Home Blog

Top 25 meest innovatieve bedrijven volgens Forbes

0
Top 25 meest innovatieve bedrijven volgens Forbes
Top 25 meest innovatieve bedrijven volgens Forbes

Meest innovatieve bedrijven volgens Forbes

Innovatie is en blijft het toverwoord. De onderstaande hebben dit goed voor elkaar. Lees en zie meer.


Lees hier ->>> meer over innovatie op deze website.


Top 25 meest innovatieve bedrijven volgens Forbes


25. Tencent Holdings (China)

Website: www.tencent.com


24. Red Hat (Verenigde Staten)

Website: www.redhat.com


23. CP All (Thailand)

Website: www.cpall.co.th/en


22. Alexion Pharmaceuticals (Verenigde Staten)

Website: www.alexion.com


21. Marriott International (Verenigde Staten)


20. Illumina (Verenigde Staten)

Website: www.illumina.com


19. AmerisourceBergen (Verenigde Staten)


18. Amorepacific (Zuid-Korea)


17. Vertex Pharmaceuticals (Verenigde Staten)


15. Autodesk (Verenigde Staten)


16. Regeneron Pharmaceuticals (Verenigde Staten)


14. Celltrion (Zuid-Korea)


13. Adobe Systems (Verenigde Staten)


12. Unilever Indonesia (Indonesië)


11. Monster Beverage (Verenigde Staten)


10. Facebook (Verenigde Staten)


Top 10 meest innovatieve bedrijven volgens Forbes


9. Naver (Zuid-Korea)


8. Hindustan Unilever(India)


7. Incyte (Verenigde Staten)

Website: www.incyte.com


6. Netflix (Verenigde Staten)


5. Amazon.com (Verenigde Staten)


4. Tesla (Verenigde Staten)


Top 3 meest innovatieve bedrijven volgens Forbes


3. Salesforce.com (Verenigde Staten)

Salesforce.com is een internationaal bedrijf met hoofdkantoor in San Francisco dat bedrijfssoftware aanbiedt op het gebied van klantrelatiebeheer, in de vorm van software as a service op basis van cloud computing.

Website: www.salesforce.com


2. Workday (Verenigde Staten)

Workday, Inc. is een leverancier van software voor on-demand (cloud-based) financieel management en human capital management. Het is opgericht door David Duffield, oprichter en voormalig CEO van ERP-bedrijf PeopleSoft, en voormalig PeopleSoft-hoofdstrateeg Aneel Bhusri na de vijandige overname van PeopleSoft door Oracle in 2005. Het richt zich op de klanten van rivalen Oracle en SAP.

Website: www.workday.com


1. ServiceNow (Verenigde Staten)

ServiceNow is een Amerikaans softwarebedrijf gevestigd in Santa Clara, Californië, dat een cloud computing-platform ontwikkelt om bedrijven te helpen bij het beheren van digitale workflows voor bedrijfsactiviteiten.

Website: www.servicenow.nl


10 Auto’s voor lange mensen 2021

0
Peugeot Partner - 10 Auto's voor lange mensen 2021
Peugeot Partner - 10 Auto's voor lange mensen 2021

Auto’s voor lange mensen 2021

Als je eenmaal de 1,90 aanraakt wordt het meestal al wat beter zoeken voor een auto waar je in past. Tel je er nog tien centimeter bij op, dan heb je vaak echt een probleem. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over auto’s op deze website.


10 Auto’s voor lange mensen 2021


BMW 3 Serie Gran Turismo

De BMW 3-Serie Gran Turismo (ook bekend als BMW 3-Serie GT of F34) is een nieuwe uitvoering in de 3-Serie.


Dacia Lodgy

De Dacia Lodgy is een compacte MPV van het Roemeense automerk Dacia. De naam Lodgy is volgens de fabrikant afgeleid van het Engelse lodge en moet verwijzen naar het ruime interieurontwerp van het model. De auto kan worden besteld met vijf of zeven zitplaatsen.


Honda Jazz

De Honda Jazz is een vijfdeurs hatchback personenauto geproduceerd door Honda in Japan, China, Brazilië, Thailand en Indonesië. De Honda Jazz is in 1983 geïntroduceerd in Nederland, maar verdween in 1986 als model in Europa. In 2002 is een compleet nieuwe Honda Jazz geïntroduceerd, gebaseerd op de Honda Fit.


Hyundai i30 Wagon

Van de website: ‘De Hyundai i30 Wagon is voorbereid op alles wat je met jouw lifestyle vraagt van een auto. Hij ziet er schitterend uit en terwijl hij al je spullen vervoert, beschermt hij jou en je dierbaren op elke avontuurlijke rit.’


Mercedes-Benz R-Klasse

De Mercedes-Benz R-Klasse is een automodel dat in 2005 werd gelanceerd door Mercedes-Benz. Hij verving geen ander model en viel in een nieuwe voertuigenklasse, de Sports Tourer, waarvan de B-Klasse ook al deel uitmaakt.


Peugeot Partner

De Peugeot Partner/Rifter is een bestelwagen en ludospace van het Franse automerk Peugeot. In Italië wordt de auto Peugeot Ranch genoemd. De Partner is ontworpen in samenwerking met Citroën; de versie van Citroën heet Berlingo. Zowel de Berlingo als de Partner hebben een cng en BEV (Battery electric vehicle) uitvoering.


Rolls-Royce Phantom

De naam Phantom is de voorbije eeuw door de Britse autoconstructeur Rolls-Royce gebruikt voor verschillende luxewagens. Ruim genoeg om je benen in kwijt te kunnen.


Skoda Superb

De Superb is altijd al een ruime auto geweest en de nieuwe Superb doet daar weer een schepje bovenop. In tegenstelling tot zijn voorganger is hij alleen als hatchback en stationwagen leverbaar. Op elektronica gebied is de Superb ook weer helemaal up to date. Met onder andere rijbaanassistentie i.c.m. adaptieve cruise control en een media/navigatie systeem welke via de telefoon te bedienen is.


Toyota Camry

In de Verenigde staten was de Camry enige tijd de bestverkochte auto. In Europa, waar de markt voor grote auto’s niet zo groot is verkocht het model minder.


Volkswagen Touran

De naam ‘Touran’ is een combinatie van de woorden ‘Touring’ en ‘Sedan’. Deze naam bleek al geregistreerd waardoor VW de naam ‘Touran’ van een Duits-Turkse familie moest kopen.


Top 10 langste nummers in de Top 2000 met beeld en geluid

0
Top 10 langste nummers in de Top 2000 met beeld en geluid
Top 10 langste nummers in de Top 2000 met beeld en geluid

Langste nummers in de Top 2000

Hier de nummers die wat langer duren als drie minuten. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website…


Top 10 langste nummers in de Top 200010. Blackstar, David Bowie – 9 minuten, 57 seconden


9. Cold Little Heart, Michael Kiwanuka – 10 minuten, 11 seconden


8. Ghost Love Score, Nightwish – 10 minuten, 30 seconden


7. Child In Time, Deep Purple – 10 minuten, 41 seconden

De melodie van het intro op het hammondorgel door Jon Lord is geïnspireerd op het nummer Bombay Calling van de Amerikaanse band It’s a Beautiful Day uit 1968. Daarna komt de zangpartij, waarin de stem van zanger Ian Gillan in crescendo langzaam, steeds luider en luider, in voluit gillen overgaat, waarmee hij een groot vocaal bereik en volume demonstreert.

Daarna komt de gitaarsolo van Ritchie Blackmore, ondersteund door beukende drums, bas en orgel, die zes minuten duurt, voordat deze abrupt afbreekt en de hele compositie weer van voren af aan begint (da capo) en in een meerstemmig gegil eindigt.


6. Fool’s Overture, Supertramp – 10 minuten, 50 seconden

Het nummer vertelt over de Tweede Wereldoorlog, de positie van Engeland daarin, en de lessen die men uit de oorlog heeft getrokken. Naast eigen songteksten van de band is er onder andere een aantal stukken uit een van de beroemde toespraken van Winston Churchill te horen, waaronder het beroemde ‘we shall never surrender’.


5. Musica È, Eros Ramazzotti – 11 minuten


4. The End, The Doors – 11 minuten, 43 seconden

Dit nummer was oorspronkelijk geschreven door Jim Morrison over het uitgaan van zijn relatie met vriendin Mary Werbelow. Na maanden van optredens in het Whiskey A Go-Go in Los Angeles groeide het nummer uit tot een bijna twaalf minuten lang muziekstuk. De thematiek werd daarmee ook breder.

Waar het in eerste instantie ging om een relatiebreuk, kwam er nu een shockerend klassiek Oedipus-thema bij, waarin Morrison zingt dat hij zijn vader wil vermoorden en zijn moeder wil beminnen.

Dat laatste wordt slechts gesuggereerd, doordat de tekst enigszins onverstaanbaar is: ‘Mother… I want to…Aaaah!’. Aan het einde van het nummer wordt meerdere malen het woord ‘Kill’ herhaald. Dit was jarenlang nauwelijks te horen, maar op nieuwe uitgaven van het album is dit duidelijk aanwezig. Het nummer werd live opgenomen in de studio zonder overdubbing en is uitgebracht in januari 1967.


Top 3 langste nummers in de Top 2000


3. Shine On You Crazy Diamond, Pink Floyd – 13 minuten, 32 seconden

Shine On You Crazy Diamond is een suite in de popmuziek. Het bestaat wel uit secties, maar die worden achter elkaar gespeeld, ook toen er andere tracks tussen werden gezet. Shine On is daarmee een unicum. Door een fade-in als begin en een overgang naar ‘Welcome to the Machine’ aan het slot van het eerste gedeelte en een overgang vanuit “Wish You Were Here” en een fade-out als eind heeft het geen werkelijk begin en eind.


2. Telegraph Road, Dire Straits – 14 minuten, 18 seconden

Het nummer verscheen op het in 1982 uitgekomen album Love over Gold. Het lied duurt 14 minuten en 18 seconden. Hoewel het nummer nooit verscheen als single is het wel goed ontvangen en staat het sinds 2006 in de Top 2000.


1. Echoes, Pink Floyd – 23 minuten, 31 seconden

‘Echoes’ is een nummer uit 1971 en verscheen op het album Meddle. De song is geschreven door alle vier de bandleden en duurt in zijn originele vorm 23:31 minuten, zodoende neemt het de gehele B-kant in van het album.

‘Echoes’ is op het compilatiealbum Echoes: The Best of Pink Floyd in verkorte vorm (16:30) als vijfde track te horen. Het nummer speelt ook nog een belangrijk rol in de film Pink Floyd: Live at Pompeii, waarin het als openingsnummer en als slotnummer is te horen.De andere lange nummers uit de Top 2000 zijn:

  • Back Out Of Hell van Meat Loaf (9 minuten, 48 seconden)
  • Firth Of Fifth van Genesis (9 minuten, 34 seconden)
  • Jungleland van Bruce Springsteen (9 minuten, 33 seconden)
  • Estranged van Guns N’ Roses (9 minuten, 21 seconden)
  • The Load Out/Stay van Jackson Browne (9 minuten, 1 seconde)

Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland

0
Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland
Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland: Dommelsche Bierbrouwerij (1757)

Oudste bierbrouwerijen van Nederland

Inmiddels hebben we zo’n 1.000 bierbrouwerijen in Nederland. Hieronder zijn zijn een aantal ‘oudjes’. Zie her de bierbrouwersmet een wel heel rijke historie. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over eten drinken op deze website.


Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland


10. Koninklijke Grolsch uit 1914 uit

Grolsch is een biermerk dat voor het eerst in 1615 in Groenlo is gebrouwen door Willem Neerfeldt. De naam Grolsch is het bijvoeglijke naamwoord van Grolle, de oude naam van Groenlo. De brouwerij heet officieel Grolsche Bierbrouwerij.

Website: www.koninklijkegrolsch.nl


9. Bierbrouwerij de Koningshoeven uit 1885

La Trappe is een Nederlands trappistenbier. Het wordt gebrouwen door brouwerij De Koningshoeven van de abdij ‘Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven’ in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. De naam La Trappe is afkomstig van het Franse klooster ‘La Trappe’, de bakermat van de orde der trappisten.

Website: www.latrappetrappist.com


8. Alfa Brouwerij uit 1872

De Alfa Brouwerij is een ambachtelijke bierbrouwerij met eigen waterbron in Thull (gemeente Beekdaelen). Joseph Meens stichtte in 1870 in buurtschap Thull vlak bij Schinnen de Meens Bierbrouwerij. De brouwerij werd gecombineerd met een boerderij. Het brouwen van bier en het verkopen van bostel leverde samen met het boeren een beter inkomen.

Hoewel het oprichtingsjaar doet vermoeden dat er van het begin af aan ‘Beiersch’ bier – bier van ondergisting – is gebrouwen, maakte men eerst enkele hooggegiste soorten en schakelde de brouwerij rond de eeuwwisseling over op het Beiersch bier. Tot 1960 werd Alfa bier alleen in de omgeving gedronken. Later groeide de welvaart en was Alfa bier in heel Nederland verkrijgbaar.

Website: www.alfabier.nl


7. Brand Bierbrouwerij uit 1871

Brand Bierbrouwerij is een bierbrouwerij te Wijlre in de gemeente Gulpen-Wittem. Vanaf 1340 zou er in Wijlre bier worden gebrouwen. Deze bewering is echter foutief. Uit onderzoek blijkt dat een voorganger van Brand bier, stamt uit 1755.

Met zekerheid kan gezegd worden dat dit bier vanaf 1767 is gebrouwen op diezelfde locatie. Dit betekent dat Brand geen tastbaar bewijs heeft om de naam ‘Oudste brouwerij te claimen’. Anders zou de Dommelsche Bierbrouwerij de oudste brouwerij van Nederland zijn. Vanaf 1757 wordt daar bier gebrouwen op dezelfde locatie.

Website: www.brand.nl


6. Budelse Brouwerij uit 1870

De Budelse Brouwerij is een Nederlandse brouwerij in Budel in de Noord-Brabantse gemeente Cranendonck en is een onafhankelijke en zelfstandige familiebrouwerij van de familie Arts. De producten worden verkocht onder de merknaam ‘Budels’. Het anker in het beeldmerk refereert aan de oorspronkelijke naam ‘De Hoop’.

Website: www.budels.nl


5. Lindeboom Bierbrouwerij uit 1870

De Lindeboom Brouwerij is een bierbrouwerij in het Limburgse dorp Neer. In 1867 wilde Willem Geenen, die tot dan zijn kost verdiende als landbouwer en stroopmaker, bier gaan brouwen. Voor die tijd was Willem een zeer ondernemend iemand, want hij durfde het aan om zijn koffers te pakken en af te reizen naar Worms, om opgeleid te worden als bierbrouwer.

