spin won ze de gigantische jackpot t.w.v. $22,6 miljoen.


5. Anonieme geluksvogel – €18,9 miljoen

Op 28 september 2018 won een anonieme speler de grootste jackpot ooit in een online casino. De speler zette bij online casino Grand Mondial 75 cent per spin in op Mega Moolah en won na zo’n 50 spins maar liefst €18,9 miljoen.


4. Gepensioneerde stewardess – $27,5 miljoen (+/- €22,4 miljoen)

Een gepensioneerde stewardess won maar liefst $27,5 miljoen in het Palace Station Hotel in Las Vegas. Dit deed ze door $300 in te zetten op de Megabucks slotmachine. Eigenlijk wilde ze $100 inzetten, maar na een druk op de verkeerde knop bedroeg haar inzet $300.

Een vergissing die goed uitdraaide. Dit was niet de eerste keer dat de vrouw een groot bedrag won in een casino. Enkele weken daarvoor won ze namelijk al $680.000 met Wheel of Fortune.


3. Cynthia Jay-Brennan – $34,95 miljoen (+/- €28,5 miljoen)

Ook de Amerikaanse Cynthia Jay-Brennan won een monsterbedrag in het casino. Tijdens het verjaardagsfeestje van haar schoonmoeder, besloot ze de Megabucks slotmachine te spelen. Al tijdens haar 9e poging won ze $34,95 miljoen. Dit was op dat moment de hoogste Megabucks jackpot ooit.

Ze nam daarna ontslag, trouwde en ging op huwelijksreis. Jammer genoeg kent dit verhaal geen goed einde. Enkele weken na haar jackpot winst raakte Cynthia Jay-Brennan betrokken bij een ongeval waarbij haar zus overleed. Cynthia zelf belandde in een coma en raakte verlamd vanaf de borst.


2. Anonieme geluksvogel – $39,7 miljoen (+/- €32,4 miljoen)

Een 25 jaar oude man die anoniem wenst te blijven, won het tweede grootste bedrag ooit in een casino. De geluksvogel stapte het Excalibur casino binnen, zette €100 in op de Megabucks slotmachine en won maar liefst $39,7 miljoen.

De kans op winst was slechts 1 op 16,7 miljoen. Een straf kunstje! De gelukkige winnaar besloot om 25 jaar lang jaarlijks $1,5 miljoen te laten uitbetalen.


1. Archie Karas – $40 miljoen (+/- €32,6 miljoen)

Nadat hij in december 1992 zo’n $2 miljoen verloor tijdens een pokertoernooi, trok Archie Karas naar Las Vegas met slechts $50 in zijn zakken. Voordat hij het casino betrad, leende hij $10.000. Wat hierna volgde was een ‘winning streak’ die zo’n drie jaar duurde. In die tijd won hij maar liefst $40 miljoen.

Eind goed, al goed? Jammer genoeg was de lokroep van het casino te groot voor Karas en vergokte hij zijn hele fortuin. Binnen de drie weken verloor hij al $19 miljoen. Hij vergokte daarna ook de rest van zijn geld en is momenteel zelfs levenslang verbannen uit alle casino’s in Nevada en Las Vegas.


10 Gevaarlijkste insecten ter wereld – een overzicht

0
Gevaarlijkste insecten ter wereld
Gevaarlijkste insecten ter wereld

Gevaarlijkste insecten ter wereld

Voor welke soort moet je het bangst zijn? Er zijn veel insectensteken mogelijk en sommigen met de dood tot gevolg. Hier is de lijst met 10 gevaarlijkste insecten ter wereld.


Lees hier ->>> meer over dieren in deze wereld.


Top 10 – Gevaarlijkste insecten ter wereld


10. Kogelmier

Kogelmier
Kogelmier

De kogelmier is de grootste van alle mieren ter wereld. Ze komen vooral voor in regenwouden van Nicaragua en Paraguay. Na de beet zou het slachtoffer het gevoel hebben te worden neergeschoten, vandaar kogel. In feite is de steek van een kogelmier 30 keer pijnlijker dan die van een wesp of een honingbij.

Elke kogelmierenkolonies bevatten honderden leden. Ze maken meestal een nest aan de voet van grote bomen. Kogelmieren geven ook een onaangename geur af zodra ze een roofdier hebben gevonden. Als die truc de roofdieren niet zou verdrijven, vallen ze aan!


9. Horzels

Horzel
Horzel

De volwassen dieren leven niet lang en eten ook niet. De larven echter leven parasitair in zoogdieren, zoals geiten, paarden en kamelen. Als ze volgroeid zijn, worden ze uitgeniesd, maar ze kunnen zich ook door de huid naar buiten vreten en zich dan in de grond verpoppen.

Horzels zijn schadelijk doordat de larven parasiteren in levende dieren. De enige soort die op de mens parasiteert is Dermatobia hominis. Deze horzel kan niet steken maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Hier kruipt de larve meestal door het gaatje van de muggenbeet naar binnen.

Patiënten kunnen de beweging van de larven onder hun huid voelen. Zodra de ontwikkeling van de larven voltooid is, verlaten ze het lichaam.


8. Vlooien

Vlo
Vlooien zijn externe parasieten die bloed zuigen uit mensen, vogels, reptielen en dieren. De vlooien kunnen jeukende plekken op de huid van gastheren veroorzaken. Vlooien hebben slechts een grootte van de punt van een pen en planten zich zeer snel voort. Elke vrouwelijke vlo legt 2.000 eieren tijdens hun leven.

Er zijn 2.000 bekende soorten vlooien in de wereld. Jonge vlooien kunnen het bloedvolume consumeren dat meer dan 15 keer hun lichaamsgewicht bedraagt. De vlooienbeten op het menselijk lichaam resulteren in rode bultjes. Ze worden vaak aangetroffen rond de taille, knieën en ellebogen. De vlooienbeet jeukt erg en kan ook tot infectie leiden.


7. Vuurmieren

Vuurmieren
Vuurmieren

Er zijn 285 verschillende soorten vuurmieren in de wereld. Eenmaal gestoord, zullen ze de indringer herhaaldelijk proberen te steken. De steek van de vuurmier is ook erg pijnlijk. Een witte puist veroorzaakt door deze beestjes duurt weken. Hun gif kan ook verschillende huidproblemen veroorzaken. Vuurmieren vallen meestal aan in de groep die tien tot honderden mieren bevat.


6. Roofwantsen

Roofwantsen
Roofwantsen

De roofwantsen groeien op door het bloed van gewervelde dieren te zuigen. Ze brengen ook een parasiet over die Trypanosoma cruzi wordt genoemd. Roofwantsen doden jaarlijks 12.000 mensen.


Top 5 – Gevaarlijkste insecten ter wereld


5. Japanse reuzenhoornaar

Japanse reuzenhoornaar
Japanse reuzenhoornaar

De Japanse reuzenhoornaar is de grootste soort horzel ter wereld. Het is een insect dat meer dan 4 cm lang kan worden, met een spanwijdte van meer dan 6 cm. Elk jaar worden tot 40 doden geregistreerd door de steek van de Japanse horzel. Het gif van de Japanse horzel veroorzaakt binnen korte tijd een allergische reactie en lost weefselop. Het herhaalde steken van de groep Japanse reuzenhoornaars kan ook de dood tot gevolg hebben.

Ze zijn erg agressief en onverschrokken. Elke kolonie heeft maximaal 700 leden. Ze voeden zich voor een aanzienlijk deel met honingbijenlarven. Ze hebben de kracht om tot wel 40 honingbijen in een minuut af te maken.


4. Tseetseevliegen

Tseetseevlieg
Tseetseevlieg

De Tseetseevliegen zijn een dodelijkste bijtende insecten afkomstig uit Afrika. Ze voeden zich voornamelijk met het bloed van gewervelde dieren. De extreem gevaarlijke insecten injecteren krachtig gif. Geschat wordt dat ongeveer een half miljoen mensen het leven laten door de aanval van tseetseevliegen in Afrika. In het vroege stadium zou het gif van tseetseevliegen slaapziekte veroorzaken bij het slachtoffer, maar het kan tot dodelijke afloop hebben zonder de juiste behandeling.


Top 3 – Gevaarlijkste insecten ter wereld


3. Geafrikaniseerde honingbij

Geafrikaniseerde honingbij
Geafrikaniseerde honingbij

De Afrikaanse honingbijen zijn zeer agressieve en dominante insecten. De groep dodelijke bijen volgt het slachtoffer meer dan 1,5 kilometer. Ze vallen aan in een grote groep en steken de prooi helemaal lek.

Deze dodelijke bijen richten zich voornamelijk op het gezicht en de ogen van mensen. Hun gif is niet zo gevaarlijk, maar een aanval door een groep dodelijke bijen kan zeker wel de dood tot gevolg hebben. Ze leven in grote kolonies met meer dan 80.000 leden. Zodra ze verstoord raken, worden de bijen de komende 24 uur gewaarschuwd en vallen ze alle dieren of mensen aan die binnen hun bereik komen.


2. Dorylus of siafu

Dorylus of siafu
Dorylus of siafu

Elke kolonie van deze mieren heeft tot 22 miljoen leden. Zelfs olifanten rennen weg voor de groepsaanval van mieren. Ze proberen elk dier dat op hun pad komt af te maken. Ze doden doorgaans duizenden verschillende dieren binnen een enkele aanval. De mieren maken wonden bij dieren en mensen met behulp van hun sterke onderkaken. Ze plunderen ook nesten van andere insecten voor voedsel en doden ze.


1. Muggen

Gevaarlijkste insecten ter wereld
Mug: gevaarlijkste insecten ter wereld

Muggen zijn de gevaarlijkste insecten op aarde. Dit dodelijkste insect veroorzaakt elk jaar één miljoen doden door de overdracht van dodelijke malaria. Muggen dragen malariakiemen van de ene plaats naar de andere, en ze verspreiden ziektekiemen in het bloed van het slachtoffer door te bijten. De WHO schatte dat er in elke 30 seconden een kind sterft als gevolg van malaria en dat elk jaar 500 miljoen gevallen van malaria worden gemeld.

Naast malaria verspreiden muggen ook dengue, gele koorts, encefalitis en het West-Nijlvirus.


14 Duurste zonnebrillen van 2021 – een overzicht

0
Duurste zonnebrillen van 2021
Duurste zonnebrillen van 2021

Duurste zonnebrillen van 2021

Ook aan een zonnebril kun je flink veel geld uitgeven als je dat zou willen. Zie hier een overzicht van de 14 duurste zonnebrillen.


Top 14 – Duurste zonnebrillen van 2021


Lees hier ->>> meer over geld op deze website.


