Ergonomisch verantwoord: waarom moet je goed zitten?

Ergonomisch verantwoord: waarom moet je goed zitten?
Ergonomisch verantwoord: waarom moet je goed zitten?

Ergonomisch verantwoord: waarom moet je goed zitten?

Veel beroepen worden zittend achter een bureau uitgevoerd. Mensen zitten hele dagen achter de computer op een stoel. Veel van hen krijgen al snel de neiging na een tijdje een slechte zithouding aan te nemen en te veel hangend in de stoel te gaan zitten.

Dit zorgt ervoor dat we te lang in de verkeerde houding blijven zitten. Een slechte zithouding kan leiden tot verschillende lichamelijke problemen, zoals rugklachten en zwakkere spieren.

Er wordt zelfs wel eens gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Maar waarom is zitten dan zo slecht? En als je veel zit, hoe zorg je dan voor de juiste houding?


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Waarom is een goede zithouding zo belangrijk?

Omdat we zoveel zitten is de kans groot dat er complicaties ontstaan zoals pijn in de rug of schouders, maar ook onvoldoende bloedcirculatie en dus te weinig zuurstof dat door je lichaam gaat.

Dit merk je vaak aan het feit dat als je lang achter elkaar hebt gezeten dat je je  moe begint te voelen. Belangrijk bij het aannemen van de juiste zithouding is dat je kiest voor de beste bureaustoel.

Een goede bureaustoel heeft verschillende afstelmogelijkheden waarmee je deze aan jouw lichaam kunt aanpassen en dus zorgt voor de best mogelijk houding. Hierdoor blijf je zo lang mogelijk in de juiste houding zitten, mits de stoel goed staat afgesteld. En daar gaat het nu juist om.


Wat is een goede zithouding?

Niet te lang achter elkaar zitten en de juiste zithouding is dus belangrijk. Maar hoe bereik je dan die goede zithouding? Allereerst dus door een bureaustoel aan te schaffen die ergonomisch goed af te stellen is.

Hierbij moet je letten op verschillende zaken. Allereerst is de zithoogte belangrijk. De benen moet een hoek maken van 90 graden en de voeten moet daarbij goed recht op de grond staan. Daarbij is ook de zitdiepte van belang.

Wanneer de zitdiepte te kort is, zit je niet comfortabel en een te lange zit kan ervoor zorgen dat de benen worden afgekneld. Vervolgens wordt de rugleuning afgesteld. De bolling van de rugleuning zit goed onder in de rug zodat deze de holling van de ruggengraat als het ware ondersteunt.

Door de rugleuning los te zetten beweegt deze mee als je zelf ook beweegt waardoor de ondersteuning ook goed blijft als je iets van positie verandert. 


Waarom is zitten slecht voor je? 

Zoals hierboven al genoemd kan te lang en/of verkeerd zitten leiden tot allerlei lichamelijke klachten. Het is slecht voor de ruggengraat en de spieren.

Er wordt druk gelegd op de spieren waardoor ze worden afgekneld en er dus een slechtere doorbloeding is. Ook de hersenen krijgen minder zuurstof waardoor je moeite krijgt met de concentratie. Blijf je dus altijd bewust van je houding. 


Wat kun je nog meer doen?

Naast de juiste zithouding is het belangrijk dat het zitten zo nu en dan wordt onderbroken. Vooral lang achter elkaar zitten is erg slecht. Zorg dus dat je zo vaak mogelijk ook even opstaat en wat rondloopt.

Een beetje rekken en strekken is ook heel goed voor je. Er zijn ook speciale oefeningen die je achter je bureau kunt uitvoeren om je lichaam even goed te stretchen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld filmpjes vinden op Youtube