Dit moet voor een jongeman uit Neer in die tijd een ware wereldreis zijn geweest. De schriften waarin hij de ellenlange dictaten in een regelmatig handschrift optekende, zijn bewaard gebleven.

Website: www.lindeboom.nl


4. Heineken uit 1864

Heineken NV is een Nederlandse multinational in de bier- en drankensector en is actief in ruim 190 landen (er zijn maar 195 landen op aarde). Ze bezit 300 biermerken, met een totaal biervolume van meer dan 218 miljoen hectoliter (2017) behoort Heineken tot de grootste brouwerijen van de wereld, na het Belgische Anheuser-Busch InBev. Daarnaast is Heineken de grootste ciderproducent ter wereld.

De productie vindt plaats in meer dan 140 brouwerijen in 71 landen. Daarnaast opereert Heineken via exportactiviteiten en licentiepartners. Ruim de helft van de afzet vindt plaats in Europa. Heineken had rond 2017 ongeveer 80.000 werknemers in dienst.

Website: www.theheinekencompany.com


Top 3 Oudste bierbrouwerijen van Nederland


3. Gulpener Bierbrouwerij uit 1825

De Gulpener Bierbrouwerij BV is een zelfstandige familiebrouwerij uit Gulpen in Limburg. De brouwerij is in 1825 opgericht door Laurens Smeets onder de naam Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw. Op 14 september 1826 is toenterijd het eerste bovengistend bier afgeleverd.

Website: www.gulpener.nl


2. Royal Swinkels Family Brewers uit 1773

De Royal Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria) is een familiebedrijf uit Noord-Brabant dat actief is in de bier- en frisdranksector. Het bedrijf had in 2019 een omzet van 897 miljoen euro. Het concern verkoopt bier onder meerdere merknamen, waaronder Bavaria, Swinckels’, La Trappe, Palm, Hollandia, Rodenbach en Steenbrugge. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lieshout en er zijn nevenvestigingen in meer dan tien landen.

Website: www.swinkelsfamilybrewers.com


1. Dommelsche Bierbrouwerij uit 1757

Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland
Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland: Dommelsche Bierbrouwerij (1757)

De geschiedenis van de Dommelsche bierbrouwerij begon in 1702, toen Jan van Deventer in Dommelen brouwde. De latere eigenaar, de familie Snieders, kan teruggevoerd worden tot 1650. Toen was het een Riethovense familie van landbouwers en brouwers. In 1744 vestigde zich een Snieders met dezelfde beroepencombinatie in Dommelen. Hij dreef tevens herberg De Oranjeboom.

In 1824 werd Petrus Josephus Snieders geboren die later, samen met Driek Zigmans, het bedrijf beheerde. Men ging de dorpen af om bier te verkopen, te voet of per huifkar, later per fiets, en nog later per Douglas motorfiets.

Website: www.dommelsch.nl


Bang in het donker? Geef je hersenen de schuld, niet de monsters onder je bed

0
Bang in het donker? Geef je hersenen de schuld, niet de monsters onder je bed
Bang in het donker? Geef je hersenen de schuld, niet de monsters onder je bed

Bang in het donker? Geef je hersenen de schuld, niet de monsters onder je bed

Angst is een veel voorkomende reactie op duisternis, vooral bij kinderen. Nu denken wetenschappers dat ze de hersenmechanismen erachter hebben ontdekt, mechanismen die in het bijzonder in een aantal hersengebieden werken. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website…


Bang in het donker? Geef je hersenen de schuld, niet de monsters onder je bed

Het amygdala-gedeelte van onze hersenen is verantwoordelijk voor het verwerken van emoties en het reguleren van onze angstreactie. Deze nieuwe studie laat zien hoe hersenactiviteit in dit deel verandert als we ons blootstellen aan aan licht en duisternis.

‘Licht, vergeleken met donkere, onderdrukte activiteit in de amygdala’, schrijven de onderzoekers. ‘Gematigde blootstelling aan licht resulteerde in een grotere onderdrukking van de amygdala-activiteit dan bij weinig licht.’

Bovendien lijkt de aanwezigheid van licht de link tussen de amygdala en de ventromediale prefrontale cortex te versterken. Dit is een ander deel van de hersenen dat wordt geassocieerd met het beheersen van ons gevoel van angst.

Lux en angst

In dit nieuwe onderzoek zijn hersenscans van 23 mensen geanalyseerd terwijl ze werden blootgesteld aan perioden van 30 seconden van zwak (10 lux) en matig (100 lux) licht, evenals duisternis (<1 lux). De scans duurden in totaal ongeveer 30 minuten.

De gematigde verlichting bleek een ‘aanzienlijke vermindering’ van de amygdala-activiteit te veroorzaken. Dit terwijl zwak licht een kleinere vermindering veroorzaakte. Er was ook een grotere ‘functionele connectiviteit’ tussen de amygdala en de ventromediale prefrontale cortex in de tijd dat de lichten aan waren.

Met andere woorden, op basis van deze kleine steekproef kan licht de angstbeheersingscentra van onze hersenen in werking houden. er zijn wel meer gegevens nodig om erachter te komen wat er precies aan de hand is, maar verbroken verbindingen tussen deze hersengebieden zijn eerder in verband gebracht met angst.


Bron en meer informatie: Afraid of the dark: Light acutely suppresses activity in the human amygdala, Elise M. McGlashan, Govinda R. Poudel, Sharna D. Jamadar, Andrew J. K. Phillips en Sean W. Cain in PLOS ONE, 16 juni, 2021, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0252350


Top 10 best beoordeelde toeristische attracties in Spanje

0
Top 10 best beoordeelde toeristische attracties in Spanje
Top 10 best beoordeelde toeristische attracties in Spanje

Best beoordeelde toeristische attracties in Spanje

Planetware.com heeft uitgezocht wat je volgens toeristen zeker niet mag missen als je een bezoek brengt aan Spanje. Zie hier de best beoordeelde Spaanse toeristische attracties.


Lees hier ->>> meer over vakantie en hier ->>> meer over Spanje.


Top 10 best beoordeelde toeristische attracties in Spanje


10. Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia

Ciudad de las Artes y las Ciencias
Ciudad de las Artes y las Ciencias

De Stad van de Kunst en de Wetenschap, is een van Valencia’s meest toonaangevende bezienswaardigheden. Ciudad de las Artes y las Ciencias is ontworpen door Santiago Calatrava, een wereldberoemde Spaanse architect. De bouw startte in 1989 en heeft twee decennia geduurd.

Het gebouwencomplex is gelegen in het Jardín del Turia (Turia park), midden in het hart van Valencia, en beslaat hiervan ongeveer 2 km². Ciudad de las Artes y las Ciencias bestaat uit zes verschillende gebouwen. Dit futuristische gebouwencomplex dankt zijn bekendheid aan de bijzondere architectuur. Bezoekers kunnen hier onder andere wandelen door de stadstuinen, het operagebouw bezoeken en kleine wetenschappelijke experimenten uitvoeren in het Wetenschapsmuseum.

Website: www.cac.es


9. Plaza Mayor, Madrid

Plaza Mayor, Madrid
Plaza Mayor, Madrid

Het Plaza Mayor (Groot Plein) is aangelegd tijdens de Habsburgse periode en is een centraal gelegen plein in de stad Madrid, Spanje. Het ligt slechts een paar honderd meter van een ander beroemd plein, de Puerta del Sol.

Het Plaza Mayor is rechthoekig van vorm en meet 129 bij 94 meter, en wordt omringd door woonhuizen van vier verdiepingen met 237 balkons met uitzicht op het plein. Er komen in totaal negen wegen uit op het plein. Het Casa de la Panadería, waar gemeenschappelijke en culturele activiteiten plaatsvinden, is een belangrijk ijkpunt op het plein.


8. Kathedraal van Santiago de Compostella

Kathedraal van Santiago de Compostella
Kathedraal van Santiago de Compostella

De Kathedraal van Santiago de Compostella is de hoofdkerk van het aartsbisdom Santiago de Compostella. Zij staat in de gelijknamige stad, Santiago de Compostella, in het noordwesten van Spanje. De kathedraal heeft de vorm van een kruiskerk. Zij werd vanaf 1077 onder Alfonso VI van Castilië gebouwd op de resten van een eerdere kerk uit 800.

Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek.

De kathedraal is sinds 1985 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kathedraal is afgebeeld op de Spaanse munten van 1, 2 en 5 cent.


7. Kathedraal van Sevilla

Kathedraal van Sevilla
Kathedraal van Sevilla

De Catedral de Santa María de la Sedeis een grote gotische kathedraal in de Spaanse stad Sevilla en de hoofdkerk van het aartsbisdom Sevilla. De kathedraal is gebouwd in de vorm van een vijfbeukige kruiskerk met kapellen en is van binnen 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog. Daarmee is het na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St Paul’s Cathedral in Londen het grootste kerkgebouw van Europa en tevens het grootste gotische kerkgebouw ter wereld.

De Giralda, de 104,5 meter hoge klokkentoren van de kathedraal, is het waarmerk van de stad Sevilla. De kathedraal van Sevilla heeft een uitzonderlijk rijke inventaris. Sinds 1987 staat zij op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO.


6. Guggenheim Museum, Bilbao

Het Guggenheim Museum in Bilbao aan de rivier de Nervión
Het Guggenheim Museum in Bilbao aan de rivier de Nervión

Het Museo Guggenheim Bilbao is een van de drie Guggenheim-musea over de hele wereld naast Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Solomon R. Guggenheim Museum in New York.

De musea behoren tot de Solomon R. Guggenheim Foundation in New York. Het is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst en zorgde voor een grote groei van de toeristensector van de stad. Naar dat succes is het Bilbao-effect genoemd.

Het gebouw is ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Frank Gehry en heeft een tentoonstellingsoppervlakte van 11.000 vierkante meter. Het gebouw is grotendeels bedekt met schubvormige titaniumplaten die ervoor moeten zorgen dat het gebouw honderd jaar kan schitteren.


5. San Lorenzo de El Escorial, Madrid

San Lorenzo de El Escorial, Madrid
San Lorenzo de El Escorial, Madrid

Het Escorial (1563-1584) is een immens gebouwencomplex gebouwd in opdracht van koning Filips II van Spanje. Het is een paleis, een abdij en een koninklijk mausoleum in één geworden. Het complex is gelegen bij de stad San Lorenzo de El Escorial, ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid. Sinds 1984 staat het complex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Aan de bouw is begonnen in 1563 door Juan Bautista de Toledo en voortgezet door Juan de Herrera. Filips wijdde het complex aan San Lorenzo, naar de laurentiusdag waarop hij de Fransen had verslagen in de Slag bij Saint-Quentin. Het Escorial was bedoeld als monument om deze overwinning in de Nederlanden te gedenken, alsook zijn streven naar godsdienstige en politieke hegemonie in Europa.

De slag is afgebeeld op de fresco’s in de hal der veldslagen, die tevens nadrukkelijk verwijzen naar de overwinning op de Moren bij Higueruela (1431).


4. Museo Nacional del Prado, Madrid

Bekendste musea van Spanje - De nr. 1: Museo del Prado in Madrid
Bekendste musea van Spanje – De nr. 1: Museo del Prado in Madrid

Het Prado, officieel het Museo Nacional del Prado, is een van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld, gevestigd in Madrid.

De collectie omvat werken van de 14e tot de 19e eeuw. Het museum heeft 5.000 tekeningen, 2.000 prenten, 1.000 munten en medailles, en zo’n 2.000 voorwerpen van toegepaste kunst. Er zijn ongeveer 700 beelden.

Website: www.museodelprado.es


3. Mezquita

Mezquita
Mezquita

De Mezquita is de kathedraal van Córdoba in Spanje. Het historische centrum van de stad met de kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Mezquita is Spaans voor moskee. Hiermee wordt verwezen naar de functie van het gebouw voor de Reconquista, voordat het een kathedraal werd.

De Mezquita is een uniek architectonisch monument op de plaats waar ooit de Visigotische kerk Vincentius van Zaragoza stond. Deze stond op de fundamenten van een Romeinse tempel. Na de verovering van Córdoba in 711 door de Moren werd vanaf de achtste eeuw een moskee gebouwd.

Nadat de Moren in de achtste eeuw de gebieden rond Córdoba veroverden, werd de helft van de Visigotische Sint-Vincentiuskerk – onder dreiging van onteigening – verkocht aan de aanwezige moslims. Toen die helft te klein bleek voor de groeiende islamitische bevolking, kochten de moslims ook de andere helft van de kerk, waardoor de katholieke gemeenschap genoodzaakt werd de kerk op te geven.


2. Barcelona’s Sagrada Familia

De Sagrada Familia in Barcelona
De Sagrada Familia in Barcelona

De Sagrada Família (Catalaans) of voluit Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, is een basiliek in aanbouw in Barcelona, Catalonië, Spanje naar een ontwerp van Antoni Gaudí. De naam betekent Basiliek en Boetetempel van de Heilige Familie.

Architect Gaudí ontwierp naast deze basiliek meerdere andere karakteristieke bouwwerken in Barcelona, onder meer Casa Batlló en Park Güell. Gaudí maakte deel uit van het Catalaans modernisme, een stroming in de kunst waarvan de basiliek het belangrijkste symbool is. Dit Catalaans modernisme is nauw verwant aan de jugendstil en dient dus niet verward te worden met het modernisme.


1. Alhambra, Granada

Alhambra De Granada
Alhambra De Granada

Het Alhambra is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië (Zuid-Spanje). Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada. Het hele complex van het Alhambra heeft een enorme oppervlakte van 140.000 m².

Het uitgebreide complex werd na de verovering van het koninkrijk Granada in 1492 door het katholieke koningspaar als een zeer belangrijke buit gezien. Hun kleinzoon keizer Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Zijn vrouw droeg er zorg voor dat wat nu rest bleef bestaan.


Top 10 Beste Whisky 2021

0
Top 10 Beste Whisky 2021
Top 10 Beste Whisky 2021

Beste Whisky 2021

Whisky: je moet er maar van houden. En als je er van houdt, dan is er keuze, veel keuze. Hieronder de keuze van thespiritsbusiness.com wat het lekkerst zou moeten zijn. De prijs is overigens niet altijd alles bepalend. Lees meer…


Top 10 Beste Whisky 2021


Lees hier ->>> meer over eten en drinken op deze website.