14. Cartier Paris 18k Gold Sunglasses – 25.000 dollar
Cartier Paris 18k Gold Sunglasses
Cartier Paris 18k Gold Sunglasses


13. Lugano Diamonds Sunglasses – 27.000 dollars
Lugano Diamonds Sunglasses
Lugano Diamonds Sunglasses


12. Gold and Wood 119 Diamond Sunglasses- 30.000 dollar
Gold and Wood 119 Diamond Sunglasses
Gold and Wood 119 Diamond Sunglasses


11. Bvlgari Parentesi Diamond Sunglasses – 31.000 dollar
Bvlgari Parentesi Diamond Sunglasses
Bvlgari Parentesi Diamond Sunglasses


10. Bentley Platinum Sunglasses – 45.276 dollar
Bentley Platinum Sunglasses
Bentley Platinum Sunglasses


9. Gold and Wood 253 Diamond Expensive Sunglasses – 55.000 dollar

Gold and Wood 253 Diamond Expensive Sunglasses
Gold and Wood 253 Diamond Expensive Sunglasses

8. Bulgari Flora Sunglasses – 59.000 dollar
Bulgari Flora Sunglasses
Bulgari Flora Sunglasses


7. Maybach “The Diplomat I” Sunglasses – 60.000 dollar
Maybach “The Diplomat I” Sunglasses
Maybach “The Diplomat I” Sunglasses


6. Luxuriator Canary Diamond Glasses – 65.000 dollar
 Luxuriator Canary Diamond Glasses
Luxuriator Canary Diamond Glasses


Top 5 – Duurste zonnebrillen van 2021


5. CliC Gold 18 Carat Gold Sports Sunglasses – 75.000 dollar
CliC Gold 18 Carat Gold Sports Sunglasses
CliC Gold 18 Carat Gold Sports Sunglasses


4. Cartier Panthere Sunglasses – 159.000 dollar
Cartier Panthere Sunglasses
Cartier Panthere Sunglasses


Top 3 – Duurste zonnebrillen van 2021


3. Shiels Jewellers Emerald Sunglasses – 200.000 dollar
Shiels Jewellers Emerald Sunglasses
Shiels Jewellers Emerald Sunglasses

Het is een uniek product van het wereldklasse merk Shiels Jewelers, een Australisch bedrijf gevestigd in Adelaide. Deze zonnebril gemaakt met een heel dun montuur van puur goud dat bezaaid is met diamanten.

Shiels Jewelers Emerald Sunglasses is geïnspireerd door Nero, de Romeinse keizer die beroemd is vanwege het bekijken van gladiatorengevechten in de arena door middel van groene edelstenen.


2. Dolce and Gabbana DG2027B Sunglasses – 383.000 dollars
Dolce and Gabbana DG2027B Sunglasses
Dolce and Gabbana DG2027B Sunglasses

De Dolce and Gabbana DG2027B zonnebril is een geweldig product van het vooraanstaande merk Dolce & Gabbana. Het staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen, grote expertise en inspirerende productlijnen. Het combineert een modern concept met een mediterrane stijl om tot een uniek product te komen.

Beroemdheden en rijke klanten zijn fan van deze bril die is gedragen door niemand minder dan Angelina Jolie, Isabella Rossellini, Demi Moore, Kim Kardashian, Nicole Kidman en Madonna.

De bruin getinte zonnebril heeft een puur gouden montuur. De namen Dolce en Gabbana zijn geïntegreerd met behulp van kleine diamanten in de pootjes van de zonnebril.


1. Chopard De Rigo Vision Sunglasses – 408.000 dollar
 Chopard De Rigo Vision Sunglasses
Chopard De Rigo Vision Sunglasses

De Chopard De Rigo Vision zonnebril is één van de duurste zonnebrillen ter wereld. Het is een meesterwerk en is gemaakt door het modieuze merk De Rigo Vision in samenwerking met Chopard, het Zwitserse juwelenhuis. De zonnebrillen zijn ondanks het hoge prijskaartje erg populair en zijn gedragen door Elton John, Tom Jones en Gwyneth Paltrow.

Chopard De Rigo Vision zonnebrillen zijn een designeritem en gemaakt met behulp van 24-karaats goud dat zestig gram weegt. De bril heeft eenenvijftig perfect geslepen rivierdiamanten van elk vier karaat.


Top 10 populairste cognac merken – Een heerlijk overzicht

0
Hennessy
Hennessy

Populairste cognac merken

Heerlijk na afloop van een goed diner in combinatie met een mooie sigaar. Zie en lees hier meer over cognac…


Lees hier ->>> meer over eten en drinken op deze website.


Top 10 populairste cognac merken


10. Frapin

XO VIP

De Frapin is een cognac producent gevestigd in de stad van Segonzac, in het hart van de Grande Champagne streek van Frankrijk.

De familie Frapin is sinds 1270 gevestigd in het zuidwesten van Frankrijk, aanvankelijk als een familie van wijnbouwers.

Ze vestigden zich in de Grande Champagne-regio. Het hoofdkantoor in het kasteel van Fontpinot in Segonzac. Tegenwoordig beslaat het landgoed van Frapin 300 hectare volledig in Grande Champagne, officieel genoteerd als Premier Grand Cru du Cognac, waarvan 200 hectare is beplant met de Ugni blanc-druivensoort.

Website: www.cognac-frapin.com


9. Camus

Camus
Camus

Website: www.camus.fr


8. Kelt

Kelt
Kelt

Dit is een traditionele Grande Champagne VSOP die veel langer mag rijpen dan het wettelijk minimum van 4,5 jaar. Dit in een Limousin eikenhouten vaten dat de de basis vormt voor deze vermaarde cognac.

Website: www.keltcognac.com


7. Pierre Ferrand

Pierre Ferrand
Pierre Ferrand

Website: www.maisonferrand.com


6. Remy Martin

 Rémy Martin Louis XIII
Rémy Martin Louis XIII

De Rémy Martin wordt geproduceerd door het bedrijf met dezelfde naam, dat in 1724 werd gesticht door de persoon Rémy Martin.

Begin jaren negentig nam Pierre Cointreau het initiatief voor een fusie met Cointreau, wat in 1991 leidde tot het ontstaan van een van de belangrijkste Franse wijn- en drankengroep Rémy Cointreau.

De duurste soort die ze verkopen is de Rémy Martin Louis XIII

Website: www.remymartin.com


5. Courvoisier

Courvoisier
Courvoisier

Website: www.courvoisier.com


4. Meukow

Meukow
Meukow

Website: www.meukowcognac.com


Top 3 populairste cognac merken


3. Martell

Martell
Martell

Het cognachuis Martell is gesticht in 1715 door Jean Martell (1694–1753). Het maakt deel uit van de dochteronderneming Martell Mumm Perrier-Jouët van het Franse wijn- en gedistilleerde conglomeraat Pernod Ricard .

Website: www.martell.com


2. Hine

Hine
Hine

Deze cognac is genoemd naar de eigenaar Thomas Hine, een Engelsman uit Dorset, Engeland . Het bedrijf is opgericht in 1763. Na zijn arrestatie tijdens de Franse Revolutie trouwde Thomas Hine met een jong meisje, Françoise Elisabeth, wiens vader een cognachuis bezat in Jarnac. Hine bracht het bedrijf naar nieuwe hoogten en noemde het uiteindelijk Thomas Hine & C °. in 1817.

Website: www.hinecognac.com


1. Hennessy

Hennessy
Hennessy

Het bedrijf begon toen de Ier Richard Hennessy, die een huursoldaat was voor de Franse koning, als betaling een stuk land kreeg in de stad Cognac in Frankrijk in 1765. Hij begon een handelsbedrijf dat in eerste instantie alleen de sterkedrank naar zijn Ierse vrienden en familie verstuurde. Zijn zoon James Hennessy breidde de zaak uit met het maken van de brandewijn waar de stad nu beroemd om is.

Website: www.hennessy.com


Elektrische auto’s met de grootste actieradius 2021 – De top 10

0
Elektrische auto's met de grootste actieradius 2021
Elektrische auto's met de grootste actieradius 2021

Elektrische auto’s met de grootste actieradius 2021

Als er iets is met elektrische auto’s, is het wel de actieradius. Het wordt beter en beter, maar of we er al echt gelukkig van worden is maar de vraag. Autowereld.com is een stukje gaan rijden en heeft de fabrieksopgave vergeleken met een gemiddelde snelheid van 100 en 130 kilometer per uur. Lees meer…


Lees hier ->>> over auto’s op deze website.


Top 10 – Elektrische auto’s met de grootste actieradius 2021


10. HONDA E

Fabrieksopgave: 222 kilometer
Test: actieradius bij 100 km/h: 160 kilometer
Test: actieradius bij 130 km/h: 111 kilometer


9. MAZDA MX-30

Fabrieksopgave: 200 kilometer
Test: actieradius bij 100 km/h: 171 kilometer
Test: actieradius bij 130 km/h: 98 kilometer


8. MINI ELECTRIC

Fabrieksopgave: 225 kilometer
Test: actieradius bij 100 km/h: 203 kilometer
Test: actieradius bij 130 km/h: niet getestK


7. HYUNDAI IONIQ ELECTRIC

Fabrieksopgave: 311 kilometer
Test: actieradius bij 100 km/h: 257 kilometer
Test: actieradius bij 130 km/h: 184 kilometer


6. AIWAYS U5

Fabrieksopgave: 400 kilometer
Test: actieradius bij 100 km/h: 261 kilometer
Test: actieradius bij 130 km/h: 182 kilometer


Top 5 – Elektrische auto’s met de grootste actieradius 2021


5. OPEL CORSA-E

Fabrieksopgave: 337 kilometer
Test: actieradius bij 100 km/h: 295 kilometer
Test: actieradius bij 130 km/h: 197 kilometer.


4. VOLKSWAGEN ID.3

Fabrieksopgave: 424 kilometer
Test: actieradius bij 100 km/h: 355 kilometer
Test: actieradius bij 130 km/h: 224 kilometer


Top 3 – Elektrische auto’s met de grootste actieradius 2021


3. VOLKSWAGEN ID.4

Fabrieksopgave: 502 kilometer
Test: actieradius bij 100 km/h: 368 kilometer
Test: actieradius bij 130 km/h: 258 kilometer


2. POLESTAR 2

Fabrieksopgave: 470 kilometer
Test: actieradius bij 100 km/h: 395 kilometer
Test: actieradius bij 130 km/h: 300 kilometer


1. KIA E-SOUL

Fabrieksopgave: 452 kilometer
Test: actieradius bij 100 km/h: 413 kilometer
Test: actieradius bij 130 km/h: 283 kilometer

KIA E-SOUL
KIA E-SOUL

Van de website van Kia: ‘De nieuwe Kia e-Soul is een 100% elektrische crossover vol karakter. Hij heeft een funky uiterlijk, een verrassend comfortabel interieur en altijd energie voor nieuwe avonturen – tot wel 452 km per acculading (WLTP). Het stijlvolle SUV pack maakt ‘m extra uitgesproken om te zien, met een speciale voorbumper en dynamische dorpellijsten. Zo geef je deze frisse nieuwkomer precies het karakter dat jij wilt.’

Website: www.kia.com


10 hoogste bruggen in Europa – een overzicht

0

Hoogste bruggen in Europa

Veel bergen en water: dan zijn er bruggen nodig om snel van a naar b te komen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over bruggen op deze website.


10 hoogste bruggen in Europa


10. Ponte 25 de Abril – Taag bij Lissabon, Portugal

Hoogte: 70 m
Lengte: 2.277,6 m

Ponte 25 de Abril
Ponte 25 de Abril

De brug is geopend voor het publiek op 6 augustus 1966, en heette oorspronkelijk Ponte Salazar (Salazarbrug), naar de premier/dictator Salazar. Op de dag van de Anjerrevolutie 25 april 1974 is, onder leiding van de revolutionaire Sofia des Reu, de naamplaat verwijderd en is omgedoopt in ’25 aprilbrug’.


9. Mala Rijeka Viaduct – Podgorica, Montenegro

Hoogte: 139 m
Lengte: 498,8 m

 Mala Rijeka Viaduct
Mala Rijeka Viaduct

Het Mala Rijeka-viaduct, letterlijk Kleine rivier, is een viaduct op de spoorlijn Belgrado-Bar. Het ligt ongeveer 20 km ten noorden van Podgorica, Montenegro.


