Ervaring leert je het meest zegt onderzoek

Ervaring leert je het meest zegt onderzoek
Ervaring leert je het meest zegt onderzoek

Ervaring leert je het meest zegt onderzoek

Iedere dag neem je honderden beslissingen. Een groot aantal beslissingen voorkomen ook dat je niet dodelijk gewond raakt als je weer eens weg oversteekt voordat het stoplicht op groen staat.

De informatie die je meeneemt uit je eerdere ervaringen helpen bij het nemen van de toekomstige beslissingen. Even goed om me heen kijken, er komt verkeer aan en daarom ik kan het rode stoplicht prima negeren.

Lees meer over dit onderzoek van de neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, Max Planck Institute for Human Development Berlin en UKE Hamburg.


Lees hier->>> meer interessante artikelen over je hersenen.


Ervaring leert je het meest zegt onderzoek


Even terug naar het voorbeeld van het oversteken, het stoplicht en het verkeer. Stel dat je alleen links en rechts van je kijkt naar naderend verkeer. Links en rechts van je komt geen verkeer aan dus je steekt over.

Opeens komt er met grote snelheid een auto de bocht om, die je bijna van je sokken rijdt. Wedden dat je bij het oversteken de volgende keer ook even rechts (of links) achter je kijkt om te zien of er een auto aan komt.

Die ‘verassing’, de auto die bocht om kwam gieren, geldt als een waarschuwingssignaal.


Onze resultaten wijzen er dus op dat verrassing leidt tot het updaten van de informatie die gebruikt wordt om toekomstige gebeurtenissen te voorspellen. Beter begrip over hoe verrassing onze keuzes en gedrag kan veranderen, zou kunnen helpen bij het overbrengen van belangrijke informatie en bij leerprocessen in het algemeen.


Zie hier: hoe een optimale hersengezondheid te behouden?


Denk aan voorlichting over verkeersveiligheid, door informatie op een verrassende manier aan te bieden zal het waarschijnlijk meer invloed hebben op de keuzes van verkeersdeelnemers


Zo’n waarschuwingssignaal activeert je dopamine en het noradrenaline systeem in je hersenen.

Ergens in de dieper gelegen hersengebieden, daar waar informatie over de omgeving wordt verwerkt, wordt het waarschuwingssignaal vastgelegd. Dit opdat je volgende beslissing beter wordt en je niet (bijna) van je sokken wordt gereden.


T. Meindertsma, N.A. Kloosterman, A.K. Engel, E.J. Wagenmakers, T.H. Donner: ‘Surprise About Sensory Event Timing Drives Cortical Transients in the Beta Frequency Band’ in Journal of Neuroscience, 20 juli 2018