10. Bunnahabhain 25 Years Old – $503,50 voor 0,7 lr.

"<yoastmark

Bunnahabhain is een Schotse Islay single malt whisky. De distilleerderij is in 1881 gebouwd en is te vinden op de noordoostelijke punt van het eiland, iets ten noorden van Port Askaig. Vanaf dit punt kijkt men uit over de Sound of Islay en heeft men zicht op het nabijgelegen eiland Jura.

De Bunnahabhain-whisky is een van de mildere whisky’s van Islay. In de brouwerij wordt ook een blend gemaakt van spirit van alle zeven distilleerderijen op Islay, gemengd met Northern Island-whisky, onder de naam Black Bottle.

Website: www.bunnahabhain.com


9. MacNair’s Lum Reek 21 Years Old – $175 voor 0,7 lr.

MacNair’s Lum Reek 21 Years Old
MacNair’s Lum Reek 21 Years Old

Website: www.theglenallachie.com/our-whisky/macnairs


8. Tomatin Decades II – $245 voor 0,7 lr.

Tomatin Decades II
Tomatin Decades II

De Tomatin is een single malt Scotch whisky distilleerderij in het dorp Tomatin. De whisky is afkomstig uit de Highland- regio, en is te vinden 25 minuten ten zuiden van Inverness. Ongeveer tachtig procent van de whisky van Tomatin gaat naar blended whisky, inclusief de eigen merken Antiquary en Talisman.

Website: www.tomatin.com


7. Big Peat – $83 voor 0,7 lr.

Big Peat
Big Peat

Douglas Laing & Co is opgericht in 1948. Ze is een onafhankelijke bottelaar van Schotse whisky. Het bedrijf gevestigd in Glasgow, en heeft een aantal merken. Dit zijn onder andere het assortiment ‘Remarkable Regional Malts’, waaronder The Epicurean, Timorous Beastie, Scallywag, Rock Island en Big Peat, evenals Old Particular, Provenance en Xtra Old Bijzonder. Gezamenlijk hun noem zij dit hun ‘Exceptional Single Casks’. Het bedrijf maakt en verkoopt ook King of Scots Blended Scotch Whisky, Clan Denny Single Casks en Premier Barrel.

Website: www.douglaslaing.com


6. Glen Scotia 25 Years Old- $559 voor 0,7 lr.

Glen Scotia 25 Years Old
Glen Scotia 25 Years Old

Website: www.glenscotia.com


5. Deanston 18 Years Old – $88 voor 0,7 lr.

Deanston 18 Years Old
Deanston 18 Years Old

De Deanston-distilleerderij is een Single Malt Scotch-whiskystokerij aan de oevers van de rivier de Teith, op 13 km van de historische stad Stirling, aan de poort van het indrukwekkende Loch Lomond & Trossachs National Park.

Website: www.deanstonmalt.com


4. Highland Park 21 Years Old 2020 Release – $322 voor 0,7 lr.

Highland Park 21 Years Old 2020 Release
Highland Park 21 Years Old 2020 Release

Website: www.highlandparkwhisky.com


3. 53.322 – Carpe Diem – $629 voor 0,7 lr.

53.322 – Carpe Diem
53.322 – Carpe Diem

2. Glen Marnoch Bourbon Cask Single Malt – $35 voor 0,7 lr.

Glen Marnoch Bourbon Cask Single Malt
Glen Marnoch Bourbon Cask Single Malt

Is gewoon een prima whisky van Aldi


1. The Glenturret 12 Years Old – $84 voor 0,7 lr.

The Glenturret 12 Years Old
The Glenturret 12 Years Old

Officieel is de destilleerderij opgericht in 1775, maar de destilleerderij was eerder in werking door illegale destilleerders die de belasting in Engeland wilden ontduiken, sinds 1717. Deze geschiedenis heeft geleid tot de claim dat Glenturret de oudste destilleerderij van Schotland is. De titel wordt ook geclaimd door andere destilleerderijen zoals Littlemill, Glenisla, Bowmore en Glen Garloch.


Top 10 slimste kattenrassen ter wereld

0
Top 10 slimste kattenrassen ter wereld
Abessijn: Top 10 slimste kattenrassen ter wereld

Slimste kattenrassen ter wereld

Hoe precies zit met dieren en intelligentie weten we natuurlijk niet. Zeker als we de er de zgn. ‘menselijke maatstaven’ op gaan toepassen. Katten lijken ons zeker niet dom en de volgende rassen behoren bij de slimste. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website.


Top 10 slimste kattenrassen ter wereld


10. Turkse angora

De Turkse angora is een langharig kattenras dat voor het eerst op het Europese continent verscheen tussen de 16de en 18de eeuw. Gerichte fok ving echter pas aan in de tweede helft van de 20e eeuw.

Turkse angora
Turkse angora


9. Siamees

Siamees
Siamees

De Siamees is een van de oudst erkende kattenrassen. De oorsprong van het ras zijn door westerlingen naar Europa (voornamelijk Engeland en Frankrijk) meegenomen katten uit het Verre Oosten waaronder Thailand (het voormalige Siam), die zich kenmerkten door het bezitten van de partiële albinogenen die het kenmerkende uiterlijk gaven waarbij de kleur enkel nog toont in de extremiteiten van het dier. De eerste exemplaren kwamen rond 1880 naar Europa.


8. Pers


De Pers is een van de oudste kattenrassen. Zoals de naam al doet vermoeden komt de Pers oorspronkelijk uit Perzië. In de 17e eeuw werden de eerste Perzen naar Europa overgebracht. In de Europese landen werd het uiterlijk verder ontwikkeld en gekruist met langharige dieren die lokaal voorkwamen in vooral Engeland rond het einde van de negentiende eeuw. Perzen zijn rustige introverte stabiele katten. Perzen kunnen goed worden gehouden als binnenkat.


7. Japanse stompstaartkat

Japanse stompstaartkat
Japanse stompstaartkat

De Japanse stompstaartkat of Japanse bobtail is een kattenras met een zeer korte, bijzondere staart van 10 tot 12 cm, die meestal opgerold is tot een stompje van amper 5 cm. Het ras komt zowel in korthaar als langhaar voor en is een oorspronkelijk fenotype van de huiskat zoals die in Japan voorkomt.


6. Singapura

Singapura
Singapura

De Singapura is een Singaporees kattenras. Ze is klein, maar stevig en gespierd. Zijn ronde kopje heeft grote oren, die breed aan de onderkant zijn en spits bij de punt, en hij heeft enorme ogen. De nek is dik en kort, de snuit breed en de neus stomp. De neus en ogen zijn zwart omlijnd.


5. Schotse vouwoorkat

Schotse vouwoorkat
Schotse vouwoorkat

De Schotse vouwoorkat heeft een lijf met sterke rug, robuuste poten en een middellange staart. Hij heeft kleine oren op een ronde kop. De vacht is kort en dicht ingeplant en kan voorkomen in alle kleuren en patronen.


4. Cornish Rex

Cornish rex
Cornish rex

De Cornish rex is een kattenras dat is ontstaan in het graafschap Cornwall in Engeland. Het is een kat van het oosterse type met een zachte, gekrulde of gegolfde vacht.


3. Burmees

Burmees
Burmees

De burmees is een kortharige kat afkomstig uit het Verre Oosten (Birma en omstreken). Kenmerkend voor het ras is het bezitten van twee partiële albinofactoren, genotype cb cb, waardoor de pigmentontwikkeling geremd wordt en de kleur het duidelijkst doorkomt op de extremiteiten van het lichaam (kop, poten en staart) terwijl er een lichter nuance ervan op het lichaam aanwezig is. De kleurremming treedt op op die delen van het lichaam die het warmst van temperatuur zijn.


2. Bengaal

Bengaal
Bengaal

De bengaal is een relatief nieuw kattenras dat zo gefokt is dat het het uiterlijk heeft van een wilde kat en het gedrag van een huiskat. Dit ras is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 1950 na het kruisen van de wilde Bengaalse tijgerkat met huiskatten en raskatten. Er ontstonden katten met een bijzonder vlekkenpatroon.


1. Abessijn

Top 10 slimste kattenrassen ter wereld
Abessijn: Top 10 slimste kattenrassen ter wereld

De abessijn is een van de oudste kattenrassen en de exacte herkomst is in nevelen gehuld. Het ras lijkt qua uiterlijk op de afbeeldingen en beeldjes van de katten die voorkomen in het Oude Egypte, maar een directe link hiertussen is nooit gevonden.

Abessijnen behoren tot de meest intelligente kattenrassen. Het zijn huisdieren die betrokken willen zijn bij alles wat er in huis gebeurt. Abessijnen zijn zeer op mensen georiënteerd en willen een hechte band met hun eigenaren.


Top 100 grootste wapenexporteurs na de 2e Wereldoorlog (en in 2020)

0
Top 100 grootste wapenexporteurs na de 2e Wereldoorlog (en in 2020)
Top 100 grootste wapenexporteurs na de 2e Wereldoorlog (en in 2020)

Top 100 grootste wapenexporteurs na de 2e Wereldoorlog

Er is flink geld te verdienen met wapens. Zie hier bijvoorbeeld de Top 10 bedrijven met grootste defensiecontracten in Verenigde Staten 2021. Het gaat om vele miljarden. Ook Nederland doet vrolijk haar best. De cijfers komen van het Zweedse onderzoeksinstituut SIPRI. Dit Stockholm International Peace Research Institute is een onafhankelijk internationaal instituut doet wereldwijd onderzoek naar geweld, bewapening, wapenbeheersing en ontwapening. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over oorlog op deze website…


Top 100 grootste wapenexporteurs na de 2e Wereldoorlog

(Betreft de waarde van de export in miljard dollar gedurende de periode 1950-2020)

Onderstaande komt (deels) vandaan bij: stopwapenhandel.org

De wapenindustrie heeft wereldwijd een omzet van ruim 400 miljard dollar. Het grootste deel van de productie in natuurlijk voor binnenlands gebruik. Van al die miljarden werd in 2020 zo’n 22 miljard geëxporteerd.

Waar handel is zie je natuurlijk ook Nederlandse bedrijven. De belangrijkste Nederlandse wapenindustrie maakt marineschepen, delen van gevechtsvliegtuigen en helikopters, en radar- en vuurleidingsystemen waarmee bommen en raketten hun doel zoeken.

Verreweg de meeste wapens en wapenonderdelen die Nederland produceert, worden aan het buitenland verkocht. Daarnaast is Nederland een belangrijke doorvoerhaven. De wapens worden elders gemaakt en via Schiphol en Rotterdam vervoerd naar andere landen.

Nederlandse wapens gaan de hele wereld over. Veel wordt verkocht aan andere Europese landen en aan de Verenigde Staten, maar we verkopen ook wapens aan bijvoorbeeld Indonesië, Egypte, Jordanië, Marokko en Colombia, conflictgebieden of landen waar mensenrechten geschonden worden.