8. Pont de Normandie, Le Havre – Honfleur – Frankrijk

Hoogte: 214,77 m
Lengte: 2.143,21 m

Pont de Normandie
Pont de Normandie

De Pont de Normandie, of de Brug van Normandië, is een tuibrug in Normandië over de Seine. De brug ligt op de plaats waar de Seine in Het Kanaal uitmondt. Dat is voor het estuarium van de Seine, waar de havenstad Le Havre ten noorden van ligt. Ten zuiden van het estuarium ligt daar het pittoreske Honfleur. De Pont de Normandie is een onderdeel van de Franse snelwegroute A29, die langs deze twee plaatsen komt. Zij worden door de brug met elkaar verbonden.


7. Taminabrücke, Taminaschlucht, Kanton St. Gallen, Zwitserland

Hoogte: 259 m

Taminabrücke
Taminabrücke

De Tamina-brug, de hoogste boogbrug ooit gebouwd in Europa, is ook de enige brug in Zwitserland die de barrière van 200 meter hoog overschrijdt. Ontworpen door de beroemde Duitse firma Leonhardt, Andrä & Partner, duurde de bouw van de 2-baans asymmetrische betonnen boog vijf jaar en bestaat uit een hoofdboogoverspanning van 259 meter met overspanningen voor een totale lengte van 414 meter of 475,4 meter inclusief aanloopbermwanden.

De nieuwe kruising verbindt de dorpen Pfäfers en Valens rechtstreeks en zorgt voor een veiligere route naar Bad Ragaz.


6. Platano Viaduct

Hoogte: 290 m
Lengte: 630 m

Viadotto Platano
Viadotto Platano

Ponte Platano ligt op de grens tussen de regio’s Basilicata en Campania, langs de snelwegknooppunt 5 van Sicignano degli Alburni naar Potenza. De term ‘knooppunt’ verwijst naar de functie van de snelweg als verbindingspunt tussen een grote stad en een grote snelweg. In dit geval verbindt de snelweg de stad Potenza met de snelweg A2.


Top 5 – hoogste bruggen in Europa


5. Viaduto do Corgo, A 4 Auto-Estrada Transmontana in Portugal

Hoogte: 300 m
Lengte: 2.796 metres

Viaduto do Corgo
Viaduto do Corgo

Het bouwwerk bevindt zich in de regio Trás-os-Montes, waar het de Corgo- rivier oversteekt, een zijrivier van de Douro. Dit alles ten zuiden van Vila Real. De overspanning van dit middendeel is 300 meter en de pylonen steken 70 meter boven de rijbaan uit. De lengte van de westelijke voorbrug is 855 meter, die van de oostelijke 1167 meter.


4. Sfalassà Viaduct – Calabrië, Italië

Hoogte: 254
Lengte: 376 m

Sfalassà Viaduct
Sfalassà Viaduct

Deze brug bevindt zich op de snelweg Autostrada A2 Salerno-Reggio Calabria en heeft een hoofdoverspanning van 376 meter. Het is de hoogste en langste framebrug ter wereld. Het viaduct van Sfalassà won drie keer de CECM European Award.


Top 3 – hoogste bruggen in Europa


3. Grote Beltbrug – Funen en Seeland, Denemarken

Hoogte: 254 m
Lengte: 18.000 m

Grote Beltbrug
Grote Beltbrug

Storebæltsbroen) is een hangbrug in Denemarken tussen de eilanden Funen (Nyborg) en Seeland (Korsør). De brug, als onderdeel van de E20, werd in juli 1998 voor auto’s en ander gemotoriseerd vervoer opengesteld. De Grote Beltbrug vervangt de historische veerverbinding van Knudshoved naar Halskov. Door de realisatie van deze brugverbinding, en sinds de opening van de Sontbrug, kan het verkeer uit West-Europa over de weg heel Scandinavië bereiken.


2. Russky Bridge – Vladivostok, Rusland

Hoogte: 320,9 m
Lengte: 3.100 m

Russky Bridge
Russky Bridge

De Russky-brug is een tuibrug in Vladivostok ,Primorsky Krai , Rusland. De brug verbindt het Russky-eiland en het Muravyov-Amursky-schiereiland van de stad over de oostelijke Bosporus.Met een centrale overspanning van 1.104 meter is het de langste tuibrug ter wereld .


1. Millau Viaduct – Millau en Creissels, Frankrijk

Hoogte: 343 m
Lengte: 2.460 m

Viaduct van Millau
Viaduct van Millau

Viaduc de Millau is een meervoudige tuiconstructie over de rivier de Tarn, in de gemeentes Millau en Creissels in het departement Aveyron in Frankrijk. Het viaduct, op 14 december 2004 geopend door de toenmalige president Jacques Chirac, is de hoogste brug ter wereld (in constructiehoogte, d.w.z. de hoogte van de brugpijlers).


10 Kleinste hoofdsteden van Europa

0
Vaticaanstad - Kleinste hoofdsteden van Europa
Vaticaanstad - Kleinste hoofdsteden van Europa

Kleinste hoofdsteden van Europa

Amsterdam moet het doen met bijna 900.000 inwoners. De nummer één moet het doen met 900 keer minder levende zielen in haar hoofdstad. Lees meer…


Lees hier ->>> meer steden op deze website.


Top 10 – Kleinste hoofdsteden van Europa


10. Podgorica – 185.937 inwoners

Montenegro of in het Venetiaans: ‘zwarte berg’ is een land op de Balkan. Het ligt aan de Adriatische Zee tegenover Italië en grenst, vanaf de zee met de klok mee, aan Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië. De Montenegrijnse hoofdstad is Podgorica.

Er wonen al mensen in Podgorica de prehistorie. De stad is voor het eerst bij naam vermeld in de geschiedenis in 1326. Het kwam onder de heerschappij van Servië en Venetië. Van 1466 tot 1878 was het deel van het Ottomaanse Rijk, waarna het bij Montenegro gevoegd werd, dat toen nog Cetinje als hoofdstad had.

In 1918 werd Montenegro een deel van het Koninkrijk Joegoslavië. In 1946 is de stad in Titograd omgedoopt en tegelijkertijd tot hoofdstad van Montenegro benoemd. Sinds 1992 heet de stad weer Podgorica.


9. Bern – 133.791 inwoners

Hoewel Bern de hoofdstad van Zwitserland genoemd wordt, heeft Zwitserland eigenlijk geen hoofdstad. Bern is officieel de Bondsstad. Toen in 1848 de Zwitserse statenbond omgevormd tot bondsstaat waren er drie kandidaat-steden om bondsstad te worden. Op 28 november is Bern verkozen.

Zürich, toen al de economisch sterkste stad van Zwitserland, is, juist om die positie niet nog meer te versterken, niet gekozen. Luzern was de derde kandidaat, maar had als nadeel dat het bij de Sonderbund-oorlog bij de afvallige kantons hoorde, iets wat de machthebbers niet wilden belonen.


8. Reykjavik – 131.136 inwoners

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. Het is de meest westelijke hoofdstad van Europa en met een ligging net ten zuiden van de poolcirkel ook ’s werelds noordelijkste hoofdstad.

De inwoners zijn voornamelijk werkzaam in de visserij en fabrieksindustrie, naast de gebruikelijke handel en dienstverlening die hoofdsteden eigen is. Verder is er een grote variëteit aan lichte industrie. Reykjavik is het landelijk centrum voor handel en transport, overheidsinstellingen, onderwijs en sociale en gezondheidsdiensten, en is ook een van de belangrijkste vissershavens van het land.


7. Luxemburg – 116.328 inwoners

Lëtzebuerg is de hoofdstad en grootste stad van het Groothertogdom Luxemburg. De rivieren Alzette en Pétrusse stromen door de stad. De naam Luxemburg is afkomstig van Lucilinburhuc, dat kleine burcht betekent.

De stad is een van de rijkste steden van Europa. Het is een belangrijke stad voor de internationale financiële sector. Tegelijkertijd is de stad samen met Brussel, Frankfurt am Main en Straatsburg een van de belangrijkste vestigingsplaatsen van Europese instituties; onder andere het Europese Hof van Justitie is er gevestigd.


6. Monaco – 39.000 inwoners

Het Vorstendom Monaco is een dwergstaat aan de Middellandse Zee, die aan de landzijde geheel omsloten wordt door Frankrijk. Monaco heeft een oppervlakte van 2,03 km² en is na Vaticaanstad het kleinste land ter wereld. Het telt bijna 40.000 inwoners waardoor het de dichtstbevolkte onafhankelijke staat ter wereld is.

Website: www.en.gouv.mc


Top 5 – Kleinste hoofdsteden van Europa


5. San Marino – 33.000 inwoners

San Marino, officieel de Republiek San Marino, is een staat gesitueerd op het Apennijns Schiereiland aan de oostelijke kant van de Apennijnen. Het is een enclave omringd door Italië. Het land is iets groter dan 61 km² en heeft een bevolking van ruim 30.000 inwoners. De hoofdstad is San Marino. San Marino heeft de kleinste bevolkingsomvang van alle leden van de Raad van Europa.


4. Andorra la Velle – 24.678 inwoners

Andorra la Vella is de hoofdstad van de dwergstaat Andorra, gelegen in het midden van de Pyreneeën. Het is een kleine stad, maar wel de grootste van het land. Als centrum voor economie en cultuur vormt ze tevens de belangrijkste parochie van het land.

De stad staat bekend om de belastingvrije winkels. Hierdoor komen veel Fransen en Spanjaarden. Ook toeristen van andere Europese landen gaan naar deze plek, om bijvoorbeeld goedkoop tabak en alcohol te kunnen kopen.


Top 3 – Kleinste hoofdsteden van Europa


3. Valletta – 6.000 inwoners

Valletta is de hoofdstad van de republiek Malta, op het gelijknamige eiland in de Middellandse Zee. De stad staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is de zetel van de Maltese regering en het parlement. Valletta is een verkeersknooppunt en heeft een haven. Het centrum telt zo’n 6.000 inwoners; in het hele stedelijke gebied wonen ongeveer 400.000 mensen. Valletta is de kleinste hoofdstad van de Europese Unie qua inwonersaantal.

Valletta is een vooraf geplande stad, wat terug te zien is in het schaakbordpatroon waarin de straten zijn aangelegd. In de stad zijn vele gebouwen uit de tijd dat de Orde van Malta heerste over het land.


2. Vaduz – 5.600 inwoners

Vaduz is de hoofdstad van het kleine Vorstendom Liechtenstein. Niet Vaduz, maar Schaan is de grootste plaats van het land. De gemeente Vaduz heeft een oppervlakte van 17,3 km² en ligt op 455 meter boven NAP, in het dal van de Rijn. Vaduz heeft iets meer dan 5.000 inwoners.

De naam Vaduz is afkomstig uit de Reto-Romaanse taal en stamt uit de tijd toen de Romeinen de heersers waren van de provincie Raetia.


1. Vaticaanstad – 1.000 inwoners

Vaticaanstad, officieel de Staat Vaticaanstad, is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied van dit land wordt geheel omsloten door de stad Rome, waardoor het een enclave binnen Italië is.

Vaticaanstad wordt volkenrechtelijk vertegenwoordigd door de Heilige Stoel en huisvest de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk. Staatshoofd van Vaticaanstad is de paus, die zijn officiële residentie heeft in het Apostolisch Paleis. Ten tijde van de sede vacante, de pausloze periode na het overlijden (of aftreden) van de regerende paus, worden de lopende zaken behartigd door de Camerlengo.

