Echtpaar met man als kostwinner is gelukkiger

0
Echtpaar met man als kostwinner is gelukkiger
Echtpaar met man als kostwinner is gelukkiger

Echtpaar met man als kostwinner is gelukkiger

Het beste is gewoon dat de man de centjes thuis brengt en het vrouwtje haar plaats weet. Nee, dit geen onderzoek in opdracht van de SGP, maar promotieonderzoek van socioloog Niels Blom van de, overigens voormalige Rooms-katholieke, Radboud Universiteit. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over relaties op deze website…


Echtpaar met man als kostwinner is gelukkiger


Niels Blom maakte vragenlijsten die zijn ingevuld door ruim tienduizend hetero-stellen uit Nederland, Australië en het Verenigd Koninkrijk. De stellen, met een leeftijd van tussen de 24 en 65 jaar, werden tussen de één en vijftien jaar gevolgd. Gedurende deze periode moesten zij meerdere malen vragen beantwoorden over hun relatie, werk en inkomen.

Wanneer de dames in de loop der tijd meer waren gaan verdienen dan de mannen bleken de stellen minder tevreden over hun relatie. Het cijfer voor de relatie daalde 0,1 punt.

Werkloze mannen zorgde voor een daling van kwart punt. Als de vrouw wordt ontslagen heeft dat geen invloed op het cijfer van een man voor de relatie.


De verdeling van werk blijkt de kwaliteit van de partnerrelatie te beïnvloeden. Vooral wanneer de vrouwelijk partner de kostwinner is, zijn mensen minder tevreden met de partnerrelatie. Daarnaast blijkt dat mensen minder tevreden zijn met de relatie wanneer zij werkloos zijn, financiële problemen of onzeker zijn over hun baanbehoud.


Zie hier: omstandigheden evenveel invloed op geluk als je persoonlijkheid.


Het maakt overigens niet uit hoe de stellen tegen de man-vrouwrolverdeling aankijken, hetzij traditioneel of gelijkwaardig. De cijfers die conservatieve of progressieve stellen geven verschillen niet van elkaar bij de verschillende situaties.


Antwoord op de vraag: zijn getatoeëerde mannen aantrekkelijker?


Bron en meer informatie: Niels Blom: Partner relationship quality under pressing work conditions. Longitudinal and cross-national investigations.


Geef een reactie