100. IJsland – 1950-2020: 0,005 miljard dollar


99. Zimbabwe – 1950-2020: 0,006 miljard dollar


98. Uruguay – 1950-2020: 0,007 miljard dollar


97. Sri Lanka – 1950-2020: 0,008 miljard dollar


96. Ecuador – 1950-2020: 0,008 miljard dollar


95. Estland – 1950-2020: 0,008 miljard dollar


94. Letland – 1950-2020: 0,009 miljard dollar


93. Fiji – 1950-2020: 0,010 miljard dollar


92. Kenia – 1950-2020: 0,012 miljard dollar


91. Algerije – 1950-2020: 0,012 miljard dollar


90. Angola – 1950-2020: 0,013 miljard dollar


89. Marokko – 1950-2020: 0,014 miljard dollar


88. Malta – 1950-2020: 0,015 miljard dollar


87. Soedan – 1950-2020: 0,016 miljard dollar


86. Aruba – 1950-2020: 0,018 miljard dollar


85. Oman – 1950-2020: 0,019 miljard dollar


84. Tsjaad – 1950-2020: 0,020 miljard dollar


83. Bosnië-Herzegovina – 1950-2020: 0,021 miljard dollar


82. DR Congo – 1950-2020: 0,023 miljard dollar


81. Ghana – 1950-2020: 0,025 miljard dollar


80. Vietnam – 1950-2020: 0,025 miljard dollar


79. Colombia – 1950-2020: 0,030 miljard dollar


78. Brunei – 1950-2020: 0,036 miljard dollar


77. Cyprus – 1950-2020: 0,036 miljard dollar


76. Cuba – 1950-2020: 0,040 miljard dollar


75. Libanon – 1950-2020: 0,050 miljard dollar


74. Zuid-Jemen – 1950-2020: 0,057 miljard dollar


73. Maleisië – 1950-2020: 0,057 miljard dollar


72. Litouwen – 1950-2020: 0,063 miljard dollar


71. Qatar – 1950-2020: 0,065 miljard dollar


70. Peru – 1950-2020: 0,070 miljard dollar


69. Venezuela – 1950-2020: 0,080 miljard dollar


68. Nicaragua – 1950-2020: 0,101 miljard dollar


67. Ethiopië – 1950-2020: 0,103 miljard dollar


66. Thailand – 1950-2020: 0,112 miljard dollar


65. Argentinië – 1950-2020: 0,118 miljard dollar


64. Koeweit – 1950-2020: 0,128 miljard dollar


63. Saoedi-Arabië – 1950-2020: 0,165 miljard dollar


62. Nieuw-Zeeland – 1950-2020: 0,167 miljard dollar


61. Chili – 1950-2020: 0,181 miljard dollar


60. Montenegro – 1950-2020: 0,198 miljard dollar


59. Georgië – 1950-2020: 0,213 miljard dollar


58. Kirgizië – 1950-2020: 0,214 miljard dollar


57. Irak – 1950-2020: 0,219 miljard dollar


56. Griekenland – 1950-2020: 0,226 miljard dollar

In 2020: 0,02 miljard dollar


55. Pakistan – 1950-2020: 0,237 miljard dollar


54. Ierland – 1950-2020: 0,249 miljard dollar


53. Kazachstan – 1950-2020: 0,261 miljard dollar


52. Taiwan – 1950-2020: 0,261 miljard dollar


51. Servië – 1950-2020: 0,317 miljard dollar

In 2020: 0,03 miljard dollar


50. Hongarije – 1950-2020: 0,429 miljard dollar


49. Syrië – 1950-2020: 0,443 miljard dollar


48. Moldavië – 1950-2020: 0,487 miljard dollar


47. Indonesië – 1950-2020: 0,490 miljard dollar


46. Portugal – 1950-2020: 0,681 miljard dollar

In 2020: 0,05 miljard dollar


45. India – 1950-2020: 0,747 miljard dollar

In 2020: 0,15 miljard dollar


44. Iran – 1950-2020: 0,818 miljard dollar


43. Oost-Duitsland (DDR) – 1950-2020: 0,831 miljard dollar


42. Slowakije – 1950-2020: 0,832 miljard dollar


41. Singapore – 1950-2020: 0,942 miljard dollar


40. Egypte – 1950-2020: 0,954 miljard dollar


39. Onbekende leverancier(s) – 1950-2020: 0,957 miljard dollar


38. Bulgarije – 1950-2020: 0,964 miljard dollar


37. Jordanië – 1950-2020: 1,01 miljard dollar

In 2020: 0,01 miljard dollar


36. Oezbekistan – 1950-2020: 1,11 miljard dollar


35. Roemenië – 1950-2020: 1,18 miljard dollar


34. VAE – 1950-2020: 1,26 miljard dollar

In 2020: 0,19 miljard dollar


33. Libië – 1950-2020: 1,41 miljard dollar


32. Denemarken – 1950-2020: 1,50 miljard dollar


31. Joegoslavië – 1950-2020: 1,51 miljard dollar


30. Oostenrijk – 1950-2020: 1,58 miljard dollar

In 2020: 0,01 miljard dollar


29. Japan – 1950-2020: 1,81 miljard dollar


28. Tsjechië – 1950-2020: 1,98 miljard dollar

In 2020: 0,01 miljard dollar


27. Finland – 1950-2020: 2,08 miljard dollar

In 2020: 0,01 miljard dollar


26. België – 1950-2020: 2,08 miljard dollar

In 2020: 0,05 miljard dollar


25. Noord Korea – 1950-2020: 2,41 miljard dollar


24. kalkoen – 1950-2020: 2,48 miljard dollar

In 2020: 0,14 miljard dollar


23. Zuid-Afrika – 1950-2020: 2,55 miljard dollar

In 2020: 0,04 miljard dollar


22. Wit-Rusland – 1950-2020: 3,17 miljard dollar

In 2020: 0,02 miljard dollar


21. Australië – 1950-2020: 3,20 miljard dollar

In 2020: 0,40 miljard dollar


20. Brazilië – 1950-2020: 3,81 miljard dollar

In 2020: 0,17 miljard dollar


19. Noorwegen – 1950-2020: 4,41 miljard dollar

In 2020: 0,07 miljard dollar


18. Zuid-Korea – 1950-2020: 7,74 miljard dollar

In 2020: 0,83 miljard dollar


17. Polen – 1950-2020: 8,42 miljard dollar

In 2020: 0,01 miljard dollar


16. Oekraïne – 1950-2020: 12,16 miljard dollar

In 2020: 0,12 miljard dollar


15. Canada – 1950-2020: 12,97 miljard dollar

In 2020: 0,20 miljard dollar


14. Zweden – 1950-2020: 15,49 miljard dollar

In 2020: 0,29 miljard dollar


13. Spanje – 1950-2020: 17,20 miljard dollar

In 2020: 1,20 miljard dollar


12. Zwitserland – 1950-2020: 17,89 miljard dollar

In 2020: 0,18 miljard dollar


11. Israël – 1950-2020: 18,22 miljard dollar

In 2020: 0,35 miljard dollar


10. Nederland – 1950-2020: 24,99 miljard dollar

In 2020: 0,49 miljard dollar


9. Tsjecho-Slowakije – 1950-2020: 29,42 miljard dollar


8. Italië – 1950-2020: 33,85 miljard dollar

In 2020: 0,81 miljard dollar


7. China – 1950-2020: 57,03 miljard dollar

In 2020: 0,76 miljard dollar


6. Duitsland – 1950-2020: 88,84 miljard dollar

In 2020: 1,23 miljard dollar


5. Frankrijk – 1950-2020: 127,91 miljard dollar

In 2020: 2,00 miljard dollar


4. Verenigd Koninkrijk – 1950-2020: 143,01 miljard dollar

In 2020: 0,43 miljard dollar


3. Rusland – 1950-2020: 148,92 miljard dollar

In 2020: 3,20 miljard dollar


2. Sovjet Unie – 1950-2020: 451,33 miljard dollar


1. Verenigde Staten – 1950-2020: 703,48 miljard dollar

In 2020: 9,37 miljard dollar


Top 25 landen met de grootste stijging van huizenprijzen 2021

0
Top 25 landen met de grootste stijging van huizenprijzen 2021
Top 25 landen met de grootste stijging van huizenprijzen 2021

Landen met de grootste stijging van huizenprijzen 2021

De woningprijzen de afgelopen twaalf maanden zijn de huizenprijzen wereldwijd lekker gestegen. Dat kunnen we lezen in de KnightFrank’s Global House Price Index. De gemiddelde prijzen over de 56 landen steeg met 7,3% van maart 2020 tot maart 2021. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over geld op deze website.


Top 25 landen met de grootste stijging van huizenprijzen 2021

Turkije leidt de ranglijst voor jaarlijks prijsstijging voor het vijfde opeenvolgende kwartaal. Overigens heeft dit ook van doen met de enorme inflatie aldaar. De reële prijsstijging was afgelopen jaar 16 procent.


25. Kroatië – 6,4%
24. Zwitserland – 6,5%
23. Mexico – 6,6%
22. Portugal – 6,8%
21. Finland – 7 %
20. Duitsland – 8,1%
19. Denemarken – 8,3%
18. Australië – 8,3%
17. IJsland – 8,5%
16. Polen – 8,9%
15. Tsjechië – 8,9%
14. Litouwen – 9,1%
13. Peru – 10,0%
12. Verenigd Koninkrijk – 10,2%
11. Canada – 10,8%
10. Noorwegen – 10,9%
9. Rusland – 11,1%
8. Nederland – 11,3%
7. Oostenrijk – 12,3%
6. Zweden – 13,0%
5. Verenigde Staten – 13,2%
4. Slowakije – 15,5%
3. Luxemburg – 16,6%
2. Nieuw-Zeeland – 22,1%
1. Turkije – 32,0%


Top 10 Steden met schoonste lucht Nederland 2021

0
Top 10 Steden met schoonste lucht Nederland 2021
Top 10 Steden met schoonste lucht Nederland 2021

Steden met schoonste lucht Nederland 2021

Het Europees Milieuagentschap (EEA) heeft de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in de lucht in 323 Europese steden onderzocht. Van de al deze steden vindt het EEA de luchtkwaliteit in 127 steden ‘goed’ volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Daar waar de lucht goed is, betekent het dat de kans op het krijgen van aan luchtvervuiling gerelateerde ziekten, waaronder kanker, er een stuk minder is. Naar schatting 417.000 mensen overleden in 2018 aan de gevolgen van vieze lucht.

Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde Maastricht University, vertelde daar over aan RTL Nieuws. ‘Het gaat om tussen de 5000 en 11.000 personen die per jaar in Nederland eerder overlijden. Dat staat als een huis, daar twijfelt niemand aan.’ Lees meer..


Lees hier ->>> over gezondheid op deze website…


Top 10 Steden met schoonste lucht Nederland 2021

(Tussen haakjes de plaats op de Europese ranglijst)


Van alle de negen Nederlandse steden op de lijst scoort Amsterdam het slechtst. Overigens heet ook Nijmegen een ‘matige’ luchtkwaliteit. Volgens de criteria van het EEA is de lucht wel goed in Den Haag, Heerlen, Enschede, Breda, Utrecht en Rotterdam. Groningen scoorde eerder ook al als ‘gezondste stad van Nederland.’ In dat onderzoek uit 2020, door Arcadis, roemden de onderzoekers ook al de luchtkwaliteit in Groningen.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de afgelopen twee jaar uit meetstations die in de steden hangen. Het gaat met name om de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in de lucht.

De lucht van het Zweedse Umeå is het schoonste van Europa. De bewoners van het Poolse Nowy Sacz de meest vervuilde.


9. (182) Amsterdam – 11,4 n μg/m3

Aantal inwoners: 1.006.832


8. (136) Nijmegen – 10,2 n μg/m3

Aantal inwoners: 161.333


7. (123) Rotterdam – 9,8 n μg/m3

Aantal inwoners: 965.513


6. (113) Utrecht – 9,7 n μg/m3

Aantal inwoners: 315.851


5. (43) Breda Netherlands – 8,2 n μg/m3

Aantal inwoners: 176.005


4. (41) Enschede Netherlands – 8,2 n μg/m3

Aantal inwoners: 156.004


Top 3 Steden met schoonste lucht Nederland 2021


3. (35) Heerlen – 7,9 n μg/m3

Aantal inwoners: 90.580


2. (34) Den haag – 7,9 n μg/m3

Aantal inwoners: 488.605


1. (32) Groningen Netherlands – 7,6 n μg/m3

Aantal inwoners: 189.363


 

Top 100 beste songwriters aller tijden cf Rolling Stone Magazine

0
Top 100 beste songwriters aller tijden cf Rolling Stone Magazine
Top 100 Songwriters aller tijaTop 100 beste songwriters aller tijden cf Rolling Stone Magazineden cf Rolling Stone Magazine

Beste songwriters aller tijden

Rolling Stone Magazine maakt lijstjes, vele lijstjes. Zij zijn een autoriteit op het gebied van muziek en vandaar dat wij ook de Top 100 beste songwriters aller tijden van hen hier presenteren. Lees en luister meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website…


Top 100 beste songwriters aller tijden


100. Björn Ulvaeus and Benny Andersson


99. Tom T. Hall

Thomas (Tom T.) Hall, bijnaam The Storyteller (Olive Hill, 25 mei 1936), is een Amerikaans musicus en schrijver.

Als musicus schreef hij een groot aantal liedjes in met name countrystijl waarvan er elf op nummer 1 terechtkwamen en nog eens zesentwintig in de top 10. Hij was daarnaast zanger van ballads en van zijn eigen singles kwamen zeven op nummer 1 terecht en er bereikten nog eens veertien de top 10. Als schrijver bracht hij romans voort en schreef hij enkele informatieve boeken.

Lees hier ->>> meer over het werk van Tom T. Hall.


98. Otis Blackwell

Blackwell (New York, 16 februari 1931 – Nashville, 6 mei 2002) was een Afro-Amerikaanse componist van rhythm-and-blues- en rock-‘n-rollnummers, waaronder enkele van de grootste hits van Elvis Presley en Jerry Lee Lewis. Hij schreef in totaal ongeveer duizend nummers, en van zijn composities zijn wereldwijd bijna 200 miljoen platen verkocht.

Enkele bekende nummers: Don’t Be Cruel Allp Shook U door Elvis Presley Billy en Great Balls of Fire door Jerry Lee Lewis.


96. Timbaland and Missy Elliott


95. The Bee Gees


94. John Prine

Prine (Maywood, 10 oktober 1946 – Nashville, 7 april 2020) was een Amerikaanse folk- en country-singer-songwriter en gitarist.


93. Billie Joe Armstrong

Billie Joe Armstrong (Oakland, (Californië), 17 februari 1972) is de zanger, gitarist en frontman van de punkrockband Green Day. Belend van onder andere Basket case en When I come around.


92. Paul Westerberg

Paul Harold Westerberg is een Amerikaanse muzikant, vooral bekend als de leadzanger, gitarist en songwriter van The Replacements.

Zie: www.paulwesterberg.com


91. Eminem


90. Babyface


89. Felice and Boudleaux Bryant


87. Kris Kristofferson


85. R.E.M.


84. Kanye West


83. Nicholas Ashford and Valerie Simpson


82. Marvin Gaye


81. Björk


80. R. Kelly


79. Lucinda Williams

Lucinda Williams, (Lake Charles (Louisiana), 26 januari 1953) is een Amerikaanse singer-songwriter. Zij won drie Grammy Awards en haar album Car Wheels on a Gravel Road staat in de All-TIME 100 Albums lijst van het TIME Magazine.


77. Allen Toussaint


76. Loretta Lynn

In 1983 is Loretta Webb (Butcher Hollow (Kentucky), 14 april 1932) opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame, in 1988 in de Country Music Hall of Fame, in 1992 in de Kentucky Music Hall of Fame en in 1998 in de Country Gospel Music Hall of Fame.


75. Isaac Hayes and David Porter


74. Patti Smith


73. Radiohead


72. Fats Domino and Dave Barthomolew


71. Walter Becker and Donald Fagen


70. Dan Penn


69. James Taylor


68. Jay Z


67. Morrissey and Marr


66. Kenny Gamble and Leon A. Huff


65. George Harrison


64. Bert Berns


63. Chrissie Hynde


62. Harry Nilsson


61. Doc Pomus and Mort Shuman

Doc Pomus is de artiestennaam van de Amerikaans blueszanger en songwriter Jerome Solon Felder (New York, 27 juni 1925 – aldaar, 14 maart 1991). Samen met Mort Shuman (New York, 12 november 1938 – Londen, 2 november 1991) schreef hij grote hits als ‘Save the last dance for me’ (The Drifters) en ‘Viva Las Vegas’ (Elvis Presley).


60. Willie Nelson


59. Tom Petty


58. George Clinton


57. Joe Strummer and Mick Jones


56. Madonna


55. Tom Waits


54. Kurt Cobain


53. Stevie Nicks


52. The Notorious B.I.G.


51. Willie Dixon

Willie Dixon (Vicksburg, 1 juli 1915 – Burbank, 29 januari 1992) was een Amerikaanse bluescomponist, maar ook producer, pianist, bassist en zanger. Veel van zijn songs zijn ook door andere artiesten uitgebracht. Bijvoorbeeld het nummer ‘Little Red Rooster’, niet alleen bekend van de Rolling Stones, maar ook opgenomen door The Doors. De eerste plaat van Led Zeppelin met dezelfde naam bevat ook twee nummers die gecomponeerd zijn door Willie Dixon, namelijk ‘You Shook Me’ en ‘I Can’t Quit You Baby’.

https://youtu.be/bhW4EOK78Gg


Top 50 beste songwriters aller tijden


50. Billy Joel


49. Don Henley and Glenn Frey


48. Elton John and Bernie Taupin


47. Neil Diamond


46. Norman Whitfield and Barrett Strong


45. Robbie Robertson


44. Jimmy Webb

Jimmy Layne Webb (Elk City, 15 augustus 1946) is een Amerikaans liedjesschrijver, componist en zanger. Hij schreef talrijke songs die platina-verkoopcijfers bereikten, zoals ‘Up, Up and Away’, ‘By the Time I Get to Phoenix’, Wichita lineman, ‘Galveston’, ‘The Worst That Could Happen’, ‘All I Know’, en ‘MacArthur Park’. Hij heeft succesvol samengewerkt met Glen Campbell, Michael Feinstein, Linda Ronstadt, The 5th Dimension, Art Garfunkel, en Richard Harris.