Het dwergstaatje is in 1929 ontstaan als gevolg van het Verdrag van Lateranen, dat door paus Pius XI en Benito Mussolini is ondertekend. Daarin is nadrukkelijk opgenomen dat het een nieuw gecreëerde staat is. Formeel kan het dus niet als voortzetting of herleving van de Kerkelijke Staat beschouwd worden.


Alle oorlogsmusea in Nederland – Een uitgebreid overzicht

0
Alle oorlogsmusea in Nederland
Alle oorlogsmusea in Nederland

Alle oorlogsmusea in Nederland

In Nederland zijn er nog vele musea die aandacht schenken aan de oorlog. Natuurlijk is er veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Mochten we er één missen, mail dat dan svp aan: informatie@dutchmultimedia.nl. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over musea en hier ->>> meer over oorlog op deze website.


Alle oorlogsmusea in Nederland


Oorlogsmusea in Friesland


Victory Museum – Grootegast

Legolaan 1c, 9861 AT Grootegast

Het museum vertoont van zowel Canadese-, Duitse- als verzetszijde objecten die met deze tijd te maken hebben. Ook worden in diorama’s andere scenes uit de oorlog tentoongesteld zoals een Brits vliegveld compleet met vliegtuig en een Afrika-scene.

Website: www.museumpleingrootegast.nl/victory-museum


Kazematten Museum – Kornwerderzand

Afsluitdijk 5, 8752 KP Kornwerderzand

In het Kazemattenmuseum verhalen en exposities over de periode vanaf de bouw van de Afsluitdijk tot en met de periode van de “Koude Oorlog”. Het doel van deze exposities is het uitdragen en levend houden van de historische gebeurtenissen rond Kornwerderzand.

Website: www.kazemattenmuseum.nl


Oorlogsmusea in Gelderland


Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 – Schaarsbergen

Kemperbergerweg 780, 6816 RX Arnhem

Het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 is een particulier museum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, met name in en rond Arnhem.

De kern van de collectie bestaat uit een particuliere verzameling van geallieerde en Duitse wapens, uniformen, documenten en vele niet-militaire voorwerpen, zoals rantsoenbonnen en oorlogskranten, die een indruk geven van het dagelijks leven uit die tijd.

Het museum toont tevens diorama’s met authentiek materiaal. Daarnaast bezit het museum een aantal militaire voertuigen en grote wapens, waaronder een Russische T-34 tank die voor het museum staat opgesteld, en een aantal kanonnen en houwitsers.

Website: www.arnhemsoorlogsmuseum.com


Vrijheidsmuseum – Groesbeek

Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Naast de bevrijding in de jaren 1944-1945, komen de opkomst van het fascisme, de Duitse dictatuur en bezetting, de periode van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en huidige conflicten in het museum aan bod. Vrijheid en onvrijheid vormen de rode lijnen in de verhaallijn. Voor het onderwijs zijn er afzonderlijke educatieve programma’s.

Website: www.vrijheidsmuseum.nl


Airborne Museum Hartenstein – Oosterbeek

Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek

Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s. Het museum bevat naast de tentoongestelde collectie tevens de met prijzen bekroonde Airborne Experience. In deze ondergrondse ruimte treden bezoekers zelf in de voetsporen van een soldaat. Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug, beschikt het museum ook over het informatiecentrum, Airborne at the Bridge, over de Slag om Arnhem.

Het museum richt zich niet enkel op de geallieerde zijde van het verhaal, maar toont ook de Duitse kant en de betrokken burgerbevolking.

Website: www.airbornemuseum.nl


Betuws Oorlogsmuseum “The Island” 1944-1945

Onze Lieve Vrouwestraat 36, 6666 AL Heteren

Het museum, dat bestaat sinds 1995, is met name gewijd aan de strijd in het gebied tussen de grote rivieren van Nederland, waaraan vanaf september 1944 door 16 verschillende nationaliteiten werd deelgenomen.

Dit museum geeft een overzicht van de gevechten in het gebied tussen de Rijn en de Waal. In het museum zijn onder andere vijf diorama’s te zien, waarin alle 16 nationaliteiten tot uitdrukking komen. Veel materiaal, van een embleem tot zelfs complete uniformen, zijn door veteranen en inwoners van de Betuwe aan het museum geschonken. De museumcollectie bevat verder foto’s, wapens en veel voorwerpen met een verhaal.

Website: www.betuwsoorlogsmuseum.nl


Nationaal Onderduikmuseum

Markt 12-16, 7121 CS Aalten

Het Nationaal Onderduikmuseum verhaalt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Het museum geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren.

Website: www.nationaalonderduikmuseum.nl


Oorlogsmusea in Groningen


Oorlogsmuseum Middelstum – Middelstum

Oude Schoolsterweg 24, 9991 CR Middelstum

Het museum is in april 2015 geopend. Sindsdien is de collectie uitgebreid tot een bijzondere en unieke verzameling die vooral betrekking heeft op de provincie Groningen en de daaraan gelieerde gebieden

Er bevinden zich meer dan 20.000 objecten in de collectie en dat zijn ook 20.000 verhalen! Naast foto’s, documenten en gebruiksvoorwerpen beschikt het museum over uniformen, (blanke) wapens en toebehoren, onderscheidingen en enkele grote objecten zoals vliegtuigmotoren, een zeemijn en een vliegtuigbom.

Website: www.oorlogsmuseummiddelstum.com


Oorlogsmuseum Niemandsland

Nijmeegsestraat 19, 6691 CK Gendt

Een museum dat het verhaal vertelt van het meest unieke gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Website: www.museumniemandsland.nl


Het kleinste oorlogsmuseum van Nederland

Dorpstraat 16-26, 7361 AV Beekbergen

Stichting Collectie ’40-’45 is een verzameling van merendeels voorwerpen uit Nederland en met name de Veluwe die na de oorlog ‘achtergebleven’ zijn. De collectie laat vooral de giften zien die door de jaren heen aan het museum geschonken zijn. Schenkingen met vaak een persoonlijk verhaal.

Website: www.collectie4045.nl

 


Oorlogsmusea in Limburg


Oorlogsmuseum Eyewitness – Beek

Maastrichterlaan 45, 6191 AB Beek

Met een gedurfd en eigentijds concept laten we de bezoeker van Oorlogsmuseum Eyewitness ooggetuige zijn van de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In 13 diorama’s worden met 150 levensechte mannequins en originele attributen verschillende oorlogsscènes uitgebeeld.

De Duitse parachutist August Segel, fictief hoofd- personage van het museum, neemt de bezoeker mee langs de belangrijkste fronten in Europa. Middels brieven naar het thuisfront kunt u zijn verhaal volgen.

Met een indrukwekkende film, foto’s, iPads met achtergrond- informatie en geluidseffecten willen we alle zintuigen prikkelen. De collectie bestaat uit een zeer uitgebreide verzameling van louter originele attributen en uniformen. Eyewitness laat ook een aantal topstukken zien die zelden of nooit aan het publiek zijn getoond.

Website: www.eyewitnesswo2.nl


Oorlogsmusea in Noord-Brabant


Museum Bevrijdende Vleugels – Best

Sonseweg 39, 5681 BH Best

Het museum is gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en met name aan Operatie Market Garden. Het museum staat in het gebied waarin tijdens de operatie militairen van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie landden.

Bevrijdende Vleugels vertelt het heftige verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitvoerig belicht.

Bevrijdende Vleugels heeft een bijzondere collectie inclusief rupsvoertuigen, vliegtuigen, diorama’s, foto’s en wapentuig dat daadwerkelijk is gebruikt tijdens Operatie Market Garden.

Website: www.bevrijdendevleugels.nl


Oorlogsmuseum Overloon – Overloon

Museumpark 1, 5825 AM Overloon

Het Oorlogsmuseum Overloon, tot 2013 Liberty Park, richt zich vooral richt op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Het museum is in Nederland het grootste in zijn soort. Het bestaat uit een bosachtig park waarin twee voormalige musea, het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum en het Marshallmuseum (10.000 m²), gehuisvest zijn. Oorlogsmuseum Overloon bezit een museumpark van ongeveer 1000 bij 500 mr, en is daarmee, gemeten naar grondoppervlakte, één van de grootste musea van Nederland. Het museum is in 1946 opgericht op basis van de resten van de Slag om Overloon, zoals tanks en kanonnen.

Website: www.oorlogsmuseum.nl


Oorlogsmuseum Ossendrecht

Putseweg 60, 4641 SL Ossendrecht

Het Oorlogsmuseum Ossendrecht is een privémuseum, opgericht door Jan de Jonge. Jan heeft zijn hele leven (geb. 1943) souvenirs van de tweede wereldoorlog verzameld. Het verzamelen begon in en om het huis in Zeeland, maar ook bij zijn grootouders in Brabant. Het verzamelen is een ware passie geworden. Van het begin af aan heeft Jan er plezier in gevonden en heeft hij anderen laten genieten of ‘griezelen’ van zijn verzameling.

Website: www.oorlogsmuseumossendrecht.nl

 


Oorlogsmusea in Noord-Holland


Anne Frank Huis

Westermarkt 20, 1016 GV Amsterdam

Het Anne Frank Huis is een museum aan de Westermarkt 20 in Amsterdam ter gedachtenis aan Anne Frank en haar Joodse familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken.

Website: www.annefrank.org


Verzetsmuseum Amsterdam

Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft permanente en wisselende exposities. Authentieke voorwerpen, foto’s en documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd.

Website: www.verzetsmuseum.org


Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis

Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk

Het Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis is een oorlogsmuseum in het Fort bij Veldhuis in Heemskerk. Het museum is sinds 1989 in het fort gevestigd en is opgericht door de stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945. Deze stichting doet onderzoek naar de luchtstrijd die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Website: www.arg1940-1945.nl


Oorlogsmusea in Overijssel


Twents Oorlogsmuseum

Oosteinde 364/366, 7671 AH Vriezenveen

Het Twents Oorlogsmuseum in Vriezenveen is ontstaan uit de collectie en fascinatie van Henk Abbink. Hij zag in 1944 als klein jongetje de P-47 Thunderbolt van Majoor F.J. Nelander neerkomen achter de ouderlijke boerderij. De majoor gooide zijn pistool weg en zocht een veilig heenkomen. De kleine Henk viste later het pistool uit de sloot en heeft het altijd bewaard. Jaren van onderzoek gingen in de crash zitten. Later, nadat het museum al bestond, werd de piloot in Amerika getraceerd en er ontstond een warme band. De piloot schonk nog vele uitrustingsstukken aan het museum die nu naast het pistool te zien zijn.

Website: www.oorlogsmuseumvriezenveen.nl


Oorlogsmusea in Utrecht


Nationaal Militair Museum – Soesterberg

Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is een museum waarin aandacht wordt besteed aan de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst. Dit met extra aandacht voor de collecties van land- en luchtmacht, afkomstig van het Legermuseum uit Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum uit Soesterberg, die in het NMM zijn samengevoegd. Het NMM is ondergebracht in de Koninklijke Stichting Defensiemusea (KSD).

Website: www.www.nmm.nl


Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden

Nationaal Monument Kamp Amersfoort is een monument en museum ter herdenking aan Kamp Amersfoort in Leusden, een van de concentratiekampen in het door de Duitsers bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een bezoekerscentrum opgericht met daarin een permanente expositie.

Website: www.kampamersfoort.nl


Oorlogsmusea in Zeeland


Bevrijdingsmuseum Zeeland

Coudorp 41, 4455 AH Nieuwdorp

Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt u mee door de bewogen jaren van de provincie Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beleef het allemaal in het grootste museum van de provincie Zeeland en breng daarnaast ook een bezoek aan het themapark (3 hectare) over de Slag om de Schelde!

Website: www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl


Polderhuis Westkapelle

Zuidstraat 154-156, 4361 AK Westkapelle

Het Polderhuis Westkapelle Dijk- en Oorlogsmuseum is een museum in de Zeeuwse plaats Westkapelle. In het museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de Westkappelse Zeedijk en de gebeurtenissen in Westkapelle tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Website: www.polderhuiswestkapelle.nl


Bunkermuseum Zoutelande

Duinweg 38a, 4374 EG Zoutelande

De Stichting Bunkerbehoud heeft op Walcheren een aantal bunkers ingericht waarin de Atlantikwall centraal staat. Ook wordt ruim aandacht besteed aan de intensieve strijd, die in november 1944 heeft geleid tot de bevrijding van de monding van de Westerschelde. Deze strijd staat bekend als de Slag om de Schelde.

Website: www.zoutelande.info/nl/museum/9108/bunkermuseum.html


Oorlogsmuseum Gdynia

Tweede Verkorting 3, 4571 RG Axel

In het Gdynia museum komt u alles te weten over De Slag om de Schelde: de Strijd om Oost-Zeeuwsch-Vlaanderen. In september 1944 werd in de omgeving van het museum hevige strijd geleverd, die uiteindelijk in het voordeel van de Geallieerden werd beslecht. De beslissing viel toen de Polen erin slaagden een brug te slaan bij de Derde Verkorting, ze noemden die de Gdynia(stad in Polen)-brug waarna ook de naam van het museum verwijst.

Website: www.oorlogsmuseumgdynia.nl


Oorlogsmusea in Zuid-Holland


Museum Rotterdam ’40-’45

Coolhaven 375, 3015 GC Rotterdam

Het bombardement op Rotterdam is ruim driekwart eeuw geleden, maar dreunt nog steeds na in onze stad. De Experience in Museum Rotterdam ‘40 – ’45 NU zet je midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt?

Website: www.museumrotterdam.nl/40-45-nu


Museum 1940-1945

Nieuwe Haven 27, 3311 AP Dordrecht

Een grote collectie wapens, uniformen en gebruiksartikelen uit de Oorlogsdagen vormt de basis om dit aanschouwelijk te kunnen presenteren aan de bezoeker. Ook wordt een overzicht gegeven van het ontstaan en verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Website: www.museum19401945.nl


Atlantikwall-Museum

Noorderhoofd, 3151 HG Hoek van Holland

Meerdere diorama’s en vitrines met een diversiteit aan authentieke uitrustingsstukken, wapens, uniformen en documenten informeren de bezoeker over de diverse aspecten van de Atlantikwall. Te zien zijn verschillende opstellingen met betrekking tot Atlantikwall, zoals de voorgeschiedenis, de bunkerbouw, (dwang)arbeid, de Organisation Todt, propaganda, communicatie en de sociale gevolgen. Daarnaast wordt in het museum de ‘Festung Hoek van Holland’ onder de loep genomen.

Website: www.atlantikwall-museum.nl


 

Stichting Atlantikwall Museum Noordwijk

Verlengde Bosweg 1, 2202 NT Noordwijk

Het Atlantikwall Museum Noordwijk is een museum gevestigd in een Duits bunkercomplex in de duinen ten noorden van de Zuid-Hollandse plaats Noordwijk. Het kent bijna een halve kilometer aan gangen. Deze gangen verbinden tientallen bunkers en andere installaties en bouwwerken onder het zand.

Website: www.atlantikwall.nl


Top 100 Nederlandse monumenten – Een mooi overzicht

0
Top 100 van de Nederlandse monumenten
Top 100 van de Nederlandse monumenten

Top 100 Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg

De ‘Top 100 van de Nederlandse monumenten’ is een rangschikking van rijksmonumenten in Nederland. Deze lijst is vastgelegd in 1990 door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, nu de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De Top 100 is een selectie uit de monumenten die gerechtigd zijn tot het voeren van het internationaal kenteken behorende bij de Conventie van Den Haag van 1954, het bekende blauw-witte schildje. Het was onderdeel van het toenmalige beleid voor cultuurbescherming in buitengewone omstandigheden. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over architectuur op deze website.


Top 100 Top 100 Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg


Het jongste gebouw op de lijst is de Van Nellefabriek te Rotterdam uit 1931. Nadien zijn er ook Top 100-lijsten van nieuwere gebouwen opgesteld, uit de wederopbouwperiode. In 2007 is een lijst vastgesteld met gebouwen uit de jaren 1940-1958 en in 2013 van monumenten uit de periode 1959-1965.


Sint-Salviuskerk uit 1000 – Limbricht (Limburg)

Sint-Salviuskerk uit 1000 - Limbricht (Limburg)
Sint-Salviuskerk uit 1000 – Limbricht (Limburg)

Dit deels preromaanse kerkje ligt vlak bij kasteel Limbricht. De geschiedenis van de oude Salviuskerk gaat terug tot het einde van de 10e eeuw of het begin van de 11e eeuw. Van het toen gebouwde zaalkerkje resteert de noordmuur van maaskeien. In de 15e eeuw werd de oorspronkelijke zaalkerk uitgebreid met de huidige zuidbeuk in gotische stijl.

Voor deze zuidbeuk werd mergel gebruikt. De toren, die voor de zuidbeuk staat, is ouder en dateert van ca. 1458. Het 13e-eeuwse koor in laat-romaanse stijl sluit aan op de noordbeuk en heeft nog steeds de oorspronkelijke kapconstructie.


Onze Lieve Vrouwebasiliek uit 1000 – Maastricht (Limburg)

Onze Lieve Vrouwebasiliek
Onze Lieve Vrouwebasiliek

Sint Servaesbasiliek uit 1000 – Maastricht (Limburg)

Sint Servaesbasiliek
Sint Servaesbasiliek

Grote of Lebuïnuskerk uit de 11e eeuw – Deventer (Overijssel)

Lebuïnuskerk
Lebuïnuskerk

Kerkenkruis uit de 11e-12e eeuw – Utrecht (Utrecht)

n de stad Utrecht zou volgens sommigen een kerkenkruis zijn, waarvan drie van de vijf kerken nog bestaan. Dit kerkenkruis zou bedacht zijn op initiatief van keizer Hendrik III. Nadat zijn vader keizer Koenraad II in 1039 in Utrecht overleden was, werden diens ingewanden in de Dom bijgezet, en Hendrik III zou diens nagedachtenis hebben willen eren door de bouw van een kruis van kerken rondom het hart van zijn vader. Het plan zou grotendeels uitgevoerd zijn door bisschop Bernold van Utrecht (1027-1054).


Kasteelruïne uit 1040 – Valkenburg (Limburg)

Zicht op de kasteelruïne vanaf de Cauberg
Zicht op de kasteelruïne vanaf de Cauberg

Stiftskerk uit de 12e eeuw – Thorn (Limburg)

Maquette van de voormalige abdij in de Stiftskerk
Maquette van de voormalige abdij in de Stiftskerk

Abdij Rolduc uit 1104 – Kerkrade (Limburg)

Abdij Rolduc
Abdij Rolduc

Hervormde Kerk uit 1200 – Loppersum (Groningen)

Hervormde Kerk uit 1200 - Loppersum (Groningen)
Hervormde Kerk uit 1200 – Loppersum (Groningen)

Munsterkerk uit de 13e eeuw – Roermond (Limburg)

Munsterkerk
Munsterkerk

Sint-Bavokerk uit 1220 – Aardenburg (Zeeland)

Sint-Bavokerk (Aardenburg)
Sint-Bavokerk (Aardenburg)

Nicolaïkerk uit 1225 – Appingedam (Groningen)

Nicolaikerk met de in 1834 afgebroken toren op het cartouche van de Coenderskaart uit ca. 1675
Nicolaikerk met de in 1834 afgebroken toren op het cartouche van de Coenderskaart uit ca. 1675

Helpoort uit 1230 – Maastricht (Limburg)

Helpoort
Helpoort

Binnenhof, Buitenhof, Gevangenpoort uit 1250 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)

Luchtfoto van het Binnenhof in 1938
Luchtfoto van het Binnenhof in 1938

Kathedrale Basiliek van Sint Jan uit 1250 – ‘s-Hertogenbosch (Noord-Brabant)

Kathedrale Basiliek van Sint Jan
Kathedrale Basiliek van Sint Jan

Oude Kerk uit 1300 – Amsterdam (Noord-Holland)


Sint Annahofje uit de 14e eeuw – Leiden (Zuid-Holland)


Huis De Haan uit de 14e eeuw – Zierikzee (Zeeland)

Huis de Haan op de Meelstraat 1 in Zierikzee
Huis de Haan op de Meelstraat 1 in Zierikzee

Huis De Haan of De Haene (ook wel het Tempelierenhuis of Tempeliershuis genoemd) is van oorsprong een koopmanshuis (woon/pakhuis). Het pand dateert uit de eerste helft van de 14e eeuw en is daarmee het oudste huis van Zierikzee. Vanwege de ouderdom is het een monument van bijzondere cultuurhistorische waarde. Het huis wordt ‘de Haene’ genoemd omdat er twee hanen op staan.

Vanaf de 18e eeuw staat het huis bekend als het Tempelierenhuis. De naam verwijst naar de legende over het ombrengen van de Tempelieren in 1312, maar dat zou niet echt gebeurd zijn.


Stadhuis uit de 14e eeuw – Zierikzee (Zeeland)


Spaans Gouvernement uit de 1330/16e eeuw – Maastricht (Limburg)

Hofzijde Spaans Gouvernement met dichtgemetselde arcade (1962)
Hofzijde Spaans Gouvernement met dichtgemetselde arcade (1962)

Domtoren uit 1382 – Utrecht (Utrecht)


Sint Agathaklooster uit 1400 – Delft (Zuid-Holland)

Sint Agathaklooster
Sint Agathaklooster

Stadhuis van Kampen uit de 15e eeuw – Kampen (Overijssel)


Sassenpoort uit de 15e eeuw – Zwolle (Overijssel)


Grote of Onze Lieve Vrouwekerk uit 1410 – Breda (Noord-Brabant)

Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk voor 1694
Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk voor 1694

Torenmolen Zeddam uit 1451 – Zeddam (Gelderland)


Martinuskerk en -toren uit 1456 – Weert (Limburg)


Klooster Ter Apel uit 1465 – Ter Apel (Groningen)


Stadhuis van Veere uit 1474 – Veere (Zeeland)

Stadhuis van Veere (1736)
Stadhuis van Veere (1736)

Sint Janskerk / Goudse glazen uit 1500 – Gouda (Zuid-Holland)


Cottessen 5 uit de 16e eeuw – Cottessen (Limburg)


Stadhuis van Franeker uit de 16e eeuw – Franeker (Friesland)


De Meesterkok, boerderij uit de 16e eeuw – Ratum (Gelderland)


Noordhavenpoort en Zuidhavenpoort uit de 16e eeuw – Zierikzee (Zeeland)

Zuidhavenpoort
Zuidhavenpoort

Kasteel Twickel uit de 16e-19e eeuw – Deldeneresch (Overijssel)


Grote Kerk – koorbanken en -hek uit 1515 – Haarlem (Noord-Holland)


Naaierstraat 6 uit 1527 – Gouda (Zuid-Holland)

Naaierstraat 6
Naaierstraat 6

Markiezenhof uit 1532 – Bergen op Zoom (Noord-Brabant)


Toren Hervormde kerk IJsselstein uit 1535 – IJsselstein (Utrecht)