43. Johnny Cash


42. Sly Stone


41. Max Martin

Martin Karl Sandberg (Stockholm, 26 februari 1971) is een Zweeds pop-dancemuziekproducent en songwriter. Hij is het best bekend onder zijn artiestennaam Max Martin.

Hij heeft hits geschreven voor onder anderen Solid HarmoniE, Katy Perry, Adele, Backstreet Boys, *NSYNC, Britney Spears en Ariana Grande. Ook heeft hij samengewerkt met Taylor Swift. Recente hits van zijn hand zijn Since U Been Gone en My Life Would Suck Without You van Kelly Clarkson, Whataya Want from Me van Adam Lambert, So What en Please Don’t Leave Me van P!nk en Sweet But Psycho van Ava Max.


40. John Fogerty


39. David Bowie


38. Al Green


37. Jackson Browne


36. Jerry Garcia and Robert Hunter


35. Bono and the Edge


34. Michael Jackson


33. Merle Haggard

Merle Ronald Haggard (Oildale, 6 april 1937 – Palo Cedro, 6 april 2016) was een Amerikaans countryzanger en songwriter. Hij was in de jaren zestig de belangrijkste vertolker van de Bakersfield-countrysound, en bouwde door de jaren heen een imposante carrière op.

Haggard wordt wel beschouwd als de invloedrijkste songwriter in countrymuziek sinds Hank Williams. Hij zingt over bekende onderwerpen: gevangenis, verraad, drinken, zwerven en werk – maar met het soort directheid voortkomend uit persoonlijke ervaring. Meer dan 400 artiesten hebben een versie opgenomen van zijn hit Today I Started Loving You Again.

In 1977 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame, in 1994 in de Country Music Hall of Fame en in 1997 in de Oklahoma Music Hall of Fame.


32. Burt Bacharach and Hal David


30. Dolly Parton


29. Pete Townshend


29. Buddy Holly


28. Woody Guthrie

Woodrow Wilson Guthrie (Okemah, Oklahoma, 14 juli 1912 – New York, 3 oktober 1967) was een productief en invloedrijk Amerikaans folkzanger, gitarist, banjo- en harmonicaspeler, die een schat aan onder meer liederen, volksgedichten en artikelen naliet, vele van politieke aard. In een van zijn liederen noemt hij zichzelf ‘The Great Historical Bum’ (De Grote Historische Zwerver) maar hij was ook daadwerkelijk een directe waarnemer, commentator én overlevende van de politieke, economische en ecologische rampspoeden die de zogenoemde Dust Bowl in de staten van de Great Plains veroorzaakte tijdens de Grote Depressie.


27. Ray Davies


26. James Brown


Top 25 beste songwriters aller tijden


25. Randy Newman


24. Elvis Costello


23. Robert Johnson

Robert Leroy Johnson (Hazlehurst (Mississippi), 8 mei 1911 – Three Forks (Mississippi), 16 augustus 1938) was een Amerikaanse bluesartiest. Hoewel hij vroegtijdig op 27-jarige leeftijd overleed en een twintigtal nummers heeft nagelaten, is hij een voorbeeld voor veel blueszangers en -gitaristen.

Johnson had tijdens zijn leven slechts een bescheiden hit met de naam “Terraplane Blues”. Nadat Columbia Records in 1961 de lp “King of the Delta Blues” uitbracht werd hij bekend onder een breder publiek.

Johnsons belang voor de muziekgeschiedenis ligt in de mix die hij maakte van bestaande Delta blues en andere invloeden. Kenmerkend is de ritmische, doorrollende gitaarmuziek. Tijdens zijn leven speelde hij met latere bluesgiganten als Muddy Waters en Howlin’ Wolf.

Het blad Rolling Stone plaatste hem in 2003 op plaats 71 van de meest gewaardeerde gitaristen aller tijden. Ook werd hij opgenomen in de Mississippi Musicians Hall of Fame.


22. Van Morrison


21. Lou Reed


20. Jerry Leiber and Mike Stoller

Jerry Leiber (Baltimore, 25 april 1933 – Los Angeles, 22 augustus 2011) en Mike Stoller (Long Island (New York), 13 maart 1933) vormden gezamenlijk een succesvol en invloedrijk duo van liedjesschrijvers en producenten.

De eerste successen behaalden Leiber en Stoller als schrijvers van hits als Hound Dog, Jailhouse Rock (gezongen door Elvis Presley) en Kansas City. Later in de jaren vijftig maakten ze, voornamelijk tijdens hun werk voor The Coasters, hits waaronder Young Blood, Searchin’ en Yakety yak. Ook schreven ze werk voor The Drifters en hadden grote invloed op producent Phil Spector.


19. Ellie Greenwich and Jeff Barry

In 1962 werd Greenwich (Brooklyn, 23 oktober 1940 – New York, 26 augustus 2009) als songwriter door de succesauteurs Jerry Leiber & Mike Stoller gecontracteerd. In hetzelfde jaar trouwde ze met Jeff Barry. Samen met Phil Spector schreven ze Be My Baby en Baby, I Love You voor The Ronettes en Then He Kissed Me en Da Doo Ron Ron voor The Crystals. Do Wah Diddy Diddy werd een nummer 1-hit in de Billboard Hot 100 voor Manfred Mann.

In oktober 1965 lieten Greenwich en Barry zich scheiden, maar desondanks produceerden ze voortaan de door Greenwich ontdekte zanger en songwriter Neil Diamond. River Deep, Mountain High, een hit voor Ike & Tina Turner, was de laatste samenwerking met Phil Spector.

In 1991 werden Greenwich en Barry opgenomen in de Songwriters Hall of Fame. In totaal kreeg ze 25 gouden en platina platen.


18. Prince


17. Neil Young


16. Leonard Cohen

https://youtu.be/YrLk4vdY28Q


15. Eddie Holland, Lamont Dozier and Brian Holland

De broers Holland en Lamont Dozier maakte Eddie deel uit van het wereldberoemde, bij Motown onder contract staande songwritersteam Holland-Dozier-Holland. Het trio schreef vele hits voor de platenmaatschappij met nummer als ‘Reflections’ en ‘In and out of Love’ voor The Supremes, ‘Nowhere to Run’ en ‘I’m Ready for Love’ voor Martha & The Vandellas, ‘(Come ‘Round Here) I’m the One You Need’ en ‘Mickey’s Monkey’ voor The Miracles en ‘Shake Me, Wake Me (When It’s Over)’ en ‘Baby I Need Your Loving’ van The Four Tops. Ook hebben ze geschreven voor andere Motownartiesten als The Marvelettes, The Isley Brothers en Marvin Gaye. Eddie was de tekstschrijver van het team.


14. Bruce Springsteen


13. Hank Williams


12. Brian Wilson


11. Bob Marley


Top 10 beste songwriters aller tijden


10. Stevie Wonder


9. Joni Mitchell


8. Paul Simon


7. Carole King / Carole King and Gerry Goffin

Het eerste succes met een zelfgeschreven liedje had King (Brooklyn, 9 februari 1942) al in 1960 op haar achttiende, met Will you love me tomorrow, gezongen door The Shirelles. Op haar zeventiende ontmoette ze haar eerste echtgenoot, Gerry Goffin. Er ontstond een samenwerking waarbij Goffin vaak de teksten bij King’s liedjes schreef. De samenwerking was zeer succesvol en leidde tot vele hits voor anderen, zoals daar zijn:

  • Will you love me tomorrow (een hit van The Shirelles)
  • Take Good Care of My Baby (Bobby Vee)
  • Crying in the Rain (Everly Brothers)
  • The Loco-motion (Little Eva)
  • (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (Aretha Franklin).

6. Mick Jagger and Keith Richards


Top 5 beste songwriters aller tijden


5. Smokey Robinson

William “Smokey” Robinson, Jr. (Detroit, 19 februari 1940) is een Amerikaanse r&b- en soulzanger en muziekproducent. Hij was vicepresident van platenmaatschappij Motown Records tussen 1961 en 1988.

Robinson staat, samen met oprichter Berry Gordy, bekend als de belangrijkste vertegenwoordiger van Motown. Hij heeft, solo en als lid van The Miracles, zeventig hits in de Billboard Hot 100 gehad tussen 1959 en 1990.

Met The Miracles, waarvan hij van 1955 tot 1972 deel uitmaakte, heeft Robinson twee Amerikaanse nummer 1-hits gescoord: The Tears of a Clown en Love Machine, Part 1.

Hij componeerde en produceerde ook songs voor andere Motown-artiesten, onder wie Mary Wells (My guy), Brenda Holloway, Marvin Gaye, The Temptations en Michael Jackson.


4. Chuck Berry


Top 3 beste songwriters aller tijden


3. John Lennon


2. Paul McCartney


1. Bob Dylan

Bob Dylan, geboren als Robert Allen Zimmerman (Duluth (Minnesota), 24 mei 1941) is een Amerikaans singer-songwriter en kunstenaar. Hij is één van de grootste songwriters van de Verenigde Staten in de twintigste eeuw. Op 13 oktober 2016 werd hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend omdat hij ‘de grootse Amerikaanse liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden heeft uitgebreid’.
https://youtu.be/OeP4FFr88SQ


Top 10 presidenten van de VS die het langst hebben geleefd

0
Top 10 presidenten van de VS die het langst hebben geleefd
Top 10 presidenten van de VS die het langst hebben geleefd

Presidenten van de VS die het langst hebben geleefd

Als je een baan zoek waar de kans groot is dat je voortijdig aan je einde komt, dan moet je president van de Verenigde Staten worden. Zie bijvoorbeeld dit artikel: Gevaarlijkste beroep ter wereld: President van de Verenigde Staten. Lees meer over de heren die wel wat ouder werden.


Lees hier ->>> meer over politiek op deze website en hier ->>> meer over de Verenigde Staten.


Top 10 presidenten van de VS die het langst hebben geleefd


10. Richard Nixon – 81 jaar

Richard Milhous Nixon (Yorba Linda, 9 januari 1913 – New York, 22 april 1994) was de 37e president van de Verenigde Staten van 1969 tot 1974. Nixons presidentschap werd gekenmerkt door de Vietnamoorlog en het groeiende verzet daartegen in de Verenigde Staten, het voeren van een ontspanningspolitiek met de Sovjet-Unie en het aangaan van relaties met de Volksrepubliek China. Ook werden tijdens zijn presidentschap het Environmental Protection Agency en de Drug Enforcement Administration opgericht en voerde Apollo 11 de eerste maanlanding uit.

Nixon trad op 9 augustus 1974 af toen zijn positie door het Watergateschandaal onhoudbaar was geworden. Hij was daarmee de eerste president van de Verenigde Staten die vrijwillig aftrad. Hij werd opgevolgd door zijn tweede vicepresident, Gerald Ford.


9. Thomas Jefferson – 83 jaar

Thomas Jefferson (Shadwell (Virginia), 13 april 1743 – Monticello bij Charlottesville (Virginia), 4 juli 1826) was filosoof, architect, slavenhouder, kunstenaar en de derde president van de Verenigde Staten. Het ontwerp van de Onafhankelijkheidsverklaring van 1776 (aangenomen op de 4e juli van dat jaar) was grotendeels zijn verdienste. Ook de in 1786 aangenomen Virginia Statute for Religious Freedom, die godsdienstvrijheid instelde, was van zijn hand.


8. James Madison – 85 jaar

Madison (Port Conway (Virginia), 16 maart 1751 – Montpelier (Virginia), 28 juni 1836) was een politiek filosoof en slavenhouder. Tussen 1809 en 1817 diende hij als de vierde president van de Verenigde Staten. Tijdens zijn presidentschap raakte het land weer in oorlog met het Verenigd Koninkrijk.


7. Harry Truman – 88 jaar

Harry S. Truman (Lamar (Missouri), 8 mei 1884 – Kansas City (Missouri), 26 december 1972) was van 1945 tot 1953 de 33ste president van de Verenigde Staten. Daarvoor diende hij enkele maanden als de 34e vicepresident van de VS onder Franklin D. Roosevelt. Toen deze stierf als zittend president, nam Truman het ambt over. Hij was lid van de Democratische Partij.


6. Herbert Hoover – 90 jaar

Herbert Clark Hoover (West Branch (Iowa), 10 augustus 1874 – New York, 20 oktober 1964) was de 31e president van de Verenigde Staten van 1929 tot 1933. Daarvoor was Hoover al beroemd door zijn humanitaire acties tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het bijzonder door voedselhulp aan het bezette België.

Van 1921 tot 1928 was hij minister van Economische Zaken onder president Warren G. Harding en na diens dood onder opvolger Calvin Coolidge. Als president werd hij geconfronteerd met een zware economische crisis die bekend zou raken als de Grote Depressie. Daardoor verloor Hoover zijn herverkiezing in 1932.


5. John Adams – 90 jaar

John Adams (Quincy (Massachusetts), 30 oktober 1735 — aldaar, 4 juli 1826) was de 2e president van de Verenigde Staten van 1797 tot 1801.

Van grote betekenis was de zogenaamde X-Y-Z affaire. De Franse regering onder Talleyrand weigerde door Adams gezonden diplomaten te ontvangen tenzij ze een aanzienlijke som geld overhandigden aan Frankrijk. Adams stuurde het Amerikaans Congres een brief over deze ondiplomatieke behandeling door Frankrijk. al gauw liep dit uit op een roep tot oorlog waarbij de populariteit van Adams toenam. Er volgde enige schermutselingen ter zee waarbij de jonge Amerikaanse marine de koopvaardij te hulp schoot. Onderhandelen voorkwam een regelrechte oorlog.


4. Ronald Reagan – 93 jaar

Ronald Wilson Reagan (Tampico (Illinois), 6 februari 1911 – Los Angeles, 5 juni 2004) was de 40e president van de Verenigde Staten van 1981 tot 1989.

Reagans eerste termijn als president werd vooral gekenmerkt door een aanbodeconomisch beleid, later Reaganomics genoemd. Dit is een politiek met een nadruk op belastingverlagingen om economische groei te stimuleren en beperkingen op het geldaanbod om de inflatie te verlagen. Ander onderdelen zijn het dereguleren van de economie, een afname van overheidsuitgaven en een beperking van de macht van vakbonden.

Zijn tweede termijn werd overheerst door buitenlandse gebeurtenissen, zoals het einde van de Koude Oorlog, de door hem uitgevoerde bombardementen op Libië in 1986 en het aan het licht komen van de Iran-Contra-affaire waardoor zijn regering grote imago-schade opliep.


3. Gerald Ford – 93 jaar

Gerald Rudolph Ford Jr. (Omaha (Nebraska), 14 juli 1913 – Rancho Mirage (Californië), 26 december 2006) was de 38e president van de Verenigde Staten. Ford werd president op 9 augustus 1974 na het aftreden van president Richard Nixon vanwege het Watergate-schandaal. Ford is tot nu toe als enige in de Amerikaanse geschiedenis president geworden zonder bij (vice)presidentsverkiezingen door de bevolking gekozen te zijn.


2. George H.W. Bush – 94 jaar

George Herbert Walker Bush (Milton (Massachusetts), 12 juni 1924 – Houston (Texas), 30 november 2018) was de 41e president van de Verenigde Staten van 1989 tot 1993. In augustus 1990 veroverde en bezette Irak onder leiding van Saddam Hoessein het buurland Koeweit. Bush organiseerde daarop samen met zijn minister van Buitenlandse Zaken James Baker en met rugdekking van de VN-Veiligheidsraad, een internationale coalitie, waartoe zelfs rivaliserende staten als Egypte en Syrië toetraden, die het land begin 1991 weer bevrijdde tijdens de korte Golfoorlog .


1. Jimmy Carter – 96 jaar en nog steeds in leven

James Earl (Jimmy) Carter jr. (Plains (Georgia), 1 oktober 1924) was de 39e president van de Verenigde Staten van 1977 tot 1981. Carter erfde gigantische economische en financiële problemen van zijn voorgangers. De federatie zat door de Vietnamoorlog diep in de rode cijfers, terwijl het zelfvertrouwen van de bevolking zwaar was aangetast.

In 1979 kreeg de Sjah politiek asiel en medische behandeling in de VS. Als reactie hierop belegerden Iraanse militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran om vervolgens 52 Amerikanen te gijzelen. Dit om de uitlevering van de Sjah aan Iran te eisen, voor een rechtszaak en een executie. Ondanks het feit dat de Sjah later dat jaar de VS zou verlaten om in Egypte te sterven, duurde de gijzelingscrisis voort. Een mislukte bevrijdingsoperatie op 25 april 1980 maakte de Revolutionaire Gardes nog koppiger. De kwestie domineerde zo het laatste jaar van Carters presidentschap.

De belangrijkste botsing tussen het belang van de mensenrechten en het eigenbelang van de VS ontstond door Carters banden met de Sjah van Iran. De Sjah was, sinds de Tweede Wereldoorlog, een sterke medestander van Amerika uit het Midden-Oosten. Zijn regime was echter bruut en onderdrukkend. Hoewel Carter de Sjah prees als een wijs en waardevol leider, heeft de VS niet ingegrepen toen er een volksopstand uitbrak tegen de monarchie van de Sjah.

De Sjah werd van de troon gestoten en verbannen. Velen hebben de afnemende Amerikaanse steun voor de Sjah sindsdien gezien als de voornaamste oorzaak van zijn snelle revolutie. Carter was in het begin bereid om de revolutionaire beweging te erkennen, maar zijn pogingen bleken tevergeefs.

Afghanistan

Om de Sovjetbezetting van Afghanistan tegen te gaan startten Carter en Zbigniew Brzeziński een 40 miljard dollar kostend trainingsprogramma voor islamitische fundamentalisten in Pakistan en Afghanistan. Terugblikkend wordt het wel gezien als oorzaak van de instabiliteit van post-Sovjet Afghaanse regeringen, die leidden tot de opkomst van de islamitische theocratie in de regio.


Top 10 Meest gebruikte BBQ vlees in Nederland

0
Top 10 Meest gebruikte BBQ vlees in Nederland
Top 10 Meest gebruikte BBQ vlees in Nederland

Meest gebruikte BBQ vlees in Nederland

Het is bijna een plaag aan het worden: de barbecue. Zie hier het vlees wat het meest op de BBQ gooien. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over eten drinken op deze website…


Top 10 Meest gebruikte BBQ vlees


10. De shaslick

Sjasliek is een gerecht bestaande uit gemarineerde, gegrilde of geroosterde stukken vlees. Het is een traditioneel gerecht van Centraal-Aziatische oorsprong, dat vooral populair is in Turkije, Marokko, Azerbeidzjan en andere voormalige Sovjetstaten.

De sjasliek of Sjasliek (Russisch: шашлык, sjasjlyk, Turks: şiş kebabı) is een gerecht bestaande uit gemarineerde, gegrilde of geroosterde stukken vlees. Het is een traditioneel gerecht van Centraal-Aziatische oorsprong, dat vooral populair is in Turkije, Marokko, Azerbeidzjan en andere voormalige Sovjetstaten.

Sjasliek kan uit verschillende soorten vlees bestaan: lam, varken, rund en soms kip, afhankelijk van persoonlijke smaak of gehanteerde religieuze regels. Ze kan uit verschillende soorten vlees bestaan: lam, varken, rund en soms kip, afhankelijk van persoonlijke smaak of gehanteerde religieuze regels.


9. Spareribs

Dit gerecht wordt over de gehele wereld gegeten. Het zijn de goedkoopste delen van varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Ze bevatten meestal 11 tot 13 botten. Het vlees zit op en tussen de botten, afhankelijk van de kwaliteit en grootte.


8. Vis

Kies voor stevige vissoorten zoals zeeduivel, zalm, zeewolf, makreel en rode poon. Je kunt ze meteen op de grill roosteren en ze vallen niet zo snel uit elkaar.


7. Drumstick / kip

Een drumstick is het het onderste deel van de kippenbout. Het vel zit vaak nog aan dit stukje kip. Dit onderdeel is lekker als snack om uit het vuistje te eten. Het is een relatief goedkoop stukje vlees dat het ook goed doet in paella of door stoofpotjes.


6. Biefstuk / steak

Biefstuk is een benaming voor mals spiervlees en is van het rund of het kalf. Van verschillende soorten runderen worden verschillende soorten vlees gemaakt; beroemde soorten zijn Wagyu en de Black Angus.


5. Karbonade

Een karbonade (of kotelet) is een stuk klein vlees, gesneden van schouder of rug van varken, lam of kalf. De meeste in de supermarkt verkrijgbare karbonades zijn van varkensvlees. Het is een betrekkelijk goedkope vleessoort. Daar staat echter tegenover dat er vaak botstukken in zitten die als vlees moeten worden betaald.


4. De speklap

Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste spek soort. Speklapjes zijn zowel met als zonder zwoerd verkrijgbaar.


3. Saté

Saté is van oorsprong een Indonesisch en Maleisisch gerecht, bestaande uit drie of meer stukjes geroosterd vlees op een dunne houten spies, meestal van bamboe.


2. Barbecueworst

Er zijn vele soorten worst zoals de alom bekende worsten van varken, rund en lam maar ook de merguez vorm en de chipolata zijn eerlijk.


1. De hamburger

Een hamburger is een schijf gebakken of gegrild gemalen vlees (meestal rundergehakt). Vaak wordt ‘hamburger’ ook als pars pro toto gebruikt voor een broodje dat met deze schijf belegd is. Vaak worden hier sla, tomaat, ui, spek, ei, augurken en kaas aan toegevoegd en sauzen als mosterd, mayonaise, ketchup of chilisaus. Dit gerecht kent verschillende nationale en regionale varianten.


Top 15 beroemdste bands uit Zweden met meest verkochte albums

0
Beroemdste bands uit Zweden met meest verkochte albums
Beroemdste bands uit Zweden met meest verkochte albums

Beroemdste bands uit Zweden met meest verkochte albums

De Zweedse muziek heeft minstens één iconische band voortgebracht: ABBA. Zie hier vijftien ander bands uit Zweden die hier (net) niet aan kunnen tippen. Lees en kijk meer…


Lees hier ->>> meer over muziek en hier meer ->>> over Zweden op deze website.


Top 16 beroemdste bands uit Zweden met meest verkochte albums


16. Eagle-Eye Cherry met 4 miljoen platen


15. Pandora met 6 miljoen platen


14. A-Teens met 6 miljoen platen

De groep is in 1998 in Stockholm gevormd, eerst onder de naam ABBA*Teens, later als A*Teens. In 1999, 25 jaar na de overwinning van ABBA op het Eurovisiesongfestival, brachten ze hun eerste album genaamd ‘The ABBA Generation’ uit. Later volgden ‘Teen Spirit’, ‘Pop ‘til you drop!’, ‘New Arrival’ en ‘A*Teens Greatest Hits’. Het eerste album bestond, zoals de naam aangeeft, voor 100% uit ABBA-covers, de andere uit eigen werk.


13. Army of Lovers met 7 miljoen platen


12. Rednex met 10 miljoen platen


11. Swedish House Mafia met 10 miljoen platen


Top 10 beroemdste bands uit Zweden met meest verkochte albums


10. Vikingarna met 11 miljoen platen


9. Alcazar met 12 miljoen platen


8. Dr. Alban met 14 miljoen platen

Op 23-jarige leeftijd vertrok Dr. Alban, pseudoniem van Alban Nwapa (Enugu, 26 augustus 1957), naar Zweden om tandheelkunde te studeren. In 1990 studeerde hij af en werd hij tandarts. In tegenstelling tot vele rappers die de titel Dr. voeren is Dr. Alban dus daadwerkelijk een dokter.

In datzelfde jaar bracht hij zijn eerste single uit, ‘Hello Africa’. Zijn grootste hit had hij in 1992 met de single ‘It’s my life’, dat in veel landen (waaronder Nederland) de nummer 1-positie bereikte in de Nederlandse Top 40 en de Nationale Top 100.


7. The Cardigans met 15 miljoen platen


6. The Spotnicks met 18 miljoen platen


5. Europe met 25 miljoen platen

Europe is een band uit Upplands Väsby. Oorspronkelijk was Europe een progressieve rock-groep, maar om meer airplay te krijgen stapte Europe over op een softer geluid met een prominentere rol voor de keyboards. De band begon in 1979 onder de naam ‘Force’. Ze wonnen in Zweden in eind 1979 onder de naam ‘Europe’, ‘Luciarock’, een talentenjacht voor bands.

Europe brak internationaal door met het nummer The Final Countdown uit 1986. Dit nummer stond in veel landen, waaronder Nederland en België, op nummer 1 en geldt voor velen als een rock-klassieker.


4. Avicii met 30 miljoen platen

Tim Bergling (Stockholm, 8 september 1989 – Masqat, 20 april 2018), beter bekend onder zijn artiestennaam Avicii, was dj en muziekproducent. Het pseudoniem Avicii is gebaseerd op Avīci, het laagste niveau in de boeddhistische hel. Eerder bracht hij ook enkele nummers uit onder de namen Tim Berg en Tom Hangs.

Hij brak internationaal door met zijn hitsingle Bromance en behaalde successen met onder meer Levels, Wake Me Up, Hey Brother, Waiting for Love, Addicted to You, The Nights, Without You en het postuum uitgebrachte SOS.


Top 3 beroemdste bands uit Zweden met meest verkochte albums


3. Ace of Base met 50 miljoen platen

Ace of Base is ontstaan in Göteborg, bestaande uit Jonas Berggren (Joker), Ulf Ekberg (Buddha), Linn Berggren en Jenny Berggren, die voornamelijk in de jaren ’90 groot succes kende.

In 1990 tekende de groep een contract bij Mega Records en bracht ze Wheel Of Fortune uit. Na verschillende pogingen werd het nummer uiteindelijk een Scandinavische hit en tekende Ace of Base een Europees contract bij Metronome. All that she wants, geproduceerd door Denniz PoP werd toen een hit over de gehele wereld.

In de maanden die hierop volgden rees hun ster snel en kregen ze wereldwijde faam. Meer hits volgden, zoals The Sign, dat zes weken nummer 1 was in de Billboard Hot 100 en werd genomineerd voor een Grammy Award.


2. Roxette met 75 miljoen platen

Roxette was een uit Zweden afkomstige popgroep bestaande uit Marie Fredriksson en Per Gessle. De band is in 2014 opgenomen in de Swedish Music Hall of Fame. In Nederland haalde Roxette met het album Look Sharp! grote successen met twee top drie hits met de singles ‘The Look’ en de ballad ‘Listen to your Heart’.


1. ABBA met 200 miljoen platen

ABBA is in 1972 in Stockholm gevormd werd door Agnetha Fältskog (zang), Björn Ulvaeus (gitaar en zang), Benny Andersson (piano en zang) en Anni-Frid Lyngstad (zang). Het is één van de succesvolste bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums en ruim 370 miljoen platen in totaal. Het succes begon toen ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival won met het nummer Waterloo.


Top 25 Beste voetballers uit Zweden aller tijden

0
Top 25 Beste voetballers uit Zweden aller tijden
Top 25 Beste voetballers uit Zweden aller tijden

Beste voetballers uit Zweden aller tijden

Uit Zweden komen een aantal prima voetballers, met op nummer één natuurlijk Zlatan. Ook Zlatan is ooit begonnen of doorgebroken in Nederland. Op de lijst staan wel meer Zweden die Nederland sporen hebben. Denk bijvoorbeeld aan Glenn Hysén, Ralf Edström en Henke Larsson. Lees meer en zie de beelden…


Lees hier ->>> mee over voetbal op deze website.


Top 25 Beste voetballers uit Zweden aller tijden


25. Glenn Strömberg

(5 januari 1960, Lundby)

Glenn Strömberg
Glenn Strömberg

Strömberg won de UEFA Cup 1981-82 met IFK Göteborg voordat hij Benfica in Portugal en Atalanta in Italië vertegenwoordigde. Hij won 52 interlands voor het nationale team van Zweden en vertegenwoordigde zijn land op het WK 1990.


24. Bo Larsson

(Malmö, 5 mei 1944)
Bijnaam: Bosse

Bo Larsson in 1965
Bo Larsson in 1965

Larsson speelde grootste deel van zijn clubcarrière voor Malmö FF, waarmee hij verschillende keren landskampioen werd. Tussen 1966 en 1969 was hij een gewaardeerde speler van VfB Stuttgart waarvoor 21 keer scoorde in 88 wedstrijden.

In totaal behaalde hij 70 caps, scoorde 17 keer, en speelde hij op het WK 1970, WK 1974 en WK 1978. De Zweedse bondscoach Georg Ericson zei altijd: ‘Als je de Zweedse nationale ploeg kiest, begin je met het kiezen van Bo Larsson, dan begin je na te denken over welke andere spelers je moet kiezen’. Naast Nils Liedholm wordt Bo Larsson beschouwd als de meest complete speler van Zweden ooit, in staat om op vrijwel elke positie op het veld te spelen.