Kasteel van Breda van de KMA uit 1538 – Breda (Noord-Brabant)

Kasteel van Breda
Kasteel van Breda

Website: www.kasteelvanbreda.nl


Grote of Onze Lieve Vrouwekerk uit 1542 – Dordrecht (Zuid-Holland)


Westerkerk uit 1542 – Enkhuizen (Noord-Holland)


Poort fort Rammekens uit 1547 – Ritthem (Zeeland)

De poort (1966)
De poort (1966)

Sint-Walburgskerk met Librije uit 1564 – Zutphen (Gelderland)


Slangenburg uit de 17e eeuw – Doetinchem (Gelderland)


Nieuwe Kerk /Praalgraf Willem van Oranje uit 1621 – Delft (Zuid-Holland)


Huis met de Hoofden uit 1622 – Amsterdam (Noord-Holland)

Huis met de Hoofden, Keizersgracht 123, Amsterdam
Huis met de Hoofden, Keizersgracht 123, Amsterdam

Torenmolen van Gronsveld uit 1623 – Maastricht (Limburg)


Kasteel Duivenvoorde uit 1631 – Voorschoten (Zuid-Holland)


Mauritshuis uit 1633 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)


Kasteel Eijsden uit 1635 – Eijsden (Limburg)

Kasteel Eijsden
Kasteel Eijsden

Huis ten Bosch uit 1645 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)


Oostkerk uit 1647 – Middelburg (Zeeland)


Koninklijk Paleis uit 1650 – Soestdijk (Utrecht)


Paleis op de Dam uit 1655 – Amsterdam (Noord-Holland)

Mooiste stadhuizen van Nederland - Het Koninklijk Paleis Amsterdam
Het Koninklijk Paleis Amsterdam

Bibliotheca Thysiana uit 1655 – Leiden (Zuid-Holland)


Nieuwe Kerk uit 1656 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)


Boerderij Tusschenlanen uit 1661 – Bergambacht (Zuid-Holland)


Trippenhuis uit 1662 – Amsterdam (Noord-Holland)

Voorgevel Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal.
Voorgevel Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal.

Stadhuis van Maastricht uit 1662 – Maastricht (Limburg)


Museum Amstelkring uit 1663 – Amsterdam (Noord-Holland)

Museum Amstelkring
Museum Amstelkring

Trompenburgh uit 1672 – ‘s-Graveland (Noord-Holland)


Portugees-Israëlietische Synagoge uit 1675 – Amsterdam (Noord-Holland)


Kasteel Amerongen uit 1676 – Amerongen (Utrecht)

Kasteel Amerongen
Kasteel Amerongen

Binnendijk 3, boerderij uit 1676 – Nieuw- en Sint Joosland (Zeeland)


Boerderij De Eenhoorn uit 1682 – Middenbeemster (Noord-Holland)


Paleis Het Loo uit 1685 – Apeldoorn (Gelderland)


Stadhuis van Enkhuizen uit 1688 – Enkhuizen (Noord-Holland)

Stadhuis van Enkhuizen
Stadhuis van Enkhuizen

Hampoort uit 1688 – Grave (Noord-Brabant)


Deutzenhofje uit 1694 – Amsterdam (Noord-Holland)

Deutzenhofje
Deutzenhofje

Stadhuis van Deventer uit 1694 – Deventer (Overijssel)


Kasteel Middachten uit 1697 – De Steeg (Gelderland)

Kasteel Middachten
Kasteel Middachten

Huis Schuylenburch uit 1715 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)


Kasteel Rosendael – schelpengalerij uit 1722 – Rozendaal (Gelderland)


Sint-Gerlachuskerk uit 1725 – Houthem (Limburg)

Sint-Gerlachuskerk
Sint-Gerlachuskerk

Planetarium Eise Eisinga uit 1768 – Franeker (Friesland)


Oud-Katholieke Kerk uit 1772 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)


Stadhuis van Weesp uit 1776 – Weesp (Noord-Holland)

Stadhuis van Weesp
Stadhuis van Weesp

Raadhuis uit 1776 – Westzaan (Noord-Holland)


Teylers Museum uit 1780 – Haarlem (Noord-Holland)

Teylers Museum
Teylers Museum

Paviljoen Welgelegen uit 1789 – Haarlem (Noord-Holland)


Zandstraat 5, boerderij uit 1800 – Moergestel (Noord-Brabant)

Zandstraat 5 (1963)
Zandstraat 5 (1963)

d’Heesterboom uit 1804 – Leiden (Zuid-Holland)


Kruitmolen uit 1804 – Valkenburg (Limburg)


Teresia van Avilakerk uit 1841 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)

Teresia van Avilakerk
Teresia van Avilakerk

Gemaal De Cruquius uit 1849 – Haarlemmermeer (Cruquius) (Noord-Holland)


Landhuis De Schaffelaar uit 1852 – Barneveld (Gelderland)


Top 100 Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg


Station Valkenburg uit 1853 – Valkenburg (Limburg)

Station Valkenburg uit 1853
Station Valkenburg uit 1853

Het station van Valkenburg is gebouwd in opdracht van de Aken-Maastrichtsche Spoorweg-Maatschappij. Deze legde vanaf 1845 de spoorlijn Aken – Maastricht aan, de eerste internationale treinverbinding van Nederland. Het uit mergelblokken opgetrokken gebouw is ontworpen door Jacobus Enschedé in de stijl van de vroege Engelse neogotiek. Enschedé liet zich inspireren door het paleis van koning Willem II in Tilburg.


Stoomgemaal Mastenbroek uit 1856 – Genemuiden (Overijssel)


Korenbeurs uit 1865 – Groningen (Groningen)


Museum Paulina Bisdom van Vliet uit 1877 – Haastrecht (Zuid-Holland)


Basiliek H.H. Agatha en Barbara uit 1880 – Oudenbosch (Noord-Brabant)

Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara
Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara

De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara is een rooms-katholieke kerk te Oudenbosch, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De kerk werd gebouwd tussen 1867 en 1880 en werd in 1912 tot basilica minor verheven. De kerk is een verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek, met het front van de Sint-Jan van Lateranen te Rome. De architecten zijn P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay.


Panorama Mesdag uit 1881 – ‘s-Gravenhage (Scheveningen) (Zuid-Holland)


Rijksmuseum Amsterdam uit 1885 – Amsterdam-Zuid (Noord-Holland)

Rijksmuseum Amsterdam
Rijksmuseum Amsterdam

Agnetapark uit 1885 – Delft (Zuid-Holland)


Haagse Passage uit 1885 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)


Witte Huis uit 1898 – Rotterdam (Zuid-Holland)

Witte Huis
Witte Huis

Het Witte Huis is een gebouw in Rotterdam dat de eerste wolkenkrabber van Rotterdam was. Het wordt door sommigen ook als eerste wolkenkrabber in Europa beschouwd. Het heeft in 1940 als een van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement op Rotterdam doorstaan. In de jaren 1990 werd het zoveel als mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht (gevels en dak).

Aan het eind van de 19e eeuw ontwierp de architect Willem Molenbroek, in opdracht van de gebroeders Gerrit en Herman van der Schuyt, een gebouw van elf verdiepingen hoog. Sceptici beweerden dat de slappe bodem van Rotterdam niet in staat zou zijn het gebouw voldoende te ondersteunen.


Hoofdpostkantoor uit 1899 – Amsterdam (Noord-Holland)


Mijnmonument Oranje Nassau 1 uit 1899 – Heerlen (Limburg)


Villa Rams Woerthe uit 1899 – Steenwijk (Overijssel)

Villa Rams Woerthe
Villa Rams Woerthe

Het ontwerp is van A.L. van Gendt, vooral bekend als architect van het Concertgebouw in Amsterdam. Rams Woerthe, gebouwd in art-nouveau-stijl (oftewel jugendstil), kwam in 1899 gereed. De opdrachtgever Tromp Meesters heeft het huis slechts negen jaar bewoond. In 1908 overleed hij op 53-jarige leeftijd. Zijn weduwe wilde er niet blijven wonen en verkocht in 1917 het pand aan de gemeente Steenwijk voor de prijs van 90.000 gulden.


American Hotel uit 1900 – Amsterdam (Noord-Holland)


Beurs van Berlage uit 1903 – Amsterdam (Noord-Holland)

De Koopmansbeurs in Amsterdam van H.P. Berlage.
De Koopmansbeurs in Amsterdam van H.P. Berlage.

Vinkenbaan 14 uit 1911 – Santpoort-Zuid (Noord-Holland)


Top 100 Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg


Scheepvaarthuis uit 1916 – Amsterdam (Noord-Holland)

Scheepvaarthuis
Scheepvaarthuis

Het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam werd vanaf 1913 gebouwd als gemeenschappelijk kantoorgebouw van zes Amsterdamse rederijen. Het gebouw, dat op de westpunt van het Waalseiland staat, wordt algemeen gezien als het eerste gebouw dat geheel in de stijl van de Amsterdamse School is opgetrokken.


Ir. D.F. Woudagemaal uit 1918 – Lemmer (Friesland)


Villa Henny uit 1919 – Huis ter Heide (Utrecht)

Villa Henny omstreeks 1918
Villa Henny omstreeks 1918

Villa Henny is een villa in Huis ter Heide nu Bosch en Duin aan de Amersfoortseweg 11A in de gemeente Zeist. Het is van 1915-1916 gebouwd naar ontwerp uit 1914 van Robert van ’t Hoff, in opdracht van de zakenman Anton Bernhard Henny (1872-1958), lid van de familie Henny.

De villa wordt gekenmerkt door de plastisch gegroepeerde massa’s en dominerende horizontale lijnen. Dit is een aan Frank Lloyd Wright verwante stijl. Het pand is een van de eerste woonhuizen waarin betonskeletbouw gebruikt wordt.

De villa is gebouwd op een vrijwel symmetrische plattegrond. Opvallend zijn de witgepleisterde wanden, balkonnen en overstekende daken. De villa is nog vrijwel in de originele staat. Van het terras is een serre gemaakt en in de jaren vijftig heeft Gerrit Rietveld een aantal kleine aanpassingen gemaakt. Van ’t Hoff waardeerde deze aanpassingen niet.[


Spaarndammerplantsoen uit 1920 – Amsterdam-West (Noord-Holland)


Jachthuis Sint-Hubertus uit 1920 – Hoenderloo (Gelderland)

Jachthuis Sint-Hubertus
Jachthuis Sint-Hubertus

Papaverhof uit 1921 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)


Justus van Effencomplex uit 1921 – Rotterdam (Zuid-Holland)

Justus van Effencomplex
Justus van Effencomplex

Rietveld Schröderhuis uit 1924 – Utrecht (Utrecht)


De Kiefhoek uit 1929 – Rotterdam-Zuid (Zuid-Holland)

De Kiefhoek
De Kiefhoek

Nirwana-flat uit 1930 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)


Van Nellefabriek uit 1931 – Rotterdam (Zuid-Holland)

Industrieel monument: de voormalige Van Nelle Koffiefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam, thans Van Nelle Ontwerpfabriek (foto: Tom Ordelman).
Industrieel monument: de voormalige Van Nelle Koffiefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam, thans Van Nelle Ontwerpfabriek (foto: Tom Ordelman).

De voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

De voormalige fabriek van firma Van Nelle, ontworpen door Leendert van der Vlugt van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt in samenwerking met constructeur Jan Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het nieuwe bouwen.