23. Glenn Hysén

(Göteborg, 30 oktober 1959)

Hysén begon zijn carrière in 1978 bij IFK Göteborg en ontwikkelde zich als een robuuste verdediger. In 1982 won hij met IFK de UEFA-Cup. Hysén bleef tot 1983 in Zweden waarna hij naar PSV vertrok. In twee seizoenen bij de Eindhovenaren speelde Hysén 49 wedstrijden, waarin hij twaalf keer scoorde.


22. Sven Rydell


21. Lennart Skoglund


20. Torbjörn Nilsson

Torbjörn Anders Nilsson
(Västerås, 9 juli 1954)

Als speler was Nilsson een spits die het grootste gedeelte van zijn carrière doorbracht bij IFK Göteborg, waarmee hij tweemaal kampioen werd, tweemaal de beker won en eenmaal de UEFA Cup wist te winnen. Ook speelde hij voor PSV Eindhoven en 1. FC Kaiserslautern en was hij onderdeel van het Zweeds voetbalelftal dat de groepsfase van het WK 1978 niet overleefde.


19. Emil Forsberg


18. Ronnie Hellström


17. Ralf Edström

(Degerfors, 7 oktober 1952)

Edström werd twee keer Zweeds, twee keer Nederlands en een keer Frans landskampioen en won ook met clubs in drie verschillende landen de nationale beker. hij speelde van 1972 tot met 1980 veertig interlands in het Zweeds voetbalelftal, waarvoor hij vijftien keer scoorde.

Edström won in 1972 en 1974 de Guldbollen voor de beste speler van Zweden.


16. Martin Dahlin


15. Jesper Blomqvist

(Tavelsjö, 5 februari 1974)

Blomqvist was een zeer getalenteerde vleugelspits, die erg veel pech had door vele blessures. In 1998 werd hij als back-up van Ryan Giggs overgenomen door Manchester United van Parma F.C.. Tijdens zijn verblijf in Manchester, hielp hij de club in het seizoen 1998/99 aan 3 grote titels: de Premier League, FA Cup en de Champions League. De finale van de Champions League bleek de laatste wedstrijd voor Jesper. Hij werd geveld door een zware knieblessure. Hij kwam bij Manchester slechts 1 keer tot scoren.


14. Kennet Andersson


13. Stefan Schwarz


12. Olof Mellberg

(Gullspång, 3 september 1977)

Olof Mellberg in 2006
Olof Mellberg in 2006

Mellberg speelde voor onder meer FC Kopenhagen, AIK Stockholm, Racing Santander, Aston Villa, Juventus FC en Olympiakos Piraeus. Mellberg was van 2000 tot en met 2012 international voor het Zweeds voetbalelftal, waarvoor hij 117 wedstrijden speelde. In 2003 won hij de Guldbollen, de prijs voor beste Zweedse voetballer van het jaar. In het seizoen 2002/03 was hij een van de zeven spelers in de Premier League die in alle 38 duels meedeed, van de eerste tot de laatste minuut.


11. Jonas Thern


Top 10 Beste voetballers uit Zweden aller tijden


10. Patrik Andersson

(Borgeby, Lomma, 18 augustus 1971)

Andersson speelde als centrale verdediger voor onder andere het nationale elftal, Malmö FF en Borussia Mönchengladbach. Hij werd in 1995 en 2001 onderscheiden met de Guldbollen, de prijs voor Zweeds voetballer van het jaar. Zijn vader Roy Andersson was eveneens profvoetballer en Zweeds international.


9. Thomas Ravelli

Thomas Ravelli (Växjö, 13 augustus 1959) is oud-recordinternational. Ravelli verdedigde het doel van het Zweeds voetbalelftal 143 maal. In de Zweedse hoogste divisie (Allsvenskan) speelde hij 430 wedstrijden, hetgeen ook een record is.


8. Gunnar Gren

 Gunnar Gren
Gunnar Gren

7. Kurt Hamrin

Kurt Roland Hamrin (Stockholm, 19 november 1934) is staat momenteel zevende op de lijst met de spelers die de meeste goals hebben gescoord in de Serie A. Hij scoorde namelijk 190 goals in de hoogste competitie van Italië.


6. Nils Liedholm

(Valdemarsvik, 8 oktober 1922 — Cuccaro Monferrato, 5 november 2007)

Nils Liedholm in 1958
Nils Liedholm in 1958

Liedholm is met name bekend als een van het befaamde Zweedse trio ‘Gre-No-Li’. Gunnar Gren en Gunnar Nordahl zijn de twee anderen. Dit aanvallende trio maakte in de jaren vijftig furore met het Zweedse elftal en AC Milan.


5. Tomas Brolin

(Hudiksvall, 29 november 1969)

Op het WK 1990 scoorde hij op 20-jarige leeftijd zijn eerste WK-doelpunt tegen Brazilië. Hij bleef derhalve niet lang bij Norrköping en zette zijn carrière voort bij het Italiaanse AC Parma in 1990. Datzelfde jaar werd hij ook gekozen tot Zweeds voetballer van het jaar.

Tijdens zijn verblijf bij Parma werd hij bekend bij een groter publiek. Met Parma haalde hij meerdere prijzen, waaronder de Europacup II en de UEFA Cup. Ook bij het Zweeds voetbalelftal, waarmee hij in eigen land de derde plaats op het EK 1992 haalt en later de derde plaats op het WK 1994, presteerde hij goed en was hij een van de gezichtsbepalende spelers samen met Martin Dahlin.

In de herfst van 1994 raakte Brolin ernstig geblesseerd aan zijn enkel bij een EK-kwalificatiewedstrijd in Stockholm, waarna hij nooit meer zijn oude niveau zou halen.


4. Gunnar Nordahl

(Hörnefors, 19 oktober 1921 – Alghero (Italië), 15 september 1995)

Gre-No-Li
Gre-No-Li

Nordahl is voornamelijk bekend geworden als Il Canoniere door zijn acht seizoenen bij AC Milan als onderdeel van het aanvalstrio Gre-No-Li. Gre-No-Li is een samenstelling van de namen van drie Zweedse voetballers: Gunnar Gren, Gunnar Nordahl en Nils Liedholm. Zij vormden in de jaren vijftig een befaamd aanvalstrio bij AC Milan en het Zweedse elftal.


Top 3 Beste voetballers uit Zweden aller tijden


3. Fredrik Ljungberg

Karl Fredrik Ljungberg
(Vittsjö, 16 april 1977)

Fredrik Ljungberg in 2006
Fredrik Ljungberg in 2006

Ljungberg speelde onder meer voor Arsenal FC, West Ham United FC en Celtic FC, Shimizu S-Pulse en Mumbai City FC. In 2002 en 2006 won Ljungberg de Guldbollen. Dit is een prijs voor de beste Zweedse voetballer van het jaar. Hij speelde in totaal 75 officiële interlands (veertien doelpunten) voor het Zweeds voetbalelftal.


2. Henrik Larsson

Edward Larsson
(Helsingborg, 20 september 1971)

Henrik Larsson
Henrik Larsson

‘Henke’ heeft via zijn vader heeft hij een Kaapverdische achtergrond. Larsson speelde van 1989 tot en met 2008 voor achtereenvolgens Högaborgs BK, Helsingborgs IF, Feyenoord, Celtic, FC Barcelona opnieuw Helsingborgs, Manchester United en wederom Helsingborgs. Daarnaast was hij van 1993 tot en met 2009 actief voor het Zweeds voetbalelftal, waarvoor hij 106 keer uitkwam en 37 keer scoorde.

Tussen 1997 en 2004 maakte Larsson voor Celtic 175 competitiedoelpunten. Na het EK van 2004 tekende hij een contract bij FC Barcelona. Larsson debuteerde op 29 juli 2004 in het oefenduel met Suwon Samsung Bluewings. Bij de Catalaanse club groeide hij uit tot een publieksfavoriet en Larsson bracht bij FC Barcelona zijn totaal aantal landstitels op zes (1998, 2001, 2002, 2004 met Celtic; 2005, 2006 met Barça).


1. Zlatan Ibrahimović

(Malmö, 3 oktober 1981)

Ibrahimović in 2018
Ibrahimović in 2018

Ibrahimović verruilde LA Galaxy in januari 2020 voor AC Milan, waarvoor hij eerder actief was van 2010 tot en met 2012. Hij was van januari 2001 tot en met juni 2016 international van het Zweeds voetbalelftal, waarvoor hij 116 interlands speelde en 62 doelpunten maakte. Daarbij passeerde hij in 2014 Sven Rydell als topscorer aller tijden van het Zweeds elftal. In maart 2021 keerde Ibrahimović na vijf jaar terug als Zweeds international.


Top 10 Slechtste steden om in te leven 2021

0
Damascus: de slechtste steden om in te leven 2021
Damascus: de slechtste steden om in te leven 2021

Slechtste steden om in te leven 2021

Deze ranglijst is opgesteld met de Global Liveability Ranking van The Economist. Lees meer over de mindere steden op onze wereld om te leven.


Lees hier ->>> meer over steden op deze website.


Top 10 Slechtste steden om in te leven 2021

‘De impact van een wereldwijde pandemie op de wereld is nog steeds voelbaar. Maar welke steden gingen er het beste mee om en waar staat die van jou? De Liveability Index onderzoekt 140 steden over de hele wereld om de uitdagingen te kwantificeren die het afgelopen jaar voor de levensstijl van een individu werden gesteld, voor het eerst rekening houdend met deze verstorende wereldwijde gebeurtenis. Elke stad krijgt een leefbaarheidsscore toegekend voor meer dan 30 kwalitatieve en kwantitatieve factoren in vijf categorieën: stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur en milieu, onderwijs en infrastructuur.’

Bron: The Economist


10. Caracas, Venezuela

Caracas is gelegen in het noorden van het land, dicht bij de Caraïbische Zee. Er is een grote mengeling van bevolkingsgroepen en nationaliteiten. Zestig procent van de bevolking leeft in sloppenwijken (barrios). Deze wijken zijn vooral aan de rand, op de hogere delen gebouwd.


9. Douala, Kameroen

Douala is de grootste stad van Kameroen en is in economisch opzicht ook belangrijker dan de hoofdstad Yaoundé. De stad ligt in het westen van het land aan de Golf van Guinee in de provincie Littoral. Douala is een havenstad en verwerkt goederen die bestemd zijn voor Kameroen en voor de buurlanden Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek, die zelf geen kustlijn hebben.


8. Harare, Zimbabwe

Harare is de grootste stad van het land en ook het politiek en economisch centrum. De stad is een handelscentrum voor tabak, maïs, katoen en citrusvruchten. Verder worden er textiel, staal en chemicaliën gefabriceerd en is er een goudmijn in de buurt. Harare ligt op een hoogte van 1.483 meter en heeft een gematigd klimaat.


7. Karachi, Pakistan

Karachi, de grootste stad van Pakistan en de hoofdstad, heeft te maken met een zeer snelle bevolkingstoename. In 1998 had de stad 9.339.023 inwoners. Nu heeft de stad ruim 15 miljoen inwoners. Heden ten dage is Karachi de economische motor van Pakistan en is het het financiële en industriële centrum van het land.


6. Tripoli, Libië

De naam Tripoli betekent in het Grieks letterlijk drie steden, wat verwijst naar de drie steden die de Feniciërs hier in de 7e eeuw v.Chr. stichtten. Ze ligt in het noordwesten van het land, bij een oase aan de Middellandse Zee. Er heerst dan ook een mediterraan klimaat. In de gehele agglomeratie wonen ongeveer 2,2 miljoen mensen, wat ongeveer 30% van de bevolking van het land is.

Tijdens de opstand in Libië in 2011 was Tripoli lange tijd het belangrijkste bolwerk van het Qadhafi-regime. De stad werd veelvuldig aangevallen door NAVO-vliegtuigen. In augustus wisten de opstandelingen Tripoli te veroveren, waarna er echter nog enkele dagen werd gevochten in de stad.


5. Algiers, Algerije

Algiers is de hoofdstad en de grootste stad van het Noord-Afrikaanse land Algerije. De stad bestaat uit twee delen: een modern deel, op een vlak gebied aan de zeekust gebouwd en de oude stad die tegen de steile heuvels is gelegen en onder andere uit de kasba of citadel bestaat. Deze kasba staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


4. Dhaka, Bangladesh

Dhaka is de hoofdstad van Bangladesh. De stad telt circa 14,5 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van het land, voor Chittagong en Khulna. In de agglomeratie wonen bijna 19 miljoen mensen.

Dhaka ligt aan een zijtak van de rivier Dhaleswari, in het hart van het grootste jutegebied ter wereld. Het omringende gebied is zeer dichtbevolkt en wordt dikwijls getroffen door hevige overstromingen als gevolg van moessons. De gemiddelde temperatuur is 25 °C.


Top 3 Slechtste steden om in te leven 2021


3. Port Moresby, Papoea-Nieuw-Guinea

Port Moresby (Tok Pisin: Pot Mosbi) is de hoofdstad en grootste stad van Papoea-Nieuw-Guinea. De stad ontstond in de tweede helft van de 19e eeuw als handelscentrum.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een hoofddoel voor verovering door de keizerlijke Japanse strijdkrachten in 1942-43 als een halteplaats en luchtbasis om Australië af te sluiten van Zuidoost-Azië en Amerika.


2. Lagos, Nigeria

Met een officieel bevolkingsaantal van 14,86 miljoen is Lagos de grootste stad van Afrika, voorsteden niet meegerekend. Het gemotoriseerde verkeer gaat door de drukte voortdurend langzaam, waardoor bijvoorbeeld een reis vanaf het Lagos Murtala Muhammed International Airport uren kan duren. Ook is het vrij onveilig.


1. Damascus, Syrië

Damascus is één van de oudste steden ter wereld, mogelijk dé oudste nog bestaande stad ter wereld. Er wonen 1,8 miljoen mensen in de stad, daarmee is het de op een na grootste stad van Syrië na Aleppo.

In juni 2012 vielen kogels en granaatscherven ’s nachts huizen in Damascus binnen toen troepen op straat vochten tegen het Vrije Syrische Leger. De buitenwijk Ghouta in Damascus werd in december 2017 zwaar gebombardeerd en in februari 2018 begon een nieuwe golf van bombardementen, ook wel bekend als het Rif Dimashq-offensief.