Top 100 Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg

 1. Sint-Salviuskerk uit 1000 – Limbricht (Limburg)
 2. Onze Lieve Vrouwebasiliek uit 1000 – Maastricht (Limburg)
 3. Sint Servaesbasiliek uit 1000 – Maastricht (Limburg)
 4. Grote of Lebuïnuskerk uit de 11e eeuw – Deventer (Overijssel)
 5. Kerkenkruis uit de 11e-12e eeuw – Utrecht (Utrecht)
 6. Kasteelruïne uit 1040 – Valkenburg (Limburg)
 7. Stiftskerk uit de 12e eeuw – Thorn (Limburg)
 8. Abdij Rolduc uit 1104 – Kerkrade (Limburg)
 9. Hervormde Kerk uit 1200 – Loppersum (Groningen)
 10. Munsterkerk uit de 13e eeuw – Roermond (Limburg)
 11. Sint-Bavokerk uit 1220 – Aardenburg (Zeeland)
 12. Nicolaïkerk uit 1225 – Appingedam (Groningen)
 13. Helpoort uit 1230 – Maastricht (Limburg)
 14. Binnenhof, Buitenhof, Gevangenpoort uit 1250 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)
 15. Kathedrale Basiliek van Sint Jan uit 1250 – ‘s-Hertogenbosch (Noord-Brabant)
 16. Oude Kerk uit 1300 – Amsterdam (Noord-Holland)
 17. Sint Annahofje uit de 14e eeuw – Leiden (Zuid-Holland)
 18. Huis De Haan uit de 14e eeuw – Zierikzee (Zeeland)
 19. Stadhuis uit de 14e eeuw – Zierikzee (Zeeland)
 20. Spaans Gouvernement uit de 1330/16e eeuw – Maastricht (Limburg)
 21. Domtoren uit 1382 – Utrecht (Utrecht)
 22. Sint Agathaklooster uit 1400 – Delft (Zuid-Holland)
 23. Stadhuis van Kampen uit de 15e eeuw – Kampen (Overijssel)
 24. Sassenpoort uit de 15e eeuw – Zwolle (Overijssel)
 25. Grote of Onze Lieve Vrouwekerk uit 1410 – Breda (Noord-Brabant)
 26. Torenmolen Zeddam uit 1451 – Zeddam (Gelderland)
 27. Martinuskerk en -toren uit 1456 – Weert (Limburg)
 28. Klooster Ter Apel uit 1465 – Ter Apel (Groningen)
 29. Stadhuis van Veere uit 1474 – Veere (Zeeland)
 30. Sint Janskerk / Goudse glazen uit 1500 – Gouda (Zuid-Holland)
 31. Cottessen 5 uit de 16e eeuw – Cottessen (Limburg)
 32. Stadhuis van Franeker uit de 16e eeuw – Franeker (Friesland)
 33. De Meesterkok, boerderij uit de 16e eeuw – Ratum (Gelderland)
 34. Noordhavenpoort en Zuidhavenpoort uit de 16e eeuw – Zierikzee (Zeeland)
 35. Kasteel Twickel uit de 16e-19e eeuw – Deldeneresch (Overijssel)
 36. Grote Kerk – koorbanken en -hek uit 1515 – Haarlem (Noord-Holland)
 37. Naaierstraat 6 uit 1527 – Gouda (Zuid-Holland)
 38. Markiezenhof uit 1532 – Bergen op Zoom (Noord-Brabant)
 39. Toren Hervormde kerk IJsselstein uit 1535 – IJsselstein (Utrecht)
 40. Kasteel van Breda van de KMA uit 1538 – Breda (Noord-Brabant)
 41. Grote of Onze Lieve Vrouwekerk uit 1542 – Dordrecht (Zuid-Holland)
 42. Westerkerk uit 1542 – Enkhuizen (Noord-Holland)
 43. Poort fort Rammekens uit 1547 – Ritthem (Zeeland)
 44. Sint-Walburgskerk met Librije uit 1564 – Zutphen (Gelderland)
 45. Slangenburg uit de 17e eeuw – Doetinchem (Gelderland)
 46. Nieuwe Kerk /Praalgraf Willem van Oranje uit 1621 – Delft (Zuid-Holland)
 47. Huis met de Hoofden uit 1622 – Amsterdam (Noord-Holland)
 48. Torenmolen van Gronsveld uit 1623 – Maastricht (Limburg)
 49. Kasteel Duivenvoorde uit 1631 – Voorschoten (Zuid-Holland)
 50. Mauritshuis uit 1633 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)
 51. Kasteel Eijsden uit 1635 – Eijsden (Limburg)
 52. Huis ten Bosch uit 1645 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)
 53. Oostkerk uit 1647 – Middelburg (Zeeland)
 54. Koninklijk Paleis uit 1650 – Soestdijk (Utrecht)
 55. Paleis op de Dam uit 1655 – Amsterdam (Noord-Holland)
 56. Bibliotheca Thysiana uit 1655 – Leiden (Zuid-Holland)
 57. Nieuwe Kerk uit 1656 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)
 58. Boerderij Tusschenlanen uit 1661 – Bergambacht (Zuid-Holland)
 59. Trippenhuis uit 1662 – Amsterdam (Noord-Holland)
 60. Stadhuis van Maastricht uit 1662 – Maastricht (Limburg)
 61. Museum Amstelkring uit 1663 – Amsterdam (Noord-Holland)
 62. Trompenburgh uit 1672 – ‘s-Graveland (Noord-Holland)
 63. Portugees-Israëlietische Synagoge uit 1675 – Amsterdam (Noord-Holland)
 64. Kasteel Amerongen uit 1676 – Amerongen (Utrecht)
 65. Binnendijk 3, boerderij uit 1676 – Nieuw- en Sint Joosland (Zeeland)
 66. Boerderij De Eenhoorn uit 1682 – Middenbeemster (Noord-Holland)
 67. Paleis Het Loo uit 1685 – Apeldoorn (Gelderland)
 68. Stadhuis van Enkhuizen uit 1688 – Enkhuizen (Noord-Holland)
 69. Hampoort uit 1688 – Grave (Noord-Brabant)
 70. Deutzenhofje uit 1694 – Amsterdam (Noord-Holland)
 71. Stadhuis van Deventer uit 1694 – Deventer (Overijssel)
 72. Kasteel Middachten uit 1697 – De Steeg (Gelderland)
 73. Huis Schuylenburch uit 1715 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)
 74. Kasteel Rosendael – schelpengalerij uit 1722 – Rozendaal (Gelderland)
 75. Sint-Gerlachuskerk uit 1725 – Houthem (Limburg)
 76. Planetarium Eise Eisinga uit 1768 – Franeker (Friesland)
 77. Oud-Katholieke Kerk uit 1772 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)
 78. Stadhuis van Weesp uit 1776 – Weesp (Noord-Holland)
 79. Raadhuis uit 1776 – Westzaan (Noord-Holland)
 80. Teylers Museum uit 1780 – Haarlem (Noord-Holland)
 81. Paviljoen Welgelegen uit 1789 – Haarlem (Noord-Holland)
 82. Zandstraat 5, boerderij uit 1800 – Moergestel (Noord-Brabant)
 83. d’Heesterboom uit 1804 – Leiden (Zuid-Holland)
 84. Kruitmolen uit 1804 – Valkenburg (Limburg)
 85. Teresia van Avilakerk uit 1841 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)
 86. Gemaal De Cruquius uit 1849 – Haarlemmermeer (Cruquius) (Noord-Holland)
 87. Landhuis De Schaffelaar uit 1852 – Barneveld (Gelderland)
 88. Station Valkenburg uit 1853 – Valkenburg (Limburg)
 89. Stoomgemaal Mastenbroek uit 1856 – Genemuiden (Overijssel)
 90. Korenbeurs uit 1865 – Groningen (Groningen)
 91. Museum Paulina Bisdom van Vliet uit 1877 – Haastrecht (Zuid-Holland)
 92. Basiliek H.H. Agatha en Barbara uit 1880 – Oudenbosch (Noord-Brabant)
 93. Panorama Mesdag uit 1881 – ‘s-Gravenhage (Scheveningen) (Zuid-Holland)
 94. Rijksmuseum Amsterdam uit 1885 – Amsterdam-Zuid (Noord-Holland)
 95. Agnetapark uit 1885 – Delft (Zuid-Holland)
 96. Haagse Passage uit 1885 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)
 97. Witte Huis uit 1898 – Rotterdam (Zuid-Holland)
 98. Hoofdpostkantoor uit 1899 – Amsterdam (Noord-Holland)
 99. Mijnmonument Oranje Nassau 1 uit 1899 – Heerlen (Limburg)
 100. Villa Rams Woerthe uit 1899 – Steenwijk (Overijssel)
 101. American Hotel uit 1900 – Amsterdam (Noord-Holland)
 102. Beurs van Berlage uit 1903 – Amsterdam (Noord-Holland)
 103. Vinkenbaan 14 uit 1911 – Santpoort-Zuid (Noord-Holland)
 104. Scheepvaarthuis uit 1916 – Amsterdam (Noord-Holland)
 105. Ir. D.F. Woudagemaal uit 1918 – Lemmer (Friesland)
 106. Villa Henny uit 1919 – Huis ter Heide (Utrecht)
 107. Spaarndammerplantsoen uit 1920 – Amsterdam-West (Noord-Holland)
 108. Jachthuis Sint-Hubertus uit 1920 – Hoenderloo (Gelderland)
 109. Papaverhof uit 1921 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)
 110. Justus van Effencomplex uit 1921 – Rotterdam (Zuid-Holland)
 111. Rietveld Schröderhuis uit 1924 – Utrecht (Utrecht)
 112. De Kiefhoek uit 1929 – Rotterdam-Zuid (Zuid-Holland)
 113. Nirwana-flat uit 1930 – ‘s-Gravenhage (Zuid-Holland)
 114. Van Nellefabriek uit 1931 – Rotterdam (Zuid-Holland)

10 Mooiste stadhuizen van Nederland – Een overzicht

0
Mooiste stadhuizen van Nederland - Het Koninklijk Paleis Amsterdam
Het Koninklijk Paleis Amsterdam

Mooiste stadhuizen van Nederland

Door de geschiedenis heen heeft Nederland rijkdom gekend. Deze rijkdom laat zich zien in de diverse schitterende stadhuizen in Nederland. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over architectuur op deze website.


Top 10 – Mooiste stadhuizen van Nederland


10. Stadhuis Bolsward

Stadhuis Bolsward
Stadhuis Bolsward

De ontwerper en bouwmeester is Jacob Gysbert, de vader van de Friese dichter Gysbert Japicx. Het raadhuis werd gebouwd in de jaren 1614 – 1617 in de stijl van het Fries maniërisme. Het verving een gebouw uit 1474. Boven het trapbordes, dat in 1768 werd vernieuwd, bevinden zich boven de hoofdingang drie beelden met gouden voorwerpen: een weegschaal, een anker en een boek. Daarboven bevinden zich nog een beeld en een zonnewijzer. Het gebouw heeft aan de bovenzijde van de voorgevel een fries met rolwerk: een zogenaamde rolwerkgevel.


9. Raadhuis van Hilversum

Raadhuis van Hilversum
Raadhuis van Hilversum

Stadsarchitect en directeur van de dienst publieke werken van de gemeente, Willem Marinus Dudok ontwierp dit stadhuis. Het is gebouwd in de periode 1928-1931 en wordt beschouwd als Dudoks belangrijkste werk. en is een rijksmonument. Het gebouw geniet ook internationaal grote bekendheid en waardering en trekt al tientallen jaren bezoekers uit het buitenland.