Top 25 beste Kroatische voetballers aller tijden

0
Top 25 beste Kroatische voetballers aller tijden
Top 25 beste Kroatische voetballers aller tijden

Beste Kroatische voetballers aller tijden

Kroaten kunnen voetballen en nog goed ook. Met iets meer dan 4 miljoen inwoners hebben ze vele goede voetballers en niet te vergeten basketballers voortgebracht. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over voetbal op deze website…


Top 25 beste Kroatische voetballers aller tijden

Het Kroatisch voetbalelftal bestaat sinds 1990 en werd in de zomer van 1992 door de FIFA en de UEFA erkend. Dit was een jaar nadat de onafhankelijkheid van toenmalig Joegoslavië was uitgeroepen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond er een Kroatisch voetbalelftal.

Het team speelde zijn eerste competitiewedstrijden tijdens de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal 1996 in Engeland. Kroatië kwalificeerde zich, en kwam dus voor het eerst uit op een groot internationaal toernooi. Sindsdien hebben ze een belangrijke rol gespeeld in het internationale voetbal, met onder meer een derde plaats op het wereldkampioenschap voetbal 1998 onder leiding van topschutter Davor Šuker en een tweede plaats op het wereldkampioenschap voetbal 2018 onder leiding van Luka Modrić.


25. Ivica Olić

(Davor, 14 september 1979)

Olić was van 2002 tot 2016 international in het Kroatisch voetbalelftal, waarvoor hij honderdvier interlands speelde en twintig keer scoorde. Hij speelde eerder voor onder meer NK Zagreb, Dinamo Zagreb, CSKA Moskou en Hamburger SV. In 2002 werd hij topschutter van – en landskampioen met NK Zagreb. Het jaar daarop won hij beide titels opnieuw, maar ditmaal bij – en met Dinamo Zagreb. In 2005 werd Olić Russisch landskampioen en won hij de Beker van Rusland met CSKA Moskou. In datzelfde jaar veroverde hij met CSKA de UEFA Cup 2004/05.


24. Stipe Pletikosa

(Split, 8 januari 1979)

In december 2015 keerde Pletikosa weer terug op de velden door zijn pensioen op te schorten en te tekenen bij Deportivo La Coruña. Daarvoor stond Pletikosa stond als laatst van 2011 tot en met 2015 onder contract en onder de lat bij het Russische FK Rostov. In 1999 debuteerde hij in het Kroatisch voetbalelftal. De Kroaat beëindigde zijn interlandcarrière na het wereldkampioenschap in Brazilië.


23. Domagoj Vida

(Osijek, 29 april 1989)

Vida is een Kroatisch voetballer die doorgaans speelt als centrale verdediger. Hij maakte ook deel uit van het Kroatisch elftal op het WK 2018 in Rusland, waar de Kroaten de finale bereikten.


22. Robert Kovac

(West-Berlijn, 6 april 1974)

Kovač is een Kroatisch voormalig betaald voetballer die doorgaans als verdediger speelde.

Kovač werd in 2001 overgenomen door de Bayern München evenals zijn broer Niko. Ze speelden er voor de tweede keer samen bij een profclub. Eerder was dit het geval bij Bayer Leverkusen. Bij Bayern werd Kovač twee keer kampioen en won hij het Duitse bekertoernooi een aantal maal. In 2005 verliet hij de club. Hij speelde precies 100 wedstrijden voor de Zuid-Duitsers. Hij scoorde daarin nooit.

In 2005 werd Kovač overgenomen door het Italiaanse Juventus. Daarmee haalde hij een kampioenschap binnen, maar later werd dat vanwege een omkoopschandaal toegekend aan Inter Milaan. Hierdoor werd Juventus ook teruggezet naar de Serie B.


21. Drazen Ladic


20. Alen Boksic


19. Zlatko Čajkovski


18. Slaven Bilic


17. Robert Jarni


16. Stjepan Bobek


15. Robert Prosinecki


14. Vladimir Beara


13. Zvonimir Boban


12. Branko Zebec


11. Niko Kovac


Top 10 beste Kroatische voetballers aller tijden


10. Bernard Vukas


9. Ilija Petković


8. Davor Suker


7. Mario Mandzukic


6. Darijo Srna


Top 5 beste Kroatische voetballers aller tijden


5. Josip Skoblar

(Privlaka, 12 maart 1941)

Skoblar in 1970
Skoblar in 1970

Skoblar begon zijn loopbaan als aanvaller in het seizoen 1958/59 bij NK Zadar. Hij stapte over naar OFK Belgrado en in 1966 naar Hannover 96. In zijn eerste seizoen werd hij door Hannover verhuurd aan Olympique Marseille waarvoor hij vanaf 1969 definitief uitkwam. Skoblar sloot zijn loopbaan in 1977 af bij NK Rijeka.

Tussen 1961 en 1967 speelde Skoblar 32 wedstrijden voor het Joegoslavisch voetbalelftal waarin hij elf doelpunten maakte. Hij nam deel aan het wereldkampioenschap voetbal in 1962.


4. Ivan Rakitić

(Rheinfelden, 10 maart 1988)

Rakitić tijdens een training van Kroatië op het WK 2018
Rakitić tijdens een training van Kroatië op het WK 2018

Rakitić is een Kroatisch-Zwitsers voetballer die doorgaans als middenvelder speelt. Hij tekende in september 2020 een vierjarig contract bij Sevilla FC, dat €1.500.000,- met een eventuele bonus van €7.500.000 voor hem betaalde aan FC Barcelona. Rakitić was van 2007 tot 2020 international in het Kroatisch voetbalelftal, waarvoor hij 106 interlands speelde en vijftien keer scoorde.
https://youtu.be/vSixpjzcWuc


Top 3 beste Kroatische voetballers aller tijden


3. Ivan Perišić

(Split, 2 februari 1989)

Ivan Perišić
Ivan Perišić

Perišić die speelt in de Serie A club voor Inter Milan, meestal ingezet als vleugelspeler. Hij kan ook prima uit de voeten als aanvallende middenvelder of tweede spits.

Perišić is een product van de jeugdacademies van Hajduk Split en Sochaux. Hij maakte naam toen hij speelde voor Club Brugge, waar hij topscorer van de Belgische Pro League was en in 2011 werd uitgeroepen tot Belgisch Voetballer van het Jaar. Dit leverde hem een ​​transfer op naar Borussia Dortmund, met wie hij de Bundesliga 2011/12 won.

In januari 2013 tekende hij voor acht miljoen euro tekende bij VfL Wolfsburg Hij bleef daar 2,5 seizoen en won de 2015 DFB-Pokal Finale. Hierna verhuisde hij naar Inter Milan verhuisde voor € 16 miljoen. In 2019 werd hij verhuurd aan Bayern Münchenin bruikleen, wat dat jaar de triple pakte.

Perišić maakte zijn debuut voor het Kroatische nationale team in 2011. Hij vertegenwoordigde zijn land op Euro 2012 en 2016, evenals het WK 2014 en 2018 en bereikte de finale van het laatste WK. Perišić, is de speler van het land met de meeste doelpunten gemaakt op de grote toernooien (11) en de eerste Kroatische speler die ooit scoorde in een WK-finale.


2. Dražan Jerković

(Šibenik, 6 augustus 1936 – Zagreb, 9 december 2008)

Dražan Jerković
Dražan Jerković

Jerković was een Kroatisch voetballer, die op het wereldkampioenschap voetbal 1962 in Chili topscorer was.

Jerkovic speelde in de jaren ’50 en ’60 voor Dinamo Zagreb. Ook speelde hij voor het nationale team van het toenmalige Joegoslavië, waarvan Kroatië toen deel van uitmaakte. In zijn 21 wedstrijden voor Joegoslavië scoorde Jerkovic elf keer. Op het wereldkampioenschap voetbal in 1962 maakte hij vier goals en was daarmee topschutter van het toernooi.

In 1965-1966 speelde hij voor AA Gent. Wegens blessures diende hij op het hoogtepunt van zijn carrière te stoppen met voetballen.


1. Luka Modrić

(Zadar, 9 september 1985)

Modrić op het WK 2018
Modrić op het WK 2018

Modric verruilde Tottenham Hotspur FC in 2012 voor Real Madrid, dat circa dertig miljoen euro voor hem betaalde. Modrić debuteerde in 2006 in het Kroatisch voetbalelftal. Bij Kroatië volgde hij in augustus 2016 Darijo Srna als aanvoerder en in maart 2021 als recordinternational.

Modrić werd op 30 augustus 2018 verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar en op 24 september 2018 tot Wereldvoetballer van het Jaar. Hij kreeg op 15 juli 2018 de Gouden Bal voor beste speler van een WK-finale uitgereikt. Op 3 december 2018 kreeg hij de Ballon d’Or uitgereikt.


Te veel slapen? Is dat mogelijk? Wetenschappers geven antwoord

0
Te veel slapen? Is dat mogelijk?
Te veel slapen? Is dat mogelijk?

Te veel slapen? Is dat mogelijk?

Slaap heeft een grote invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Bij ScienceAlert.com hebben ze 26 wetenschappers gevraagd of een mens ook te veel zou kunnen slapen. Zie hieronder wat de geleerden er van vinden. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over slapen op deze website…


Te veel slapen? Is dat mogelijk?


Als we niet genoeg slapen heeft dat veel invloed op onze stemming en ons vermogen om te focussen. ook kunnen we last krijgen van verschillende medische aandoeningen door slaapgebrek.

Er is veel onderzoek gedaan waarin is gekeken naar de relatie tussen de duur van de slaap en de verschillende resultaten. Hier de essentie van de opmerkingen van Dr. Jo Caldwell, expert van de US Naval Medical Research Unit in Neuropsychology. Hij vat de resultaten van deze artikelen als volgt samen: ‘De optimale hoeveelheid slaap lijkt ongeveer zeven uur te zijn. Voor elk uur onder die hoeveelheid zijn er bijkomende nadelige gevolgen voor de gezondheid en voor elk uur boven de zijn uur zijn er ook bijkomende nadelige gevolgen voor de gezondheid.’

Wat zijn de nadelige gevlogen aan een teveel aan slaap?

De nadelige gevolgen voor de gezondheid als je teveel slaapt zijn er zeker. Denk aan leefstijlziekten zoals diabetes, hartaandoeningen en obesitas. Overslapen, gecombineerd met lage fysieke activiteit, is ook gecorreleerd aan de kans op eerder doodgaan.

Toch betekent overslapen niet alleen ellende. Dr. Monika Haack, een expert op het gebied van slaaponderzoek aan de Harvard University, zegt: ‘Het verlengen van de gebruikelijke slaapduur heeft een gunstig effect op een aantal biologische systemen. Denk aan bijvoorbeeld de bloeddruk die daalt, de gevoeligheid voor pijn afneemt af en de insulinegevoeligheid die verbetert.’

Veel van de experts zijn het erover eens dat er andere factoren kunnen zijn die lange slaaptijden met negatieve resultaten in verband brengen, maar het is niet duidelijk wat deze factoren zijn. Dr. William Killgore, expert van de Universiteit van Arizona, zegt: ‘De meest waarschijnlijke verklaring voor de associaties met lange slaap is dat de ziektetoestand leidt tot overmatige slaap, waarschijnlijk niet andersom. Maar zonder experimenteel bewijs blijft het een beetje een kip-en-ei-vraag.’

We hoeven we ons overigens geen zorgen te maken over te veel slapen. Dr. James Ware de Eastern Virginia Medical School, zegt: ‘Het is niet mogelijk voor een gezond persoon om ‘overdosis’ te slapen. De persoon zal in plaats daarvan wakker liggen, meestal ongemakkelijk, in bed of opstaan.’

Het is daarmee onwaarschijnlijk dat te veel slapen een negatieve invloed heeft op je gezondheid. Aan de andere kant kan het zijn dat meer slapen dan normaal een aanwijzing kan zijn dat je eens met je arts moet gaan praten.


Top 10 bedrijven met grootste defensiecontracten in Verenigde Staten 2021

0
Top 10 bedrijven met grootste defensiecontracten in Verenigde Staten 2021
Top 10 bedrijven met grootste defensiecontracten in Verenigde Staten 2021

Bedrijven met grootste defensiecontracten in Verenigde Staten 2021

De Verenigde Staten geven jaarlijks bakken en bakken met geld uit aan hun defensie. Het leger mag in 2021 bijna 690 miljard dollar uitgeven om mensen in dienst te nemen, het wapentuig te onderhouden en nieuw wapentuig aan te schaffen. Bloomerg heeft een ranglijst gemaakt van de bedrijven die met defensieopdrachten goed in de prijzen vallen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over oorlog op deze website…


Top 10 bedrijven met grootste defensiecontracten in Verenigde Staten 2021

Bron: www.bloomberg.com


10. L3Harris Technologies Inc. met $6,4 miljard

Dit bedrijf is gespecialiseerd in bewakingsoplossingen, microgolfwapens en elektronische oorlogsvoering. Ze maken bijvoorbeeld tactische radio’s, nachtkijkers en terrestrische als satellietobservatie antennes.

Website: www.l3harris.com


9. BAE Systems met $6,6 miljard

Zij maken onder andere de Astude-klasse onderzeeërs en vliegdekschepen. In de lucht zijn ze bijvoorbeeld actief met de F-35 Lightning II de Eurofighter Typhoon en drones zoals Corax of Raven.


8. Humana Inc. met $6,9 miljard

Humana Inc. is een Amerikaanse zorgverzekeraar met winstoogmerk. Zij hebben blijkbaar de mensen van defensie in portefeuille.


7. Huntington Ingalls Industries Inc. met $8 miljard

Huntington Ingalls Industries is het grootste militaire scheepsbouwbedrijf in de Verenigde Staten. Zo gaat HII gaat tien Gerald R. Ford -klasse vliegdekschepen bouwen voor de Amerikaanse marine. Het is de bedoeling dat ze vanaf 2015 om de vijf jaar zo’n schip leveren.


6. Analytic Services Inc. met $10,6 miljard


5. Northrop Grumman Corp. met $12,7 miljard


4. Boeing Co. met $21,5 miljard


3. General Dynamics Corp. met $22,6 miljard


2. Raytheon Technologies Corp. met $27,4 miljard


1. Lockheed Martin Corp. met $74,2 miljard

Lockheed Martin is het grootste defensieconcern ter wereld, dat zowel vliegtuigen, marineschepen als landmachtvoertuigen en ruimtevaartuigen bouwt en waarvan de producten worden gebruikt in de hele wereld maar hoofdzakelijk door het Amerikaanse Leger.

In 2018 was de omzet van Lockheed Martin voor 70% afhankelijk van het Amerikaanse Ministerie van Defensie en andere Amerikaanse overheidsinstellingen. Het bedrijf heeft zo’n 110.000 medewerkers en is daarmee een grote werkgever in de VS.