Volgens de vakliteratuur heeft Dudok zichzelf na deze schepping nooit meer overtroffen, al heeft hij wel enkele gebouwen ontworpen die – vrijwel altijd gebouwd op een kleinere schaal – bewonderd worden. Het raadhuis is gebouwd op de grond van het voormalige landgoed “Witten Hull” dat voor de bouw door de gemeente werd gekocht.


8. Stadhuis van Haarlem

Stadhuis van Haarlem
Stadhuis van Haarlem

Het stadhuis van Haarlem bevindt zich op de Grote Markt. Op deze locatie stond eerst een complex (jachtslot) van de graven van Holland en een door Floris V in 1296 gesticht dominicanenklooster.

Het jachtslot, dat dienstdeed als militair en bestuurlijk centrum, is in de 14de eeuw door brand verwoest. Het stadhuis, een rechthoekig gebouw bestaande uit het Zaalgebouw en de Gravenzaal, met kantelen en een toren, werd in 1370 op dezelfde plaats opgericht. In de eeuwen daarop werden diverse verbouwingen uitgevoerd. De stadhuistoren werd tussen 1465 en 1468 opgetrokken, maar werd in 1772 afgebroken en pas in 1913 herbouwd.


7. Stadhuis van Franeker

Stadhuis van Franeker
Stadhuis van Franeker

Het Stadhuis van Franeker is een raadhuis in Franeker in Friese renaissance stijl. De eerste steen werd gelegd op 24 juni 1591. De bouw duurde drie jaar. Boven de hoofdingang is het Wapen van Friesland afgebeeld. Bij de glas-in-loodramen van de eerste verdieping zijn 27 wapenschilden geplaatst.


6. Stadhuis van Delft

Stadhuis van Delft
Stadhuis van Delft

Het stadhuis van Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, staat aan de Markt tegenover de Nieuwe Kerk. De eerste bouw van het stadhuis dateert van 1200. In 1400 werd het her- of verbouwd. Het gebouw overleefde de grote stadsbrand van 1536, maar op 4 maart 1618 brandde het stadhuis af. Daarna is het naar een ontwerp van Hendrick de Keyser in 1618-1620 herbouwd rondom het oudste gebouw dat Delft tegenwoordig nog heeft: een belfort genaamd het Oude Steen.

In de loop der tijd werd het stadhuis aangepast. Daarbij moest de dubbele trap naar de hoofdingang wijken, werd de hoofdingang ten koste van twee vensters verbreed, en verdwenen de luiken en de glas-in-loodramen. In de twintigste eeuw werd het stadhuis gerestaureerd onder leiding van architect Jo Kruger, en is nu weer in de staat van het ontwerp van Hendrick de Keyser. Het stadhuis is een voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl.


Top 5 – Mooiste stadhuizen van Nederland


5. Stadhuis Leiden

Stadhuis Leiden
Stadhuis Leiden

Aan de Breestraat in Leiden staat de oude renaissancegevel uit 1600, ontworpen door Lieven de Key, de stadssteenhouwer van Haarlem, en Lüder von Bentheim. Aan de zijde van de Vismarkt staat het vernieuwde stadhuis dat in 1932 is ontworpen door architect C.J. Blaauw, na een verwoestende brand op 12 februari 1929.


4. Stadhuis van Rotterdam

Het stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel
Het stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel

Het stadhuis aan de Rotterdamse Coolsingel is gebouwd tussen 1914 en 1920 naar een ontwerp van Henri Evers. Het is één van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam die het bombardement van 14 mei 1940 hebben doorstaan.

Het stadhuis heeft een grondoppervlakte van 86 bij 106 meter en is gebouwd rond een groot binnenterrein met aan weerszijden twee doorgangen naar de Stadhuisstraat en het Doelwater. Evers ging uit van een beaux-artsstijl met Byzantijnse, Romaanse en art-deco-invloeden.

Het stadhuis heeft een betonnen skelet. De gevels zijn bekleed met zandsteen boven een hardstenen plint.


Top 3 – Mooiste stadhuizen van Nederland


3. Stadhuis van Gouda

Stadhuis van Gouda
Stadhuis van Gouda

Het stadhuis van Gouda bevindt zich op de Markt. Het vijftiende-eeuwse stadhuis is een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland. Het gebouw is opgetrokken uit Belgische kalksteen. Voor de fundering werd niet geheid, maar werd gebruikgemaakt van enkele vlotten van zware eiken balken. In 1459 was de bouw van het stadhuis, na de oplevering van het torentje, voltooid, al was het reeds in 1450 in gebruik genomen.

In 1497 werd het stadhuis opgeknapt ter gelegenheid van het bezoek van Filips de Schone aan de stad. In 1517/1518 werd het gebouw verbouwd. Volgens de geschiedschrijver Walvis werd het stadhuis tot 1603 omgeven door water en zou het door middel van een valbrug bereikbaar zijn. In dat jaar (1603) werd het huidige bordes in renaissancestijl door de stadsbeeldhouwer Gregorius Cool vervaardigd.


2. Stadhuis van Middelburg

Stadhuis van Middelburg
Stadhuis van Middelburg

Het stadhuis van Middelburg, gelegen aan de Markt, is een stadhuis dat in laat-gotische stijl is gebouwd. De bouw begon in 1452, geleid door meerdere generaties van de uit Mechelen afkomstige architectenfamilie Keldermans, en duurde tot 1520. Het stadhuis heeft een toren met een klok en een carillon. Middelburgers noemen de toren Malle Betje, omdat de klok altijd achterloopt bij die van de Lange Jan.


1. Koninklijk Paleis Amsterdam

Koninklijk Paleis Amsterdam
Het Koninklijk Paleis Amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is een paleis op de Dam in de binnenstad van Amsterdam. Het paleis is in gebruik door het Koninklijk Huis als ontvangstpaleis en wordt gebruikt voor tentoonstellingen.

Het is tussen 1648 en 1665 gebouwd als stadhuis, naar ontwerp van architect Jacob van Campen, en ingewijd op 29 juli 1655. Het bouwwerk is één van Nederlands belangrijkste historische en culturele monumenten van de Gouden Eeuw.

Het paleis is een monumentaal gebouw, sober van versiering, maar helder van opzet, in de stijl van het Hollands classicisme. Het beeldhouwwerk mocht nergens de aandacht afleiden van het grootse geheel.

Website: www.paleisamsterdam.nl


Top 10 Mooiste stadhuizen van Nederland


  1. Koninklijk Paleis Amsterdam
  2. Stadhuis van Middelburg
  3. Stadhuis van Gouda
  4. Stadhuis van Rotterdam
  5. Stadhuis Leiden
  6. Stadhuis van Delft
  7. Stadhuis van Franeker
  8. Stadhuis van Haarlem
  9. Raadhuis van Hilversum
  10. Stadhuis Bolsward

10 populairste automodellen in België 2020 – Een overzicht

0
Populairste automodellen in België 2020
Populairste automodellen in België 2020

Populairste automodellen in België 2020

Zie hier de tien modellen die in België het meest zijn verkocht. Voor Nederland over 2020 hebben we hier ->>> echt alle verkochte auto’s in 2020 op een rij gezet. Lees meer.


Lees hier ->>> meer over auto’s op deze website.


Top 10 – populairste automodellen in België 2020


10. Renault Captur – 6.847 verkochte modellen
De Captur van Renault is het enige merk met twee modellen in deze Belgische top 10. Het is ook na de Volvo slechts de tweede SUV of crossover in de lijst.

9. Mini Cooper – 6.865 verkochte modellen
Toch knap dat mini een comeback heeft weten te maken en ze geven ze echt niet gratis weg…

8. Peugeot 208 – 7.026 verkochte modellen
De Peugeot 208 is de Belgische ‘Auto van het Jaar’ en komt daarmee op een prima achtste plaats binnen. In 2019 is de twee generatie gelanceerd. Daarbij is er voor het eerst een volledig elektrische versie van de 208 verkrijgbaar.

7. Volvo XC40 – 7.924 verkochte modellen
Dit is de eerste SUV op de lijst en dan ook weer niet de allergrootste.

6. Skoda Octavia – 7.944 verkochte modellen
Een groot succes voor deze nieuwe versie van de Skoda Octavia. De eerste Octavia kwam overigens al in 1959 op de markt.


Top 5 – populairste automodellen in België 2020


5. Mercedes A-Klasse – 8.120 modellen
Deze kleine Mercedesjes gaan als arme broodjes over de toonbank.

4. Renault Clio – 8.346 verkochte modellen
De Renault met de hoogste plek op deze Belgische lijst.


Top 3 – populairste automodellen in België 2020


3. Volkswagen Golf – 8.937 verkochte modellen
Waar zouden we zijn zonder de Golf? In Wolfsburg zijn inmiddels al 35 miljoen Golfjes van de lopende band gekomen.

2. Fiat 500 – 9.110 verkochte modellen
Net als Mini heeft ook de Fiat 500 een geweldige comeback gemaakt.

1. Citroën C3 – 10.420 verkochte modellen
Deze kleine C3 is de populairste auto van België. Van de Nederlandse website: ‘De Nieuwe Citroën C3 is direct herkenbaar aan zijn karaktervolle, unieke design. Met de 97 mogelijke kleurcombinaties voor de carrosserie kunt u van de Nieuwe Citroën C3 een unieke auto maken. De Nieuwe Citroën C3 onderscheidt zich in zijn segment ook door zijn comfort dankzij de nieuwe Advanced Comfort Seats en zijn onovertroffen veercomfort. Deze moderne en connectieve auto biedt bovendien volop gebruiksgemak dankzij de 12 rijhulpsystemen.’

Website: www.citroen.be


Slaap kan niet worden vervangen door rust, zegt studie

0
Slaap kan niet worden vervangen door rust
Slaap kan niet worden vervangen door rust

Slaap kan niet worden vervangen door rust

Slaap is meer dan rust, zegt een nieuwe studie. Je kan je slaap niet vervangen door even uit te rusten als je prestaties moet leveren. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over slapen op deze website.


Slaap kan niet worden vervangen door rust


‘Slaap is onvervangbaar voor het herstel van de hersenen. Je kunt slaap niet vervangen door rustperioden voor betere prestaties. De toestand van de hersenen tijdens de slaap is uniek’. Dit zegt professor Christoph Nissen, van de Universiteit van Bern. Hij deed onderzoek bij de afdeling psychiatrie en psychotherapie van het Medisch Centrum van de Universiteit van Freiburg. Het leverde belangrijke informatie op voor het plannen van periodes van intensief leren of trainen.

In eerdere onderzoeken leverden Nissen en zijn team bewijs voor het idee dat slaap een dubbele functie heeft voor de hersenen. Tijdens de slaap verzwakken ongebruikte verbindingen en versterken relevante verbindingen.

In het huidige onderzoek voerden de onderzoekers een visueel leerexperiment uit met 66 deelnemers. Allereerst trainden alle deelnemers om bepaalde patronen te onderscheiden. Naderhand ging een groep met video’s kijken of tafeltennissen. De tweede groep sliep een uur en de derde groep bleef wakker, maar bevond zich in een verduisterde kamer zonder externe prikkels en onder gecontroleerde slaaplaboratoriumomstandigheden.

Niet alleen presteerde de groep die sliep significant beter dan de groep die wakker en actief was, maar de slaapgroep presteerde ook significant beter dan de groep die wakker was, maar verstoken van externe prikkels.

De prestatieverbetering zijn gekoppeld aan de typische diepe slaapactiviteit van de hersenen. Deze hebben een belangrijke functie hebben voor de connectiviteit van zenuwcellen.